Пленарні засідання Верховної Ради України 13 травня 2014 року

plenar zasidan

 
У вівторок, 13 травня 2014 року, відбулися пленарні засідання Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове засідання, зазначив, що напередодні 9 травня в багатьох регіонах України готувались провокації. "Але святкові та вихідні дні, крім двох областей - Донецької і Луганської, - у всіх інших регіонах: і в Харківській, і в Одеській, і в інших областях - пройшли гідно і спокійно. Плани Російської Федерації по дестабілізації ситуації в Україні під час святкових днів повністю провалилися", - сказав він.


О.Турчинов повідомив, що в Донецькій і Луганській областях продовжуються дії багаточисельних терористичних угрупувань. "Вони вбивають людей, катують, викрадають громадян України, діють зухвало. І для зупинення цих злочинних дій українська влада продовжує антитерористичну операцію, мета якої захистити життя і здоров'я наших громадян.

Сьогодні стабілізується ситуація на півночі Луганської області, в західному Донбасі, на півдні Донецької області. Внаслідок дій терористичних угрупувань, які пробували для прикриття своїх злочинних антилюдських дій проводити фарс під назвою "референдум", щоб прикрити свої злочини, наслідком цього фарсу є тільки один - кримінальна відповідальність тих, хто організовував його проведення, внаслідок цих злочинних дій терористичних угрупувань гинуть офіцери і солдат Збройних Сил та силових структур, в тому числі і цивільні люди", - зазначив він і запропонував вшанувати пам'ять всіх загиблих громадян.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх загиблих.

О.Турчинов далі повідомив, що сьогодні делегація уряду на чолі з Прем'єр-міністром працює в Брюсселі, де планується підписати дуже важливі документи. Зокрема, угоду щодо надання Україні достатньо серйозного фінансового ресурсу - 1 мільярда 600 мільйонів євро. Окрім того, будуть обговорюватися питання щодо надання Україні спрощеного візового режиму.

"Але для того, щоб українці могли в найближчій перспективі без віз подорожувати по країнам Європи, парламент повинен прийняти сьогодні дуже важливі закони. В першу чергу, це закони, які стосуються боротьби з корупцією. Окрім того, у нас сьогодні заплановані питання, пов'язані з дерегуляцією економіки, питання, пов'язані з посиленням обороноздатності нашої країни, посиленням відповідальності громадян за вчинення серйозних злочинів тощо", - зазначив головуючий.

Із оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

Народні депутати обурювалися виступами представників фракцій партії регіонів і КПУ, в яких перекручувалися події останніх днів на сході України.

Головуючий попросив працівників секретаріату під час виступу голови фракції КПУ П.Симоненка виключити мікрофон, звинувативши його у брехні щодо подій у місті Маріуполь та цинізмі КПУ.

О.Турчинов зазначив, що є "дуже багато інформації і матеріалів щодо співучасті представників Комуністичної партії в організації терористичної і сепаратистської діяльності" і звернувся до Міністерство юстиції з проханням "розглянути це питання і при наявності доказів подати до суду матеріали щодо заборони Комуністичної партії в Україні".

Після завершення виступів уповноважених представників депутатських фракцій і груп головуючий оголосив про вихід зі складу депутатської фракції партії регіонів народного депутата віктора януковича та про виключення зі складу фракції "УДАР" народного депутата Юрія Савчука.

Фракції партії регіонів і Комуністичної партії України вимагали оголосити перерву у засіданні на півгодини.

Головуючий перед оголошенням перерви запропонував розглянути низку заяв народних депутатів про дострокове припинення ними своїх повноважень.

Верховна Рада достроково припинила повноваження народних депутатів Віталія Яреми, Володимира Бондаренка, Тетяни Слюз та Сергія Топалова.

Народні депутати не підтримали пропозицію про дострокове позбавлення повноважень народних депутатів Бориса Дейча і Сергія Брайка.

На вимогу фракцій КПУ та партії регіонів головуючий оголосив перерву.

Після закінчення перерви головуючий надав слово представникові фракції партії регіонів Нестору Шуфричу для оголошення заяви фракцій.

Н.Шуфрич, зокрема, заявив, що партія регіонів разом з фракцією Партії комуністів виступили сьогодні з вимогою "звернути увагу на те, що відбувається зараз в Донбасі".

За його словами, "для того, щоб ситуація стабілізувалася, необхідний діалог, іншого шляху немає, люди повинні бути почуті, їх вимоги про захист їхніх громадянських прав мають бути задоволені".

Н.Шуфрич зазначив, що фракції, щоб стабілізувати ситуацію в містах Донбасу, закликають припинити вогонь та негайно створити тимчасову слідчу комісію з вивчення фактів загибелі людей в Одесі, Маріуполі та інших містах, а також прийняти закон про амністію.

Народні депутати, приступивши до розгляду питань порядку денного, прийняли рішення з обговорених питань.

Верховна Рада прийняла за основу та в цілому проекти законів: про внесення змін до статті 1 Закону "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту" (щодо врахування документів у сфері міграції) за реєстр. №4580; про внесення змін до Закону "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" щодо вдосконалення процедури видачі документів дозвільного характеру, оформлених центральними органами виконавчої влади (реєстр. №4584); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засвідчення вірності копій (фотокопій) документів і виписок з них та справжності підпису на документах (реєстр. №4582); про внесення змін до деяких законів України, пов'язаних з діяльністю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері захисту персональних даних (реєстр. №4551); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запобігання та протидії дискримінації) за реєстр. №4581; про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв'язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України (реєстр. №4556).

За результатами голосування відхилено законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності та державного архітектурно-будівельного контролю (реєстр. №№4629, 4629-1).

Парламентарії далі розглянули низку законопроектів у першому читанні.

