Пленарне засідання Верховної Ради України 11 грудня 2014 року

plenar zasidan

 
Четвер, 11 грудня 2014 року, Верховна Рада України восьмого скликання продовжила роботу у пленарному режимі. Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, відкривши ранкове засідання, оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання "Аграрне об'єднання", головою якого обрано народного депутата Леоніда Козаченка та міжфракційного депутатського об'єднання "Депутатський контроль", співголовами якого обрано народних депутатів Степана Барну, Геннадія Кривошею, Руслана Сидоровича, Вадима Івченка.


Головуючий оголосив до розгляду питання про порядок денний першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Він повідомив, що до проекту постанови включено всі зареєстровані станом на 10 грудня законопроекти.

Народні депутати 349 голосами підтримали проект постанови (реєстр. №1002) в цілому з урахуванням кількох висловлених пропозицій.

В.Гройсман надав слово для виступу Прем'єр-міністрові України Арсенію Яценюку, який доповів Програму діяльності Кабінету Міністрів України.

Прем'єр-міністр на початку виступу зазначив, що Програма створена на підставі і на базі низки положень тексту Коаліційної угоди. В її основі - курс на європейську інтеграцію. Базою для програми є Угода про асоціацію між Україною і Європейським Союзом.

А.Яценюк поінформував про три ключових виклики для української держави і запропонував виходи з тієї складної ситуації, з тієї кризи, яка є в Україні і про те, як швидко і ефективно буде знайдено вихід для подолання цієї кризи.

Ключовою загрозою сьогодні для України, за словами доповідача, є загроза незалежності. "Ця загроза пов'язана, в першу чергу і виключно, з російською військовою агресією. Росія, яка анексувала Крим, Росія, яка відправила своїх терористів на Донбас чи в цілому на схід України. Росія, яка знищує економічний потенціал Украйни, і найважливіше те, що не можливо відновити - найвища цінність - це людське життя. Ми втрачаємо українців у війні, яка розв'язана Російською Федерацією. Окрім цього, ключовим викликом для незалежності є також енергетична залежність від Російської Федерації", - наголосив Прем'єр-міністр.

Ще одним викликом А.Яценюк назвав військові втрати економіки. Він нагадав, що 20 відсотків української економіки сконцентровані в Луганську і Донецьку. "Ми втратили саме за російської військової агресії 20 відсотків доходів, 20 відсотків валютної виручки, 20 відсотків економічного потенціалу держави. Сьогодні ситуація ще більш складна, ніж була 9 місяців тому. Так як об'єктивно зруйнована економічна інфраструктура, знищені підприємства і заводи, знищена економіка зараз дається взнаки. Золотовалютні резерви нижче 10 мільярдів. І жодних підстав сьогодні сказати, що вони будуть збільшуватись, окрім, як підписання наступної угоди з нашими міжнародними кредиторами, немає. Дефіцит державного бюджету. Зараз ми втримуємо дефіцит бюджету в цифрі 68 мільярдів гривень. Це близько 4 відсотків дефіциту", - наголосив доповідач.

Прем'єр-міністр окремо у виступі відзначив питання дерегуляції і відповідності європейським стандартам. За його словами, зараз в країні існують "старі совєтські, радянські, а уже можна зараз їх назвати російські ГОСТи". І дискусія по імплементації Угоди між Україною і Європейським Союзом була, в першу чергу в площині того, щоб не дати можливості Україні перейти на європейські стандарти.

А.Яценюк у цьому зв'язку зазначив, що 1500 різного роду національних стандартів, які є колишні радянські, будуть переведені повністю на європейські стандарти. Українська економіка повинна відповідати повністю тим критеріям і реаліям, які є в ЄС. Загалом, в загальній базі даних, нових стандартів буде 28 тисяч. Він назвав роботу по технічному врегулюванню доволі тривалою і складною робота. Допомагати перевести економіку України на реальні європейські рейки будуть якість і стандарти.

Глава Уряду далі торкнувся децентралізації та регіонального розвитку. Він зазначив, що робота у цьому питанні буде полягати у прийняття нового Бюджетного кодексу, який передбачатиме передачу додаткових прав і повноважень і відповідальності органам місцевої влади.

Стосовно процесу реальної децентралізації А.Яценюк вважає, що в цьому питанні Президент України повинен бути лідером процесу, так як реальна децентралізація має відбутися через внесення змін до Конституції України. Він також зазначив, що його політична позиція залишається незмінною: ліквідація обласних державних адміністрацій і передача повноважень відповідним радам.

