Пленарні засідання Верховної Ради України 7 квітня 2015 року

vr 07

 
У вівторок, 7 квітня, відбулися пленарні засідання другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. На початку ранкового засідання із заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп. Перед початком засідання деякі народні депутати заблокували трибуну для виступів, вимагаючи створити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з розслідування заяв про корупцію в уряді.


Голова Верховної Ради України В.Гройсман закликав їх поважати право колег виступати з трибуни.

В.Гройсман, підсумовуючи виступи, поінформував про засідання Погоджувальної ради, на якому розглядалися питання, в тому числі були ініціативи щодо боротьби з корупцією і заяв керівника Держфінінспекції та висновок робочої групи, яка працювала в уряді щодо виявлення певних корупційних діянь і напрацювали ряд матеріалів. За його словами, також було озвучено те, що треба створити умови для розслідування економічної обґрунтованості тарифів, щоб це питання було абсолютно публічним і відкритим.

В.Гройсман дав доручення комітетам з питань запобігання і протидії корупції і з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності завтра публічно розглянути питання корупції.

Він також доручив Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства провести відповідні слухання завтра і внести пропозиції парламенту щодо створення комісій щодо запрошення в п'ятницю на звіт тих чи інших посадових осіб, які необхідні, і за результатами цього звіту прийняття подальших рішень. «Це буде справжній контроль, це уже буде професійний підхід, і врешті-решт, це буде відповідальність як політичних сил, так і голів комітетів у тому, щоб питання було принципово вирішено», - наголосив головуючий.

Народні депутати включили до порядку денного другої сесії низку проектів законів і постанов і приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект закону про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо врахування відомостей про соціальний супровід сім'ї (особи) при захисті у судовому порядку сімейних прав та інтересів (реєстр. №2190) у першому читанні доповів голова підкомітету Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Іван Спориш. Він повідомив, що Комітет підтримує законодавчі пропозиції, спрямовані на вдосконалення механізму розгляду в судах спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав та інших подібних спорів. Змінами передбачається врахування під час розгляду відповідних спорів факту відмови батьків від соціального супроводу.

За результатами голосування («за» - 226) законопроект було прийнято за основу.

Проект закону про внесення змін до Закону «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо звільнення з військової служби осіб, які мають на утриманні дітей-інвалідів I чи II групи (реєстр. №1448) доповів народний депутат Ігор Єремеєв.

Він звернув увагу на колізію, яка склалася у чинному законодавстві. Відповідно до частини першої статті 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» із змінами та доповненнями чоловіки та жінки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є інвалідом першої та другої групи, до досягнення нею 23 років не підлягають призову до військової служби під час мобілізації. Водночас, сьогодні в зоні АТО знаходяться чоловіки, які були призвані, мобілізовані до прийняття змін до відповідного закону, а тому не відносилися до військовозобов'язаних, що не підлягають призову. Цим законопроектом пропонується усунути дану колізію. З прийняття цього закону мобілізовані раніше військовослужбовці отримують змогу повернутися до своїх дітей і сімей.

Секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Під час обговорення народні депутати загалом підтримавши законопроект, водночас висловили низку зауважень, які потребують врахування під час підготовки проекту до другого читання.

Законопроект 244 голосами було прийнято за основу.

Проекти законів про внесення змін до статті 26 Закону «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо звільнення з військової служби громадян, які є студентами або аспірантами денної форми навчання за реєстр. №№1175 1175-1 доповіли їх автори, народні депутати Володимир Литвин і Лілія Гриневич.

Обома проектами пропонується запровадити підставу для звільнення з військової служби під час дії особливого періоду військовослужбовців, які є студентами або аспірантами денної форми навчання.

Народний депутат В.Литвин зняв свій проект на користь проекту народного депутата Л.Гриневич, який є більш чітким.

Секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект народного депутата Л.Гриневич за реєстр. №1175-1 за основу та в цілому.

Народні депутати розглянули законопроект про внесення змін до законів «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо освітніх гарантій для докторантів денної форми навчання (реєстр. №2196).

