Пленарне засідання Верховної Ради України 13 листопада 2015 року

13vr11

 
У п'ятницю, 13 листопада 2015 року, завершився черговий пленарний тиждень третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман перед початком ранкового засідання наголосив, що вчора народні депутати продуктивно попрацювали, ухваливши близько двох десятків законів, у тому числі,  антидискримінаційний закон, який є ще одним важливим кроком на шляху впровадження безвізового режиму.


В.Гройсман поінформував про зустріч, яка щойно відбулася з міністром фінансів Сполучених Штатів Америки. В цій зустрічі також взяли участь Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій і представники фракції і комітетів. Під час зустрічі розглянуто низку питань подальшої економічної співпраці. Він зазначив, що Сполучені Штати і далі залишаються відданими нашій взаємодії, нашому стратегічному партнерству, всебічній підтримці України. Тому під час зустрічі були окреслені подальші плани нашої взаємодії.

Для участі в пленарному засіданні зареєструвалося 288 народних депутатів.

В.Гройсман відкрив ранкове засідання.

Головуючий нагадав, що в пленарні тижні щоп'ятниці проводиться година запитань до уряду. В сесійній залі були присутні всі члени уряду, окрім Прем'єр-міністра, який проводив зустріч з міністром фінансів США.

В.Гройсман надав слово міністру закордонних справ Павлу Клімкіну, який поінформував про стан виконання Україною Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС.

Промовець нагадав, що 8 травня Європейською комісією було опубліковано доповідь про виконання Україною Плану дій з лібералізації візового режиму, яка містить 54 рекомендації. За результатами роботи експертних місій ЄС позитивно оцінено прогрес у таких сферах, як безпека документів, управління кордонами, міграція та притулок, боротьба з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму, захист персональних даних.

«За станом на 12 листопада з 54 рекомендацій Європейської комісії повністю виконано 18 рекомендацій, у стані виконання перебувають 36, і в нас немає невиконаних рекомендацій, усі знаходяться в процесі виконання», - повідомив П.Клімкін.

Міністр подякував народним депутатам за прийняття важливих законів, які відіграють ключову роль у виконанні рекомендації Європейської комісії.

П.Клімкін детально поінформував про виконання цих рекомендацій по основних блоках. Він зазначив, що виконані всі рекомендації по блоку «Управління кордонами». Для забезпечення блоку «Безпека документів» необхідно врегулювати остаточно на законодавчому рівні питання первинної ідентифікації і видачі ID-карток, що буде справжньою заміною сумнозвісних паспортів радянського зразку.

За словами міністра, на завершальній стадії знаходяться виконання рекомендацій за блоками «Міграція і притулок». Виконання цього блоку залежить від прийняття у другому читанні законів №3154, 3155 і 3159.

Дуже важливим в плані виконання рекомендацій за розділом «Фундаментальні права і зовнішні зносини», за його словами, було вчорашнє прийняття змін до Кодексу законів про працю.

П.Клімкін повідомив, що уряд найближчим часом ухвалить план заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини. Критично важливим для Європейського Союзу, за його словами, також стали кроки, зроблені парламентом з метою розмежування підслідності слідчих органів та прийняття Закону «Про Державне бюро розслідувань».

«Ці кроки дадуть змогу надати Європейській комісії не лише стратегічне бачення формування правоохоронних органів, а й детальний план цього реформування. У сфері боротьби з корупцією зроблено багато кроків як з точки зору законодавчого підґрунтя, так і інституційного забезпечення.

І вирішальні кроки - це ухвалення Закону «Про Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаних від корупційних та інших злочинів», - зазначив він.

П.Клімкін також повідомив, що потрібно отримати остаточні висновки як Європейської комісії, так і ГРЕКО щодо процедури удосконалення арешту та конфіскації майна. Тут потрібні висновки не тільки Європейської комісії, ГРЕКО, а й Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF). Це буде принциповим моментом.

Для європейських партнерів дуже важливо, яким чином буде практично запускатися робота Національного агентства з питань запобігання та протидії корупції і процес створення спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Насамкінець міністр сказав, що на 24 листопада заплановано засідання старших посадових осіб з безвізового діалогу, де буде обговорено наш прогрес з метою підготовки доповіді, яка має бути оприлюднена 15 грудня. «Це буде шоста доповідь, і всі ми дуже сподіваємось, що вона буде позитивною і дозволить нам розпочати процес практичної підготовки до отримання безвізового режиму. І щоб отримати позитивний результат, нам потрібна послідовна робота, узгодженість і координація діяльності всіх гілок влади», - зазначив він.