Прем'єр-міністр також торкнувся питань проведення кадрової політики, запровадження електронного врядування, персоніфікації і безпосередньої можливості для електронного врядування в цілому для всього складу Кабінету Міністрів України і ухвалення закону про доступ до відкритих даних.

А.Яценюк, говорячи про проведення антикорупційної політики, нагадав про прийнятий два місяці тому перший пакет найбільш жорстких і реформістських законів по боротьбі з корупцією. Далі, за його словами необхідно створити Національне антикорупційне бюро. Він звернувся до парламентаріїв з проханням прискорити призначення керівника цього бюро.

Глава Уряду також нагадав, що крім Національного антикорупційного бюро прийнятий закон, який передбачає створення Національної комісії з протидії корупції. Він повідомив, що відповідно до цього закону тепер всі декларації державних чиновників будуть публікуватися в електронній базі даних.

Доповідач також поінформував стосовно відкриття всіх баз даних і всіх реєстрів про всі активи і майно, які належать чиновникам, що відповідає рішенням уряду. Він висловився за завершення Державного земельного кадастру, в якому зберігаються всі бази даних по землі.

А.Яценюк також поінформував про ті розділи Програми діяльності Уряду, які стосуються проведення реформ у правоохоронній системі, правосудді, судоустрою.

Прем'єр-міністр далі поінформував про один з найскладніших елементів Програми діяльності - економічну політику. "Ми будемо приймати всього-на-всього за два тижні вкрай складні і дуже-дуже непопулярні рішення, які називаються реформами. Такі реформи були проведені в країнах Балтики, такі реформи були проведені в Греції, такі реформи проводились в Іспанії, Італії, в свій час в Німеччині і Франції. Ця реформа скорочення витрат державного апарату і скорочення витрат державного сектору. Ми зобов'язані протягом двох років на 10 відсотків скоротити витрати державного сектору", - наголосив він.

А.Яценюк також доповів про заходи, які пропонуються у Програмі діяльності Уряду в енергетиці, впровадженні енергоефективних технологій тощо.

Надчутливою і надскладною А.Яценюк назвав соціальну сферу. Він зазначив, що Програмою пропонується перевести всіх на єдину систему пенсійного забезпечення і на єдині принципи нарахування і виплати пенсій. застосувавши принцип соціальної справедливості у пенсійному забезпеченні, а також оптимізувати всі пільги і субсидії.

Прем'єр-міністр, говорячи про ринок праці, повідомив про те, що 2015 року буде прийнято новий Трудовий кодекс.

А.Яценюк також згадав про тимчасово переміщених осіб. "Тому що це також частина соціальної політики. Загалом у нас зараз зареєстровано вже більше 600 тисяч тимчасово переміщених осіб. Сотні мільйонів витрат", - зазначив він.

Глава Уряду у виступі також доповів про розділи Програми, які стосуються освіти, системи охорони здоров'я, зазначивши, що прийшов час прийняти закон про медичне страхування.

У виступі також йшлося про культурну політику.

А.Яценюк, говорячи про вихід з кризи, заявив: "з 2010 по 2014 рік державний борг країни зріс вдвічі з 30 до 70 мільярдів  доларів США, так як країна була розграбована і розтягнута, так як ми знаходимося в стані російської військової агресії, нам надскладно вийти з цієї кризи самостійно".

За словами доповідача, для того, щоб отримати фінансову допомогу, для того, щоб вижити в цей складний період часу, для того, щоб не допустити дефолту потрібна міжнародна донорська конференція, затвердження плану відновлення України на цій донорській конференції і допомога наших західних партнерів. "Для того, щоб Україна вже в 2016 році вийшла принаймні на стабілізацію, нам треба провести жорсткі пакети до бюджету і до податків, нам треба отримати відповідно міжнародну фінансову допомогу і нам треба злагоджено і єдино діяти. Діяти, а не стояти! На нас сподівається український народ. Шансів більше не буде. Цей шанс повинен бути використаний, він у наших руках і ми його реалізуємо для майбутнього нашої країни", - наголосив він.

А.Яценюк повідомив, що ця Програма затверджена Кабінетом Міністрів і висловив сподівання на підтримку програми всіма членами нової демократичної європейської коаліції.

Прем'єр-міністр відповів на запитання народних депутатів.

Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук у співдоповіді зазначив, що метою Програми є вироблення та втілення єдиної політики розвитку України, що вимагатиме від Уряду реалізації стратегічних пріоритетів держави із запровадженням чіткого механізму взаємодії між усіма гілками влади. Він також повідомив, що Комітет з питань економічної політики підтримав подану Кабінетом Міністрів Програму діяльності та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді схвалити її.

