Пленарне засідання Верховної Ради України 15 березня 2014 року

plenar zasidan

 
У суботу, 15 березня 2014 року, відбулося пленарне засідання Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове пленарне засідання, повідомив, що 14 березня 2014 року Центральна виборча комісія зареєструвала народним депутатом України Мерікова Вадима Івановича, обраного 28 жовтня 2012 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, включеного до виборчого списку політичної партії Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина".


В.Меріков склав присягу перед Верховною Радою.

Головуючий повідомив про входження народного депутата В.Мерікова до складу депутатської фракції "Батьківщина".

Фракції партії регіонів і КПУ вимагали оголосити перерву або надати слово для заяви.

На пропозицію народного депутата Н.Шуфрича парламентарії хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих внаслідок конфлікту, який стався учора у місті Харкові.

Із заявою виступив народний депутат Нестор Шуфрич. Він заявив: "на жаль, ми бачимо, що майже кожний день в Україні гинуть люди - позавчора в Донецьку, вчора у Харкові. Незалежно від політичних поглядів, на жаль продовжують гинути люди. І хто щоб зараз не говорив, сьогодні в країні є влада, яка має забезпечити громадський спокій і безпеку наших громадян. Ми сьогодні робимо все заради того, щоб стабільність і порядок в країну надійшли. Але це дуже складно робити, коли в регіони, які мають певні настрої, надсилаються провокатори правих радикальних об'єднань, які провокують протистояння".

Деякі народні депутати висловили обурення виступом Н.Шуфрича. Вони зібралися біля трибуни і перешкоджали йому виступати.

Головуючий оголосив перерву на 15 хвилин.

Після перерви народний депутат Н.Шуфрич продовжив виступ. Він зазначив: "ми сьогодні маємо зробити все, щоб на вулицях було неможливо бачити людей зі зброєю, щоб акції, якщо на те є воля людей, мали виключно мирний характер і держава гарантувала їм це право. Ми не хочемо, щоб влада повторювала помилки попередньої влади. Ми переконані в тому, що в цій залі ми знайдемо сили і мудрість для прийняття тих рішень, щоб громадяни нашої країни дійсно відчувалися в безпеці. Ми маємо забрати зброю з вулиць нашої країни, незалежно від того, де вона не знаходилася б. В Україні має бути закон і порядок".

Н.Шуфрич повідомив, що фракції вимагають об'єктивного розслідування всіх випадків смертей наших громадян в протистояннях у Донецьку, у Харкові і постраждалих в інших регіонах країни. Фракції також просять запросити Міністра внутрішніх справ і Генерального прокурора на наступне пленарне засідання для інформації про розслідування і про заходи щодо забезпечення в країні спокою і порядку.

О.Турчинов зазначив, що виконавча влада, силові структури отримали чіткий наказ і від Верховної Ради, і від Голови Верховної Ради, і від в. о. Президента України: жодних не буде послаблень будь-кому, хто порушить закон, ходить зі зброєю, використовує зброю не за призначенням, незалежно від того, де це відбувається. "Буде один закон для всіх. І ті, хто сьогодні пробують дестабілізувати ситуацію, пробують захоплювати приміщення, пробують порушувати Конституцію і закони, працюють на тих, хто сьогодні пробує провести анексію території України, працюють на ворогів українського народу", - заявив він і звернувся до колег з опозиції з проханням об'єктивно давати оцінку ситуації.

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій і груп.

Помовці у виступах зазначали, що зараз потрібно не лише рішення про розпуск нелегітимної Верховної Ради Автономної Республіки Крим. На їхню думку, необхідно посилення виконавчої вертикалі влади.

Представники фракцій звертали увагу на те, що держава у вигляді РНБО і уряду не проводять контрпропаганди проти референдуму.

Народні депутати наголошували на тому, що сьогодні вони несуть "відповідальність перед українською нацією, перед українським суспільством за збереження територіальної цілісності нашої держави, за збереження національного суверенітету".

Представники фракцій коаліції підтримали прийняття рішення про розпуск Верховної Ради АР Криму. Вони також зауважували представникам фракцій Партії регіонів і КПУ, що зараз члени їх партії "приймають антиконституційне рішення". "Де ваше рішення про розпуск кримської організації Партії регіонів і виключення членів з Партії регіонів? Якщо ви такого рішення не приймаєте протягом одного дня, значить Партія регіонів відповідальна за антиконституційні дії, які відбуваються зараз в Криму", - наголошували вони.

Парламентарії закликали всіх "проявити громадянську, політичну мужність і відповідальність і сьогодні одним хором сказати: "Ні сепаратизму в Україні". Україна була, є і буде єдиною неподільною суверенною Україною!"

