Пленарне засідання Верховної Ради 18 червня 2014 року

plenar zasidan

 
У середу, 18 червня 2014 року, Верховна Рада України продовжила роботу в пленарному режимі. На початку ранкового засідання парламентарії виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями. Основною темою виступів стали ситуація на Сході України. Народні депутати зазначали, що "диверсанти і терористи, які орудують на нашій землі, прицільно знищують комунальну інфраструктуру", бомблять, підривають і обстрілюють комунальні об'єкти, залишаються без електропостачання, без води, без комунальних мереж жителі Сходу України.


Вони вимагали від влади "подбати про те, щоб захистити комунальну інфраструктуру Сходу України".

Народний депутат Іван Кириленко у своєму виступі повідомив, що депутатська фракція "Батьківщина" підтримує ініціативу демократичних сил в парламенті про саморозпуск. Він аргументував позицію фракції тим, що парламент зараз не може прийняти жодного принципового рішення, оскільки не може набрати необхідних 226 голосів.

"Нам конче необхідно виконати вимоги громадянського суспільства, яке стоїть під стінами, яке стояло на Майдані, проливало кров: люстрація, люстрація і ще раз люстрація! Люстрація всіх і вся! Ми повинні мати у жовтні-місяці зовсім новий парламент, зовсім інші обличчя. Тому Закон "Про люстрацію" я прошу колег з "УДАРу" і зі "Свободи", і всіх, хто мислить прогресивно: негайно ставити у порядок дня і приймати цей закон.

Нам треба також вирішити ряд принципових питань. Потрібно принципово нове виборче законодавство - раз. І не забудьте, що 2 червня спливли повноваження Центральної виборчої комісії.

Друзі, перезавантаження не просто на часі, воно перезріло", - заявив І.Кириленко.

Народний депутат О.Зарубінський запропонував зафіксувати п'ять дуже важливих речей для перевиборів парламенту. За його словами, у наступному парламенті має бути не 450 народних депутатів, а 300. Він також запропонував повернутися до чотирьохрічного терміну перебування на депутатській посаді; не частинами, а повністю виключити з Конституції статтю 80 про недоторканність.

На думку народного депутата, "не партійні списки, а територіальні громади мають визначати кандидатів у народні депутати".

О.Зарубінський також вважає, що необхідно "зробити не імітацію оновлення, а справжнє перезавантаження і жоден з депутатів не має бути в наступному парламенті".

У виступах також пропонувалося до наступного парламенту обрати не менше 20% жінок.

Народний депутат П.Розенко звернувся до колег з проханням підтримати проект постанови, ініційований депутатською фракцією "УДАР" про саморозпуск Верховної Ради.

П.Розенко також попросив "пояснити, на якій підставі у Верховній Раді існує фракція Компартії". Це антидержавна сила, луганська організація якої, за інформацією ЗМІ, перейшла на бік терористів", - заявив він.

"Ми вимагаємо оголосити про розпуск фракції комуністів, або пояснити, чому вона існує", - додав П.Розенко.

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов у відповідь на виступ народного депутата П.Розенка дав доручення Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України негайно вивчити питання існування фракції Компартії і внести проект рішення.

Після закінчення виступів парламентарії приступили до розгляду питань порядку денного.

З Інформацією правління Національного банку України про діяльність банку з березня по червень 2014 року виступив Голова Національного банку Степан Кубів.

Він зазначив, що Україна знаходиться в стадії і в реальних діях неоголошеної війни, гинуть люди. "Ми розуміємо, те, що ми отримали в Криму, для банківської системи України це був великий удар, який вплинув на її діяльність, вплинув на ліквідність і платоспроможність банків", - наголосив він, нагадавши, що в Криму сума, яка вплинула на ліквідність і на активи банку становить 22 мільярди гривень. Це представництво 53 банків, це 22 балансові філії, це 1 тисяча 20 безбалансових відділень.

Доповідач водночас відзначив, що "Ощадбанк", який має близько 300 відділень, і "Приватбанк", який має понад 330 відділень, разом з урядом забезпечили до останнього всі соціальні виплати, пенсії, стипендії і максимальну видачу депозитів до того часу, поки не була призупинена діяльність з боку російських терористів, які захопили територіальне відділення Національного банку України.

