Позачергове пленарне засідання Верховної Ради України 2 березня 2015 року

plenar zasidan

 
2 березня 2015 року відбулося позачергове пленарне засідання Верховної Ради України восьмого скликання. Перед початком засідання народні депутати з фракції Радикальної партії заблокували трибуну для виступів, вимагаючи відставки голови Національного банку України Валерії Гонтаревої.


Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що у зв'язку з тим, що тривають непрості консультації щодо питань порядку денного, пленарне засідання розпочнеться о 17-й годині.

А.Парубій звернувся до народних депутатів з проханням попрацювати зараз у фракціях.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, відкривши пленарне засідання, зазначив, що «27 лютого 2015 року у Москві цинічно і жорстоко було вбито відомого опозиційного політика, справжнього демократа і друга України Бориса Нємцова».

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять «яскравої, сміливої людини».

Володимир Гройсман, відкривши позачергове пленарне засідання, запропонував розглянути питання порядку денного за особливою процедурою, узгодженою фракціями коаліції.

Головуючий попросив народних депутатів проголосувати за це.

Парламентарії 213 голосами підтримали пропозицію.

Головуючий надав слово народному депутатові Олегу Ляшку, який у виступі вимагав звільнити Голову Національного банку Валерію Гонтареву.

В.Гройсман повідомив, що він дав доручення Апарату підготувати на п'ятницю питання про заслуховування Голови Національного банку.

Головуючий звернувся з проханням проголосувати за те, щоб у п'ятницю заслухати звіт Голови НБУ В.Гонтаревої.

292 голосами народні депутати підтримали пропозицію.

Народні депутати 239 голосами також підтримали пропозицію продовжити засідання до завершення розгляду питань порядку денного.

Представник Президента України у Верховній Раді України зачитав Указ Президента України П.Порошенка про присвоєння Надії Савченко звання Героя України.

Народні депутати оплесками привітали цю звістку.

Народний депутат Юрій Луценко запропонував Верховній Раді звернутися до Надії Савченко з проханням припинити голодування. «Ми чекаємо тебе тут, у парламенті» - наголосив він.

Парламентарії 329 голосами прийняли Звернення Верховної Ради України до Надії Савченко із закликом припинити голодування і зберегти життя для подальшої боротьби.

Головуючий повідомив, що у роботі Верховної Ради беруть участь Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк і члени Кабінету Міністрів.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у виступі окреслив ті завдання, які стоять перед державою і урядом, на шляху подолання економічної кризи і військової агресії.

Він також повідомив, що під час роботи з фракціями коаліції низка урядових пропозицій була знята. За його словами, урядом напрацьовано загалом 17 законопроектів. «Ухвалення цього пакету законопроектів і прийняття рішення Міжнародним валютним фондом дасть можливість нам отримувати не просто кредити на погашення зовнішніх заборгованостей чи поповнення золотовалютних резервів. Це дасть нам змогу розблокувати в поточному році 3,5 мільярда доларів прямих інвестицій в економіку України», - наголосив А.Яценюк.

За словами Прем'єр-міністра, новий пакет зовнішньої допомоги, передбачає фінансову допомогу протягом чотирьох років. «Це так звана програма Extended Fund Facility Міжнародного валютного фонду. У цьому пакеті передбачені декілька траншів допомоги, і загальний її обсяг становитиме 25 млрд. доларів США: 17,5 мільярдів доларів із них - це безпосередня фінансова допомога Міжнародного валютного фонду - кредити за дуже низькою процентною ставкою і тривалі в використанні.

Додатково 7,5 млрд. доларів - це фінансова допомога країн «Великої сімки» та низки інших країн, які дадуть можливість стабілізувати фінансово-економічну ситуацію в Україні.

А.Яценюк повідомив, що кредити, які отримує Україна, не йдуть на споживання. «Ми не можемо і не маємо права, і ніхто не дає кредити на те, щоби збільшувати пенсії, зарплати, фінансувати армію. Це є відповідальність уряду, відповідальність держави», - наголосив він.

