Пленарне засідання Верховної Ради України 17 березня 2014 року

plenar zasidan

 
У понеділок, 17 березня 2014 року, відбулося пленарне засідання Верховної Ради України сьомого скликання. Для участі в пленарному засіданні зареєструвалося 264 народні депутати.


Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове пленарне засідання, зазначив: "враховуючи небезпеку прямого військового вторгнення, враховуючи продовження агресії в Автономній Республіці Крим, яку Російська Федерація планує або пробує прикрити фальшивим фарсом під назвою "референдум", який ніколи не буде визнаний ні Україною, ні всім цивілізованим світом, враховуючи всю цю небезпеку, мною був підписаний Указ "Про часткову мобілізацію". Цей Указ вступає в силу тільки після схвалення його Верховною Радою".

За словами головуючого, першим питанням, яке необхідно розглянути сьогодні - це проект закону про затвердження Указу Президента України "Про часткову мобілізацію".

О.Турчинов повідомив, що уряд вчора провів засідання і вніс на розгляд парламенту зміни до державного бюджету на поточний рік. Мета цих змін - фінансування першочергових потреб Збройних Сил і Національної гвардії. "Для того, щоб забезпечити в умовах страшної економічної кризи фінансування армії, а у нас немає іншого вибору, ми повинні це зробити", - наголосив він.

На вимогу фракцій партії регіонів і КПУ у пленарному засіданні було оголошено перерву.

Після перерви народні депутати розглянули проект закону про затвердження Указу Президента України "Про часткову мобілізацію".

Законопроект доповів Секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Парубій. Він зачитав текст проекту. Згідно із проектом, мобілізацію запропоновано провести в усіх областях, мобілізацію в Автономній Республіці Крим та місті Севастополя - здійснити з числа громадян, які в добровільному порядку висунули бажання бути призваними на військову службу, в тому числі шляхом прибуття до військових комісаріатів і військових частин.

Мобілізація проводиться протягом 45 днів із дня набрання чинності цим указом.

Законопроектом також передбачено, що призов військовозобов'язаних, у тому числі резервістів, та постановка транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України і Національної гвардії здійснюватиметься в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву.

А.Парубій, відповідаючи на запитання народних депутатів, зазначив, що мобілізація насправді буде здійснена набагато швидше. За його словами, до Збройних Сил України буде мобілізовано 20 тисяч громадян і в Національну гвардію ще 20 тисяч.

А.Парубій також повідомив, що вчора, у неділю, була проведена нарада по питанню Національної гвардії. Зараз дані доручення про передачу об'єктів і створення мобілізаційних центрів.

Секретар РНБО також повідомив, що на півдні і на сході України сьогодні намагаються здійснювати провокації, в тому числі не просто громадяни Російської Федерації, а працівники елітних підрозділів, які намагаються прибути на територію України зі зброєю і які намагаються виконати спільний план, який передбачає такий сценарій в південно-східних областях, як це було в Криму. За його словами, "вони планували під умовною назвою "Русская весна" здійснити захоплення обласних адміністрацій, органів державної влади в південно-східних областях. На віче вони планували обрання народних губернаторів і через тиждень планували так званий "хресний похід" на Київ".

А.Парубій також пояснив, що таке "часткове мобілізація", зачитавши відповідний пункт чинного закону, згідно з яким, "часткова мобілізація може проводитись в окремих місцевостях держави, а також стосуватися певної частини національної економіки Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту, підприємств, установ і організацій". "Для визначення тих об'ємів, які сьогодні передбачені для мобілізації Збройні Сили Україні і для Національної гвардії, в тому указі є достатньо умов для того, щоб здійснити необхідні мобілізаційні заходи", - зазначив він.

А.Парубій повідомив, що при Раді національної безпеки і оборони створений оперативний штаб, який включає в себе представників усіх силових відомств і розглядає оперативні питання стосовно безпеки і оборони. Окрім того, в РНБО створена експертно-консультаційна рада, яка включає в себе найбільш авторитетних експертів з питань безпеки і оборони і тих, які мають достатній авторитет і досвід для того, щоб давати рекомендації.

Верховна Рада 275 голосами прийняла законопроект за основу та в цілому.

Підготовлений до другого читання проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо служби у військовому резерві доповів голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки і оборони Олександр Кузьмук. Він повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти цей проект в цілому.