С.Кубів відзначив, як тільки почала вгамовуватися ситуація в Криму - "ми отримали вибух на Сході". "Я говорю про Донецьк і про Луганськ. Це активи більше 100 мільярдів, це депозитна база і зобов'язання на поточних рахунках в сумі більше 76 мільярдів, це неможливість проводити спокійно банківські розрахунки", - наголосив він.

Голова Національного банку поінформував про те, що позавчора відбулося захоплення обласного територіального управління Національного банку в Донецьку. "За рішенням Президента і уряду були вжиті всі заходи і вчора за один день, Розрахункову палату, 11 банків юридичних осіб, 10 балансових філій, 1576 відділень перенесли в Київ. За ніч нам вдалося зробить резервну площадку, яка продовжила розрахунки, виплачувати соціальні пенсії, стипендії, розрахунки клієнтів і, саме головне, навіть, і поповнювати наш бюджет", - повідомив він.

С.Кубів, говорячи про зберігання стабільної банківської системи, відзначив, що за всі роки незалежності не було такої ситуації, яка є сьогодні, - 86 мільярдів відтоку депозитів за чотири місяці, 86 мільярдів - це вплив на ліквідну банківську систему. "Правління Національного банку разом із асоціаціями, разом із нарадою банкірів, яка була проведена три рази протягом цього періоду, прийняли нестандартні рішення щодо забезпечення банківської системи ліквідними коштами, збереження платоспроможності і виконання зобов'язань банківської системи перед вкладниками, перед клієнтами, виконуючу основну функцію щодо стабілізації гривні, яка є прописана Конституцією. Ми надали банкам необхідну ліквідність", - зазначив він.

С.Кубів, відповідаючи на звинувачення на його адресу як голови правління Національного банку, про те, що було видано понад 112 мільярдів під ліквідність, заявив, що це неправда. "Під ліквідність ми видали близько 53 мільярдів. З них на сьогодні 5 мільярдів 100 мільйонів повернуто, із них 1 мільярд 400 мільйонів повернуто достроково. Вся інша сума, це були дуже короткі кошти, депозитні сертифікати, які ми робили і використовували, як інструмент для діяльності банківської системи", - повідомив він.

Доповідач далі повідомив, що Національний банк розпочав діагностику банків. "Це - 37 банків, де буде відповідно проведено стрес-тестування для того, щоби визначити надійність банківської системи, для того щоб подивитися, яка сума капіталу необхідна для банківської системи, для забезпечення платоспроможності, ліквідності, для довіри громадян до банківської системи, до конкретних банків, для того, щоб виконати державні завдання, які стоять сьогодні перед Національним банком",- розповів він.

С.Кубів повідомив про створений аудиторський комітет при Раді банку, який розглянув складні непрості питання про поточну ситуацію і швидкі рішення, які необхідно зробити.

Голова Національного банку також поінформував про те, що правління Національного банку прийняло ряд рішень, які впливають на його прозору діяльність, на боротьбу з мийками і конвертаційними пунктами за останні 3 роки. За його словами, близько 20 банків за 2012-2013 роки проводили невластиву функцію для банківської системи, яка негативно вплинула на довіру громадян до банків. Через готівку з цих банків за 2 роки було знято 240 мільярдів гривень. "Активізація фінансового моніторингу по банках, які сьогодні проходять перевірку, викрила дуже серйозну групу злочинців проти людей і банківської системи, держави, які зуміли вивести за межі країни через елемент інвестиційних рахунків понад 10 мільярдів доларів", - зазначив він, додавши що у цих банків вже забрані ліцензії.

С.Кубів поінформував про створення при Національному банку Громадської ради, рішення якої спрямовані на те, щоб зробити більш прозорою і відкритою діяльність Національного банку.

Доповідач повідомив про розроблену правлінням Національного банку стратегію розвитку банківського сектору до 2020 року. Цей документ зараз обговорюється з асоціаціями українських банків, незалежною асоціацією, Київським банківським союзом. Передбачається, що в ньому будуть враховані всі зауваження для того, щоб отримати документ, в якому будуть відображені важливі позиції - переходу до сучасної монетарної політики, запровадження режиму інфляційного таргетування, поступове зниження інфляційних очікувань.

