Пленарне засідання Верховної Ради України 5 лютого 2014 року

plenar zasidan

 
5 лютого 2014 року відбулося пленарне засідання четвертої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. На початку ранкового засідання народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять 13 загиблих в аварії на залізничному переїзді, яка сталася 4 лютого у Сумській області.


Голова Верховної Ради України Володимир Рибак побажав якнайшвидшого одужання постраждалим.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили народні депутати.

В.Рибак надав слово представникам депутатських фракцій.

Представник фракції "Свобода" А.Мохник зазначив, що парламент "має зробити реальні кроки, щоб започаткувати конституційний процес і щоб в найшвидші терміни розв'язати питання того, що було незаконно повернуто Конституцію 1996 року, а також започаткувати всеосяжні зміни до Конституції України".

Представник фракції "Батьківщина" О.Турчинов зазначив, що Україна чекає на реальну зміну влади. "Треба припиняти розмови, треба припиняти затягування часу, а приймати рішення щодо відновлення конституційного ладу в Україні", - наголосив він і зазначив, що для цього є конкретні, реальні механізми.

О.Турчинов повідомив, що фракцією "Батьківщина" внесено законопроект щодо змін до Закону "Про Конституційний Суд" і додав, що фракція "вже відпрацювала детальний текст конституційних змін, які приймалися Верховною Радою і які пройшли експертизу Венеціанської комісії. За його словами, "саме на ці зміни чекають українці".

Представник фракції Партії регіонів Ю.Мірошниченко зазначив, що "є готовність співпрацювати, є нормальний, конструктивний діалог, є нормальна пропозиція, яку внесли наші колеги вчора з "Батьківщини", яка дає розблокування шляху руху вперед по відновленню Конституції і запровадження парламентсько-президентської республіки. Є готовність утворити спільну робочу групу, до якої увійшли б представники всіх фракцій, залучити представників робочої групи, створеною Президентом України, і вийшли на узгоджений текст, який Верховна Рада може голосувати вже найближчим часом".

Керівник фракції КПУ П.Симоненко сказав, що позиція партії полягає у тому, що внесення змін до Конституції повинно відбуватися відповідно до положень розділу 13 Конституції. Він також зазначив, що народні депутати "повинні затвердити Тимчасову комісію, визначити завдання щодо змін і затвердження парламентської республіки чи парламентсько-президентської".

П.Симоненко повідомив, що фракція Компартії сьогодні внесла конкретні пропозиції щодо змін до Конституції, якими, зокрема, пропонується скасування посади Президента і проведення референдуму щодо обмеження повноважень Президента і визначення України як федеративної республіки.

Керівник фракції "УДАР" В.Кличко зазначив, що завдання парламенту сьогодні у тому, щоб розподілити владу. За його словами, одним із шляхів може бути повернення до Конституції 2004 року, а потім вже можна буде говорити про нову Конституцію.

Представник від опозиційних депутатів В.Литвин зазначив, що цей пленарний тиждень народні депутати проведуть без плідних переговорів. "Разом з тим потрібний швидкий і водночас розумний компроміс. Такий компроміс, який би виключав силовий сценарій подальшого розвитку подій в Україні", - наголосив він. На думку народного депутата, потрібно провести діалог у двох вимірах: перший - це виведення країни з конфлікту, другий - відповісти на всі запитання, які поставило суспільство.

В.Литвин запропонував "окреслити підходи, принципи й засади функціонування країни, як ми її бачимо разом, покрокові дії щодо змін до Конституції з конкретними датами і запобіжники, щоб уникнути можливого сценарію, коли не буде виконуватися цей документ".

Він також запропонував доопрацювати пропозицію щодо акту, але передбачити такі умови: імперативний мандат і формування уряду виключно фракціями; внести зміни до Закону "Про Конституційний Суд" і, можливо, розглянути звернення до Конституційного Суду; синхронно ці рішення приймати в разі, якщо домовленості не будуть виконуватися; а також прийняти рішення про проведення місцевих виборів там, де це давно потрібно.

"Інакше ми все забалакаємо. Країна чекати не буде", - наголосив В.Литвин.

Після закінчення виступів головуючий надав слово секретареві Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України Валентину Матвєєву, який доповів проект постанови про календарний план проведення четвертої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (реєстр. №3565).

Він зазначив, що проектом пропонується розпочати роботу четвертої сесії Верховної Ради України сьомого скликання 4 лютого 2014 року, а завершити її 18 липня 2014 року.

За його словами, на час проведення четвертої сесії проектом календарного плану передбачено: для пленарних засідань - 11 тижнів, для роботи в комітетах, комісіях і фракціях - 7 тижнів, для роботи народних депутатів з виборцями - 6 тижнів та проведення одинадцяти годин запитань до уряду.

Доповідач також зазначив, що у проект календарного плану пропонується внести зміни щодо роботи Верховної Ради у пленарному режимі з 1 по 4 липня, а тиждень з 7 по 11 липня - працювати в комітетах.

В.Матвєєв повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти проект постанови за основу та в цілому.

Представники фракцій висловили пропозиції до календарного плану. Вони, зокрема, пропонували працювати в пленарному режимі щодня - до повного врегулювання політичної кризи в країні. Пропонувалося також збільшити кількість пленарних засідань для того, щоб мати можливість розглянути ті важливі питання, на яких наполягають фракції. Одна з пропозицій стосувалася того, щоб працювати у пленарному режимі увесь лютий.

Головуючий поставив на голосування пропозиції профільного комітету про прийняття календарного плану за основу та в цілому.

Народні депутати не підтримали її ("за" - 185 голосів, у голосуванні не брали участь опозиційні фракції).

Парламентарії також не підтримали пропозицію щодо внесення змін до календарного плану про проведення пленарних засідань у період з 10 по 14 лютого ("за" - 73).

Головуючий сказав, що зараз він оголосить перерву до ранку завтрашнього дня, щоб керівники фракцій і робоча комісія підготувала законопроект по конституційній реформі та розглянули календарний план. За його словами, завтра вранці ці пропозиції, узгоджені усіма фракціями, будуть поставлені на голосування.

В.Рибак закрив ранкове пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання четвертої сесії відбудеться у четвер, 6 лютого, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.