Верховна Рада з бюджетом

rada budget

 
У неділю, 28 грудня 2014 року, відбулося пленарне засідання Верховної Ради України восьмого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, відкривши ранкове засідання, зазначив, що сьогодні надзвичайно відповідальний і непростий робочий день, оскільки Верховна Рада має розглянути і ухвалити низку надзвичайно важливих рішень, які стосуються внесення змін до законодавства і формування бюджету на наступний рік.


В.Гройсман запропонував парламентаріям спочатку розглянути питання щодо включення до порядку денного низки питань, потім перейти до розгляду у першому читанні надзвичайно важливих законопроектів, які, за його словами, «стосуються життя людей і мають бути ухвалені»: зокрема, щодо недопущення виселення боржників за валютними кредитами з житла; щодо забезпечення прав мешканців у гуртожитках; щодо перенесення запровадження норм про заборону реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва, а також щодо внесення змін до закону про прокуратуру про залучення фахівців.

Голова Верховної Ради також повідомив, що перед початком розгляду пакету законів, що передують прийняттю бюджету, фракції коаліції просять зробити перерву і на засіданні Ради коаліції заслухати позицію кожної фракції щодо цих питань, після чого остаточне рішення буде винесено на розгляд сесійної зали.

Народні депутати приступили до розгляду питань.

До порядку денного сесії було включено кілька законопроектів: про забезпечення права на справедливий суд (реєстр. №1656); про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо надання пільг окремим категоріям громадян (реєстр. №1657); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро України (реєстр. №1660); про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо удосконалення засад організації та функціонування судової влади відповідно до європейських стандартів (реєстр. №1497); про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення єдності судової практики (реєстр. №1361); про внесення змін до Закону «Про судоустрій та статус суддів» щодо встановлення реальної відповідальності суддів (реєстр. №1585); про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» (щодо вдосконалення процедури переведення суддів) за реєстр. №1590.

Парламентарії далі розглянули низку законопроектів у першому читанні.

Проект закону про внесення зміни до статті 46 Закону «Про прокуратуру» (щодо умов для залучення фахівців) за реєстр. №1605 доповів народний депутат Руслан Князевич. Він зазначив, що метою проекту є створення умов для залучення до роботи в органах прокуратури України в інтересах забезпечення належного здійснення функцій прокуратури незаангажованих фахівців - правників, які не працюють в системі органів прокуратури.

За його словами, «необхідно оновити існуючу систему жорстко і радикально. Мова йде про закон, який буде діяти всього три місяці, бо в новому законі це питання усе одно врегульоване».

Автор запропонував внести зміну до Закону «Про прокуратуру», якою на посади прокурорів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та прирівняних до них прокурорів пропонується призначати осіб віком не молодше 30 років та які мають стаж роботи в органах прокуратури або на судових посадах не менше семи років, а на посади районних і міських прокурорів - віком не молодше 25 років із стажем роботи в органах прокуратури або на судових посадах не менше трьох років. Згідно із проектом, якщо особа не має досвіду практичної роботи за спеціальністю, вона проходить в органах прокуратури стажування строком до одного року.

Р.Князевич звернувся до народних депутатів з проханням прийняти законопроект, що дозволить підвищити ефективність діяльності органів прокуратури України.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Під час обговорення частина народних депутатів підтримували прийняття законопроекту лише у першому читанні. Вони наполягали на необхідності внесення поправок.

Інші промовці підтримали прийняття законопроекту за основу та в цілому. На їхню думку, це дозволить омолодити кадровий склад прокуратури.

Верховна Рада 283 голосами прийняла законопроект за основу та в цілому.

Парламентарії далі розглянули два законопроекти за реєстр. №№1499 і 1499-1, якими пропонувалося відтермінувати введення в дію заборони реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою не з 1 січня 2015 року, а з 1 січня 2017 року.

За результатами голосування за основу та в цілому було прийняти проект за реєстр. №1499-1.

