Верховна Рада скасувала позаблоковий статус України

vr nato

 
У вівторок, 23 грудня 2014 року, відбулося пленарне засідання Верховної Ради України восьмого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, відкривши ранкове засідання, повідомив про те, що Центральна виборча комісія 16 грудня зареєструвала народного депутата України Олександра Ревегу, обраного на позачергових виборах 26 жовтня в одномандатному виборчому окрузі № 63.


О. Ревега склав присягу перед Верховною Радою.

Із заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили уповноважені представники депутатських фракцій і груп. У виступах йшлося про розгляд законопроекту про Державний бюджет України на 2015 рік та інші законодавчі ініціативи уряду.

Голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко, зокрема, зазначив: «позиція «Блоку Петра Порошенка» полягає в тому, що ми маємо віднестися до цього документу відповідально, і чи не вперше за останні роки пройти по повній процедурі розгляд і самого Закону про бюджет, і всіх законів, які передують його прийняття і утворюють його».

Ю. Луценко запропонував протягом сьогоднішнього дня доопрацювати законопроект, а потім виносити його на розгляд.

Представники фракцій «Самопоміч» і «Батьківщина» також висловилися за дотримання процедури і ретельного вивчення законопроектів бюджетного процесу перед голосуванням.

Керівник фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко зазначила, що не може коментувати проект Державного бюджету. Вона наголосила, що під час розгляду має бути «прозорість, дотримання процедур, чітке обговорення з громадянським суспільством і єднання з громадянським суспільством, і прийняття в усіх процедурах бюджету і всіх законів».

Ю. Тимошенко запропонувала розглянути законопроект про Державний бюджет в четвер в першому читанні і у вівторок повноцінно в другому читанні. За цей час провести громадські слухання, провести повноцінну професійну роботу в комітетах і вийти з справжніми реформами, а не з черговими цифрами.

Інші промовці також наголошували на необхідності затвердити Державний бюджет. При цьому пропонувалося, зокрема, переглянути статті бюджету, які стосуються соціальних виплат і відкорегувати їх.

У виступах також зазначалося, що «бюджет має бути інструментом розвитку, інструментом реформ, інструментом, який дасть можливість знижувати безробіття, скорочувати безробіття в країні, створювати робочі місця, підвищувати рівень життя українських громадян».

В. Гройсман, підсумовуючи виступи, зазначив, що «бюджет потрібен сьогодні країні, оскільки він забезпечить фінансування армії, дасть можливість прийняти місцеві бюджети, які потерпають від нестачі грошей. Зрозуміло, що нам з вами потрібно проговорити бюджет, подивитись показники цього бюджету, відкоригувати, враховуючи досвід народних депутатів, під час роботи в комітетах, знайти конструктивну співпрацю з урядом. І ніхто не сказав сьогодні, що сьогодні має бути розглянутий бюджет і прийнятий».

Він також зазначив, що «бюджет країни це - не остаточний документ на наступний рік, оскільки він дасть нам можливість забезпечити стабільність видатків на певний період часу, і за це період часу ми маємо з вами провести реформи. Ми маємо децентралізувати владу, ми маємо забезпечити економічне відродження України».

Голова Верховної Ради закликав парламентаріїв почати розв'язувати проблеми.

Парламентарії розглянути підготовлений до другого читання проект закону про внесення змін до Закону «Про Раду національної безпеки і оборони України» щодо вдосконалення координації і контролю у сфері національної безпеки і оборони (реєстр. №1343).

Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський доповів про те, що під час підготовки до другого читання було внесено 40 поправок, з яких 3 враховано повністю, 5 враховано редакційно, решту - відхилено.

Парламентарії розглянули і проголосували за поправки, на яких наполягали їх автори.

За результатами голосування жодна з них не була підтримана.

Перед голосуванням деякі парламентарії висловилися проти прийняття законопроекту, обумовлюючи це його неконституційністю, «створенням ще одного альтернативного органу влади».

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій вислови жаль з приводу того, що «в час військової агресії проти України ми так гостро обговорюємо питання можливості надання більших повноважень для Ради національної безпеки і оборони».

