Пленарне засідання Верховної Ради України 11 грудня 2015 року

11vr12

 
У п'ятницю, 11 грудня 2015 року, завершився черговий пленарний тиждень третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман перед початком ранкового засідання зазначив, що сьогодні на початку засідання традиційно відбудеться «година запитань до Уряду».


В.Гройсман повідомив, що в сесійній залі присутній Прем'єр-міністр А.Яценюк та члени Кабінету Міністрів.

Головуючий попросив народних депутатів звернути увагу на проект Постанови «Про звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав, Європейського парламенту, міжнародних парламентських асамблей щодо продовження та посилення санкцій проти Російської Федерації за організацію терористичних актів в Україні» №3623, який буде розглянуто після закінчення «години запитань до Уряду».

Для участі в пленарному засіданні зареєструвалося 293 народних депутатів.

В.Гройсман відкрив ранкове засідання.

Головуючий надав слово для виступу Прем'єр-міністру Арсенію Яценюку.

А.Яценюк на початку виступу нагадав, що рік тому було затверджено Програму діяльності Кабінету Міністрів і про ситуацію, яка склалася тоді, коли п'ять проєвропейських фракцій взяли на себе відповідальність за долю країни, формували цей уряд, покладали на нього відповідальність.

А.Яценюк відзначив, що всі успіхи є спільними і від імені уряду подякував кожній фракції і коаліції за підтримку ініціатив уряду. Він також нагадав про ті складні рішення, які потрібно було приймати. «Уряд завжди сповідував наступну політику: все, що добре - це заслуга народних депутатів, все, що погано - це відповідальність персонально Прем'єр-міністра. Але ми зробили багато для нашої країни, ми маємо чітко з'ясувати, що було зроблено і який порядок денний на 2016 рік», - зазначив А.Яценюк.

Прем'єр-міністр нагадав, що рік тому він «відверто і чесно сказав: ніхто нікому золоті гори обіцяти не буде. Країна у надзвичайно складній ситуації. Країні була на межі дефолту. Країні була на межі банкрутства. Країні була без армії, без поліції. Країна була фактично без влади».

Тоді, за його словами, була сформована нова українська влада і було багато зроблено для того, щоб Україна продемонструвала всьому світові, що «ми здатні боротися і здатні досягати результатів».

А.Яценюк нагадав про стан єдиного казначейського рахунку, про те, що не було чим платити не те що за нові танки, за нове озброєння, заробітню платню службовцям, не було платити взагалі нічим. 108 тисяч гривень - це ті кошти, які були на єдиному казначейському рахунку держави.

«Сьогодні завдяки тому бюджету, який ви критикували, але прийняли в минулому році, ми додатково отримали доходів 40 відсотків. Завдяки тій бюджетній децентралізації, яку ви критикували, але прийняли, місцеві бюджети додатково отримали також 40 відсотків. І сьогодні на рахунках казначейства України загалом коштів державного бюджету, місцевих бюджетів, золотовалютних резервів - 95 мільярдів гривень. Це ті гроші, які дають нам змогу вчасно виплачувати заробітну платню, пенсії, всі соціальні виплати, повністю фінансувати українські Збройні Сили, повністю закрити програму пільг і субсидій і тримати економічну і соціальну стабільність в країні», - зазначив Глава Уряду.

А.Яценюк окремо зупинився на деяких показниках, зокрема, на золотовалютних резервах країни. Він нагадав: на кінець минулого року обсяг золотовалютних резервів в Україні складав всього-на-всього 6 мільярдів доларів. Сьогодні обсяг золотовалютних резервів центрального банку країни складає 13 мільярдів американських доларів. «Нам вдалося стабілізувати ситуацію в банківському секторі, нам вдалося зробити так, щоб фінансова система почала активно працювати», - наголосив він.