Автор проекту, народний депутат Лілія Гриневич, зазначила, що у попередньому законопроекті говорилося про студентів і аспірантів денної форми навчання. Але є ще одна категорія - докторанти денної форми навчання. До них сьогодні належить 867 осіб. «Це фактично люди, в яких держава вже вклала достатньо багато своїх засобів, щоб вони могли далі здобувати наукові ступені і займатись науковою діяльністю. Це наш фонд, оскільки вони теж особи, що навчаються і ми маємо їх звільнити. Для цього об'єднується законопроект №1175-1 і законопроект №2196», - пояснила доповідачка і для стенограми зачитала змінену назву законопроекту: «Закон про внесення змін до статті 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» (щодо військовослужбовців, які є студентами або аспірантами, або докторантами денної форми навчання)».

Л.Гриневич також запропонувала у статті 23 до слів «не підлягають також студенти та аспіранти» додати слово «докторанти, які навчаються на денній формі навчання» і викласти формулювання абзацу 2 розділу І в такій редакції: «Також з військової служби звільняються військовослужбовці, які є студентами, аспірантами або докторантами денної форми навчання та були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період. Такі особи можуть продовжувати військову службу, якщо вони висловили таке бажання».

Пропозиція автора законопроекту була підтримала 254 голосами парламентаріїв.

Народні депутати далі розглянули два законопроекти про внесення змін до додатка №3 до Закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік» щодо державної підтримки вугільної галузі за реєстр. №№2376, 2376-1.

Перший законопроект передбачає в межах видатків, встановлених для Міненерговугілля Законом «Про Державний бюджет на 2015 рік» здійснити перерозподіл коштів між бюджетними програмами, а саме: зменшити на 400 мільйонів фінансування за програмою 1101070 «Реструктуризація вугільної та торфовидобувної промисловості» та на цю суму збільшити видатки за програмою «Державна підтримка вуглевидобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції».

За словами доповідача, народного депутата М.Мартиненка, реалізація цього законопроекту дасть можливість покрити заборгованість, яка є сьогодні у шахтарів. Сума перекидання коштів складає 400 мільйонів гривень.

За результатами голосування законопроект за реєстр. №2376 269 голосами було прийнято за основу.

В.Гройсман повідомив про нараду, яку він провів з керівниками депутатських фракцій. За підсумками наради було прийнято рішення з огляду на те, що є багато постанов про ТСК, завтра о 15 годині в приміщенні парламенту провести засідання кількох профільних комітетів, які розглянуть ці питання. «За результатами цього засідання будуть внесені пропозиції Українському парламенту визначитися щодо створення ТСК, щодо інших можливих дій, щодо визначення технічного завдання для ТСК, щодо термінів розгляду, щодо питань дослідження і всього іншого. Тоді це буде професійно, це буде чесно по відношенню до людей. І саме головне - буде результат, а не просто процес заради процесу», - зазначив В.Гройсман.

Головуючий також повідомив про пропозицію керівників фракцій коаліції щодо продовження сьогоднішнього пленарного засідання до завершення розгляду всіх питань порядку денного.

Пропозиція не була підтримана («за» - 177).

Парламентарії продовжили розгляд законопроектів у першому читанні.

Проект закону про внесення змін до Закону «Про оренду державного і комунального майна» (щодо особливостей орендних відносин дошкільних навчальних закладів) за реєстр. №1327 доповіла народний депутат Лілія Гриневич. Вона зазначила, що «сьогодні в Україні склалась ситуація значного браку дошкільних садочків і це недитяча проблема». «Весь світ розуміє і підтвердив ситуацію, що можливість дошкільного виховання фактично проектує освітні шанси дитини в майбутньому. Ми сьогодні в Україні пересічно на 100 місць в дитячих садочках маємо 120 дітей, а у великих містах тисячні черги. Наприклад, у місті Києві стоїть в черзі 13 тисяч дітей, з них половина - це діти п'ятирічного віку, які потребують термінового влаштування. Це всеукраїнська ситуація. Держава не має сьогодні коштів для того, щоб збудувати нові садочки. Весь прогресивний світ вирішує цю проблему за рахунок розвитку приватної ініціативи. І розширення доступу до цих послуг в приватних дошкільних закладах за рахунок зниження ціни, ціну можна знизити через пільгову оренду», - пояснила доповідачка.

За її словами, цим проектом пропонується урівняти в правах на оренду державні і комунальні дошкільні заклади.

Проектом також пропонується отримувати в оренду комунальне майно для використання дошкільними навчальними закладами для цих важливих соціальних функцій поза конкурсом.

Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук доповів рішення Комітету. Він зазначив, що метою законопроекту є врегулювання питання орендних відносин дошкільних навчальних закладів. Приватні дошкільні навчальні заклади беруть на себе функцію держави, організовуючи дошкільні навчальна заклади. «І ми повинні підтримати даний законопроект для того, щоб, коли будуються стосунки цих підприємств по організації дитячих садочків, вони не були в рівних умовах з комерційними структурами.

Народні депутати 230 голосами підтримали законопроект за основу.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості діяльності Антимонопольного комітету України (реєстр. №2102) доповіла народний депутат Вікторія Пташник. Вона запропонувала запровадити процедуру громадського контролю за діяльністю Антимонопольного комітету та забезпечити правову визначеність та передбачуваність суб'єктів господарювання щодо своєї конкурентної поведінки. За її словами, це сприятиме зменшенню кількості рішень органів Антимонопольного комітету, прийнятих з порушенням законодавства, попередженню правопорушень суб'єктами господарювання та органами влади у сфері економічної та недобросовісної конкуренції, захисту інтересів суб'єктів господарювання та розвитку конкуренції в цілому.

Автор проекту обґрунтувала необхідність його прийняття тим, що на відміну від судових рішень рішення Антимонопольного комітету сьогодні не публікуються. «Те одне речення, яке наразі публікується на сайті Антимонопольного комітету, не можна назвати його рішенням. Більше того, Антимонопольний комітет підходить до цієї процедури досить вибірково. Тому ми маємо підтримати дану ініціативу. Більше того, я хочу звернути вашу увагу, що Україна взяла на себе обов'язок - забезпечити публікацію рішень Антимонопольного комітету, підписавши Угоду про асоціацію з ЄС, в якій це чітко передбачено.

Крім того, я хочу звернути увагу, що ми так само, підписуючи Коаліційну угоду, передбачили, що ми домовляємося як підписанти Коаліційної угоди, публікувати рішення Антимонопольного комітету», - зазначила В.Пташник.

Законопроект 265 голосами було прийнято за основу.

Проект закону про встановлення строків переробки деяких товарів за межами митної території України (реєстр. №1917) доповів народний депутат Олександр Домбровський. Автор проекту звернув увагу на те, що мова йде про дві товарні позиції, дуже важливі з точки зору ядерної безпеки і енергетичної безпеки нашої держави. Перше - це вивезення відповідно до міжнародних договорів на технологічну витримку та наступну переробку відпрацьованих (опромінених) тепловидільних елементів (твелів) ядерних реакторів. І друга позиція - вивезення уранового оксидного концентрату на переробку за межі митної території України та повернення готової продукції.

О.Домбровський зазначив, що необхідність прийняття цього законопроекту викликана тим, що згідно з імперативною нормою статті 166 нового Митного кодексу є максимальна кількість днів, на яку можна вивозити - це 365 днів. За його словами, раніше ця проблема була врегульована постановами Кабінету Міністрів: для відпрацьованих твелів - 30 років і для уранового оксидного концентрату - 2 роки і 9 місяців. Тому пропонується чітко прописати відповідні коди української товарної класифікації для експорту товарів.

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Роман Насіров доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому з урахуванням пропозицій Комітету.

273 голосами законопроект було прийнято за основу та в цілому.

Народний депутат Павло Унгурян доповів проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій) за реєстр. №2226. Автор запропонував звільнити від оподаткування житлової та нежитлової нерухомості, яка перебуває у власності релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, та використовуються виключно для забезпечення їх статутної діяльності.

261 парламентарій підтримав законопроект під час голосування за основу.

Народний депутат Павло Унгурян доповів ще один законопроект за реєстр. №1447, який стосувався внесення змін до деяких законів України (щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів). Він зазначив, що сьогодні релігійні організації, церкви в Україні мають право засновувати лише вищі навчальні заклади.

Цим законопроектом пропонується фактично легалізувати те, що сьогодні роблять церкви і релігійні організації, засновуючи дитячі садочки, школи. «І це цілком нормально. Не є абсолютно ніяким вторгненням у сферу освіти, тому що закон говорить, що якщо церква засновує садочок чи школу, вона може і координувати його діяльність. Це не є втручанням у державну систему освіти вищої чи середньої, чи дошкільної», - зазначив П.Унгурян.

Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич доповіла рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування («за» - 259) законопроект було прийнято за основу.

Парламентарії розглянули і за результатами голосування ухвалили за основу та в цілому законопроекти про внесення змін до Закону «Про електроенергетику» щодо особливостей регулювання відносин у сфері енергетики на території проведення антитерористичної операції (реєстр. №2375) і про внесення змін до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» щодо спрощення припинення юридичних осіб шляхом злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) за реєстр. №1416.

