Пленарне засідання Верховної Ради України 23 грудня 2015 року

23vr12

 
У середу, 23 грудня, Верховна Рада України восьмого скликання продовжила роботу в пленарному режимі. Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій перед відкриттям ранкового засідання повідомив про те, що в сесійній залі перебувають члени скаутської організації «Пласт», які принесли Віфлеємський вогонь.


Головуючий надав слово представнику скаутської організації «Пласт Андрію Лузину, який розповів історію Віфлеємського вогню. «Українські скаути-пластуни більше 20 років підтримують цю традицію і сьогодні хочуть цей вогонь передати вам для того, щоби символ миру, символ добра і світла з Віфлеєму допомагав вам у вашій важливій діяльності, надихав лише на хороші і правильні рішення для нашої країни, допомагав нам всім у цей непростий час», - сказав він.

А.Лузин передав Віфлеємський вогонь Першому заступнику Голови Верховної Ради України Андрію Парубію, який сказав, що кожен з депутатів зможе взяти Віфлеємський вогонь і принести до себе в домівку.

Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 333 народних депутати.

А.Парубій відкрив ранкове засідання.

Парламентарії виступили із оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

А.Парубій після закінчення виступів повідомив, що зараз відбувається нарада голів фракцій та груп щодо сьогоднішнього порядку денного роботи, узгодження питань щодо виборів у Кривому Розі, держбюджету та податкової реформи.

Головуючий на пропозицію керівників фракцій і груп оголосив перерву до 11.30.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман після перерви вибачився за затримки, технічні перерви, це все відбувається у зв'язку з необхідністю проведення консультацій. Він зазначив: «очевидно є те, що все менше і менше у нас виникає розбіжностей, і ми близькі до ухвалення того пакету законів, які необхідні і для ухвалення бюджету, і продовження нашої взаємодії з міжнародними фінансовими організаціями».

В.Гройсман нагадав, що спочатку буде розглянуто питання щодо позачергових виборів Криворізького міського голови. Але перед цим необхідно включити до порядку денного сесії п'ять законопроектів.

Голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк повідомив, що з огляду на досягнуту ключову домовленість щодо розгляду закону про Кривий Ріг та двох законів по депутатській діяльності, фракція прийняла рішення зараз відновити голосування щодо внесення до порядку денного.

Народні депутати включили до порядку денного сесії ряд законопроектів.

Проект Закону «Про проведення позачергових виборів Криворізького міського голови (27 березня 2016 року)» №3613 доповіла народний депутат Оксана Сироїд. Вона нагадала, що законопроект за №3613 був розглянутий і обговорений на засіданні парламенту. Його нова редакція була озвучена під стенограму. За її словами, фактично відмінність нинішньої редакції полягає в тому, що в законопроекті є лише один пункт в тілі закону, який стосується призначення позачергових виборів міського голови Кривого Рогу і «Перехідні положення».

О.Сироїд звернулася до народних депутатів з проханням підтримати законопроект у редакції, яка була виголошена з трибуни.

Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко доповів рішення Комітету, який не дійшов згоди і пропонує Верховній Раді визначитися у сесійній залі.

За пропозицією народного депутата Р.Князевича із законопроекту було вилучено другу частину «Прикінцевих» та «Перехідних положень» стосовно внесення зміни до Закону «Про місцеві вибори», якою встановлюється специфічний порядок розгляду скарг виборчими комісіями.

Законопроект 239 голосом було прийнято за основу та в цілому з урахуванням цієї пропозиції.

Народний депутат Єгор Соболєв вибачився за вчорашні емоції, пов'язані, за його словами, з «нехтуванням правами людей».

В.Гройсман також вибачився перед всіма за те, що народні депутати «іноді використовуючи свій статус, не тримають себе в руках і ганьблять весь український парламент, який в таких важких умовах приймає настільки необхідні рішення для нашої країни».

Парламентарії продовжили розгляд питань порядку денного.

Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» (щодо відкликання депутатів місцевих рад)» №3693 доповів народний депутат Олег Ляшко. Він нагадав, що багато депутатів, які по списку тієї чи іншої політичної сили стали депутатами, сьогодні фактично зрадили виборців, як це відбулося в Кривому Розі, коли 5 депутатів від Радикальної партії продалися, зрадили виборців і фактично освятили ті фальсифікації, які були.

За його словами, аналогічна ситуація є в кожній партії. Тому лідери фракцій внесли законопроект, який передбачає уточнення законодавчих положень щодо відкликання депутатів місцевих рад.

О.Ляшко нагадав, що сьогодні імперативний мандат для депутатів місцевих рад діє, набуває чинності через рік після проведення виборів. «Ми вважаємо, що немає потреби чекати року, поки вони дискредитують партію і зраджують виборців, розтягуючи землю, розтягуючи майно. А прибрати цю норму про те, що імперативний мандат набуває чинності через рік для депутатів місцевих рад, а щоб він набував чинності одразу», - пояснив він.

Проектом також пропонується надати право партії відкликати депутатів. «Не врегульоване питання щодо першого номеру списку, коли ти не можеш його відкликати. Він був першим номером, потім перейшов, зрадив виборців, а ти не можеш його відкликати, партія не може притягнути його до відповідальності», - продовжив доповідач і попросив підтримати цей законопроект, щоб врегулювати питання відкликання депутатів місцевих рад для того, щоб вищий керівник органу партії мав можливість відкликати депутатів місцевих рад за умови, якщо вони зрадили виборців, зрадили партію і зрадили людей, які за них голосували.

Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко повідомив, що під час обговорення на засіданні Комітету основною думкою було те, що на сьогоднішній день суспільство вимагає політичної структуризації, політичної відповідальності партій, які делегували своїх представників у місцеві органи влади. «Звичайно ж, мова іде про ті міські, районні ради, обласні ради, де вибори відбувалися за партійною пропорційною системою. Звичайно ж, це не стосується сільських, селищних рад, вибори в яких відбувалися на мажоритарній основі», - пояснив С.Власенко, зазначивши, що він вважає, що цей законопроект також необхідно підтримати, оскільки він врегульовує всі ті питання, про які сказав доповідач.

Під час обговорення народні депутати висловили різні позиції щодо законопроекту. У виступах, зокрема, наголошувалося на тому, що очевидним є потреба захистити депутата від тиску, який він відчуває, особливо якщо він не належить до провладної коаліції.

Промовці також висловлювали думки щодо необхідності впроваджувати партійну дисципліну.

Парламентарії пропонували вивчити всі аспекти цієї проблеми, можливо, прийняти проект за основу.

Після закінчення обговорення законопроект за результатами сигнального голосування не набрав голосів («за» - 184).

Народні депутати повторно розглянули Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Національну гвардію України» з пропозиціями Президента України.

Закон №1848 з пропозиціями Президента України доповів Представник Президента України у Верховній Раді України Степан Кубів. Він нагадав, що Законом передбачається запровадження у структурі Національної гвардії України танкових військових частин підрозділів. Танкові війська - це рід сухопутних військ, які відповідно до статті 3 Закону «Про Збройні Сили України» є видом Збройних Сил України. Танкові підрозділи володіють великою вогнепальною потужністю та ударною силою. Вони призначені для подолання оборони противника, зриву його наступу та ведення протитанкової боротьби. На думку глави держави, запровадження таких військових частин у структурі Національної гвардії не відповідає визначеним у Законі України «Про Національну гвардію України» призначенню та завдання Національної гвардії. Це пов'язано з тим, що відповідний закон визначає Національну гвардію як військове формування з правоохоронними функціями, що входить до системи Міністерства внутрішніх справ України і проводить бойові дії проти збройної агресії  та наступальних операцій виключно разом із Збройними Силами України. Президент України пропонує утриматися від формування в складі Національної гвардії танкових військових частин та в абзаці другому підпункту два пункту 1 Закону, що надійшов на підпис слово «танкових» виключити.