Народні депутати 276 голосами ухвалили законопроект в цілому.

Перед розглядом наступного питання О.Турчинов зазначив, що економіка країни знаходиться в дуже важкому стані, маючи "величезний розрив бюджету". "В цих умовах уряд вчора зібрався на позачергове засідання і прийняв пропозиції щодо фінансування першочергових потреб Збройних Сил, Національної гвардії і оборони в розмірі біля 7 мільярдів гривен", - зазначив він.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2014 рік" доповів Міністр фінансів Олександр Шлапак. Він зазначив: "для того, щоб протягом трьох місяців провести мобілізацію, необхідна сума в 7,6 мільярдів гривень. Значна частина цих коштів є в наших головних розпорядників бюджетних коштів. Таким чином, сума, яка пропонується до перерозподілу - це 6 мільярдів 882 мільйони".

"Куди підуть ці кошти? В першу чергу майже половина цієї суми - це придбання озброєння і техніки, це капітальний ремонт техніки, це придбання спеціального автотранспорту і спеціальних автомобілів. Далі, це забезпечення військової техніки паливно-мастильними матеріалами. Це проведення навчальних зборів і таборів. Це мобілізація додатково 43,9 тисячі військовослужбовців: 20 тисяч - Міністерством оборони, 20 тисяч - внутрішні війська, 3,9 тисячі - прикордонники. Це відповідно їхнє харчування, засоби зв'язку і таке інше. У нас розписаний графік фінансування фактично щоденно", - пояснив Міністр фінансів.

О.Шлапак також пояснив, звідки взяти такі кошти? За його словами, "немає інших можливостей, окрім як перерозподілити видатки в Державному бюджеті 2014 року".

Доповідач повідомив, що законопроектом пропонується: більше мільярда гривень зняти з централізованих капітальних видатків; більше мільярда гривень зняти з Фонду регіонального розвитку; майже 600 мільйонів з Мінрегіонбуду - це ремонт пріоритетних об'єктів; ліфти; зовнішнє освітлення; оптові сільгоспринки; "Украгролізинг"; "Євро-2015" і багато інших статей, які є в проекті і які допоможуть знайти видатки для того, щоб буквально з середи почати фінансування військових на 6,8 мільярдів.

За словами О.Шлапака, ці кошти пропонується сконцентрувати в Резервному фонді.

В обговоренні законопроекту взяли участь представники депутатських фракцій і груп. Промовці з коаліції підтримали законопроект. При цьому вони висловили пропозиції щодо перерозподілу деяких видатків.

О.Шлапак, відповідаючи на запитання, пояснив, з яких причин не можна врахувати пропозиції, зокрема, про збереження статей щодо забезпечення житлом інвалідів війни, воїнів-інтернаціоналістів, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастроф, а також одноразових виплат жінкам, яким присвоєно почесне звання "Мати-героїня".

Міністр фінансів також повідомив, що на наступному тижні доведеться шукати можливість покрити фіскальний розрив в бюджеті ще в 60 мільярдів гривень, за попередніми оцінками, якщо не більше, це окрім того 71 мільярда, який є в вже в дефіциті бюджету.

Верховна Рада 243 голосами прийняла законопроект за основу та в цілому.

Представники фракцій обговорили прийняті рішення.

Голова фракції "Батьківщина" С.Соболєв зазначив, що ухвалені рішення дають можливість розпочати дуже важливий етап підготовки до реальної відсічі агресору. Він запропонував прийняти додатково ще низку рішень. На його думку, необхідно прийняти закон про окуповані території, визначити порядок, яким чином фінансуються об'єкти міліції, Служби безпеки, прокуратури, збройних підрозділів, які знаходяться на нашій території, зараз окупованій ворогом.

За його словами, "залишається відкритим питання стосовно захисту тих громадян, які представляють незаконно виселені народи Криму. Є прийнятий в першому читанні відповідний законопроект про статус громадян, які були незаконно виселені з території Криму. І я думаю, що наше завдання - зараз в другому читанні ухвалити відповідний законопроект, щоб підтримати тих наших громадян, які проявили мужність, принциповість під час так званого референдуму".

Керівник групи "Суверенна європейська Україна" Ігор Єремеєв вважає, що політичні сили, які підтримують сепаратистські заклики, повинні зробити чіткі заяви і чітко осудити всіх тих політиків і депутатів Верховної Ради, які приймають участь у цих акціях.