Прем'єр-міністр далі згадав про борги. Він подякував українському парламенту за прийняття рішень щодо підтримки реструктуризації боргових зобов'язань країни. «Коли ми прийшли в українську владу, загальний обсяг заборгованості України складав 73 мільярди американських доларів. Ми з вами провели реструктуризацію, завдяки якій списали частину боргів, а іншу частину боргів перенесли на 4 роки. Я підкреслюю: не ми брали ці борги. За чотири роки колишнього режиму вони взяли 35 мільярдів американських доларів. На сьогоднішній день сума боргових зобов'язань України складає 66 мільярдів доларів. Мінус 6 мільярдів. Це відповідь тим, які кажуть, що ми беремо кредити і збільшуємо борги. Ми навчились брати кредити і зменшувати борги. Ми беремо ці кредити виключно тому, щоб замістити дорогі кредити, які брали попередні уряди, дешевим і довшим ресурсом і зменшити боргове навантаження. Завдяки операції реструктуризації нам вдалось на 2016 рік зменшити суму обслуговування державних боргів (це те, що з Державного бюджету ми платимо кредиторам) майже на 10 мільярдів гривень», - зазначив він.

Прем'єр-міністр у виступі також сказав про економічне зростання. «Я далекий від того, щоб вам сказати, що у нас уже світле економічне зростання, і ми попереду планети всієї в частині економічного росту. Це не є правда, для цього треба ще дуже багато працювати. Але коли протягом 4 років у нас іде постійне падіння всіх економічних показників, і вперше за минулий квартал ми продемонстрували невелике зростання - 0,7 відсотка ВВП, це реальна ознака того, що в 2016 році ті 2 відсотки економічного зростання, які закладені в макроекономічному прогнозі, нами можуть бути реально досягнуті», - зазначив А.Яценюк.

Урядовець також окремо доповів про ситуацію з соціальними стандартами. Він сказав, що усвідомлює не просто всю критику, а всі проблеми, які пов'язані з складною фінансовою ситуацією і ті умови виживання, які сьогодні є для всіх громадян України. «Але в цих умовах у вересні-місяці нам спільно вдалось збільшити соціальні стандарти на 13 і 19 відсотків відповідно. 12,5 мільйонів громадян України отримали додаткові кошти з державного бюджету, за який ви проголосували, і з вересня-місяця ми зробили перший крок щодо підвищення соціальних стандартів», - зазначив він.

А.Яценюк повідомив, що сьогодні уряд вніс до парламенту Закон «Про Державний бюджет», яким на наступний рік планується підвищення соціальних стандартів на 12 відсотків. Він визнав, що в поточному році уряду не вдалося компенсувати зростання цін підвищенням соціальних стандартів. За його словами, сьогодні рівень інфляції складає 42 відсотки. Він ще раз сказав, що вдалося підвищити соціальні стандарти тільки на 13 і 19 відсотків. Але в наступному році уряд прогнозує, що підняття соціальних стандартів компенсує ріст цін і тарифів.

Одним з основних завдань 2016 року А.Яценюк назвав стабілізацію цінової ситуації. За його словами. є перші позитивні зрушення - в листопаді рівень інфляції склав всього два відсотки на противагу галопуючій інфляції протягом поточного року.

Основою збільшення цін він назвав комунальні тарифи і підняття цін на енергоносії. «Як Прем'єр-міністр України я взяв на себе всю повноту відповідальності щодо запровадження самої непопулярної, але самої правильної реформи - це реформа енергетичної незалежності країни від Росії. І ми це зробили», - заявив А.Яценюк.

Глава уряду охарактеризував ситуацію в енергетичному секторі, зробивши кілька висновків. Головний з них полягає у тому, що Росія перестала бути газовим диктатором по відношенню до України. «Ми позбулись російської газової наркотичної залежності. Сьогодні ми запустили реверсний поток. Ми не маємо жодних угод, де присутні сумнозвісні українські олігархи, а маємо виключно прямі угоди з прозорими європейськими постачальниками. Нам вдалося зменшити як ціну, так і диверсифікувати джерела постачання природного газу», - зазначив він.

