Пленарні засідання Верховної Ради України 3 листопада 2015 року

03vr11

 
У вівторок, 3 листопада 2015 року, відбулися пленарні засідання третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман перед відкриттям пленарного засідання привернув увагу до питання порядку денного, в якому були питання соціального захисту, питання соціального захисту сімей воїнів АТО.


«На четвер ми маємо пакет безвізового законодавства. Також питання розгляду питання ренти на газ, що є надзвичайно важливим. І сьогодні ми будемо розглядати, окрім соціальних питань, ще питання, які стосуються інформаційної політики. І це теж є надзвичайно важливим. Це ті закони, які роблять прозорість діяльності засобів масової інформації», - зазначив він і попросив народних депутатів налаштуватися на конструктивну роботу.

В.Гройсман після реєстрації парламентаріїв відкрив ранкове засідання.

Із оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

Парламентарії далі розглянули законопроекти у першому читанні, які стосувалися соціального захисту.

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення встановлених законом гарантій працівникам, призваним на військову службу» за №2035а доповів голова підкомітету Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Олександр Дроздик. Він зазначив, що законопроектом пропонується додатково посилити відповідальність роботодавців за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Проектом, зокрема, пропонується встановити фінансову відповідальність роботодавця в розмірі 10 мінімальних заробітних плат за кожного працівника щодо якого скоєно порушення, а також адміністративну відповідальність посадових осіб підприємств, установ, організацій (фізичних осіб - роботодавців) в розмірі від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

О.Дроздик повідомив, що Комітет підтримує прийняття законопроекту, норми якого посилять дотримання роботодавцем соціальних гарантій та пільг працівників, які залучаються до виконання обов'язків, і рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Під час обговорення парламентарії підтримуючи ініціативу, викладену в законопроекті, водночас, запитували: як пов'язати відповідальність роботодавців з відповідальністю уряду, який не виконує норми закону стосовно компенсації виплачених зарплат?

Народні депутати також наголошували на необхідності активніше працювати з урядом, щоб не локальну проблему взяли лише в частині соціальних гарантій з боку роботодавців, а взяти системну проблему.

234 голосами законопроект було прийнято за основу та в цілому.

Головуючий на вимогу фракцій Радикальної партії і «Батьківщини» оголосив перерву у засідання на 30 хвилин.

Після закінчення перерви В.Гройсман поінформував про нараду з керівниками депутатських фракцій, під час якої обговорювалися питання порядку денного. Учасники наради ще раз актуалізували питання щодо зменшення ренти на газ і голосування відповідного закону. Вони також запропонували розглянути законопроекти стосовно продовження мораторію на продаж землі і щодо безвізового режиму.

Голова Верховної Ради дав доручення профільним комітетам терміново опрацювати законопроекти щодо зменшення рентної плати за газ, продовження мораторію на продаж землі та пакету законопроектів, які необхідні для лібералізації безвізового режиму з країнами Євросоюзу.

Головуючий надав слово ініціаторам перерви.

Голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко повідомив, що дві фракції просили перерву, щоб спробувати змінити порядок денний засідання, запропонований на сьогодні. Адже переважна більшість законів, які сьогодні стоять в порядку денному, за його словами, важливі закони, як і кожен, який реєструється в парламенті, але є найнагальніша потреба - це розгляд парламентом законопроектів, які дадуть можливість реально, суттєво знизити вартість житлово-комунальних послуг.

«Незважаючи на позицію трьох фракцій - Радикальної партії, «Самопомочі», «Батьківщини», на жаль, парламентська більшість не підтримала наші пропозиції для того, щоб сьогодні невідкладно розглянути в Українському парламенті закони про скасування рентної плати на газ, закон про те, щоб газ українського видобутку йшов на потреби житлово-комунального господарства, що дасть можливість реально знизити вартість послуг житлово-комунального господарства», - додав О.Ляшко.

Голова фракції Радикальної партії також зазначив, що його фракція наполягає на тому, щоб «сьогодні парламент розглянув закони, які дадуть можливість реально знизити вартість житлово-комунальних послуг, викликати сьогодні до парламенту Генерального прокурора і голову Служби безпеки для звіту про політичні репресії, які вчиняє сьогоднішня влада проти опозиційно налаштованих депутатів і політичних лідерів. Також сьогодні прийняти Закон про мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. До тих пір, поки парламент не виконає наші вимоги, ми ні за що голосувати не будемо».

Народні депутати продовжили розгляд питань порядку денного.

Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо виплати одноразової грошової допомоги волонтерам, добровольцям, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та членам сімей загиблих» за №2556а доповів голова Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Олександр Третьяков. Він запропонував прийняти законопроект за основу та в цілому, щоб всі учасники АТО змогли отримати право на одержання одноразової грошової допомоги, передбаченої Законом «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Це також дозволить усунути прогалину у законодавстві.

Верховна Рада 269 голосами прийняла законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати розглянули у другому читанні законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо забезпечення діяльності фондів соціального страхування у період реорганізації» за №2775 та поправки, на яких наполягали їх автори.

У другому читанні та в цілому було прийнято законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв вищих навчальних закладів» №1865.

Головуючий закрив ранкове засідання.

На вечірньому засіданні народні депутати продовжили розгляд законопроектів у другому читанні.

Проект Закону «Про внесення зміни до статті 11 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» №2972 доповів голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський.