Також Законом встановлено, що призначення на посаду, звільнення з посади Командувача Національної гвардії України здійснюється Президентом України за поданням міністра внутрішніх справ України. Вказані положення Глава держави вважає такими, що не відповідають Конституції України.

Президент України пропонує положення частини другої статті 7 Закону України «Про Національну гвардію України» викласти в такій редакції: «Командувач Національної гвардії України призначається на посаду та звільняється з посади Президентом України».

Перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Микола Паламарчук доповів рішення Комітету, який погодився з пропозиціями Президента України та рекомендує Верховній Раді прийняти Закон в цілому з їх урахуванням.

Під час обговорення народні депутати висловлювалися проти прийняття пропозицій, а голосувати за заветований Президентом Закон.

Перший заступник Голови Верховної Ради А.Парубій перед голосування нагадав, що свого часу цей законопроект був підтриманий, але виникли певні протиріччя в управлінні. Він повідомив, що є законопроект, який вже врегульовує всі ті непорозуміння, які згідно реформ загальних МВС врегульовує всі протиріччя, що були тим законопроектом обумовлені. «Конфліктні моменти зняті і законопроект, який врегульовує всі ці нюанси, він вже є в Верховній Раді, ми зможемо будь-якого дня його голосувати», - сказав він.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков також повідомив, що замість цього закону уже підготовлений новий, узгоджений МВС та Адміністрацією Президента України, і в якому усунуті усі спірні питання. Законопроект буде внесений в Раду найближчим часом.

За результатами голосування Закон не набрав голосів для його прийняття в цілому з урахуванням пропозицій Президента України («за» -169).

Парламентарії також не подолали вето Президента на цей закон.

За результатами голосування Закон вважається відхиленим.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їхніх сімей №3303 доповів народний депутат Микола Паламарчук. Він нагадав, що цей законопроект стосується пенсіонерів внутрішніх справ, які залишилися поза межами Закону «Про Національну поліцію».

Верховна Рада 279 голосами прийняла законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати повторно розглянули Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про Національну поліцію» №3225 з пропозиціями Президента України.

Представник Президента України у Верховній Раді України Степан Кубів доповів пропозиції Глави держави до Закону.

Він нагадав, що пунктом 3 розділу ІІ «Прикінцеві» та «Перехідні положення» даного закону передбачено, що у вищих навчальних закладах, які належать до сфери управління Міністерства внутрішніх справ України, дозволяється вводити посади, що заміщуються військовослужбовцями, поліцейськими чи особами навчальницького складу служби цивільного захисту. При цьому перелік зазначених посад і порядок їх заміщення затверджується Міністерством внутрішніх справ України.

Однак, віднесення до компетенції Міністерства внутрішніх справ затвердження переліку посад, що підлягають заміщенню військовослужбовцями, обмежує повноваження Глави держави як Верховного головнокомандувача Збройних Сил України, який здійснює керівництво у сферах національної безпеки і оборони держави та на якого покладено затвердження переліку посад, що заміщується військовослужбовцями Збройних Сил України та інших військових формувань.

Також, за словами Представника Президента України у Верховній Раді, це положення закону не узгоджується із Законом України «Про Національну поліцію», яким встановлено, що перелік посад, які можуть бути заміщені поліцейськими в державних органах, установах та організаціях, затверджується Президентом України. Крім того, законом не врегульовано питання подальшої підготовки фахівців для потреба Національної поліції вищими навчальними закладами і специфічними умовами навчання, що належать до сфери управління Міністерства внутрішніх справ та на які здійснювали  підготовку фахівців за державними замовленнями для потреб міліції.

Пунктом 10 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» закону, що надійшов на підпис, встановлюється, що оперативно-розшукові справи, заведені органами внутрішніх справ до 6 листопада 2015 року, підлягають закриттю. При в цьому у вказаному законі не передбачено ні порядку, ні суб'єктів, які будуть уповноважені приймати відповідні рішення. Таким підхід щодо закриття оперативно-розшукових справ не відповідає Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», яким встановлюється вичерпний перелік умов та випадків, коли оперативно-розшукові справи підлягають закриттю. За таких обставин дії посадових осіб Національної поліції України, які закриватимуть відповідні справи, можуть бути кваліфіковані як правопорушення, передбачене статтею 365 «Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронних органів» Кримінального кодексу України.