В обговоренні Програму діяльності Уряду взяли участь представники депутатських фракцій і груп.

Програму діяльності Кабінету Міністрів підтримали представники фракцій "Народний фронт", "Блок Петра Порошенка" з пропозицією у вступній частині написати чітко і однозначно: "коаліційна угода є невід'ємною частиною цієї програми", "Самопоміч" з серйозними доповненнями, "Батьківщина" - з умовою під час перерви обговорити ключові її пункти, Радикальної партії,

Представники фракції "Опозиційний блок" та депутатських груп "Воля народу" та "Економічний розвиток" повідомили, що вони не підтримають Програму дій Уряду.

Під час виступів також були висловлені конкретні пропозиції щодо удосконалення Програму діяльності Уряду.

Після завершення обговорення В.Гройсман зазначив, що є вимога коаліції про перерву, дав доручення Комітету з питань Регламенту провести засідання у цій перерві стосовно постанови, яка урегульовує питання формування персонального складу комітетів і оголосив перерву на 30 хвилин.

Після перерви головуючий повідомив, що засідання фракцій коаліції, на якому узгоджено подальші дії щодо розгляду питання Програми діяльності уряду.

Із заключним словом виступив Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Він зазначив, що уряд щойно прийняв рішення, яке повністю відповідає висловленій керівниками фракцій пропозиції. Він поінформував про зміни, які уряд погодився внести до Програми.

Верховна Рада схвалила Програму діяльності Кабінету Міністрів.

За відповідну постанову проголосувало 269 народних депутатів.

Парламентарії підтримали пропозицію головуючого про продовження ранкового засідання до завершення розгляду всіх питань порядку денного.

Народні депутати також підтримали наступну пропозицію головуючого про скорочену процедуру розгляду питань.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про Раду національної безпеки і оборони України" щодо вдосконалення координації і контролю у сфері національної безпеки і оборони (реєстр. №1343) доповів Представник Президента України у Верховній Раді України Руслан Князевич. Він зазначив, що після повернення до Конституції 2004 року, Верховна Рада на виконання відповідних конституційних приписів вносила зміни до цілої низки законів, їх було 72, які поверталися до тієї редакції, яка, відповідно, працювала в Україні до жовтня 2010 року після того, як набуло чинності рішення Конституційного Суду. Тим рішенням було повернено в дію Конституцію 2006 року. За словами Р.Князевича, цей закон на той час просто випав з цієї обійми, і зараз є серйозна необхідність доопрацювати його відповідно до тієї конституційної реальності, в якій ми живемо, починаючи з лютого місяця 2014 року. І левова частка тих норм, які пропонується змінити, саме якраз повертають ті конституційні механізми, які передбачені в Конституції в редакції 2004 року щодо реалізації повноважень такого серйозного конституційного органу як Рада національної безпеки і оборони.

Тому є "конституційна необхідність адаптувати Закон про РНБО до редакції чинної Конституції", – наголосив Р.Князевич і звернувся до народних депутатів з проханням підтримати цей законопроект за основу та в цілому.

Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому як закон.

Верховна Рада прийняла законопроект за основу у першому читанні.

Парламентарії також проголосували за скорочення терміну підготовки законопроекту до другого читання.

Проект постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання" (реєстр. №1291) доповів народний депутат Олег Ляшко. Він зазначив, що проектом пропонується "заборонити політикам, які голосували за "диктаторські" закони 16 січня, обіймати керівні посади в парламентських комітетах".

Головуючий повідомив про вимогу двох депутатських груп оголосити перерву. Він зазначив, що надасть представникам фракцій слово для виступу після закінчення розгляду питання.

Перший заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник зазначив, що проектом постанови пропонується відкликати з керівних посад у комітетах народних депутатів: Бобова, Богуслаєва, Бондара, Гіршфельда, Деркача, Кацубу, Кіссе, Клімова, Лабазюка, Поплавського, Развадовського, Фельдмана, Шипка, Шкірю, які, як зазначено у пояснювальній записці до проекту постанови, голосували  за закони  16 січня, та обрати їх членами відповідних комітетів.