Парламентарії розглянули законопроекти і 234 голосами було прийнято у другому читанні та в цілому.

Народні депутати також 243 голосами прийняли в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» №2166.

Народні депутати оплесками привітали парламентську делегацію на чолі з Президентом Баварського Ландтагу Барбарою Штамм.

Парламентарії далі розглянули законопроекти стосовно безпеки та оборони.

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо територіальної оборони» №2489а доповів перший заступник Міністра оборони Іван Руснак. Він повідомив, що у проекті пропонується шляхом внесення змін до законів «Про місцеві державні адміністрації», «Про оборону України», «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України» врегулювати питання підготовки і ведення територіальної оборони її суб'єктами, а також забезпечення заходів спрямованих на підготовку і ведення територіальної оборони місцевими державними адміністраціями.

Народні депутати загалом підтримуючи законопроект, зауважували, що в проекті, зокрема, не врегульовані питання бюджетного фінансування територіальної оборони.

За результатами сигнального голосування законопроект не набрав голосів для його прийняття за основу.

Перший заступник Міністра оборони Іван Руснак доповів наступний законопроект - «Про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних» за №2504а. Він зазначив, що метою законопроекту є автоматизація військового обліку громадян України та створення бази даних військовозобов'язаних і призовників України, автоматизації процесів планування мобілізації у мирний час та інформаційно-аналітичного забезпечення прийняття управлінських рішень під час підготовки та виконання заходів мобілізації, прийняття громадян України на військову службу за контрактом та призову на строкову військову службу.

Цим проектом пропонується створити Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних, а також забезпечити автоматизований військовий облік громадян України, автоматизувати процеси планування мобілізації у мирний час та інформаційно-аналітичного забезпечення прийняття управлінських рішень під час підготовки та виконання заходів мобілізації, прийняття громадян України на військову службу за контрактом та призову на строкову військову службу тощо.

Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський повідомив, що члени Комітету підтримують ідею створення такого реєстру та рекомендують Верховній Раді прийняти законопроект у першому читанні за основу.

За результатами обговорення і голосування законопроект було направлено на доопрацювання (за - 227 голосів).

Народні депутати повернулися до законопроекту №2489а і 255 голосами направили його на доопрацювання.

Парламентарії далі розглянули у другому читанні законопроект «Про внесення зміни до статті 11 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо психологічної реабілітації військовослужбовців після виконання завдань у бойових умовах)» №2686.

236 голосами законопроект прийнято в цілому.

Проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення справляння акцизного податку при роздрібній торгівлі нафтопродуктами» №2388а доповіла голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. Вона зазначила, що метою законопроекту є удосконалення норм Податкового кодексу, що стосуються справляння акцизного податку з роздрібного продажу нафтопродуктів, зокрема у сфері визначення об’єкту, бази оподаткування та заміни адвалорної ставки податку на специфічну, визначену як фіксована ставка в Євро з 1 літра реалізованих нафтопродуктів.

Законопроектом шляхом внесення змін до статей 14, 214, 215, 216, 217 та 222 Податкового кодексу України пропонується при здійсненні роздрібного продажу нафтопродуктів, як об'єкт оподаткування, визначити фізичний відпуск нафтопродуктів з АЗС у літрах незалежно від юридичних підстав відпуску (продаж за готівку, безготівковий продаж юридичній особі, повернення зі зберігання, передача на комісію тощо) та незалежно від цільового призначення (особисте кінцеве споживання, для виробничих потреб, для перепродажу, для комерційного використання тощо). Таке визначення об'єкта, є максимально простим в адмініструванні та унеможливить будь-які маніпуляції з метою мінімізації та ухилення від сплати цього податку.

Проектом у зв'язку з тим, що ціни на нафтопродукти дуже сильно корелюють з курсом Євро/долара США, пропонується встановити фіксовану ставку податку в Євро з 1 літра, яка буде давати максимально наближений результат надходжень до бюджету до чинної на сьогодні адвалорної ставки податку у 5% від ціни продажу. Фіксовану ставку податку для роздрібного продажу нафтопродуктів пропонується встановити на рівні 0,042 Євро з 1-го літра незалежно від ціни продажу, форми продажу/відпуску тощо. Дана ставка в Євро з 1 літра визначена виходячи із середнього розміру податку, який сьогодні стягується із продажу 1 літра нафтопродуктів (визначено при курсі НБУ Євро станом на 08.07.2015р. - 23,7207 грн./Євро; 5% роздрібного акцизу від середньозваженої ціни палива 21,00 грн./літр складає 1,00 грн./літр).

Запропоновані законопроектом новели пропонується з першого числа четвертого місяця, що настає за місяцем, в якому опубліковано цей закон.

Н.Южаніна також доповіла рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

За результатами сигнального голосування законопроект не набрав голосів для його прийняття за основу.

Головуючий запропонував включити до порядку денного сесії ряд законопроектів.

За результатами сигнального голосування у сесійній залі було недостатньо парламентаріїв для прийняття позитивного рішення.

Народні депутати прийняли рішення з раніше обговореного питання.

Вони ухвалили в першому читанні та в цілому законопроект «Про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень» №2243а. Законом визначено основні засади, заходи попередження та виявлення корупційних правопорушень у сфері спорту та встановлено відповідальність за такі правопорушення.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у середу, 4 листопада, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.