Пленарне засідання Верховної Ради України 17 червня 2015 року

1706 vr

 
У середу, 17 червня, Верховна Рада України Восьмого скликання продовжила роботу в пленарному режимі. Ранкове пленарне засідання відкрив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.


Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій зробив кілька оголошень. Він повідомив про входження народного депутата Валерія Дубеля до складу депутатської фракції «Батьківщина».

А.Парубій оголосив про зміну назви депутатської групи «Відродження» на «Партія Відродження».

Перший заступник Голови Верховної Ради України також оголосив про входження народного депутата Євгенія Мураєва до складу депутатської фракції «Опозиційний блок» , а народного депутата Любомира Зубача -  до складу депутатської фракції «Самопоміч».

А.Парубій оголосив про створення у Верховній Раді кількох міжфракційних депутатських об'єднань - «З реформування податкового, митного та земельного законодавства України», координатором якого обрано народного депутата Руслана Сольвара, «За тверезе майбутнє», головою якого обрано народного депутата Михайла Головка.

Він також оголосив про вихід народного депутата В'ячеслава Констатіновського зі складу фракції «Народний фронт».

В.Гройсман повідомив, що сьогодні виповнюється рік, як народний депутат Надія Савченко перебуває в російському полоні.

Головуючий надав слово народному депутатові Івану Крульку, який зачитав депутатський запит Надії Савченко до міністра закордонних справ П.Клімкіна з вимогою надати інформацію щодо захисту громадян України, яких незаконно утримують за ґратами в Росії.

Парламентарії виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Народні депутати розглянули питання ратифікації.

Проект Закону «Про приєднання України до Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень» за №0030 доповів заступник Міністра внутрішніх справ С.Яровий. Він зазначив, що положеннями проекту передбачається приєднання України до конвенції з відповідними заявами: до статтею 13 та 14 - щодо визначення компетентних органів від України, відповідальних за розгляд запитів; статей 31 та 31 - щодо визнання компетенції комітету з насильницьких зникнень (пропозиції Уповноваженого Верховної Ради з прав людини; до пункту 2 статті 42 - щодо невизнання можливості застосування додаткових процедур розв'язання спорів.

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко доповіла рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект.

Г.Гопко також повідомила, що Конвенцію уже підписало 94 держави, для 46 з них Конвенція набрала чинності.

Доповідач зазначила, що приєднання України до цієї конвенції відповідає інтересам нашої держави, сприятиме поліпшенню захисту прав і свобод людини, удосконаленню правових механізмів подоланню проблеми насильницьких зникнень, реалізацію в повному обсязі конституційних гарантій щодо відновлення порушених внаслідок злочину прав людини, що своєю чергою сприятиме формуванню позитивного іміджу нашої держави на міжнародній арені. «Перед засіданням в Раді Європи це дуже хороший момент для ратифікації цієї угоди», - наголосила вона.

Верховна Рада 265 голосами ухвалила законопроект.

Парламентарії також розглянули і ратифікували Імплементаційну угоду між Кабінетом Міністрів України та Організацією НАТО з підтримки (ОНП) про перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР в Україні №0027; Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Естонської Республіки про умови розміщення дипломатичних представництв України в Естонській Республіці та Естонської Республіки в Україні №0026; Угоду (у формі обміну нотами) між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про взаємне працевлаштування членів сімей працівників закордонних дипломатичних установ №0028; Угоду між Урядом України та Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про повітряне сполучення №0029.

Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» щодо вдосконалення правового регулювання орендних відносин» №1829 доповів народний депутат Ігор Алексєєв. Він зазначив, що проект спрямований на підвищення ефективності орендних відносин та удосконалення захисту майнових інтересів держави, а також на усунення неузгодженостей положень закону з нормами інших законодавчих актів.

Так, законопроектом передбачається узгодити норми Закону «Про оренду державного та комунального майна» з нормами Закону «Про Фонд державного майна України», згідно з якими Фонд уповноважений замовляти оцінку об'єкта оренди. Така оцінка необхідна для розрахунку орендної плати, яка зазначається в оголошенні про намір передати майно в оренду. Тож запропоновано вивчати попит на оренду після визначення вартості об'єкта оренди, у зв'язку з чим строк підготовки згаданого оголошення збільшується до 45 днів з моменту отримання згоди на оренду органу управління. Цим також буде забезпечено інформування потенційних орендарів про вартість об'єкта оренди та розмір орендної плати.

З метою забезпечення компенсації державі та власникам комунального майна втрат в результаті безгосподарності орендаря проектом пропонується встановити нову істотну умову договору оренди - відшкодування орендарем збитків, завданих втратою, пошкодженням або знищенням об'єкта оренди.