Головуючий надав слово міністру економічного розвитку і торгівлі Айварасу Абромавичусу. Він подякував народним депутатам за учорашній День економіки, проведений у Верховній Раді, прийняття ряду важливих законів. Звичайно, не все вдалося ухвалити. За підрахунками Мінекономіки, у Верховній Раді є ще як мінімум 35 законопроектів, які необхідно розглянути.

Міністр запропонував провести ще один День економіки 15 грудня і звернувся до парламентаріїв з проханням підтримати цю ініціативу.

А.Абромавичус висловив сподівання, що народні депутати підтримають законопроекти про державно-приватне партнерство, індустріальні парки, адміністративні послуги, електромобілі та інші.

Міністр також подякував за прийнятий закон стосовно поліпшення корпоративного управління державними підприємствами. Він зазначив, що ще довго доведеться йти шляхом підвищення ефективності державних підприємств.

Урядовець висловив жаль з приводу того, що не був прийнятий законопроект №2319а «Про внесення змін до деяких законів України (щодо уточнення деяких положень)»  і нерозуміння того, хто насправді блокує приватизацію. «З одного боку, я розумію популістів, які апелюють до свого електорату, так би мовити «Баба-Яга завжди проти». Але я не можу зрозуміти більш прогресивну частину депутатів. Ми всі знаємо: щодня статті в газетах, хтось постачає газ на ОПЗ, хтось постачає ще щось на держпідприємства за завищеними цінами і потім отримує продукцію за заниженими цінами. Або ми всі беремо участь у якійсь змові щодо розкрадання державних грошей в особливо великих розмірах, або ми, все-таки, щось робимо. Немає такої країни, яка може управляти 1374 працюючими підприємствами», - заявив Міністр.

А.Абромавичус повідомив, що на Одеський припортовий вже призначили радника з приватизації - швейцарський банк UBS і сказав, що на прикладі ОПЗ уряд покаже, як це робиться професійно, по-іншому.

Міністр також зазначив, що приватизація не єдине, що пропонує Мінекономіки. Він нагадав, що як раніше вже казав, 2015 рік є роком макроекономічної стабілізації, якихось точкових поліпшень. 2016 рік обов'язково буде роком зростання, очікується зростання до двох відсотків. «Щоб пришвидшити це зростання, необхідно працювати разом у законодавчому полі, щоб бізнес швидше відчув це», - зазначив він і поінформував про першочергові завдання. До них він відніс продовження дерегуляції, державно-приватне партнерство (найбільші інфраструктурні проекти в інших країнах розвиваються саме через державно-приватне партнерство). Він повідомив, що Мінекономіки підтримує законопроект, який зараз знаходиться у Верховній Раді.

Ще одним завданням, за словами урядовця, є прийняття закону про держзакупівлі. Він нагадав про вже один прийнятий закон у цій сфері. Потрібно прийняти ще один, щоб до наступного року завершити реформу. Це дозволить усі державні закупівлі проводити в електронному форматі і зекономити 50 млрд. грн. у рік.

За словами Міністра, також необхідно обов'язково працювати над покращенням ефективності державних підприємств, позбутися політичного тиску у питанні призначення керівників на державні підприємства, вжиття заходів для покращення торгівлі з ЄС, експорту до Євросоюзу тощо.

А.Абромавичус також повідомив, що Мінекономіки перезавантажує портал «ukrexport.gov.ua» та веде переговори з ЄС по подальшій торговій лібералізації у промисловій сфері.

Міністр економічного розвитку і торгівлі, завершуючи виступ, зазначив. що найважчий період для економіки вже позаду, потрібно шукати можливості для зростання у наступному році. За його словами, тільки спільними зусиллями на законодавчих ініціативах можливо досягти позитивного результату, щоб «бізнес міг сказати: цей уряд, цей парламент працює на благо країни, на благо бізнесу, на благо зростання економіки».

Члени уряду відповіли на усні запитання народних депутатів.

Міністр закордонних справ П.Клімкін, зокрема, відповів на запитання про конкретні строки, коли Україна отримає реальні гарантії запровадження безвізового режиму, або хоча б суттєвої лібералізації безвізового режиму?

П.Клімкін відповів так: «Якщо 15 грудня, як ми всі сподіваємось, у нас буде в основному позитивна доповідь, яка дозволить нам рухатись по технічних і практичних моментах отримання безвізового режиму, тоді почне готуватися рішення спочатку Європейської комісії, а потім Європейської ради. Одночасно Єврокомісія додатково, звичайно, має подивитися, що все, що прийнято і працює, і тоді безвізовий режим буде наданий відповідним чином. Я не можу сказати точно щодо часових рамок, але є реальні шанси, що ми його отримаємо приблизно через кілька місяців після відповідного рішення Європейської комісії і Європейської ради. Це може бути 2 місяці, це може бути 3 місяці залежно від того, які рамки будуть вибрані».