С.Кубів зазначив, що сьогодні проходить процес консолідації банківської системи. "Ті банки, які займаються невластивими функціями, приймаються відповідні рішення щодо передачі їх у Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Вчора рішенням правління було прийнято постанову, де ми надали 4,2 мільярда гривень Фонду гарантування вкладів фізичних осіб для виконання гарантованих зобов'язань держави, для тих вкладників, які сумлінно довірили свої вклади тим чи іншим банкам. Ми також хочемо підвищити якість менеджменту як в Національному банку України, так і підняти якість менеджменту в комерційних банках", - повідомив він.

Голова Національного банку, говорячи про перспективу розвитку банківської системи, наголосив на продовженні реформування банківської системи для забезпечення довіри вкладів громадян, "для того, щоб режим інфляційного таргетування відповідав вимогам часу; щоб не було те, що було за роки незалежності, коли курс долара був 1,8-3,42, 3,42-5, 5-9, 9-8, 8-11". За його словами, "не може жити людина в стресах. І саме цей механізм, який ми повинні запровадити за рік, дозволить зняти кожному громадянину з думки питання: який курс долара; він буде відповідати тим стандартам, які сьогодні є в Європі", - зазначив доповідач.

С.Кубів, завершуючи доповідь, торкнувся питань стратегії Національного банку, роботи з міжнародними фінансовими установами, з Міжнародними валютним фондом. За його словами, це теж частина реформ, які повинен провести Національний банк на середню і на довгу перспективи. "Ми маємо шанс і ми не повинні його втратити, адже велика професійність працівників Національного банку, тих комерційних і державних банків, які працюють сумлінно і з державницькою позицією, можуть відновити довіру до банківської системи України", - наголосив він і заявив, що "проєвропейська діяльність Президента і уряду повинні консолідувати швидке прийняття законів, необхідних суспільству".

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Вони, зокрема, не підтримали пропозицію головуючого про включення до порядку денного проекту закону про внесення змін до статті 28 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу" (щодо розрядів запасу та граничного віку перебування у запасі) за реєстр. 4844.

Парламентарії, приймаючи рішення з обговореного питання, ухвалили за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо попередження виникнення професійних захворювань у працівників (реєстр. №2323).

Верховна Рада прийняла проект постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Обороноздатність України у ХХІ столітті: виклики, загрози та шляхи їх подолання" (реєстр. №4027а). Постановою передбачено провести такі слухання у липні 2014 року.

Народні депутати включили до порядку денного і прийняли за основу проект закону про внесення змін до статті 28 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу" (щодо розрядів запасу та граничного віку перебування у запасі) за реєстр. №4844.

Народний депутат Олег Тягнибок звернув увагу на те, що в порядку денному, у самому його кінці включено три проекти постанов стосовно звернення Українського парламенту до різних міжнародних структур, зокрема, Генеральної Асамблеї ООН та Ради безпеки ООН, Організації з безпеки та співробітництва в Європі і до Ради Європи щодо виключення Росії з цих організацій, а також щодо розслідування фактів військової агресії Російської Федерації проти України, що призвели до масштабних порушень прав людини і основних свобод.

О.Тягнибок запропонував розглянуті ці проекти раніше. Він доповів проект постанови про Звернення Верховної Ради України до Генеральної Асамблеї ООН та Ради Безпеки ООН (реєстр. №4520).

Головуючий поставив проект постанови на сигнальне голосування.

За його результатами ("за" - 187) було дано доручення попрацювати над проектом постанови.

Народні депутати розглянули низку законопроектів у першому читанні.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони біорізноманіття) за реєстр. №3672 доповів голова підкомітету Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Андрій Тягнибок. Він нагадав, що З серпня 1990 року Україна приєдналася до низки міжнародних конвенцій та угод з охорони біорізноманіття. Міжнародні документи, ратифіковані Україною, зобов'язують привести у відповідність до них українське законодавство з охорони біорізноманіття. Але, деякі положення чинних законів з охорони біорізноманіття до цього часу не приведені у відповідність до міжнародної конвенції і угод, за використання яких Україна несе відповідальність перед світовою спільнотою.

