У ВР України відбулося відкрите парламентське засідання у формі громадських слухань з питань обговорення внесення змін до Конституції України

plenar zasidan

 
Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради України, в.о. Президента України Олександр Турчинов, зокрема, зазначив, що розширення прав місцевого самоврядування, баланс між усіма гілками влади, розбудова незалежної судової гілки влади, забезпечення контролю суспільства за роботою влади є принциповими напрямками реформування Конституції.


"Саме зміни до Конституції повинні забезпечити фундамент демократичних змін, фундамент побудови європейської демократичної країни, на якому ми зможемо розвивати і будувати всі інші напрямки прогресивних змін", - заявив він.

О.Турчинов також зазначив, що без розширення прав місцевого самоврядування "неможливо подолати наслідки авторитаризму, тоталітаризму, побудувати сильні регіони і сильну країну". За його словами, баланс між усіма гілками влади має унеможливити їх протистояння.

За словами О.Турчинова, рішення щодо внесення змін до Конституції має прийматися на двох сесіях.

Як наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, всі політичні сили мають підписали текст Конституції, аби "продемонструвати всьому світу і в першу чергу Україні й українському народу, що є єдність всіх політичних сил, незалежно від їхньої ідеології і територій, яку підтримують ту чи іншу політичну силу, що Україна - єдина унітарна держава, яка поважає права територіальних громад і право кожного українця вибирати й контролювати центральну владу, вибирати місцеву владу і впливати на неї".

Глава уряду також зазначив, що за новою Конституцією України мають бути ліквідовані обласні та районні державні адміністрації. "Керівники державних адміністрацій - рудимент радянської влади. Вони повинні бути ліквідовані".- заявив прем’єр.

За його словами, місцеві територіальні громади повинні обирати керівника областей та районів. Також в процесі реформування державної влади мають бути створені виконавчі комітети, сформовані місцевої громадою. Цим структурам, за словами А.Яценюка, слід передати державні владні повноваження, а також функції щодо формування місцевого бюджету.

"Відповідно до нової Конституції, на територіальному рівні мають бути засновані державні представництва", - зазначив Прем‘єр-міністр і наголосив, що на них буде покладено контроль за дотриманням законодавства на певній території.

На думку А.Яценюка, державні представництва не повинні мати жодного фінансового чи економічного впливу у регіоні.

Прем‘єр-міністр України зауважив також, що Президент України за новою Конституцією має бути "гарантом демонополізації влади". На його думку, президента необхідно позбавити функцій призначення міністрів оборони та закордонних справ. Натомість, сказав А.Яценюк, призначення кандидатур на ці посади має відбуватися за поданням прем‘єра, погодженим із президентом.

А.Яценюк також наголосив на необхідності прийняття нової редакції бюджетного та податкового кодексів з метою врахування нової ролі структур місцевої влади в процесі адміністрування податків.

Прем‘єр-міністр також зазначив, що проект нової Конституції має бути розроблений і погоджений (зокрема, з Венеціанською комісією) до президентських виборів 25 травня.

Голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України Руслан Князевич у виступі зазначив, зокрема, що "Комісія домовилась, що зміни, які будуть нею напрацьовані, не можуть стосуватися І, ІІІ і ХІІІ розділу Конституції, адже у разі, якщо б такі зміни були б підготовлені, відповідно до Конституції вони мають бути внесені за підписом не менше ніж 300 депутатів, і у разі їх прийняття, вони мають бути підтверджені всеукраїнським референдумом".

За його словами, зміни мають торкнутися балансу влади на центральному рівні з приводу вдосконалення парламентсько-президентської форми правління, а також децентралізації чи наділення реальними повноваженнями органів місцевого самоврядування. Р.Князевич наголосив також, що реформуванню підлягатиме також судова система.

"Ми думаємо, що після сьогоднішнього зібрання ми отримаємо хоча б консенсусне концептуальне бачення Конституції, яке буде відповідним дороговказом для роботи комісії. Ми спробуємо надалі його на основі тих пропозицій, які надійшли, наповнити конкретним змістом, щоб в невідкладній перспективі, вклавшись в ті терміни, які визначені Верховною Радою, ми напрацювали той законопроект, який зможе відобразити всі політичні бачення і необхідність внесення змін до Конституції на цьому етапі розвитку країни",- підсумував народний депутат.

Виконуючий обов'язки голови депутатської фракції Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Сергій Соболєв звернув увагу присутніх на те, що ключове формування податків і зборів, ключові видатки, ключове забезпечення життєдіяльності відбувається на рівні міста, села, селища. "Я думаю, що це і повинно бути покладено в основу тих змін, які передбачаються в рамках широких змін щодо децентралізації управління в державі. Бо якщо децентралізацію розуміти під широкими повноваженнями регіонів, то виникає питання: "а власне яким чином формуються бюджети, обласний і районний?". Якщо ми далі передбачаємо, що це формування буде відбуватися  не за рахунок міста, села і селища, не за рахунок виконання ключових програм, я думаю нічого не зміниться і ми далі і в новому тексті Конституції будемо залишатися в примарах, які не дадуть можливості нам розвиватися. Саме в цьому і полягає ключовий пункт змін до Конституції",- зазначив С.Соболєв.

Член депутатської фракції партій регіонів Валерій Писаренко наголосив: "партія регіонів наполягає на тому, щоб саме в Конституції було вирішене питання російської мови як другої державної".