Народні депутати розглянули два проекти стосовно продовження строку мораторію на відчуження гуртожитків за реєстр. №№1505 і 1505-1. Проектами пропонувалося продовжити строк дії мораторію на відчуження (крім передачі у комунальну власність відповідних міських, селищних, сільських рад) гуртожитків з шести до одинадцяти років ( до 1 жовтня 2019 року).

За основу та в цілому було прийняти законопроект за реєстр. №1505-1.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо скасування ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів) за реєстр. №1498 доповів один з авторів, народний депутат Гліб Загорій. Він зазначив, що метою проекту є скасування ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів, введення якого передбачалось з 1 січня 2015 року.

Прийняття законопроекту, за словами доповідача, сприятиме подальшому розвитку господарської діяльності в країні, стимулюванню підприємництва та забезпечить досягнення балансу інтересів підприємництва та держави.

За результатами голосування («за» - 304) законопроект було прийнято за основу.

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до Закону «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» щодо посилення захисту прав позичальників. Цим законом заборонено стягувати нерухоме житлове майно, що відповідає критеріям, визначеним у законі у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріусу та примусово виселяти мешканців такого житлового майна у будь-якому порядку.

На вимогу фракцій «Самопоміч» і Радикальної партії у засіданні було оголошено перерву.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що зараз «відбувається важка, але плідна дискусія, яка вже майже виходить на позитивний, оптимістичний результат по бюджету між експертами, урядом і головами фракцій». На прохання фракцій «Народного фронту» та «Блоку Петра Порошенка» він продовжив перерву ще на півгодини.

А.Парубій о 13 годині 20 хвилин повідомив, що Рада коаліції з урядом не встигає підготувати і узгодити всі поправки до законопроектів, які мають розглядатися і продовжив перерву до 16 години.

О 16 годині Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд продовжила перерву в засіданні до 18 години.

Перший заступник Голови Верховної Ради України А.Парубій повідомив, що засідання експертної групи добігає закінчення і всі керівники фракцій попросили продовжити перерву ще на півгодини і продовжити роботу о 19-ій годині.

Після закінчення перерви Голова Верховної Ради України В.Гройсман запропонував народним депутатам проголосувати за продовження ранкового засідання до завершення розгляду всіх питань порядку денного.

Парламентарії 249 голосами підтримали пропозицію.

Головуючий повідомив про присутність у сесійній залі Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка і членів Кабінету Міністрів.

В.Гройсман надав слово Прем'єр-міністру Арсенію Яценюку.

Глава Уряду подякував всім за плідне, майже протягом 10 годин, доопрацьовування всіх пакетів законодавства, які будуть сьогодні прийматися парламентом. За його словами, це була складна, але правильна робота. «Низка речей, внесена коаліцією, прийнята урядом, і видається, що ми напрацювали правильний пакет, який дасть можливість, з одного боку, ввести справедливу систему оподаткування, з іншого боку, дасть можливість наповнити бюджет, і не буде нести в собі як корупційної складової, так і не буде створювати проблеми для малого і середнього бізнесу».

А.Яценюк нагадав базові тези податкової реформи. Мова йде про скорочення кількості податків з 22 до 9. Це була спільна позиція усіх членів коаліції.

Стосовно оподаткування малого і середнього бізнесу доповідач повідомив про зменшення ставок податків і введення мораторію на проведення перевірок малому і середньому бізнесу протягом двох років.

Стосовно оподаткування великого бізнесу фракції коаліції підтримали рішення про продовження усіх високих ставок, які чинні сьогодні по оподаткуванню ренти на нафту, на газ, на інші корисні копалини.

«Ми з вами також домовилися про запровадження трансфертного ціноутворення для всього великого бізнесу, який тепер не зможе ховати свої прибутки і свої статки в офшорних зонах.

І ми йдемо по шляху зменшення єдиного соціального внеску і детінізації заробітних плат.

Це базові параметри, які ми зараз будемо з вами розглядати при прийнятті Податкового кодексу», - зазначив А.Яценюк.

Прем'єр-міністр під стенограму зачитав кожний пункт узгодженої редакції проекту Податкового кодексу.

