Пленарне засідання Верховної Ради України 5 червня 2015 року

vr05 06

 
У п'ятницю, 5 червня 2015 року, завершився черговий пленарний тиждень другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, відкривши ранкове засідання, повідомив, що у роботі Верховної Ради беруть участь Прем'єр-міністр А.Яценюк та члени уряду.


В.Гройсман нагадав: у пленарні тижні щоп'ятниці проводиться година запитань до Уряду. Сьогодні під час Години запитань до Уряду заплановані виступи Міністра освіти і науки Сергія Квіта і Міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі та відповіді членів уряду на усні запитання народних депутатів.

Перед цим головуючий поінформував про те, що 4 червня Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата України, обраного на позачергових виборах народних депутатів 26 жовтня 2014 року, Зубача Любомира Львовича, включеного до виборчого списку політичного об'єднання «Самопоміч».

Новообраний народний депутат склав присягу перед Верховною Радою.

Після цього розпочалася година запитань до Уряду.

Першим на письмові запитання депутатських фракцій відповідав Міністр освіти і науки Сергій Квіт. Спочатку він відповів на запитання щодо численних звернень від науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів у зв'язку з прийняттям Постанови Кабміну «Про затвердження переліку галузей, знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка». Проблема в тому, що у переліку відсутні багато стратегічно важливих галузей знань і спеціальностей, наприклад, фізична, економічна та соціальна географія, картографія, педагогічна освіта тощо.

На запитання: чи проводилось громадське обговорення цього документу, чому не враховано більшість пропозицій, які надійшли від вищих навчальних закладів, С.Квіт повідомив, що новий перелік галузей і спеціальностей є одним з головних в реформуванні вищої освіти, тому що це підстава для формування нових принципів навчальних програм у вищих навчальних закладах.

За його словами, раніше державні стандарти жорстко регламентували, що і як мали викладати студентам в університетах. Тепер вся увага зосереджується не на регламентуванні навчального процесу як певної бюрократичної процедури, а на компетенції, тобто на результатах навчання студента в університеті, що він повинен знати і уміти, в який спосіб це досягається. «Це відноситься до університетської автономії, тепер в Україні так, як в усьому світі, це прерогатива самих університетів. В рамках нового переліку спеціальностей вони університети самі формують свої освітні програми або спеціалізації, залежно від власних академічних сил. Тепер ми ліцензуємо спеціальність укрупнену, а акредитуємо спеціалізації. Тобто зараз університет має набагато більше можливостей реагувати на запити ринку праці і формувати ті освітні програми, ті спеціалізації, які безпосередньо необхідні, наприклад, в певному регіоні або в певному часі і це уже безпосередньо університетська автономія», - відповів С.Квіт.

Ще одне запитання стосувалося імплементації Закону «Про вищу освіту».

Міністр повідомив, що відповідно до доручення уряду розроблено план впровадження закону: скільки нормативних актів, передбачених планом, уже підготовлено; скільки невиконано станом на 1 червня цього року; які нормативні документи будуть підготовлені і затверджені найближчим часом. Всього це понад 50 документів.

С.Квіт відповів на запитання стосовно звернень від науково-педагогічних працівників щодо порушення процедури проведення виборів керівників вищих навчальних закладів, зокрема порушення Закону «Про вищу освіту».

«До виборів допускаються особи, які не мають відповідного стажу науково-педагогічної роботи і не володіють державною мовою. Такі факти мали місце в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького, в державному інституті декоративно-прикладного мистецтва імені Бойчука. Це, власне, йдеться про ці два університети», - зазначив він.

С.Квіт відповів на інші запитання, зокрема, щодо доопрацювання законопроекту про наукову і науково-технічну діяльність, розроблення плану впровадження змін в законодавство України для ефективної участі науковців в програмі «Горизонт 2020», відновлення державної програми «Шкільний автобус», фінансової підтримки матеріально-технічного забезпечення загальноосвітніх шкіл до прийняття адміністративної реформи тощо.

Міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі представив пакет законопроектів з реформування системи охорони здоров'я в Україні.

Він зазначив, що система вже працює «зі скрипом», є великі проблеми з фінансуванням. «Сьогодні ми утримуємо величезну інфраструктуру, яка застаріла. Немає нових технологій. Доступ до якісної медицини населення дуже обмежений. В основному він сконцентрований у великих містах. Нам потрібно змінити систему, щоб кожна людина змогла отримати якісні послуги за місцем проживання», - наголосив Міністр.