А. Парубій також зазначив: «як колишній секретар РНБО можу відповідально заявити: сьогодні в час війни, не надавши більше повноважень Раді національної безпеки і оборони, ми ставимо під загрозу національну безпеку і оборону нашої держави. Буде вкрай важливо виконувати функцію організації оборони нашої держави».

Голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко нагадав, що цей законопроект підтримується Президентом України. «Саме він як Верховний Головнокомандувач вважає, що він потребує посилення ролі Ради нацбезпеки, як ставки Верховного Головнокомандуючого, чого так довго вимагали наші колеги по коаліції», - зазначив він.

Ю. Луценко також зазначив, що у висновку Науково-експертного управління Апарату Верховної Ради немає жодної позиції про порушення цим законом діючої Конституції і закликав парламентаріїв підтримати законопроект.

Про підтримку законопроекту заявили і народні депутати-учасники АТО. Вони закликали «не боятися надати додаткові повноваження РНБО».

Гройсман закликав об'єднуватися навколо цих питань, «голосувати і підтримувати наведення порядку боротьби з корупцією, перемог на фронті».

Головуючий поставив законопроект на голосування.

Голосування не було результативним - 223 «за».

Деякі народні депутати пропонували направити законопроект на доопрацювання. Інші зверталися до головуючого з пропозицією повернутися до законопроекту і переголосувати його.

Головуючий повідомив, що до нього підійшли чотири народних депутатів, які повідомили, що не змогли проголосувати. Він поставив на голосування пропозицію про повернення до голосування.

Народні депутати не підтримали пропозицію («за» - 223).

Законопроект 302 голосами було направлено на доопрацювання.

Парламентарії розглянули у першому читанні два законопроекти стосовно відміни позаблокового статусу України - про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення і гарантування національної безпеки України) за реєстр. №1014 і про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості (реєстр. №1043-1).

Законопроект за реєстр. №1014-3 представив Міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Урядовець зазначив, що «в умовах здійснення агресії проти України цей закон відкриває для нас нові механізми і нові форми реалізації нашої передбачуваної та ефективної зовнішньої політики».

За словами доповідача, «логіка і філософія цього закону, його формулювань відповідає баченню наших друзів та партнерів по Альянсу і по Європейському Союзу. Оскільки це буде неодмінно вести нас до інтеграції в європейський і євроатлантичний простір шляхом здійснення всіх необхідних для нас реформ і досягнення всіх критеріїв, всіх необхідних критеріїв членства в Альянсі».

«Цей закон дозволить нам використати всі належні нам за Конституцією, в тому числі і за статтею 18 Конституції, можливості щодо здійснення зовнішньополітичного курсу відповідно до наших національних інтересів, відповідно до всіх необхідних можливостей до того, щоб захистити нашу незалежність, суверенітет і недоторканність кордонів», - наголосив П.Клімкін.

Законопроект за реєстр. №1014 доповів народний депутат Борис Тарасюк. Обґрунтовуючи необхідність прийняття законопроекту, він зазначив, що «продовження законодавчо закріпленої позаблоковості є зневагою до ідеалів Євромайдану і введенням в оману українських патріотів і наших західних партнерів, які не можуть второпати, куди ми прямуємо - до НАТО, Ташкентського договору чи залишаємося в сірій зоні безпеки».

За словами Б. Тарасюка, саме законопроект №1014 відповідає на стратегічне питання: чи ми будемо забезпечувати свою національну безпеку шляхом відновлення курсу на членство в НАТО.

Секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроект за реєстр. №1014-3, поданий Президентом України.

І. Вінник повідомив, що народними депутатами було подано декілька варіантів редакції законопроектів. Комітет розглядав всі варіанти і вивчав їх з юридичної точки зору, а також з точки зору повноти бачення цих законопроектів.

Секретар Комітету звернув увагу на законопроект, який був поданий Президентом України, (реєстр. №1014-3). «Він містить в собі дуже важливу тезу, яка набагато прискорить можливість української інтеграції в європейський політичний і правовий простір, а також набуття членства в євроатлантичному безпековому просторі. Це стосується абзацу 5 частини другої статті 8, яка викладена в наступній редакції: «Поглиблення співпраці з Організацією Північноатлантичного договору з метою досягнення критеріїв, я підкреслюю, критеріїв».

Верховна Рада 303 голосами ухвалила законопроект за основу та в цілому.

