Пленарне засідання Верховної Ради України 14 січня 2015 року

vr zasid

 
У середу, 14 січня 2015 року, Верховна Рада України восьмого скликання продовжила роботу в пленарному режимі. Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, відкривши ранкове засідання, висловив співчуття у зв'язку з трагедією, яка сталася учора у Волновасі. «Від рук агресора, окупанта, терористів, яких підтримує агресор, загинули абсолютно не винні ні у чому люди. І це не перші жертви в нашій країні, на превеликий жаль, маємо на сьогодні 12 загиблих і 17 поранених цивільних людей», - зазначив він.


Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих мирних громадян під м. Волноваха.

В.Гройсман далі повідомив, що сьогодні у другій половині дня у Європарламенті відбудуться дебати по Україні. Він зазначив, що учора Президент України П.Порошенко звернувся до ЄС з проханням визнати ДНР і ЛНР терористичними організаціями.

За словами Голови Верховної Ради, Український парламент має підтримати звернення Глави держави, а також «сформувати свою позицію - звернення до європейських колег, щоб ми підтвердили наше бажання миру в Україні, і щоб наші європейські партнери підтримали Україну у боротьбі з окупантом, терористами, російськими диверсантами, оскільки кожен день приносить нам втрати, втрати мирних людей, дітей».

В.Гройсман доручив Комітету з питань європейської інтеграції терміново зібратися і напрацювати проект звернення Верховної Ради України до європейських парламентаріїв щодо підтримки України і тиску на агресора, щоб сьогодні проголосувати його у сесійній залі і направити до Європарламенту.

В.Гройсман повідомив про заяву фракцій «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт» про оголошення заяви.

Без оголошення перерви головуючий надав слово представникам цих фракцій для заяв.

Представник фракції «Блок Петра Порошенка» Дмитро Лубінець, нагадавши про трагедію, яка сталася учора під м. Волоноваха, запропонував провести Марш миру на підтримку України в неділю. Він закликав приєднатися до громадянської ініціативи проведення Маршу миру всіх народних депутатів Верховної Ради та політичних діячів.

Д.Лубінець звернувся до українських діаспор у всьому світі із закликом провести пікетування посольств Росії, вимагаючи припинити фінансування терористів на Сході України.

Представник фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук під час виступу закликав визнати «ЛНР» та «ДНР» терористичними організаціями. Він також закликав Президента України П.Порошенка оголосити 15 січня днем жалоби за загиблими у Волновасі.

Головуючий оголосив про створення міжфракційного депутатського об'єднання «Мажоритарники України», головою якого обрано народного депутата Антона Яценка.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили народні депутати.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного. Вони розглянули низку проектів постанов про дострокове припинення повноважень кількох народних депутатів згідно з поданими ними заявами.

Верховна Рада достроково припинила повноваження народних депутатів Олександра Турчинова, Віталія Ковальчука, Ростислава Павленка.

Парламентарії далі розглянули кілька законопроектів у першому читанні.

Проект закону про внесення змін до статті 188-1 Кримінального кодексу України (щодо недопущення розкрадання природного газу) за реєстр. №1544 доповів Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. Він зазначив, що останнім часом Міністерство виявило багато фактів розкрадання газу і пропонує встановити відповідальність за такі порушення.

За словами доповідача, прийняття законопроекту сприятиме запобіганню злочинам у газовій сфері, забезпеченню дисципліни газопостачання та споживання газу відповідно до обсягів природного газу, встановлених договорами.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін у співдоповіді зазначив, що Комітет підтримує ініціативу Міністерства енергетики та вугільної промисловості і рекомендує Верховній Раді прийняти проект за основу.

Голова з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв зазначив, що цим проектом «під дуже хорошу ідею подається дуже погана махінація».

За його словами, «зараз крадіжки газу у великих розмірах, а саме з цим ми маємо боротися, переслідуються за іншою статтею, якою передбачено набагато суворіше покарання, ніж статтею, до якої уряд пропонує внести зміни. Фактично пропонується об'єднати крадіжки газу у величезних розмірах з дрібними крадіжками води і електроенергії, які вчиняють люди».

На думку Є.Соболєва, законопроект потрібно відхилити, а уряд має запропонувати введення окремої статті до Кримінального кодексу, якою буде передбачене жорстке покарання за крадіжки газу у великих розмірах.

За результатами голосування («за» - 235) законопроект було направлено на доопрацювання.

Проект закону про внесення зміни до статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо безпеки на морському та річковому транспорті) за реєстр. №1549 доповів перший заступник Міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер. Він зазначив, що метою проекту є впровадження та удосконалення наявності відповідних ліцензій у суб'єктів господарювання, які провадять господарську діяльність з надання послуг з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів, багажу річковим, морським транспортом.