За словами доповідача, проект спрямований на удосконалення законодавчого регулювання відносин, пов'язаних з охороною об'єктів Червоної книги України, збереженням територіального і природно-заповідного фонду України, захистом тварин від жорстокого поводження тощо. У проекті мітяться пропозиції щодо уточнення суб'єктів охорони об'єктів Червоної книги, корегування заборони щодо використання тварин при проведенні іспитів, змагань, притравки мисливських тварин тощо.

Метою прийняття закону є посилення заходів щодо охорони біорізноманіття та вдосконалення охорони об'єктів Червоної книги, збереження території природо-заповідного фонду, охорона середовища існування об'єктів біорізноманіття, приведення законів України до норм міжнародного екологічного права.

А.Тягнибок також доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 245 голосами підтримали законопроект у першому читанні.

Ще один законопроект стосовно охорони довкілля - про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу (реєстр. №4004) - доповів народний депутат Микола Томенко.

Верховна Рада 245 голосами прийняла законопроект за основу.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо стимулювання роботи осіб із числа інвалідів (реєстр. №1106) доповів голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич. Він зазначив, що абсолютно незрозумілою є норма по відношенню до людей, які маючи інвалідність, заробили пенсію.

За словами народного депутата, законопроектом пропонується встановити, що пенсіонерам з числа інвалідів першої групи перерахунок пенсії у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму проводиться з дня установлення нового розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, незалежно від факту їхньої роботи. Він пояснив, що зараз ситуація така: якщо інвалід працює, то йому прожитковий мінімум не перераховується для врахування пенсії. Тобто людину з інвалідністю обмежують в праві на працю і мінімізують її пенсійні виплати за те, що він працює. Сьогодні найменша пенсійна виплата, яку отримує інвалід, становить 949 гривень.

В.Сушкевич доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу.

Законопроект 262 голосами було прийнято за основу.

В.Сушкевич представив ще один законопроект, спрямований на вдосконалення чинного законодавства громадян України з інвалідністю - про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвалідів (реєстр. №3640).

Законопроект 227 голосами було прийнято за основу та в цілому.

Народні депутати розглянули низку проектів постанов.

Проект постанови про виконання Україною пункту 9 рішення Європейського суду з прав людини у справі № 21722/11 "Олександр Волков проти України" від 9 січня 2013 року (набуло статусу остаточного 27 травня 2013 року) за реєстр. №4446 доповів народний депутат Сергій Власенко. Він сказав, що "це абсолютно вбивче для української судової системи, з точки зору критики і тих системних проблем, які викрив Європейський суд в цьому рішенні".

С.Власенко зазначив, що незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини ще півтора роки тому зазначив Верховній Раді, що вона зобов'язана це рішення виконати і поновити Олександра Волкова на своїй посаді, Верховна Рада декілька разів не приймала цього рішення з абсолютно незрозумілих причин. Народний депутат також сказав, що у нього "таке враження, що і сьогодні це рішення не буде прийнято" і попросив головуючого перенести голосування на наступних засіданнях.

О.Турчинов поставив проект постанови на сигнальне голосування - "за" - 157. Прийняття рішення було перенесено на наступне засідання.

Парламентарії розглянули і 245 голосами прийняли за основу проект постанови про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності (реєстр. №2922).

Верховна Рада прийняла проект постанови про Рекомендації парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему: "Про участь молоді в суспільному житті: економічна активність" (реєстр. №4928).

За результатами голосування не прийнято проекти постанов про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Сучасний стан, шляхи і перспективи реформи у сфері охорони здоров'я України" (реєстр. №3308) і про затвердження Положення про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України (реєстр. №2252а).

Народні депутати підтримали проект постанови про відзначення 100-річчя утворення Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка (реєстр. №4086).

Наприкінці засідання парламентарії розглянули ще один проект постанови про відзначення пам'ятної дати - про відзначення 700-річчя мечеті-медресе хана Узбека (реєстр. №4095).

Рішення щодо нього буде прийнято на наступних пленарних засіданнях.

О.Турчинов оголосив закритим ранкове засідання.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у четвер, 19 червня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.