Головуючий оголосив перерву.

Після закінчення перерви головуючий надав слово народному депутатові І. Крульку, який повідомив, що пластуни принесли до Верховної Ради Віфлеємський вогонь миру.

«Це той вогонь, який перед Різдвом традиційно привозять до України, аби він беріг нашу державу, аби давав можливість законодавчому органу приймати ті рішення, які дійсно дуже необхідні сьогодні і Україні, і нашому суспільству. Нехай цей вогонь благословляє нашу сесійну залу на прийняття тільки тих рішень, які будуть рятувати Україну. Слава Україні!», - наголосив І.Крулько і передав Віфлеємський вогонь миру Голові Верховної Ради України.

В.Гройсман повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Головуючий поставив на голосування пропозицію про продовження ранкового засідання до завершення розгляду питань порядку денного.

Народні депутати 234 голосами підтримали пропозицію.

В. Гройсман поінформував про особливості процедури розгляду і прийняття проекту Закону України про Державний бюджет України на 2015 рік і надав слово Прем'єр-міністрові А. Яценюку.

Прем'єр-міністр повідомив, що уряд, сформований парламентською коаліцією «Європейська Україна», протягом останніх 20 днів напрацьовував перший базовий пакет українських реформ. Тих реформ, які потрібні для країни, і тих реформ, які неможливо відкладати. «Ми внесли сьогодні 44 акти законодавства до українського парламенту. І просимо включити до порядку денного всі акти законодавства для того, щоб над ними активно попрацювати», - зазначив він.

А. Яценюк також зазначив, що цей пакет реформ розділений. «Мова йде про новий Бюджетний кодекс, а саме: надання додаткових повноважень місцевим органам влади і розподілення додаткових коштів на місця. Друге. Новий Податковий кодекс, зміна системи оподаткування, скасування кількості податків, розширення бази оподаткування. Третє. Внесення змін до Митного кодексу з метою стабілізації платіжного балансу. Четверте. Це оподаткування великого бізнесу або так званого олігархічного. Це Закон України «Про трансферне ціноутворення» і скасування Угоди про усунення подвійного оподаткування з Кіпром. П'яте. Це низка соціальних законопроектів, в тому числі і скорочення витрат на утримання соціальних фондів і оптимізація соціальних витрат, які отримуються тими особами, які не повинні отримувати кошти з державного бюджету», - повідомив він.

Міністр фінансів Наталія Яресько представила проект закону про Державний бюджет України на 2015 рік. «Український народ захистив свою свободу. Українська армія та добровольці захищають нас від військової агресії на Сході України. Багато наших співвітчизників заплатили за нашу безпеку своїм життям, багато втратили дім і близьких. Ми втратили близько 20 відсотків економіки, понад 50 відсотків промислового виробництва на Донбасі. Щоденно несемо 100 мільйонів гривень витрат на АТО і знаходимося в найтяжчій економічній ситуації за всю історію незалежної України. На додаток поточних проблем ми несемо багаж, багаж накопичених глибоких дисбалансів, що не вирішувалося роками. І зараз Україні потрібно, щоб кожен громадянин, кожен бізнес та кожен підприємець теж зробив свій внесок у захист територіальної цілісності країни. Задача уряду - активно боротися на економічному фронті. За допомогою наших міжнародних партнерів ми повинні стабілізувати фінансовий стан України, посилити та запустити структурні реформи і закласти можливості для відновлення зростання в 2016 році. Для досягнення цього ми напрацювали низку реформаторських законів, які просимо вас сьогодні підтримати, і закони сфокусовані на досягнення трьох цілей: перше - бюджетна та фіскальна децентралізація, друге - спрощення оподаткування та детінізація економіки і третє - встановлення рівних правил гри для всіх», - зазначила Н. Яресько.

Міністр фінансів повідомила про знайдений компроміс, який дозволить поєднати наші цілі з виконанням умов Коаліційної угоди та дотриманням маяків наших міжнародних партнерів, без допомоги яких не буде можливо подолати економічну кризу. «Міністерство фінансів представляє на розгляд проект реформаторського законодавства, яке є фундаментом для Державного бюджету на 2015 рік», - зазначила Н. Яресько і поінформувала зміни, які уряд пропонує внести до Бюджетного і Податкового кодексів та законопроект про Державний бюджет на 2015 рік.