З цією ж метою передбачається встановити заборону звернення стягнення на орендоване майно за зобов'язаннями орендаря (суборендаря) чи третіх осіб та неможливість для орендаря (суборендаря) вчиняти з майном дії, що ведуть до зміни форми власності.

Законопроектом також передбачається можливість страхування орендованого майна орендарем на користь балансоутримувача цього майна, а не тільки однієї з сторін договору.

Секретар Комітету з питань економічної політики Богдан Матківський доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект було відхилено (за - 137).

Проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення боротьби з браконьєрством та захисту навколишнього середовища» №1586 доповів народний депутат Олег Купрієнко. Він зазначив, що проектом передбачається розширити коло осіб, які безпосередньо пов'язані з охороною природи, що мають право фіксувати правопорушення передбачені відповідними статтями КУпАП.

За словами доповідача, прийняття такого законту сприятиме збільшенню ефективності боротьби з браконьєрством, забрудненням навколишнього середовища побутовим та промисловим сміттям, знищенням природного середовища під час спалювання сухої трави, зменшенням кількості лісових пожеж від випадкових туристичних багать та приведе у відповідність посадові обов'язки єгерської служби до її прав, підвищить рівень невідворотності покарання за скоєні адміністративні правопорушення.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати 280 голосами підтримали автора законопроекту і пропозицію профільного комітету.

Проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами недержавної форми власності)» №2276 доповів народний депутат Віктор Галасюк. Він зазначив, що метою проекту є створення додаткових умов для розвитку системи освіти України, зокрема для залучення позабюджетних інвестицій в збереження, удосконалення та розвиток інфраструктури дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів недержавної форми власності.

Законопроект передбачає звільнення дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів недержавної форми власності від сплати податку на прибуток та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та звільнення дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від форм власності і джерел фінансування від плати за землю.

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна доповіла рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу за виключенням положень підпункту 1 стосовно пропозиції «про звільнення від оподаткування прибутку дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів недержавної форми власності, отриманого від надання освітніх послуг» та підпункту 3 щодо доповнення чинної норми «дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами незалежно від форм власності і джерел фінансування» розділу І законопроекту.

За результатами голосування законопроект 274 голосами було прийнято за основу.

Народні депутати не підтримали пропозицію головуючого працювати без перерви.

Головуючий оголосив перерву у засіданні.

Після перерви розгляд законопроектів у першому читанні було продовжено.

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України» №1591 доповіла народний депутат Світлана Заліщук. Вона зазначила, що цим проектом пропонується внести зміни до деяких законів з метою підвищення суспільної довіри до законодавчого органу країни. Змінами до Закону «Про статус народного депутата», зокрема, пропонується запровадити оприлюднення на веб-сторінці народного депутата України на офіційному веб-сайті Верховної Ради повного переліку його помічників-консультантів та забезпечити оприлюднення на офіційному веб-сайті Верховної Ради інформації про розмір коштів на оренду житла і наймання готелю народними депутатами, а також інформації про отриману народним депутатом компенсацію витрат на проїзд.

Змінами до Закону «Про комітети Верховної Ради України» пропонується: встановити вільний доступ до засідань комітетів Верховної Ради для журналістів, представників ЗМІ, а також право здійснювати на відкритих засіданнях комітетів аудіо-, відеозапис, фотозйомку, пряму трансляцію (у тому числі в мережі Інтернет) із засідання без спеціального дозволу; запровадити оприлюднення на офіційному веб-сайті Верховної Ради стенограми (у разі її виготовлення) та протоколів засідань комітету, аудіозапису засідань комітету, актів комітету та їх проектів, інформації про дату і час засідання, порядок денний засідань комітетів тощо; встановити, що звіти про відрядження народного депутата оприлюднюються на його веб-сторінці на офіційному веб-сайті Верховної Ради; передбачити, що при комітетах Верховної Ради можуть утворюватися громадські та науково-консультативні ради, порядок утворення та діяльності яких визначається положенням, що затверджується Верховною Радою.

Перший заступник Голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді направити законопроект на доопрацювання.

П.Пинзеник зазначив, що більшість пропозицій проекту вже врегульовано положеннями чинного Регламенту Верховної Ради. Єдина норма законопроекту, яка  відносною новелою, -  встановлення зобов'язання для Управління справами Верховної Ради України здійснювати онлайн-трансляцію засідань комітетів.

В.Гройсман підтримав авторів законопроекту щодо прозорої роботи комітетів парламенту і в цілому парламенту.

Голова Верховної Ради висловив побажання, щоб кожен комітет працював за відповідним стандартом відкритості, прозорості, публічності роботи і максимального включення в процес законотворення громадськості. «Це базові речі, які дозволять нам робити якісно нашу роботу,» - сказав він.

Народні депутати під час обговорення підтримали законопроект і за результатами голосування (за - 273) прийняли його за основу.