Під час зачитування представники фракцій внесли ще кілька пропозицій, які Прем'єр-міністр підтримав. Зокрема, він погодився з тим, що необхідно «поставити всіх сільгосптоваровиробників в рівні умови до 1 липня, поки не будуть електронні ПДВ-рахунки».

А.Яценюк також підтримав пропозицію фракції «Батьківщина» щодо того, щоб опублікувати список поіменно всіх платників податків незалежно від виду податків, які вони заборгували державі, в тому числі і податок на додану вартість, розширити цей перелік повністю по всім суб'єктам підприємницької діяльності і місцем реєстрації у відповідній державній фіскальній службі відповідного району.

Прем'єр-міністр зазначив, що узгоджені зміни будуть внесені не тільки до Податкового кодексу, а й всіх інших законів.

Головуючий поставив на голосування у другому читанні та в цілому з поправками, оголошеними А.Яценюком, законопроект про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законів України (щодо податкової реформи) за реєстр. №1578.

Голосування не було результативним («за» - 204).

Після врахування ще однієї поправки Прем'єр-міністра про те, що всі товаровиробники мають працювати в однакових умовах, законопроект 250 голосами було прийнято в другому читанні та в цілому.

Верховна Рада прийняла з урахуванням поправок, озвучених Прем'єр-міністром А.Яценюком, законопроекти: про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 року (реєстр. №1562); про внесення змін до Митного кодексу України (щодо стабілізації платіжного балансу) за реєстр. №1563; про внесення змін до Бюджетного кодексу України (реєстр. №1557); про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням (реєстр. №1264-1); про внесення змін до статті 5 Закону «Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей» (щодо джерела покриття витрат) за реєстр. №1592.

Після прийняття цих законопроектів у засіданні було оголошено перерву, яку на прохання голів фракцій коаліції продовжив ще на одну годину Перший заступник Голови Верховної Ради України А.Парубій.

В.Гройсман після закінчення перерви поставив на переголосування законопроект за реєстр. №1557 у зв'язку з тим, що він отримав заяву про те, що 28 грудня о 21.25 при голосуванні за законопроект реєстр. №1557 народний депутат з фракції «Народного фронту» проголосував за депутата Р.Лук'янчука.

Законопроект 232 голосами було прийнято в цілому.

Головуючий згідно із заявою фракцій «Економічний розвиток» і «Опозиційний блок» про перерву надав слово голові фракції «Опозиційний блок» Юрію Бойку.

Ю.Бойко заявив, що вся політична відповідальність за прийняття законопроекту про державний бюджет, який зараз буде проголосований, лежить на фракціях коаліції. «Сьогоднішнє голосування - це трагічна помилка правлячої коаліції. І вважаємо, що якщо ви маєте відповідальність перед народом, ви переглянете цей бюджет і зробите його таким, щоб він відповідав тому, що народ очікує від народних депутатів», - заявив він.

Головуючий надав слово Прем'єр-міністрові А.Яценюку, який зазначив, що однією з ключових проблем української фінансово-економічної системи є банківський сектор. «Ви знаєте, що за девальвацією національної грошової одиниці підірвана довіра до національної банківської системи. В перчу чергу, це об'єктивно пов'язано з військовими діями і з російською військовою агресією.

Мільйони українців, які мають свої депозити в банківській системі, пішли їх знімати, так як вони не впевнені в тому, що завтра ці кошти можна отримати з банку.

Що пропонує уряд Україні? Уряд пропонує терміново прийняти закон, який передбачає прискорену процедуру капіталізації всіх банків України», - заявив А.Яценюк і звернувся з проханням до народних депутатів підтримати законопроект про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків.

«Ми не можемо діяти за чинним законом, так як чинний закон передбачає процедури капіталізації банків, які будуть тягнутися місяцями.

Цей закон передбачає оперативне і швидке прийняття рішень щодо вливання капіталу в банки і щодо вливання капіталу в Фонд гарантування вкладів, і гарантування громадянам України отримання коштів, які вони мають на своїх депозитах, в межах, визначених законом», - зазначив Прем'єр-міністр.