За словами доповідача, прийняття проекту надасть змогу вдосконалити організаційні засади діяльності посадових осіб Укрморрічінспекції щодо реалізації державної політики у сфері безпеки на морському та річковому транспорті у провадженні господарської діяльності в частині надання послуг з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів, багажу річковим, морським транспортом.

Профільний Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, рішення якого доповів голова Комітету Андрій Кожем'якін, рекомендував парламенту прийняти законопроект за основу.

Народні депутати під час обговорення висловили зауваження до законопроекту і за результатами голосування («за» - 240) направили його на доопрацювання.

Проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за окремі військові злочини (реєстр. №1552) доповів заступник Міністра юстиції Ігор Бондарчук. Він зазначив, що метою проекту є посилення кримінальної відповідальності військовослужбовців за вчинення окремих військових злочинів в умовах особливого періоду, зокрема, за злочини, передбачені низкою статей Кримінального кодексу, якщо їх вчинено не лише в умовах воєнного стану, а й в умовах особливого періоду, під яким розуміється період, що охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Урядовець звернувся до народних депутатів з проханням прийняти законопроект за основу та в цілому.

Профільний Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, як доповів голова Комітету А.Кожем'якін, рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект лише за основу.

Парламентарії під час обговорення загалом підтримали законопроект і за результатами голосування («за» - 238) прийняли його за основу.

Проект закону про внесення змін до Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (щодо удосконалення пенсійного забезпечення) за реєстр. №1086 доповів народний депутат Юрій-Богдан Шухевич. Він запропонував продовжити до 1 січня 2022 року термін обмеження (на цей час - 1 січня 2016 року) права подання довідки про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року.

Автор також запропонував продовжити до 1 січня 2022 року термін обмеження (1 січня 2015 року) права звернення за призначенням пенсії жінок, яким виповнилося 55 років, щодо дострокового виходу на пенсію за віком, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи. У цьому випадку розмір їх пенсії, обчислений відповідно до статті 27 та з урахуванням статті 28 цього Закону, зменшується на 0,5 відсотка за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію.

Ю.-Б.Шухенвич обґрунтував необхідність прийняття законопроекту тим, що, за даними Мінсоцполітики, у 2013 році правом виходу на дострокову пенсію скористалися майже 50 тисяч непрацюючих українок, що становить 20% від усіх новопризначених пенсій жінкам. За його словами, кожна п'ята українка, котрій виповнилося 55 років, не хоче чекати «нового» підвищеного пенсійного віку і погоджується на оформлення пенсії у зменшеному розмірі. Натомість ті українські жінки, які народилися після 31 грудня 1959 року (або народилися раніше, але не оформили дострокову пенсію) будуть позбавлені такого права з 1 січня 2015 року.

Голова підкомітету Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Драюк у співдоповіді повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти проект за основу.

Народні депутати під час обговорення вказували на соціальну спрямованість проекту, на ту складну ситуацію, яка склалася у пенсійній сфері прийняттям законодавчих актів попередньою владою, що призвело до несправедливості до деяких категорій пенсіонерів.

Парламентарії пропонували прийняти цей законопроект в цілому, розглянути на цьому тижні інші законодавчі ініціативи у сфері пенсійного забезпечення та ухвалити відповідні рішення.

Верховна Рада прийняла Постанову «Про відзначення 200-річчя з дня народження Михайла Вербицького». Згідно з постановою, заходи по вшануванню пам'яті видатного композитора, громадського діяча М.Вербицького планується провести 4 березня 2015 року.

Народні депутати заспівали Гімн України «Ще не вмерла Україна», музику до якого написав М.Вербицький.

Голова Комітету з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко доповіла проект постанови про звернення до Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, національних парламентів країн-членів ЄС, США, Канади, Японії та Австралії щодо розстрілу людей під Волновахою в Україні.

Проектом постанови передбачено, що Верховна Рада звернеться із закликом до Європарламенту, ПАРЄ, національних парламентів країн-членів ЄС, США, Канади, Японії та Австралії продовжити політику санкцій проти Російської Федерації; включити так звані «ЛНР» та «ДНР» до списку терористичних організацій; вивчити можливість надання Україні військової допомоги з метою посилення її обороноздатності; продовжувати політику невизнання незаконної анексії Криму; розробити протягом двох наступних місяців програму допомоги Україні у контексті реагування на погіршення гуманітарної ситуації на Донбасі; сприяти політичному врегулюванню ситуації на Донбасі на основі повного дотримання територіальної цілісності України; продовжити спільну протидію російській пропаганді тощо.

Верховна Рада прийняла проект постанови в цілому.

В.Гройсман закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання першої сесії відбудеться у четвер, 15 січня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.