О.Квіташвілі продемонстрував на слайдах, що планується зробити для того, щоб ця реформа стала успішною, розповів про п'ять стратегічних завдань, які стоять перед Міністерством охорони здоров'я, поінформував про запровадження страхової медицини, про нові принципи оплати медичних послуг і роботи медичних працівників, про залучення приватних інвестицій тощо.

На більшу частину запитань, адресованих Уряду, відповів Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

А.Яценюк відповів на перше запитання щодо того, чи відбулося очищення влади?

Він зазначив: «цей коаліційний уряд не просто виконав Закон «Про люстрацію», а є основним, хто проводить люстрацію в країні. Вищі державні чиновники, як міністри, так і чиновники на рівні заступників міністрів, перших заступників міністра проходять люстрацію. Наприклад, відповідаючи на питання про люстрацію, сьогодні звільнений начальник київської міліції, який попав під люстрацію. І так само у всіх правоохоронних органах країни і в цілому в органах державної служби проводиться щоденна заміна і перевірка кадрів. Сотні чиновників позбавились роботи і зараз те завдання, яке стоїть перед урядом, не дивлячись на те, що іде суттєвий супротив по звільненню чиновників, прокурорів, міліціонерів, працівників правоохоронної системи, не дати можливості знищити Закон про люстрацію».

А.Яценюк звернувся до членів парламентської коаліції з проханням підтримати позицію Міністерства юстиції щодо необхідності продовження люстрації в країні.

Міністр юстиції Павло Петренко дав коротку інформацію про роботу Департаменту з питань люстрації, проблеми, які виникають, і висловив бачення щодо подальшої заміни корумпованих чиновників і оновлення всієї державної служби в Україні.

П.Петренко повідомив, що станом на сьогодні центральні органи влади пройшли цю перевірку, і Міністерство перейшло на обласний рівень. За його словами, саме основні виклики у влади і у громадськості знаходяться на обласному рівні, коли будуть проходити люстраційну перевірку. Сотні і тисячі державних службовців, починаючи від керівників обласних державних адміністрацій, їх заступників, керівників відповідних місцевих відомств.

Він наголосив на важливості підтримки народних депутатів, журналістів у тому, щоб «ті корупціонери, які намагаються уникнути люстраційних перевірок, переходячи на більш низькі посади, виявлялися. І через публічну інформацію, ми їх звільняли. Так само звільняли керівників, які намагаються покривати своїх підлеглих і не допускати їхньої люстраційної перевірки».

П.Петренко також повідомив, що станом на сьогодні дуже багато чиновників, які не змогли підтвердити свій майновий стан, звільнені з різних посад в центральних органах влади, починаючи з фіскальних органів, міністерств, відомств. Величезна кількість чиновників, які займали найвищі посади, а це більше півтори тисячі людей, під час режиму Януковича, які були міністрами, главами адміністрацій Президента Януковича, його найближчим оточенням, не мають прав протягом наступних 10 років займати найвищі посади в країні. Це означає, що вони не зможуть зробити реванш і не зможуть повернути Україну з європейського шляху.

Прем'єр-міністр А.Яценюк відповів на запитання, коли буде проведена індексація доходів громадян і що уряд планує робити з тарифами на житлово-комунальні послуги.

А.Яценюк, відповідаючи на запитання щодо індексації, сказав, що він «перший, хто хоче проіндексувати грошові доходи громадян. Тому що це репутація уряду, це репутація коаліції і це додаткові джерела для громадян України, які вони отримають і зможуть збільшити купівельну спроможність громадян. І це додаткове ще джерело для запуску економіки».

А.Яценюк звернувся до народних депутатів: «хотів з вами порадитись з цього приводу, як мені поступить? У нас є одна така компанія, називається «Укрнафта», ви, напевно, знаєте про це. Ця компанія «Укрнафта», перший раз ми проголосували закон, який не дав можливість уряду повернути контроль над компанією «Укрнафта». Другий раз уряд вніс цей закон. І дякую, що парламентська коаліція прийняла відповідний законопроект. І ми зараз скликали загальні збори акціонерів для того, щоб разом з іншим акціонером змінити керівництво компанії.