А.Яценюк назвав основні шляхи використання цього кредитного ресурсу - це, найперше, погашення зовнішньої заборгованості, щоб Україна провела економічні й структурні реформи і утримувала довіру серед інвесторів. «Друга частина цих коштів йде до золотовалютних резервів Національного банку України. Поповнення золотовалютних резервів дає можливість стабілізувати національну грошову одиницю, адже сьогодні основний виклик в українській економіці - це падіння вартості національної грошової одиниці, що тягне за собою інфляцію, збільшення цін. І це заходить в інфляційну спіраль, яка повинна бути зупинена», - зазначив він.

Глава Уряду також повідомив, що ухвалення цього пакету законопроектів і прийняття рішення Міжнародним валютним фондом дасть можливість отримувати не просто кредити на погашення зовнішніх заборгованостей чи поповнення золотовалютних резервів. «Це дасть нам змогу розблокувати в поточному році 3,5 мільярда доларів прямих інвестицій в економіку України», - зазначив він.

Прем'єр-міністр далі зазначив, що ці кошти надійдуть від Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку та інших міжнародних фінансових інститутів, і будуть спрямовані на будівництво доріг, модернізацію української газотранспортної системи, станцію аерації Бортничі, об'єкти житлово-комунального господарства, на енергоефективність в країні - заміну котлів, утеплення будинків - на те, що дає можливість запустити реальну економіку.

«Ми зараз знаходимося в такій ситуації, що у нас немає простих і легких рішень. Але ці рішення дадуть можливість в країні стабілізувати ситуацію і поступово вийти на економічне зростання в 2016 році. Усвідомлюємо, що низка цих законів мають складне сприйняття в суспільстві. Але витримка і правильні кроки дадуть можливість нам протягом року вийти на поступову як стабілізацію, так і економічне зростання і збільшення як кількості робочих місць, так і заробітних плат», - наголосив А.Яценюк і звернувся до партнерів по коаліції оперативно і швидко прийняти відповідні рішення.

Прем'єр-міністр також зазначив, що робиться все для того, щоб зірвати програму між Україною і Міжнародним валютним фондом, і висловив переконання, що 11 березня, після ухвалення сьогодні рішень, Рада директорів МВФ збереться і прийме позитивне для України рішення.

А.Яценюк звернувся до народних депутатів з проханням предметно розглянути всі законопроекти і прийняти рішення.

Парламентарії приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект закону про внесення змін до статей 165 і 252 Податкового кодексу України (реєстр. №2213 доповіла Міністр фінансів Наталія Яресько.

Н.Яресько зазначила, що законопроектом пропонується звільнити від оподаткування податком на доходи фізичних осіб благодійні організації (їх філії, представництва), за встановленим Кабінетом Міністрів України переліком, які матимуть право надавати благодійну допомогу без оподаткування у будь-якому розмірі громадянам, які мешкають (мешкали) на території проведення антитерористичної операції, а також в АР Крим, та/або вимушено покинули місце проживання населених пунктів, де проводиться (проводилася) антитерористична операція та територію АР Крим, та які взяті на облік у органах соціального захисту населення України.

Проектом також передбачається збільшити ставку рентної плати з 20% до 70% на природний газ, що передається для потреб населення.

Уряд також пропонує при видобуванні газу з нововведених свердловин (після 1 серпня 2014 року) та зареєстрованих в Державному реєстрі нафтових та газових свердловин протягом двох років з дати внесення таких свердловин до Реєстру застосовуватися понижуючий коефіцієнт в розмірі 0,55 від запропонованої ставки ренти. У цьому разі ставка буде становити 38% замість 70%.

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Роман Насіров доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.

Представники фракцій під час обговорення висловили свої зауваження і пропозиції.

Верховна Рада 291 голосом прийняла законопроект за основу та в цілому.

Заступник Міністра фінансів Ігор Уманський доповів наступний законопроект з урядового пакету - про внесення змін до Бюджетного кодексу України (реєстр. №2209). За його словами, цим проектом пропонується уточнити окремі положення Бюджетного кодексу України, виходячи із практики впровадження започаткованих з 1 січня цього року змін у бюджетному процесі, передбачивши включення до видатків, що здійснюються з державного бюджету, видатків на загальноосвітні навчальні заклади державної форми власності згідно з переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України.