А.Яценюк далі сказав, що подальше падіння цін на нафту також буде позитивно впливати на українську економіку. І також буде позитивно впливати на ціну природного газу, який Україна купує в країнах-членах Європейського Союзу.

Прем'єр-міністр окремо окреслив подальші дії з НАК «Нафтогаз України». Він нагадав, що в 2014 році загальний обсяг дефіциту «Нафтогазу України», який покривався з державного бюджету, складав 10 мільярдів доларів. В цьому році дефіцит скорочено в 10 разів, і це всього-на-всього 1 мільярд. «В наступному році ми не будемо дотувати НАК «Нафтогаз України» з бюджету. І це означає, що кошти платників податків, які раніше розграбовувалися газовими олігархами, будуть іти на соціальні виплати, на освіту і на розвиток української економіки», - заявив урядовець.

А.Яценюк поінформував про результати енергетичної реформи. «Загальний обсяг споживання газу щоденно зменшився на 25 відсотків. В середньому ми споживаємо природного газу на 50 мільйонів кубічних метрів менше, ніж це відбувалося в минулому році. А це означає, що кожен день ми платимо за природній газ на 11,3 мільйона доларів менше, а це означає, що завдяки нашій енергетичній політиці ми скоротили витрати українських домогосподарств, ми зменшили обсяги платежів, в тому числі і російському «Газпрому», за опалювальний період на суму майже 2 мільярди доларів США, ми зберегли 2 мільярди в українській економіці», - сказав він.

Щодо подальших завдань в енергетичному секторі урядовець нагадав про програму субсидій для населення. «Ця програма запрацювала. 5 мільйонів українських домогосподарств не просто підписалися, а отримали субсидії. 5 мільйонів домогосподарств, це практично 15 мільйонів населення України спочатку не вірили, а тепер отримали конкретну субсидію. Де у тому випадку, якщо дохід домогосподарства в середньому перевищує 10 відсотків від загального місячного доходу, держава компенсує все», - пояснив він.

Прем'єр-міністр доповів про фінансування оборони. Він нагадав, що в поточному році безпрецедентна сума фінансування національної безпеки і оборони - 5 відсотків валового внутрішнього продукту країни. Майже 100 мільярдів гривень профінансовано урядом України на забезпечення сектору безпеки і оборони. Підвищені заробітні платні, підвищені соціальні стандарти, придбана нова техніка. «І в наступному році загальний обсяг фінансування відповідно до проекту державного бюджету, який ми внесли, за рахунок спеціального фонду і за рахунок державних гарантій буде складати 113 мільярдів гривень», - повідомив він.

А.Яценюк також нагадав про нову національну поліцію країни. «Ми спільно підготували Закон «Про Національну поліцію», ви за нього проголосували. І це є взірцем того, як правоохоронна система може демонструвати свою відданість служіння народу України. Нові люди, нові обличчя, нові зарплати, нова техніка і нова українська поліція - це наше спільне досягнення і наш спільний здобуток», - наголосив він.

Прем'єр-міністр у виступі також торкнувся теми безвізового режиму з ЄС. Він повідомив, що щойно повернувся з Європейського Союзу, де мав зустріч з Президентом Європейської комісії, з рядом європейських комісарів.

А.Яценюк заявив: «Україна виконала всі критерії для запровадження безвізового режиму. 15 числа буде оприлюднений звіт. Україна заслуговує на те, щоб Європейський Союз, так само як і Україна для Європейського Союзу, відкрив свої кордони. Кордони для українських громадян будуть відкриті».

Глава Уряду також сказав про дерегуляцію, зазначивши, що в питанні дерегуляції зроблені тільки перші кроки.

Він назвав історичним вчорашнє рішення парламенту про прийняття Закону «Про державну службу», що дозволить сформувати деполітизовану, незалежну і ефективну державну службу. Залишилося питання імплементації цього закону і проведення подальшої регуляції.