За основу було прийнято проект закону про внесення змін до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (щодо унеможливлення внесення змін до Єдиного державного реєстру за підробними документами) за реєстр. №1475.

Народні депутати розглянули низку законопроектів, підготовлених до другого читання.

За результатами їх розгляду в цілому прийнято проект законів про побічні продукти тваринного походження, що не призначені для споживання людиною (реєстр. №0905);про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державних інвестиційних проектів (реєстр. №2258); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів (реєстр. №2259).

Перший заступник Голова Верховної Ради України А.Парубій оголосив про вихід народних депутатів Андрія Денисенка та Віталія Купрія зі складу депутатської фракції «Блок Петра Порошенка», а також про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання з питань профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями, головою якого обрано народного депутата Олега Мусія.

В.Гройсман закрив ранкове засідання.

На вечірньому засіданні парламентарії продовжили розгляд питань порядку денного.

Підготовлений до повторного другого читання законопроект про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України (щодо військових злочинів) за реєстр. №1849 доповів голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін.

Він нагадав, що метою законопроекту є посилення відповідальності за злочини проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини) та визначення особливостей здійснення кримінального провадження в умовах воєнного, надзвичайного стану, особливого періоду або в районі проведення антитерористичної операції. Законопроектом пропонується передбачити кримінальну відповідальність за перевищення військовою службовою особою дисциплінарної влади стосовно підлеглого та розширити підстави проведення негласних слідчих (розшукових) дій, а саме, щодо можливості їх проведення у кримінальних провадженнях про військові злочини, пов'язані з ухиленням від військової служби (ст. ст. 407-409 КК України), вчинені в умовах особливого періоду, під час проведення антитерористичної операції.

243 голосами законопроект було прийнято в цілому з новою назвою «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень».

Проект закону про внесення змін до Закону «Про Рахункову палату» (реєстр. №2515) доповів народний депутат Іван Крулько. Він зазначив, що законопроектом передбачається доповнити статті 2, 7 та 16 Закону «Про Рахункову палату» положеннями щодо здійснення Рахунковою палатою повноважень з контролю за надходженням коштів до державного бюджету, які закріплені за Рахунковою палатою згідно із змінами до статті 98 Конституції України, внесеними законами України від 19.09.2013р. №586-VII і від 21.02.2014р. №742-VII.

Народні депутати 263 голосами підтримали законопроект за основу та в цілому.

До порядку денного сесії було включено проект закону про внесення зміни до пункту 3 розділу ІІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» (щодо незастосування обмеження виплати пенсій окремим категоріям громадян) (реєстр. №2577).

Розглянувши поправки до законопроекту про внесення змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України (реєстр. №1688) народні депутати 274 голосами ухвалили його в другому читанні та цілому.

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до Закону «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» щодо періодичності, строків виплати допомоги по безробіттю (реєстр. №1046).

Народні депутати розглянули проект постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації» (реєстр. №2236).

Проектом запропоновано відкликати народного депутата Олексія Кириченка з посади члена Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації та обрати народного депутата Андрія Лозового на посаду члена Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації.

Проект постанови 227 голосами було прийнято в цілому.

Постановою народного депутата Юрія Бабія обрано членом Комітету з питань податкової та митної політики.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив про вихід народних депутатів Валентина Дідича і Олександра Дубініна зі складу депутатської фракції «Блок Петра Порошенка».

Головуючий надав слово народному депутатові Валентину Ничипоренку, який звернув увагу на те, що до порядку денного пленарних засідань вже 5 разів вноситься проект закону про деякі заходи щодо посилення ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами (реєстр. №1159), але до його розгляду справа не доходить. Він зазначив, що цим проектом пропонується передати землі у комунальну власність, що означає, що після його прийняття цими землями вже будуть розпоряджатися органи місцевого самоврядування.

В.Ничипоренко сказав, що він знає, що цей законопроект підтримують народні депутати з фракцій всіх політичних сил, що входять до складу коаліції. Він висловив здивування з приводу того, що законопроект, який передбачає перші кроки децентралізації, не вноситься до порядку денного.

Народний депутат запропонував внести цей законопроект для розгляду на пленарне засідання у четвер.

Головуючий достроково закрив вечірнє засідання, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.