Верховна Рада 273 голосами прийняла в цілому проект закону про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків (реєстр. №1564).

А.Яценюк доповів пропозиції до проекту закону про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України (реєстр. №1577) і звернувся до парламентаріїв з проханням прийняти законопроект в цілому з урахуванням цих пропозицій.

256 голосами законопроект було прийнято.

Народні депутати також підтримали в цілому у новій редакції законопроект про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці (реєстр. №1573).

Головуючий після прийняття цього законопроекту уточнив, що всі прийняті сьогодні закони набувають чинності з 1 січня 2015 року.

У засіданні було оголошено перерву на одну годину.

А.Парубій після перерви повідомив, що за 5-7 хвилин вже розпочнеться розгляд бюджету і запросив народних депутатів займати свої робочі місця.

В.Гройсман через деякий час оголосив про розгляд проекту закону про Державний бюджет України на 2015 рік.

Головуючий надав слово голові фракції «Самопоміч» Олегу Березюку, який запропонував перенести голосування по законопроекту на день понеділка.

Народні депутати не підтримали пропозицію («за» - 64).

В.Гройсман надав слово Прем'єр-міністрові Арсенію Яценюку, який доповів законопроект про Державний бюджет України на 2015 рік (реєстр. №1000).

На початку виступу він зазначив, що «об'єктивно цей бюджет, як і всі попередні бюджети, дуже далекі від досконалості. І саме тому ми при прийнятті проекту закону про Державний бюджет України передбачаємо чітку норму щодо обов'язкового перегляду Закону про Державний бюджет в терміни не пізніше 15 лютого наступного року. Ми будемо його корегувати. В залежності від результатів перемовин з міжнародними фінансовими організаціями. І під час обговорення прийняття проекту закону про Державний бюджет ми всі разом погодили. Також низка статей буде змінюватися в залежності від того, як ми скорегуємо дохідну і видаткову частину, і як ми домовимося з міжнародними кредиторами».

А.Яценюк зазначив, що ключовою метою цього бюджету є фінансування національної безпеки і оборони. «Ми плануємо безпрецедентний обсяг на національну безпеку і оборону. Цифри наступні. Безпосередньо на безпеку і оборону йде 80 мільярдів гривень. Додатково -1,8 мільярда гривень ми будемо виплачувати всім мобілізованим, які будуть призвані до лав Збройних Сил і будуть захищати України. Додатково до цієї цифри додаються також інші органи безпеки і оборони ще на 2,9 мільярди. І додатково ще 6 мільярдів державних гарантій на державну компанію «Укроборонпром» для придбання нової військової техніки і ремонту для Збройних Сил України. Фактично загальний обсяг фінансування витрат на національну безпеку і оборону - 90 мільярдів гривень», - повідомив Глава Уряду і висловив сподівання, що з цим завданням уряд впорається.

А.Яценюк далі додав: «Нам буде складно збирати доходи в сучасній українській економіці. Нагадаю, ми втратили 20 відсотків економіки держави. І 2015-й рік буде дуже складний в питанні економічної стабілізації. Тому це буде спільне завдання - виконати доходи по Державному бюджету і відповідно виконати видатки Державного бюджету і профінансувати Українські Збройні Сили і українських вояків».

Прем'єр-міністр поінформував про додаткові пропозиції, які надійшли до законопроекту від фракцій, і звернувся до народних депутатів з проханням прийняти законопроект з відповідними дорученнями, які щойно були виголошені.

Головуючий після висловлення пропозицій народними депутатами поставив законопроект на голосування з поправками Прем'єр-міністра А.Яценюка.

Верховна Рада 233 голосами прийняла законопроект про Державний бюджет України в цілому.

Головуючий поставив на голосування пропозицію про те, що законопроекти за реєстр. №1264-1 і №1564 набирають чинності з дня їх опублікування.

Парламентарії підтримали пропозицію.

В.Гройсман привітав народних депутатів з наступаючим Новим Роком, побажав їм добра і здоров'я, успіхів і благополуччя і закрив пленарне засідання, Повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.