Чому змінити керівництво компанії. Тому що нам необхідно до державного бюджету отримати 1,8 мільярдів гривень, це дивіденди, і близько 6 мільярдів гривень, це доходи від ренти, які компанія повинна заплатити. І це попаде до державного бюджету, щоб в тому числі використати ці кошти на підвищення соціальних стандартів».

Прем'єр-міністр стосовно тарифів нагадав, що він після того, коли з економічного питання воно перейшло виключно в політичне, з цієї трибуни він особисто заявив про те, що великих чотири аудиторських компанії повинні провести повну перевірку всіх тарифів, які встановлені Національною комісією з регулювання енергетики і комунальних послуг.

А.Яценюк повідомив, що аудиторську перевірку щодо ціноутворення по тарифам планується завершити до кінця наступного тижня.

Прем'єр запропонував Голові Верховної Ради після отримання звіту аудиторів запросити у Верховну Раду Уряд, Нацкомісію з регулювання енергетики, «Нафтогаз», якщо погодяться аудитори, то й їх. «Роздамо звіт кожному народному депутату і знімемо будь-які політичні питання економічними відповідями на те, як утворювались тарифи», - заявив Яценюк.

А.Яценюк відповідаючи на запитання народного депутата Є.Соболєва щодо корупції на блокпостах через недосконалу систему перепусток і пропозицію організувати систему єдиного електронного контролю, повідомив, що уряд провів дві наради з цього питання. «До парламенту ми внесемо законопроект, який передбачає наведення ладу на так званій лінії зіткнення. Це будуть з одного боку жорсткі, з іншого - прозорі методи контролю на лінії зіткнення», - пояснив він.

А.Яценюк, відповідаючи на запитання народного депутата І.Геращенко щодо перенесення фінансування з кінця року на раніше будівництва нового корпусу дитячої лікарні «Охматдит», повідомив, що фінансування буде перенесено з кінця четвертого кварталу на третій, і зараз невідкладно буде затверджений порядок про фінансування.

Прем'єр-міністр також відповів на запитання представника фракції «Опозиційний блок» щодо того, що відбувається в системі охорони здоров'я.

Він повідомив про проведену колегію Міністерства охорони здоров'я, на якій було висловлено бачення реформування системи охорони здоров'я. На це вже відповів Міністр. А щодо звинувачень Міністерства, зазначив він, то призначено службове розслідування щодо його діяльності. З результатами розслідування члени парламенту будуть ознайомлені.

А.Яценюк відповів на запитання щодо об'єднання територіальних громад. Він нагадав, що закон має назву «Про добровільне об'єднання територіальних громад», а не про примусове, не про з-під палиці, а виключно про добровільне об'єднання громад». «Ми разом з Президентом України прийняли рішення наступного тижня провести відповідне зібрання з представників місцевих громад і територій для того, щоб чітко роз'яснити, яким чином повинно відбуватися це добровільне об'єднання громад», - повідомив Прем'єр-міністр.

А.Яценюк, завершуючи, наголосив на необхідності прийняття трьох базових законів: про внесення змін до Закону «Про мораторій» і двох законів про інституційну незалежність Національного банку. Він нагадав, що це є так звані попередні умови для того, щоб другий транш був наданий МВФ. Він попросив народних депутатів прийняти ці закони.

На цьому Година запитань до Уряду завершилася.

В.Гройсман, підсумовуючи, зазначив, що під час дискусії зверталася увага на роботу робочої групи по тарифах. Він повідомив про те, що робоча група звершила свою роботу, звіт, підготовлений нею, наданий уряду і парламентаріям, він буде розміщений на сайті відповідного комітету, і далі, коли буде висновок аудиторської компанії, він буде презентований у Верховній Раді.

В.Гройсман також прокоментував дискусію щодо об'єднання територіальних громад. «Мова йде про добровільне об'єднання, Якщо хтось перегинає на місцях, народні депутати не повинні дозволити цього зробити. Але, для того, щоб громаді, селу передати в управління освіту, охорону здоров'я, житлово-комунальне господарство, культуру, інфраструктуру і все інше, це потрібно зробити, коли громада зможе бути достатньою для того, щоб ці функції вона змогла виконувати».