А.Яценюк звернувся до членів парламенту з проханням більш активно працювати по прийняттю законів, в тому числі і по законах по приватизації. Він нагадав, що законопроекти про проведення прозорої, чесної, конкурентної і ефективної приватизації 10 раз вносилися урядом до Верховної Ради. За його словами, на жаль, вони не отримують підтримки. «Я звертаюсь до членів парламенту з тим, щоби дати можливість залучити іноземні інвестиції, збільшити робочі місця, провести чесну, прозору і конкурентну приватизацію, і позбавитися від політичного впливу в питаннях управління державних підприємств, як ми це зробили в НАК «Нафтогаз України», де запроваджений новий статут, нові незалежні директори, які працюють не під політиками, а які працюють виключно в інтересах державної компанії», - сказав він.

Говорячи про децентралізацію, промовець нагадав про прийняті пакети законів - пакет бюджетної децентралізації, який дав можливість місцевим громадам додатково збільшити свої доходи (близько 20 мільярдів гривень у територіальних громад і у органів місцевої влади є вже на рахунках державного казначейства). Також проведені великі пакети децентралізації щодо передачі функцій по реєстрації, по бізнесовій діяльності, безпосередньо, на органи місцевої влади. «Це дає додатково близько одного мільярда доходів для територіальних громад, і саме важливе, що це дає можливість для громадян країни без хабарів, без черг, без корупції отримувати державні послуги в центрах надання адміністративних послуг», - зазначив він.

Наприкінці виступу урядовець сказав про плани на наступний рік. Він повідомив, що уряд ставить перед собою сім завдань. Першим він назвав освітню реформу, уточнивши, що багато зроблено щодо вищої освіти, але середня освіта є базовою.

Другим завданням він назвав реформу медицини, визнавши при цьому, що в медицині цього року було мало змін.

Наступними завданнями А.Яценюк окреслив приватизацію, нову податкову політику, продовження децентралізації, угоду про ЗВТ із ЄС та запровадження безвізового режиму, завершення судової реформи в країні.

Прем'єр-міністр відповів на запитання народних депутатів, які стосувалися строків погашення багатомільярдної заборгованості громадянам, що проживають на території проведення АТО, продовження програми будівництва доріг карпатського регіону, пояснення економічної причини росту цін на продукти харчування.

А.Яценюк, відповідаючи на останнє запитання, сказав: «ціни адміністративним шляхом стримувати неможливо. Це в Радянському Союзі ставили мінімальні ціни і полиці були пусті.

Єдиний шлях для стримування цін - це конкуренція на ринку і низька собівартість. Конкуренція на ринку буде забезпечена з 1 січня за рахунок запровадження Угоди про зону вільної торгівлі. З одного боку, це можливість для українських товарів далі бути проданими на європейському ринку. З іншого боку, це можливість для європейських товарів потрапляти на український ринок. І це вже питання конкуренції для внутрішнього товаровиробника. Тобто, з одного боку, буде зменшення цін, з іншого боку, нашому товаровиробнику треба буде боротися як за зовнішній ринок, так і за внутрішній ринок. Тому ми вбачаємо питання цінової стабільності на наступний рік як одне з основних. Ріст цін вбиває економічне зростання, і ми будемо спільно з вами впливати на ріст цін, в першу чергу, економічними методами».

Прем'єр-міністр також відповів на запитання про податкову реформу: «Мета цієї податкової реформи. Передусім це суттєве зменшення як ставок податків, так і зменшення адміністрування при сплаті цих податків, тобто спрощення адміністрування. Наша основа - це зменшити оподаткування податків на зарплату, тобто звільнити від складного податкового ярма наших роботодавців і працівників. Фактично ми вдвічі зменшуємо ставки оподаткування податками на заробітну платню».

А.Яценюк повідомив про запропоновані ставки оподаткування - це 20-20-18-18, починаючи з першого січня наступного року, далі пропонується ставки зменшити ще по одному відсотку і з 2018 року це буде 20-20-17-17.