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо накладення стягнення на народного депутата за порушення вимог щодо особистого голосування)» №1895 доповів народний депутат Сергій Лещенко. Він назвав законопроект покаранням для кнопкодавів. Автор законопроекту запропонував внести до статей 47, 82, 84 та 204 Регламенту Верховної Ради України та до статей 6 та 40 Закону «Про комітети Верховної Ради України» зміни, які передбачають накладення стягнень на народного депутата за порушення вимог щодо особистого голосування.

Перший заступник Голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді направити законопроект на доопрацювання. П.Пинзеник також доповів про зауваження Комітету до проекту.

Під час обговорення парламентарії підтримали законопроект. Більшість з промовців погоджувалися з необхідністю запровадити додаткові санкції до порушників під час голосування. Деякі з них пропонували жорстко карат» таких порушників аж до кримінальної відповідальності.

Законопроект 258 голосами було прийнято за основу.

Народні депутати розглянули три законопроекти, які стосувалися зниження пенсійного віку та поліпшення інших умов виходу на пенсію за №№1031-1, 1031-2, 1031-3. Про їх суть доповіли народні депутати Сергій Міщенко, Володимир Бандуров, Валентин Ничипоренко.

Внесеними законопроектами №№1031-1, 1031-2, 1031-3 пропонується внести зміни до статті 26 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», передбачивши призначення пенсії за віком після досягнення чоловіками 60 років та 55 років жінками, за умови наявності страхового стажу не менше 15 років.

Голова підкомітету Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Драюк доповів рішення Комітету. Він повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді відхилити законопроекти за №№1031-1, 1031-2, а щодо проекту №1031-3 визначитися у сесійній залі.

Парламентарії під час обговорення підтримували всі три законопроекти. Вони висловлювалися за відміну пенсійної реформи, яку провела попередня влада. Промовці наводили аргументи на підтвердження своїх позицій, пропонували створити робочу групу з підготовки одного законопроекту, який увібрав би в себе всі позитиви розглянутих проектів, закликали колег проголосували за законопроекти, які відновлять соціальну справедливість у пенсійному забезпеченні українських громадян.

В.Гройсман, підсумовуючи, запропонував на основі цих проектів розробити узгоджений документ.

За результатами голосування жоден із законопроектів не набрав голосів для прийняття за основу.

Проект Закону «Про внесення змін до статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» щодо надання права на отримання додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню батьків або особі, яка їх замінює, що має на утриманні дитину віком до шести років» №1266 доповів народний депутат Андрій Шипко. Автор зазначив, що після набрання чинності новою редакцією Закону №5067-VІ «Про зайнятість населення» були враховані вимоги щодо гендерної рівності жінки та чоловіка, та слова «жінки/жінка» були замінені на слова «батьки або особи/особа». Однак, слова «діти» були залишені у множині.

За словами доповідача, відповідно до вимог поточної редакції закону скористатися відповідними гарантіями при працевлаштуванні можуть батьки або особа, у якої на утриманні двоє і більше дітей, що своєю чергою звужує права на відповідні гарантії батькам або особам, на утриманні яких є лише одна дитина.

А.Шипко запропонував уточнити, що додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, передбачені у статті 14 Закону «Про зайнятість населення», поширюються також на одного з батьків або особу, яка їх замінює, за наявності на утриманні хоча б однієї дитини віком до шести років.

Законопроект 244 голосами було прийнято за основу та в цілому.

Верховна Рада прийняла постанови «Про відзначення 95-річчя з дня народження Івана Микитовича Кожедуба» (8 червня 2015 року) №2693 і «Про відзначення 100-річчя з дня народження Ігоря Свєшнікова» (19 жовтня 2015 року) №2645.

В.Гройсман повідомив про звернення керівників фракцій коаліції про включення до порядку денного сесії кількох законопроектів: №2835 -»Про зменшення рентної плати за газ», №2832 «Про впорядкування тарифоутворення», №2682 «Про скасування ПДФО на пенсії» і №2676 «Про автоматичні нарахування субсидій», а також про включення до порядку денного ще кількох проектів законів: №2698 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відновлення повного обсягу пенсійного забезпечення для працюючих пенсіонерів)», №2883  щодо індексації грошових доходів громадян і №2245 - щодо надання соціальних послуг.

Народні депутати не підтримали включення озвучених головуючим законопроектів до порядку денного сесії.

Наприкінці ранкового засідання народні депутати розглянули проект Постанови «Про Заяву Верховної Ради України щодо збереження в Україні самобутності та культурної спадщини кримських караїмів (караїв) та кримчаків» №2680.

За результатами голосування проект постанови не набрав голосів для прийняття.

Головуючий закрив пленарне засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.