«Всі вищеперераховані заходи дозволяють нам чесно і відповідально звести баланс та кошторис нашої країни на наступний рік і одночасно закласти основи для відновлення економіки в 2016 році», - завершила виступ Міністр фінансів.

Міністр соціальної політики Павло Розенко поінформував про соціальні видатки Державного бюджету у 2015 р. Він представив законопроект щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці.

П. Розенко, зокрема, повідомив про те, що проектом пропонується суттєво зменшувати ставку Єдиного соціального внеску. За його словами, це буде поступово. «В перший рік в 15-му році ставка ЄСВ буде складати на розміри заробітної плати, що перевищує 2 мінімальної заробітної плати, на рівні 25 відсотків. Потім вона буде зменшуватися до 20 відсотків. І в 17-му році, з 1-го січня 17-го року ми пропонуємо зафіксувати ставку на рівні 15 відсотків. Це не простий крок, але це вкрай необхідний крок сьогодні в нинішній ситуації», - зазначив урядовець.

Ще одним блоком цього проекту, за словами доповідача, є реформування фондів соціального страхування. Зокрема, йдеться про злиття та реорганізацію двох фондів: фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і фонду соціального страхування від тимчасової втрати працездатності. За словами доповідача, це дасть додатковий ресурс для здійснення виплат прямо громадянам, на зменшення адміністративного обслуговування коштів і це дасть ресурс приміщень, техніки, який може бути спрямувати на інші важливі галузі соціальної політики.

Ще однією новацією проекту є посилення відповідальності, відповідальності за трудову дисципліну, відповідальності і захист прав працівників. Зокрема, пропонується, що працівник не має бути допущений до роботи без укладення трудового договору в письмовій формі.

«Ми передбачаємо фінансові санкції для юридичних та фізичних осіб за допуск працівника без оформлення трудових відносин і оформлення працівника на неповний робочий день, а також неповного нарахування і сплати єдиного соціального внеску. Так, без посилення відповідальності, на нашу точку зору і не може бути повної легалізації заробітних плат», - зазначив П. Розенко.

Заступник Міністра фінансів Володимир Матвійчук доповів законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів та визначення такими, що втратили чинність законодавчих актів (реєстр. №1577).

В. Матвійчук повідомив, що цим законопроектом передбачено внесення змін до 66 законів і коротко поінформував про суть цих змін.

Урядовець, зокрема, зазначив, що проектом розширюються права органів місцевого самоврядування щодо забезпечення безкоштовним харчуванням учнів перших-четвертих класів, особливо дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей з малозабезпечених сімей. Проектом також розширюються права органів місцевого самоврядування щодо забезпечення учнів пільговим проїздом у транспорті, передбачено запровадити рівні умови для усіх вступників до вищих навчальних закладів тощо.

Міністр економічної політики і торгівлі Айварас Абромавичус доповів про низку законопроектів, які пропонує уряд щодо дерегуляції економіки.

Члени уряду відповіли на запитання народних депутатів. Одне з них стосувалося відсутності у проекті закладеного курсу гривні по відношенню до долара.

Міністр фінансів Н. Яресько повідомила, що уряд виходив із середньозваженого курсу.

Прем'єр-міністр А. Яценюк повідомив, що в проект державного бюджету закладено показник у 17 гривень за 1 долар.

В. Гройсман після закінчення презентації урядових законопроектів, повідомив, що в кабінеті Голови Верховної Ради проводилася нарада Ради коаліції, де було визначено, яка пропозиція надійде від більшості, яка може отримати 226 голосів.

В. Гройсман звернувся до парламентаріїв з словами: «ніхто не нав'язує вам прийняти закони сьогодні для того, щоб ви їх голосували, як ви сказали, закритими очима». Він попросив припинити всі розмови про те, що сьогодні буде проголосований законопроект про Державний бюджет на 2015 рік та інші урядові проекти.

У сесійній залі відбулося обговорення представлених урядом законопроектів.