Проектом також передбачається розширити перелік типів навчальних закладів, яким за рахунок коштів бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів поряд з професійно-технічними навчальними закладами буде здійснюватися оплата послуг з підготовки кваліфікованих робітників на умовах державного замовлення, - іншими навчальними закладами державної та комунальної власності тощо.

Заступник голови Комітету з питань бюджету Сергій Мельник доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому з урахуванням пропозицій і правок Комітету.

Народні депутати 277 депутати підтримали законопроект за основу та в цілому.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення (реєстр. №2212) доповів Міністр соціальної політики Павло Розенко. Він доповів про принципові положення законопроекту та про ті погоджені зміни до нього, які були узгоджені разом з фракціями коаліції.

Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова доповіла рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому за умови врахування всіх висловлених пропозицій Комітету.

Під час обговорення представники фракцій висловили свої зауваження і пропозиції до законопроекту.

Прем'єр-міністр А.Яценюк, підсумовуючи, наголосив на тому, що цей законопроект непростий і запропонував всім разом взяти відповідальність за прийняття закону.

За результатами голосування («за» - 164) законопроект не набрав голосів.

Головуючий надав слово представникам фракцій, які ще раз озвучили свої позиції. Представники фракцій «Батьківщина», «Самопоміч» і Радикальної партії наполягали на необхідності поступок з боку уряду з деяких принципових позицій. Вони заявляли, що тільки з урахуванням цих пропозицій підтримають законопроект.

Прем'єр-міністр А.Яценюк зазначив, що він готовий на всі поступки, але він вже погодився на все можливе і закликав парламентаріїв прийняти законопроект.

Результати повторних голосувань були нерезультативними.

Головуючий оголосив перерву у засіданні на 15 хвилин.

Після перерви головуючий запропонував повернутися до голосування за законопроект за реєстр. №2212.

В.Гройсман надав слово Прем'єр-міністрові А.Яценюку, який повідомив про завершення перемовин у кабінеті Голови Верховної Ради України і за його словами, розвіяв деякі «міфи», зокрема, щодо підняття пенсійного віку до 65 років та підняття пенсійного віку для тих, хто працює на шкідливому виробництві.

Законопроект 238 голосами було прийнято за основу та в цілому з урахуванням пропозицій профільного комітету та озвучених Прем'єр-міністром пропозицій.

Проект закону про внесення змін до Митного кодексу України (щодо посадових осіб органів доходів і зборів) за реєстр. №2211 доповів голова Комітету з питань податкової та митної політики Роман Насіров. Він зазначив, що цей проект пов'язаний з попереднім, щойно ухваленим. Його метою є створення умов для стабілізації фінансового стану бюджету Пенсійного фонду України та встановлення рівних підходів до відшкодування шкоди посадовим особам органів доходів і зборів у розмірах, визначених законодавством у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування. Проектом передбачається припинити виплати пенсій працюючим пенсіонерам з числа посадових осіб органів доходів і зборів та виключити з Митного кодексу України норм щодо одноразової допомоги, яка виплачується у разі загибелі посадової особи органів доходів і зборів у зв'язку з виконанням службових обов'язків або заподіяння їй під час виконання службових обов’язків тяжких тілесних ушкоджень, що перешкоджають зайняттю професійною діяльністю.

Комітет рекомендує Верховній раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати 292 голосами підтримали пропозицію профільного комітету.

Верховна Рада 285 голосами прийняла за основу та в цілому наступний законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо посадових осіб контролюючих органів) за реєстр. №2210, який пов'язаний із проектом за реєстр. №2211.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації фінансового стану Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» (реєстр. №2214) доповів заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Ігор Діденко. Він зазначив, що його метою є стабілізація фінансового стану Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», досягнення якої можливе шляхом надання Компанії дієвих інструментів стягнення заборгованості споживачів за природний газ та ефективних механізмів впливу на підприємства-боржників.

Голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Микола Мартиненко доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу, скоротивши наполовину строк подання зауважень і пропозицій для його доопрацювання і внесення на розгляд у другому читанні.

Законопроект 242 голосами було прийнято за основу.

Проект закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (реєстр. №2147) доповіла Міністр фінансів Наталія Яресько. Вона зазначила, що законопроектом пропонується збільшити на 22 211 459,3 тис. гривень доходну та на 35 612 269,8 тис. гривень видаткову частини Державного бюджету України на 2015 рік, а також одночасно збільшити на 12 630 400,0 тис. гривень обсяг дефіциту Державного бюджету України. Крім того, у проекті пропонується збільшити на 218 370 462,9 тис. гривень граничний обсяг державного боргу.

Додаткові бюджетні доходи, за словами доповідачки, пропонується отримати за рахунок збільшення надходжень від: податку на прибуток підприємств - 2, 262 млрд. грн.; рентної плати та плати за використання природних ресурсів - 9,058 млрд. грн.; рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами природного газу територією України - 1,486 млрд. грн.; податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) - 4,945 млрд. грн.; податку на додану вартість з ввезених на територію України товарів - 8,887 млрд. грн.; ввізного мита - 2,130 млрд. грн.; трансфертів від урядів зарубіжних країн та міжнародних організацій - 1,273 млрд. гривень.

Одночасно пропонується зменшити показники доходів Державного бюджету України за рахунок зменшення на 1,9 млрд. гривень надходжень від збору з операцій з купівлі іноземної валюти в готівковій формі, у зв'язку з девальвацією та обмеженим попитом на готівкову валюту, та на 4,9 млрд. грн. відрахувань від прибутку Національного банку України тощо.

Перший заступник голови Комітету з питань бюджету Василь Амельченко доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету з питань бюджету та Міністерства фінансів України. Представник Комітету озвучив ці пропозиції.

Верховна Рада 273 голосами прийняла законопроект за основу та в цілому.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних із банком осіб (реєстр. №2085) доповів Представник Президента України у Верховній Раді України Степан Кубів. Він зазначив, що проектом пропонується внести до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України зміни, якими передбачається суттєве посилення відповідальності пов'язаних із банком осіб. Зокрема, посилити адміністративну відповідальність пов'язаних з банком осіб та інших осіб, які відповідно до закону можуть бути об'єктом перевірки Національного банку України, за порушення нормативно-правових актів Національного банку України, у тому числі подання недостовірної (неповної) звітності, зокрема щодо якості активів, проведення операцій із пов'язаними з банком особами, суті операцій, або здійснення ризикових операцій, які загрожують інтересам вкладників чи інших кредиторів банку; запровадити адміністративну відповідальність зазначених осіб за дії, які призвели до віднесення банку до категорії проблемних; запровадити кримінальну відповідальність пов'язаних з банком осіб, зокрема, керівника банку, контролера та іншого власника істотної участі у банку за вчинення будь-яких дій, що призвели до віднесення банку до категорії неплатоспроможних, якщо це завдало великої матеріальної шкоди державі або кредитору.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу та в цілому.

Законопроект підтримали всі представники фракцій, які взяли участь в обговоренні.

За результатами голосування законопроект 260 голосами було прийнято за основу та в цілому.

Верховна Рада також прийняла за основу та в цілому законопроект про внесення змін до розділу VIІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці) за реєстр. №1863.

Народні депутати включили до порядку денного і розглянули низку законопроектів.

За результатами голосування за основу було прийнято законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів (реєстр. №2259).

Верховна Рада прийняла за основу та в цілому проект закону про внесення змін до статті 5 Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» (щодо соціального захисту дітей) (реєстр. №2263).

За результатами повторного розгляду у другому читанні прийнято в цілому законопроект про ліцензування певних видів господарської діяльності (реєстр. №0934).

В.Гройсман запропонував народним депутатам проголосувати те, щоб пленарне засідання у вівторок, 3 березня, розпочати о 12-й годині.

Парламентарії 244 голосами підтримали пропозицію.

Головуючий закрив позачергове пленарне засідання, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.