Він також зазначив, що треба зробити так, щоб добровільне об'єднання зробило кожного учасника сильним, а не слабким. У цьому сутність цього закону.

В.Гройсман привітав з професійним святом - Днем журналістики, яке відзначається 6 червня, всіх представників масових засобів інформації, побажав їм добра, успіхів і здоров'я.

Головуючий запропонував перенести оголошення депутатських запитів, яке має відбутися зараз на пізніше, а зараз розглянути законопроекти.

Народні депутати не підтримали пропозицію головуючого.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд зачитала депутатські запити.

Голова Верховної Ради В.Гройсман поінформував про внесені уточнення у назви раніше прийнятих законів за №№2874 і 2875 про внесення змін до деяких законів щодо співфінансування доріг державного значення.

Він зазначив, що при оформленні цих законів для підпису Головою Верховної Ради виникли розбіжності між змістом законів і їх назвами. На пропозицію профільних комітетів з назв законів виключено слова «і утримання».

Парламентарії не підтримали пропозицію головуючого про включення до порядку денного засідання кількох законопроектів.

Звіт робочої групи з перевірки оприлюднених Держфінінспекцією повідомлень про фінансові порушення, а також з перевірки інших фактів зловживань в державному секторі економіки доповів Голова робочої групи Борислав Береза.

Він зазначив, що після перевірки фактів, наданих паном М.Гордієнком, він змушений визнати, що «багатомільйонні зловживання продовжують бути нормою функціонування державного апарату».

За його словами, «система роботи державних підприємств дозволяє перетворювати їх на годівнички для зацікавлених осіб».

Б.Береза навів конкретний приклад, згідно з яким сума фінансових порушень в НАЕК «Енергоатом» за підсумками ревізії становить 8,3 млрд. грн.

Б.Береза повідомив, що робоча групи виявила «цілі пласти проблем, які яскраво характеризують стан державного управління та правоохоронних органів». На підтвердження своїх слів він навів факти. Зокрема, один з них засвідчив те, що колишній бухгалтер Державної продовольчої зернової компанії Т.Кохтенко заплатила з власної кишені майже 68 млн. грн. податкового боргу та штрафних санкцій, щоб закрити кримінальну справу про ухиляння від сплати податків корпорації. За його словами, правоохоронцям цього виявилося достатньо, щоб вважати правопорушення вичерпаним. «Ані факти злочину, ані походження грошей звичайного бухгалтера не зацікавили слідство… Цей фіскальний злочин - прямий сигнал мародерам у владі до подальшого розграбування держави. Максимально, що їм загрожує за традицією в Україні - це звільнення та відставка. Складається враження, що боротьба з корупцією не належить до пріоритетів керівництва державою», - заявив Б.Береза.

Продовжуючи тему правоохоронних органів, голова робочої групи наголосив на тому, що Генеральна прокуратура «фактично саботувала роботу робочої групи, створеної за рішенням Верховної Ради». За його словами систематична неявка представників ГПУ на засідання робочої групи унеможливила контроль і оцінку ефективності досудового слідства, що здійснюється правоохоронним органами.

Б.Береза зазначив, що попри те, що Генеральна прокуратура мала відзвітувати перед Верховною Радою до 7 травня, її звіт ніхто з народних депутатів не почув.

Б.Береза повідомив, що після продовження строку роботи робочої групи представники ГПУ взагалі перестати співпрацювати з робочою групою.

Голова робочої групи зазначив, що діяльність робочої групи проходила під гаслом «ми маємо бажання, та не маємо можливості».

Б.Береза закликав колег наступного пленарного тижня ухвалити законопроект №1098 «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України», який суттєво розширює права та можливості парламентського слідства. Він нагадав, що він підписаний всіма керівниками фракцій коаліції. І 300 голосів для його прийняття вже є.

Голова робочої групи повідомив, що робоча група пропонує створити першу тимчасову слідчу комісію на базі робочої групи та з новими повноваженнями продовжити розслідування цих резонансних справ.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що 3 червня під Мар'їнкою геройськи загинув боєць 28 бригади Олександр Галушинський, який пройшов Майдан у складі 4-ї сотні «Самооборони».

Парламентарії хвилиною мовчання вшанували його пам'ять.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд оголосила закритим пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання другої сесії відбудеться у вівторок, 16 червня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.