П.Пинзеник повідомив, що Комітет по суті проекту постанови зазначив, що підстави, порядок обрання, відкликання народних депутатів на керівні посади в  комітетах Верховної Ради України  визначено статтею 82-83 Регламенту України. Зокрема, перший заступник, заступник, заступник голови, секретар комітету можуть бути у будь-який час за рішенням Верховної Ради України відкликані з посади, в тому числі і внаслідок обставин, що унеможливлюють виконання ними своїх обов'язків. Щоправда, пропозиція про відкликання з таких підстав може бути внесена або Головою Верховної Ради, або відповідними комітетами, у яких працюють такі народні депутати.

Комітет також зазначив, що суб'єктами, які можуть порушувати такі питання, є відповідно комітет або голова. Таким чином, проект постанови (у цій частині) внесено без врахування вимог Регламенту Верховної Ради України.

П.Пинзеник зазначив, що Комітет пропонує Верховній Раді розглянути проект постанови і з урахуванням висловлення технічного зауваження прийняти рішення щодо проект постанови шляхом голосування в залі.

Під час обговорення представники фракції "Опозиційний блок" і від позафракційних висловилися проти прийняття цієї постанови. Свою позицію вони аргументували недотриманням європейських принципів.

Представник фракції "Батьківщина" С.Соболєв зазначив, що фракція наполягає на тому, щоб була витримана норма і політичної і морально-етичної відповідальності за дії, які відбувалися в цій сесійній залі.

Про відкликання всіх народних депутатів з керівних посад в комітетах заявив представник депутатської групи "Воля народу" Віктор Бондар.

Парламентарії 264 голосами прийняли постанову.

Ще один проект постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання" (реєстр. №1315) доповів народний депутат Юрій Луценко. Він запропонував обрати народного депутата Сергія Скуратовського - головою Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, увільнивши його з посади першого заступника голови цього Комітету; народного депутата Сергія Рибалка - головою Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності, увільнивши його з посади заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики; народного депутата Ігоря Мосійчука - першим заступником голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, увільнивши його з посади заступника голови цього Комітету.

Проектом постанови також пропонувалося обрати: народного депутата Олексія Кириченка - членом Комітету з питань охорони здоров'я, увільнивши його з посади заступника голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності; народного Олега Ляшка - членом Комітету з питань податкової та митної політики; народного депутата Василя Амельченка - першим заступником голови Комітету з питань бюджету, увільнивши його з посади заступника голови Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

247 голосами постанову було прийнято.

Верховна Рада прийняла Постанову "Про Звернення Верховної Ради України до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації та Президента Російської Федерації щодо звільнення української льотчиці та народного депутата України VIII скликання Надії Вікторівни Савченко" (реєстр. №1095) з урахуванням пропозицій профільного комітету. "За" проголосував 321 народний депутат. Зміни запропоновано звільнити не тільки Надію Савченко, а й інших громадян України, які знаходяться у полоні.

Головуючий звернувся до народних депутатів з проханням персонально брати участь у голосуваннях, оскільки його інформують про факти не персонального голосування народними депутатами.

Народний депутат Світлана Заліщук повідомила, що сьогодні в сесійній залі було тричі зафіксовано фотофакт неперсонального голосування народним депутатом І.Бриченком з "Народного фронту", це, в тому числі, сталося під час голосування постанови про комітети. Водночас, за її словами, Голова Верховної Ради, не поставив на голосування винесену окремо в голос поправку, яку зробив Мустафа Найєм, про невключення Олеся Довгого до заступників голови комітету.

С.Заліщук зазначила, що її фракція просила поставити це на голосування.

Народний депутат вимагала повернення до голосування цієї постанови відповідно до Закону про Регламент, інакше вона буде блокувати трибуну і буду просити колег до цього долучитися.

Народні депутати зібралися біля президії і трибуни для виступів, вимагаючи провести переголосування щодо тих питань, де були виявлені факти неперсонального голосування.

Головуючий запропонував проголосувати за дві постанови, які стосуються змін в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, а потім повернутися до постанови за реєстр. №1291.

Верховна Рада ухвалила постанови "Про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж Артемівського району Донецької області" (реєстр. №1282) і "Про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж Волноваського, Новоазовського та Тельманівського районів Донецької області" (реєстр. №1283) з урахуванням пропозицій профільного комітету.

Народні депутати підтримали пропозицію головуючого про повернення до постанови (реєстр. №1291).

В.Гройсман повторно поставив на голосування проект постанови за реєстр. №1291.

Постанову 252 голосами було прийнято в цілому з пропозицією народного депутата М.Найєма про виключення з тексту постанови пункту про призначення народного депутата О.Довгого заступником голови Комітету з питань економічної політики.

Головуючий закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання першої сесії відбудеться у п'ятницю, 12 грудня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.