Представник фракції "Свобода" Юрій Сиротюк зазначив, "що міжнародні гарантії щодо безпеки України не працюють". Він наголосив на тому, що "лише орієнтація на власні сили, лише збільшення нашої обороноздатності, лише посилення безпеки України є гарантом і запорукою збереження нашої держави в нинішньому її територіальному розмірі".

Ю.Сиротюк закликав крім Збройних Сил України і Національної гвардії посилити ще й Державну прикордонну службу. "Наші сили безпеки повинні негайно придушити всі сепаратистські виступи. Служба безпеки повинна оприлюднити списки агентів КДБ, ФСБ, які досі знаходяться у вищих органах державної влади, спецслужбах України, і, ймовірно, в Збройних Силах України", - заявив він.

Представник фракції "УДАР" Ірина Геращенко запропонувала ще цього тижня ратифікувати Декларацію ООН про права корінних народів і визнати кримськотатарський народ корінним кримським народом для того, щоб захистити його від можливих етнічних чисток. Вона також запропонувала терміново розробити закон про тимчасово окуповану територію.

Представник фракції партії регіонів Нестор Шуфрич зазначив, що головним в цих умовах має бути єдність.

Він пояснив, що позиція фракції стосовно Указу "Про часткову мобілізацію" була конструктивно. і однозначною. "Що ми просили? Ми просили внести зміну до указу, а це було в наших силах і чітко визначити в пункті другому, що мобілізація рядового та сержантського складу проводиться на добровільних засадах, а в разі необхідності мобілізація воєнних спеціалістів проводиться виключно із складу офіцерського, офіцерів запасу. Я думаю, що це було би підтримано конституційною більшістю. Тому що сьогодні, повірте мені, дуже небезпечно посилати сигнали, що діти можуть бути мобілізовані сьогодні. Сьогодні ситуація і ще не та, щоб ми проводили мобілізацію. Сьогодні ми маємо мобілізувати воєнних спеціалістів і зробити усе, щоби в країні не відбулися відповідні побоювання матерів відносно своїх дітей", - зазначив він.

Фракція партії регіонів також наполягала на створенні тимчасової слідчої комісії з розслідування подій 18-20 лютого та щодо використання снайперів під час масових акцій.

Голова фракції"Свобода" Олег Тягнибок повідомив про вчинення сьогодні нападу на українське посольство в Москві. Він запропонував, щоб керівництво парламенту зараз звернулося до Міністерства закордонних справ з проханням про негайне відкликання українського посла в Москві для консультацій.

Після закінчення виступів представників фракцій і груп народні депутати розглянули кадрове питання.

Верховна Рада 228 голосами призначила О.І.Наливайка Головою Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

Верховна Рада призначила позачергові вибори Черкаської міської ради на неділю, 25 травня 2014 року.

Народні депутати розглянули низку проектів постанов про дострокове припинення деяких народних депутатів України.

Верховна Рада достроково припинила повноважень народних депутатів: Арсена Авакова, Максима Бурбака, Людмили Денісової, Олега Махніцького, Валентина Наливайченка, Андрія Парубія, Павла Петренка, Олега Сиротюка.

Народні депутати розглянули звернення фракції партії регіонів про розгляд і прийняття проектів постанов про утворення тимчасових спеціальних комісій Верховної Ради по контролю за розслідуваннями особливо резонансних кримінальних справ з метою недопущення політичних репресій та запобігання уникнення покарання вищими посадовими особами держави, які скоїли злочин (реєстр. №№4468, 4469) та про створення ТСК з питань розслідування обставин розстрілу із снайперської зброї протестувальників та співробітників правоохоронних органів під час масових акцій протесту.

Головуючий повідомив, що ці постанови не розглядав профільний комітет з питань Регламенту і до них не надано прізвищ членів цих комісії. Він запропонував розглянули проекти постанов на наступному пленарному засіданні та доручив Комітету з питань Регламенту розглянути ці проекти постанов і внести до порядку денного наступного пленарного засідання.

Головуючий наприкінці засідання звернувся до народних депутатів з проханням зараз працювати в комітетах і нікому не залишати Київ. Він зазначив, що збере парламентаріїв в разі необхідності для прийняття важливих рішень і закрив пленарне засідання, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.