Представник фракції Партії регіонів Г.Герман повідомила, що фракція ухвалила рішення, згідно з яким кожен народний депутат має сам прийняти рішення щодо розпуску Верховної Ради АР Крим.

О.Турчинов нагадав про прийняту постанову щодо ситуації в Автономній Республіці Крим. "Ми звернулися до парламенту АР Крим з вимогою скасувати своє незаконне рішення. У випадку відмови від цього у нашій постанові було сказано, що Верховна Рада буде приймати рішення щодо припинення діяльності парламенту Криму і його розпуск. Пройшов час, який Верховна Рада надала сепаратистам", - зазначив він і повідомив, що жодних рішень щодо повернення в конституційну площину не прийнято.

О.Турчинов нагадав, що учора Конституційний Суд прийняв рішення:

"Перше. Визнати такою, що не відповідає Конституції України і є неконституційною Постанову Верховної Ради АР Крим про проведення загальнокримського референдуму від 6 березня 2014 року.

Друге. Постанова Верховної Ради АР Крим про проведення загальнокримського референдуму визнана неконституційною і втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним Судом цього рішення.

Третє. Припинити діяльність комісії АР Крим з проведення загальнокримського референдуму, територіальних та дільничих комісій, створених для проведення цього референдуму.

Четверте. Раді Міністрів Автономної Республіки Крим припинити фінансування заходів щодо проведення референдуму, забезпечити знищення бюлетенів, агітаційних матеріалів.

П'яте. Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене".

О.Турчинов зазначив, що відповідно до Конституції України, відповідно до чинного законодавства у випадку визнання Конституційним Судом неконституційності діяльності парламенту Криму Верховна Рада може прийняти рішення про дострокове припинення його повноважень.

Народні депутати 271 голосом включили проект постанови до порядку денного засідання.

О.Турчинов зачитав проект постанови: "відповідно до пункту 28 частини першої статті 85 Конституції України, абзацу п'ятого частини першої статті 22 Конституції Автономної Республіки Крим, частини шостої статті 4 Закону України "Про Верховну Раду України Автономної Республіки Крим", враховуючи висновок Конституційного Суду України у Рішенні № 2-рп/2014 від 14 березня 2014 року у справі про проведення місцевого референдуму в Автономній Республіці Крим щодо порушення Верховною Радою Автономної Республіки Крим Конституції України.

Верховна Рада України постановляє:

1. Достроково припинити повноваження Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

2. Ця постанова набуває чинності з дня її опублікування".

В обговоренні взяли участь представники депутатських фракцій.

Верховна Рада 278 голосами прийняла постанову в цілому з урахуванням висловлених пропозицій.

Народний депутат В.Ар'єв повідомив, що зараз у Москві відбувається багатотисячний Марш на підтримку України.

Народні депутати оплесками подякували москвичам за підтримку.

Головуючий оголосив до розгляду питання про призначення позачергових місцевих виборів і надав слово голові Комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Давиду Жванії. Голова Комітету зазначив, що Комітет рекомендує Верховній Раді проголосувати окремо проекти постанов про призначення виборів деяких міських голів, а голосування про призначення позачергових місцевих виборів провести за процедурою ad hoc одним голосуванням, оформивши кожну постанову окремо.

Верховна Рада ухвалила постанови про призначення позачергових виборів Переяслав-Хмельницького міського голови Київської області, Рожищенського міського голови Рожищенського району Волинської області, П'ятихатського міського голови П'ятихатського району Дніпропетровської області, Монастирського міського голови Монастирського району Тернопільської області, Хотинського міського голови Хотинського району Чернівецької області.

Верховна Рада 270 голосами прийняла 228 постанов про призначення окремих позачергових місцевих виборів за процедурою ad hoc одним голосуванням. Всі вибори в цих населених пунктах призначено на неділю 25 травня 2014 року.

Народний депутат М.Томенко повідомив про складну ситуації в інформаційному просторі. Він нагадав, що система обласних телерадіокомпаній сьогодні підпорядкована Держтелерадіо і для того, щоб почати оперативно працювати запропонував підтримати постанову про звільнення Голови Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення О.В.Курдіновича за власним бажанням.

Парламентарії 238 голосами прийняли постанову.

О.Турчинов звернувся до народних депутатів із словами: "ситуація дуже небезпечна. Є реальна небезпека загрози вторгнення на територію України". Він запропонував провести пленарне засідання у понеділок о 10 годині ранку. За його словами, потрібно буде прийняти дуже відповідальні рішення щодо зміни Державного бюджету для фінансування потреб Збройних Сил та інших питань, пов'язаних із забезпеченням обороноздатності країни.

Головуючий звернувся до народних депутатів з проханням обов'язково бути у понеділок на пленарному засіданні і закрив пленарне засідання, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.