Верховна Рада прийняла за основу та в цілому проекти законів: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів (реєстр. №4586); про внесення змін до Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (щодо реорганізації державних установ та спрощення припинення юридичних осіб) за реєстр. №2121-1; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців за заявницьким принципом (реєстр. №2409-1); про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення трансфертного ціноутворення (реєстр. №4527).

За основу прийнято проекти законів: про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо формування земельних ділянок та їх державної реєстрації на підставі документації із землеустрою, розробленої до 2013 року) за реєстр. №2193а; про внесення змін до Закону "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" щодо відповідальності посадових осіб органів державного нагляду (контролю) за реєстр. №3216-1.

За результатами голосування відхилено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення зайнятості сільського населення та утримання соціальної сфери села) за реєстр. №2450.

Народні депутати розглянули питання про включення до порядку денного сесії низки проекти законів і постанов. За результатами голосування жоден із проектів не був включений.

Головуючий закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього пленарного засідання О.Турчинов повідомив, що зараз тривають консультації напередодні проведення у Верховній Раді загальноукраїнського круглого столу національної єдності.

Він запросив керівників фракцій і груп у кабінет Голови Верховної Ради для обговорення подальшої роботи.

О.Турчинов повідомив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання "Антикризова група", головою якого обрано народного депутата І.Рибакова і оголосив перерву у засіданні.

Після закінчення перерви головуючий поінформував про результати засідання керівників фракцій і груп.

О.Турчинов надав слово голові Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давиду Жванії, який запропонував повернутися до включення законопроекту про внесення змін до Закону України "Про вибори Президента України" щодо забезпечення належної організації та проведення виборчого процесу (реєстр. №4835, який розглядався на ранковому засіданні, але не був включений.

Народні депутати не підтримали пропозицію.

Не підтримана була пропозиція народного депутата А.Кожем'якіна щодо включення до порядку денного сесії проекту постанови про зниження тиску контролюючих органів на малий та середній бізнес у 2014-2017 роках (реєстр. №4837) і проекту закону про списання заборгованості зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) суб'єктів малого і середнього бізнесу (реєстр. №4838).

Парламентарії також не підтримали пропозицію щодо повернення до розгляду раніше не підтриманих проектів законів: про внесення змін до Закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості) за реєстр. №1098); про внесення змін до Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" (щодо надання Київському міському голові можливості реально впливати на розвиток міста) за реєстр. №4638 та проекту постанови про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України "Про зміну і встановлення меж міста Барвінкове Барвінківського району Харківської області" (реєстр. №4482).

Народні депутати висловилися щодо нерезультативного голосування про повернення до розгляду раніше не підтриманих проектів законів: про внесення змін до Закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості) за реєстр. №1098); про внесення змін до Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" (щодо надання Київському міському голові можливості реально впливати на розвиток міста) за реєстр. №4638.

Парламентарії далі розглянули низку законопроектів у першому читанні.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері надання адміністративних послуг (реєстр. №4404) та альтернативний законопроект за реєстр. №4404-1 доповіли народний депутат Світлана Фабрикант і перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти за основу урядовий законопроект за реєстр. №4404-1, оскільки в ньому юридично коректніше викладені зміни, що пропонуються до статті 255 Кодекс України про адміністративні правопорушення.

За результатами голосування законопроекти не набрали голосів для прийняття у першому читанні за основу.

Парламентарії не підтримали у першому читанні проект закону про внесення змін до пункту 15 Перехідних положень Земельного кодексу України (щодо запобігання тіньової торгівлі землями сільськогосподарського призначення) за реєстр. №2526а.

Верховна Рада 263 голосами прийняла проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України по розслідуванню фактів масових вбивств мирних громадян у містах Одесі, Маріуполі та Красноармійську, а також в інших містах на півдні та сході України (реєстр. №4852).

За результатами голосування не підтримані проекти законів про внесення змін до законів України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та "Про Державний земельний кадастр" (щодо здійснення державної реєстрації права власності на земельні ділянки, сформовані в результаті поділу та об'єднання) за реєстр. №2198 і про внесення змін до законів України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та "Про Державний земельний кадастр" щодо особливостей реєстрації права власності на нерухоме майно, яке виникло у порядку спадкування за реєстр. №2347а.

Проект закону про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (щодо унеможливлення рейдерських захоплень підприємств) за реєстр. №2999 доповіла народний депутат Оксана Продан. Доповідачка зазначила, що законопроект спрямований на унеможливлення рейдерських захоплень підприємств шляхом внесення змін до статутних документів на підставі ксерокопій, а також забезпечує можливість притягнення до відповідальності осіб, винних у підробці документів з метою рейдерського захоплення юридичних осіб.

О.Продан повідомила, що законопроектом пропонується внести зміни до Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" з метою припинення та запобігання рейдерським захопленням суб'єктів підприємницької діяльності-юридичних осіб. За її словами, ці зміни забезпечать проведення реєстрації змін до установчих документів підприємства із захистом права власності співвласників, з обов'язковим наданням оригіналу їх рішення для внесення змін до Державного реєстру.

Голова Комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександра Кужель доповіла рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Представники фракцій коаліції висловили обурення з приводу голосування за низку законопроектів, розглянутих у першому читанні. Вони звинувачували своїх колег з інших фракцій у небажанні працювати, приймати важливі для держави закони, пропонували розпустити парламент.

О.Турчинов взяв на себе провину щодо організації роботи парламенту. Він сказав, що рішення щодо останнього розглянутого проекту через небажання народних депутатів голосувати буде прийнято на наступному пленарному засіданні і закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у середу, 14 травня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.

Симоненко набрехав у Верховній Раді про дії десантників у Маріуполі




Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.