«Проект податкової реформи нами узгоджений відповідно до наших домовленостей, які оголосив Президент України. Уряд вчора затвердив податкову реформу. Сьогодні ця податкова реформа відправлена до парламенту і Президент України своїм листом звертається до парламенту розглянути даний законопроект, за невідкладною процедурою включити його до порядку денного. Ми дуже просимо, щоб цей законопроект був підтриманий, проголосований, і тіло Податкового кодексу набуло чинності з другого кварталу 2016 року», - зазначив глава Уряду.

А.Яценюк відповів на запитання, коли він сам добровільно подасть у відставку: «Я взяв на себе всю повноту відповідальності за самі непопулярні кроки в нашій країні, які ніхто не робив 20 років. І коли я йшов на цю посаду, я знав, що буде з моїм рейтингом, я це знав. Я прийшов сюди не для власного політичного рейтингу, я для того, щоб провести реформи і рейтинг був нашої країни».

А.Яценюк далі зазначив, що парламент має повні конституційні повноваження, щоб поставити на голосування рішення про відставку уряду.

«Ставте і голосуйте. Я прийму рішення українського парламенту. Я за це крісло не тримаюсь», - наголосив він.

Глава Уряду також відповів на інші запитання.

Під час відповідей Прем'єр-міністра на запитання народних депутатів народний депутат Олег Барна з фракції «Блок Петра Порошенка» підійшов до трибуни і подав Прем'єр-міністру букет червоних троянд. Після цього О.Барна підняв А.Яценюка і виніс з-за трибуни. До народного депутата О.Барни підбігли депутати з фракції «Народний фронт» і почалася сутичка, до якої приєдналися представники з фракції «Блок Петра Порошенка».

В.Гройсман закликав народних депутатів заспокоїтися і зайняти свої робочі місця.

Голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко у кулуарах ВР від імені фракції попросив вибачення за інцидент з народним депутатом О.Барною під час виступу Прем'єр-міністра А.Яценюка. «Від імені фракції БПП я приношу свої вибачення за неетичний і недопустимий вчинок депутата Барни, і думаю, що висловлю позицію всієї фракції, що ми засуджуємо його дії», - зазначив він.

А.Яценюк, завершуючи відповідати на запитання, звернувся до народних депутатів зі словами: «нас обирав український народ, і наші люди мають великі сподівання, і вони далі мають такі сподівання. Але такі сподівання будуть розрушені, якщо у нас буде межи нами ненависть, зрада, чвари, якщо поміж нас не буде єдності, якщо поміж нас не буде відповідальності за долю країни. Це не цирк і не шоу - це доля багатомільйонної європейської держави, за яку кожен з нас несе відповідальність!»

На цьому Година запитань до Уряду завершилася.

До порядку денного було включено проект Постанови «Про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав, Європейського Парламенту і міжнародних парламентських асамблей щодо продовження та посилення санкцій проти Російської Федерації за організацію терористичних актів в Україні».

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко повідомила, що Комітет підготував таке звернення і просить його прийняти.

Верховна Рада 239 голосами прийняла постанову в цілому.

Після голосування голова Комітету у закордонних справа Г.Гопко сказала, що цим кроком народні депутати зробили дуже багато для того, щоб наступного тижня були посилені санкції проти Росії, для того щоб не допустити безкарності винних за злочини проти людяності, вчинені від початку російської терористичної агресії проти України.

Головуючий оголосив перерву у засіданні.

Після перерви Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій сказав, що «сьогодні в парламенті відбулася безпрецедентна подія, це провокація не проти Прем'єр-міністра, це провокація проти української держави, що робить неприйнятним подібні ситуації в нашому парламенті. Це велика пляма, на яку український парламент повинен дати швидку, рішучу і тверду реакцію».

А.Парубій закрив пленарне засідання.

14 - 18 грудня народні депутати працюватимуть у комітетах, комісіях і фракціях

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у вівторок, 22 грудня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.