Закон 237 голосами було прийнято в цілому з урахуванням пропозицій Президента України.

Парламентарії розглянули у другому читанні два законопроекти стосовно внесення змін до Митного та Податкового кодексів щодо проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод.

За результатами розгляду поправок в цілому були прийняті закони за №2392а і №2393а.

Народні депутати підтримали пропозицію головуючого про продовження пленарного засідання і повернулися до розгляду законопроекту №3693.

Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко повідомив, що було проведено додаткові консультації з керівниками фракцій і груп і було запропоновано Верховній Раді проголосувати цей законопроект за основу і в цілому, доповнивши його «Перехідними положеннями» наступного змісту: дія цього закону поширюється виключно на членів партій, депутатів місцевих рад, обраних на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року станом на момент реєстрації.

Після кількох сигнальних голосувань законопроект 227 голосами законопроект було прийнято за основу.

Народні депутати далі приймали рішення з обговорених питань.

Головуючий поставив на голосування законопроект про внесення зміни до Закону України «Про управління об'єктами державної власності» (щодо права отримання частини чистого прибутку (доходу) за №3627.

За результатами сигнального голосування у сесійній залі було недостатньо голосів.

Головуючий надав слово Прем'єр-міністру Арсенію Яценюку, який нагадав про те, що закони, які були внесені урядом спільно з депутатами парламенту, спільно з парламентськими комітетами доопрацьовані і тричі на зустрічах з керівниками фракцій узгоджувалися.

«Наша мета, щоб Україна 1 січня отримала державний бюджет, в якому на 12% підвищуються соціальні стандарти, в якому 113 мільйонів фінансування Національної безпеки і оборони країни, в якому є субсидії для громадян України», - зазначив він.

А.Яценюк також зазначив, що додатком до закону про Державний бюджет є законопроекти, які формують дохідну і витратну частини бюджету.

Він звернув увагу на те, що уряд пішов на всі компроміси, які стосувалися підтримки сільського господарства і по ставкам акцизного збору, і по рентним платежам.

«Або ми приймаємо рішення, що парламент голосує за те, за що ми домовилися , або якщо цього рішення немає, то це означає, що країна без бюджету, люди без зарплати, пенсіонери без пенсій, фінансово-банківська система під питанням, грошей нам ніхто не дасть», - наголосив він.

А.Яценюк звернувся до народних депутатів з проханням «проявити політичну відповідальність, проголосувати за необхідні законопроекти і не кидати країну в економічний колапс».

Головуючий ще раз поставив на сигнальне голосування законопроект №3627. Попередню готовність проголосувати за законопроект в цілому виявили 200 парламентаріїв.

Головуючий надав слово голові Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмилі Денісовій, яка нагадала, що вчора доповідала нову редакцію законопроекту №3628. Вона висловили готовність ще раз нагадати про внесені Комітетом зміни до законопроекту.

Л.Денісова попросила дати доручення Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення внести до законопроекту техніко-юридичні правки стосовно вилучення із тексту норм щодо надання пільгового проїзду та інших пільг за рішенням органів місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевого бюджету.

Голова Комітету також нагадала, що в законопроекті залишаються майже всі видатки, що стосуються культури, майже всі зміни, які пропонував Комітет по освіті. Залишається на весь період навчання, харчування і дітей-сиріт, і дітей, позбавлених батьківського піклування і з особливими потребами і ще багато деяких речей.

Л.Денісова попросила для збалансування бюджету 2016 року прийняти за основу та в цілому даний законопроект в редакції Комітету.

За результатами сигнального голосування законопроект набрав 154 голоси.

Головуючий закрив пленарне засідання, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.