Міністр палива та вугільної промисловості Володимир Демчишин відповів на запитання: чи підтримує уряд проект Закону №2835 щодо зменшення рентних платежів?

Він повідомив, що Міністерство розробило подібний закон до цього і в повній мірі підтримує зниження рентної плати на газ, який видобувається приватними видобувниками.

Перший віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко відповів на запитання стосовно заходів уряду, спрямованих на розвиток будівельної галузі.

Він зазначив, що державний бюджет 2015 року не дозволив практично продовжувати ті програми, які вже були початі. Урядом було зроблено в цьому році відповідне корегування для того, щоб залишити ті програми, які є найбільш впливові. «В першу чергу це 70 на 30, і тут абсолютно нормальна програма, яка дозволяє практично 30 відсотків давати від держави. І потім від будівельників повертати 30 відсотків у вигляді податків в казну, в державну казну. Ми також будемо на 2016 рік пропонувати  збільшити асигнування по цьому напрямку», - повідомив він.

Г.Зубко попросив у народних депутатів підтримки на розвиток територіальних громад. «В наступному році є конкретне вже об'єднання територіальних громад, їх 159, і згідно Закону «Про добровільне об'єднання громад» є конкретна державна фінансова підтримка (стаття 16) від держави цим об'єднаним громадам. Тому ми будемо пропонувати саме окремою стрічкою записати в державному бюджеті 16-го року кошти на розвиток цих громад.

Друге питання - це питання Державного фонду регіонального розвитку. Ви знаєте, що за нашим спільним рішенням 3 мільярда гривень було направлено на реалізацію інвестиційних проектів, які стосуються в основному соціальних об'єктів. Але я також вважаю, що це підтримка будівельної галузі», - зазначив він.

Перший віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко також відповів на запитання щодо того, коли територіальні громади набудуть право користуватися землями поза межами населених пунктів? Коли це право буде закріплено відповідним законом?

Він зазначив, що є сім законопроектів, які стосуються передачі повноважень не в комунальну власність, а в розпорядження місцевим громадам, які сьогодні об'єдналися і які можуть брати на себе функції розпорядження державними землями. ЦІ проекти знаходяться на погодженні в Міністерстві економіки та в Міністерстві юстиції. Процедура дещо довша, ніж депутатських законопроектів, тому сьогодні ці законопроекти проходять процедурне погодження.

Міністр закордонних справ П.Клімкін відповів на запитання: як на практиці здійснюватиметься перетин державного кордону в разі запровадження безвізового режиму.

Він сказав, що класична, стандартна процедура передбачає спокійний перетин без будь-яких додаткових документів за умови наявності біометричного паспорта і за умови відсутності жодних порушень правил перебування в шенгені.

Члени уряду також відповіли на інші запитання народних депутатів.

На цьому Година запитань до уряду завершилася.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій, який далі вів засідання, запропонував обговорити кілька проектів постанов про проведення парламентських слухань і про рекомендації вже проведених парламентських слухань.

Народні депутати розглянули проект Постанови «Про проведення парламентських слухань на тему: «Про реформу охорони здоров'я в Україні» (16 грудня 2015 року) за №3176.

Проект доповіла голова Комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець. Вона зазначила, що проблема реформування галузі охорони здоров'я є зараз однією з найболючіших, тому що, на жаль, у цій галузі позитивних змін, крім міжнародних закупівель, поки що не відбувається.

О.Богомолець повідомила, що Комітет охорони здоров'я готовий представити свою модель реформування галузі охорони здоров'я для того, щоб надати людям можливість справедливого, гідного доступу до медичних послуг і медичної допомоги. І як результат реформи, яку ми маємо зробити, збільшити тривалість життя в України до 80 років в наступні 15 років.

Голова Комітету також зазначила, що Комітет провів слухання, під час яких були зібрані побажання з усіх областей, з усіх регіонів щодо того, якою українці хотіли би бачити реформу системи охорони здоров'я і системи надання їм необхідної медичної допомоги. Вона звернулася до народних депутатів з проханням підтримати проект постанов про проведення парламентських слухань.

Парламентарії обговорили проект постанови. Рішення щодо проекту буде прийнято на наступних пленарних засіданнях.

Народні депутати не підтримали пропозицію головуючого про розгляд проекту постанови «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Про військово-медичну доктрину України» №2513а.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання «На захист порушених конституційних прав громадян та проти політичних репресій «Заборонено забороняти», головою якого обрано народного депутата Андрія Деркача.

А.Парубій зачитав депутатські запити.

Парламентарії виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій після закінчення виступів підвів підсумки пленарного тижня і закрив засідання.

16-20 листопада народні депутати працюватимуть в комітетах, комісіях і фракціях.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у вівторок, 24 листопада, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.