"Ми пропонуємо запровадити прямі вибори керівника області шляхом відкритого голосування. Ми пропонуємо передати виконавчу владу на місцях виконкомам, які будуть сформовані на рівні районів та областей. Ми пропонуємо створити префектури, які будуть здійснювати контроль від імені Кабінету Міністрів стосовно політики Кабінету Міністрів. Ми наполягаємо на бюджетній автономії регіонів. Ми говоримо про те, що саме на рівні Конституції ми можемо побороти корупцію, спростивши процедуру імпічменту Президента та встановивши, що імпічмент також буде за корупцію і для Президента в тому числі. І тут, в сесійній залі, без жодних проволочок ми будемо ухвалювати таке рішення",- сказав він.

Член депутатської фракції Політичної партії "УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка" Валерій Карпунцов підкреслив, зокрема, що пропонована "УДАРом" концепція змін стосується, в першу чергу, обрання Верховної Ради, Президента України, формування складу Кабінету Міністрів, кола повноважень цих органів та їх змісту, а також питань судоустрою з метою гарантування на конституційному рівні незалежності судової гілки влади від законодавчої та виконавчої і глави держави. Він також зазначив, що, говорячи про запропоновану партією "УДАР" концепцію змін до Основного закону держави, необхідно відзначити, що в її основу було покладено тезу про необхідність перерозподілу влади для уникнення її зосередження в одному центрі впливу. І це стосується як трикутника "парламент – президент – уряд", так і децентралізації влади з метою розширення повноважень місцевих представницьких органів влади.

Голова фракції Комуністичної партії України Петро Симоненко сказав: "Передусім, ми підтримуємо численні пропозиції про перехід до федеративного устрою України. За нашим глибоким переконанням, це зніме багато гострих питань, які розколюють наше суспільство, та дозволить наповнити реальним змістом регіональне і місцеве самоврядування. Федералізація не тільки послабить диктат центру, а головне, сприятиме піднесенню відповідальності місцевих і регіональних органів за розвиток регіонів та відповідних територій".

На думку виступаючого, ліквідація посади Президента та державних адміністрацій в областях і районах, передача їх функцій виконавчим комітетам відповідних рад усуне двовладдя, стане важливим кроком у демократизації вітчизняної політичної системи, реалізації конституційних положень про те, що носієм суверенітету і єдиним джерелом влади є український народ.

За словами народного депутата, "має бути реалізована вимога мільйонів наших громадян стосовно закріплення в Конституції статусу російської мови як державної. Україна є постійно нейтральною державою, яка не входить до будь-яких військово-політичних блоків і дотримується відомих неядерних принципів".

П.Симоненко сказав також, що Конституція повинна закріпити і те, що судді низової ланки обираються на 5 років безпосередньо населенням відповідних міст чи районів, "передбачивши можливість відкликання тих суддів, які не виправдали довіри".

Голова депутатської фракції "Свобода" Олег Тягнибок зазначив, зокрема, що за державним устроєм Україна має бути унітарною державою, "ніяких федерацій і навіть ніяких автономій". "Що стосується форми правління, тут ми маємо повністю відкинути будь-які намагання нам тут нав’язувати парламентську республіку в державі, виключно парламентську. Так, децентралізація влади має відбутися, тому що саме влада і режим януковича централізували владу, і, до речі, ті, хто прислужували тому режиму, зараз найбільше верещать про децентралізацію. Але повноваженнями треба ділитися і в першу чергу ділитися в питаннях бюджетно-фінансового розподілу, тобто бюджет має формуватися знизу до гори і це має бути зафіксовано. Але президентська влада так само має бути міцною і сильною",- наголосив народний депутат.

Член депутатської групи "Суверенна європейська Україна" Олександр Доній сказав, зокрема, таке: "Ліквідувати обласні державні адміністрації в умовах конфлікту означає здати півкраїни. Нам потрібно передавати повноваження на місця. Місця - це село, містечко, місто, саме туди нам потрібно передавати бюджети і повноваження. Територіальні утворення, якими є області, нам потрібно, навпаки, єднати в усій Україні, це потрібно розуміти".

Від депутатської групи "Економічний розвиток" виступив народний депутат Володимир Пилипенко. Він, зокрема, підкреслив, що група підтримує всі напрацювання, які Венеціанська комісія рекомендувала Україні. "А також ми вважаємо, що безпосередньо необхідно працювати у трьох напрямках – це децентралізація влади, це баланс влади між Президентом, парламентом та Кабінетом Міністрів, а також посилення гарантій незалежності судової влади. Але ми не повинні забувати і про інші питання, зокрема ті питання, які хвилюють виборців, але чомусь, на жаль, не обговорюються у Верховній Раді. Це той же кількісний склад Верховної Ради України, це ті ж самі питання статусу народного депутата і пільг",- підсумував народний депутат.

У подальшому обговоренні взяли участь народні депутати, представники регіональних органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій.

Підбиваючи підсумки обговорення, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов зазначив, що всі пропозиції будуть ретельно опрацьовані Тимчасовою спеціальною комісією з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України. Він також наголосив на важливості широкого обговорення пропонованих змін, у тому числі, у регіонах, місцевих органах влади. О.Турчинов звернувся до експертів з проханням надати фахові висновки щодо пропозицій, які були висловлені учасниками слухань.

Голова Верховної Ради оголосив, що наступне засідання парламенту відбудеться у вівторок, 6 травня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.