Прем'єр-міністр А. Яценюк, підсумовуючи, звернувся до парламентаріїв з проханням політичної відповідальності. «Всі за народ України. Всі знають, як краще. У всіх є самі геніальні і шикарні пропозиції. Приймаються будь-які, тільки реалістичні, а не популістичні. Моя позиція чітка. Країна в надскладному фінансовому стані. Все, що ми могли зробити за 9 місяців, ми зробили. Все, що ми можемо зробити у 2015 році, ми також зробимо. Але це спільна політична відповідальність парламенту, уряду і Президента. І якщо хтось думає, що він відсидиться, одних знесуть, а інші відсидяться, - так не буде. Це і відповідальність перед долею країни і перед мільйонами українців і попросив прийняти дані законопроекти до розгляду.

В. Гройсман зазначив, що є два проекти постанов за реєстр. №1000-П і №1000-П 1. Він поінформував про пропозиції щодо роботи над урядовими законопроектами.

Народний депутат Юрій Луценко запропонував на пленарному засіданні у четвер 25 грудня у першому читанні розглянути 44 урядових законопроекти і проекти про внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексу, в неділю, 28 грудня, розглянути їх у другому читанні, а у вівторок, 30 грудня, проголосувати за законопроект про Державний бюджет на 2015 р.

З урахуванням цих пропозицій проект постанови про особливості процедури розгляду і прийняття проекту Закону України про Державний бюджет України на 2015 рік (реєстр. №1000-П) було прийнято 253 голосами парламентаріїв.

Верховна Рада ухвалила проект постанови про особливу процедуру розгляду законопроектів, що пов'язані з прийняттям Державного бюджету на 2015 рік (реєстр. №1000-П 1).

Народні депутати не підтримали пропозицію про включення до порядку денного проектів законів: про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків (реєстр. №1564); про діяльність казино в Україні (реєстр. №1571); про букмекерську діяльність в Україні (реєстр. №1572); про внесення зміни до статті 46 Закону «Про прокуратуру» (щодо умов для залучення фахівців) (реєстр. №1530).

До порядку денного було включено проект постанови про Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій та міжпарламентських асамблей щодо звільнення української льотчиці та народного депутата України восьмого скликання Надії Вікторівни Савченко (реєстр. №1584).

Парламентарії далі розглянули низку проектів постанов про присудження премій і стипендій Верховної Ради.

Верховна Рада ухвалила проекти постанов: про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів (реєстр. №1339); про призначення у 2014 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених (реєстр. №1341); про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2013 рік (реєстр. №1342); про присудження у 2014 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування (реєстр. №1323).

Проект постанови про внесення змін до Календарного плану проведення першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (реєстр. №1582) доповів перший заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник. Він зазначив, що проектом за пропозицією Погоджувальної ради депутатських груп і фракцій пропонується не робити канікул між першою і другою сесією, завершити першу сесію 3 лютого і одночасно, в той же день, почати другу сесію.

П. Пинзеник також зазначив, що щойно були прийняті зміни щодо порядку розгляду Державного бюджету України, передбачивши його прийняття в цілому 30 числа поточного місяця.

Він зазначив, що з урахуванням цих змін пропонується в грудні 2014 року - січні 2015 року: 24 грудня працювати в комітетах, комісіях, фракціях і групах; 30 грудня провести пленарне засідання для прийняття рішення про Державний бюджет України на 2015 рік; 16 січня - «година запитань до Уряду», пленарне засідання; тиждень з 19 по 23 - робота в комітетах, комісіях, фракціях, групах; тиждень з 26 по 30 січня - робота з виборцями. Першу сесію Верховної Ради восьмого скликання завершити не 16 січня 2015 року, а 3 лютого 2015 року в день відкриття другої сесії.

Проектом постанови також пропонується встановити, що пленарні засідання Верховної Ради скликаються у разі необхідності Головою Верховної Ради України.

Народні депутати підтримали пропозицію головуючого про продовження роботи, зокрема, про те, щоб у суботу 27 грудня працювати у комітетах, фракціях і групах, а в неділю 28 грудня - провести пленарне засідання.

Верховна Рада 252 голосами прийняли проект постанови про внесення змін до Календарного плану проведення першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (реєстр. №1582) зі змінами і доповненнями.

Головуючий перед тим, як закрити засідання, звернувся до народних депутатів з проханням розпочати роботу в комітетах над законопроектом про Державний бюджет на 2015 рік і на цьому закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання відбудеться у четвер, 25 грудня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.