Пленарні засідання Верховної Ради України 4 лютого 2016 року

vr02 04

 
У четвер, 4 лютого, відбулися пленарні засідання четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман перед відкриттям ранкового засідання поінформував про свою зустріч з Керівником Місії Європейського Парламенту з оцінки потреб Петом Коксом.


Він передав його слова вдячності всім керівникам фракцій, груп українського парламенту, народним депутатам, які плідно співпрацювали над тим, щоб вийти на якісну оцінку потреб трансформацій українського парламенту в справжній європейський парламент. «В кінці цього місяця в Брюсселі спільно на «Українському тижні» буде презентований цей звіт, і ми зможемо з вами приступити до узгоджених дій, пов'язаних з впровадженням самих сучасних практик в нашу роботу, роботу українського парламенту», - повідомив В.Гройсман.

Головуючий, говорячи про сьогоднішню ситуацію, наголосив: «не помічати, що ми заходимо в серйозну політичну кризу просто неможливо. Робити вигляд, що нічого не відбувається, думаю, що неприпустимо. Це черговий виклик для українських політиків дати адекватну відповідь, не піаровську, а адекватну відповідь того, що ми будемо з вами робити, щоб вийти з цієї кризи, щоб забезпечити розвиток країни і дати людям дуже чітку відповідь, як вони будуть жити завтра і післязавтра, бо в невизначеності і постійній депресії жити неможливо».

В.Гройсман вважає, що сьогодні спільним завданням є запропонувати план виходу з цієї ситуації. «Перше - оновити коаліційну угоду і план дій. Друге - оновити уряд під план дій. Але конкретний план дій, не якісь плани про те, що колись щось зміниться, а дуже чіткі позиції. Щоби взяли на себе відповідальність ті особи, які хочуть працювати в новому уряді. І я вважаю, що треба вирішити не тільки питання уряду, а й врешті-решт поставити крапку в питаннях ЦВК, судової системи, посилити інституційно всі ті напрямки, які сьогодні в нас занадто ослаблені. Тому це наше з вами спільне завдання, і я як Голова Верховної Ради буду продовжувати консультації зі всіма політичними партіями, щоби знайти цей вихід із складної ситуації, в якій ми сьогодні знаходимося», - додав він.

Голова Верховної Ради після реєстрації народних депутатів відкрив ранкове засідання.

Головуючий повідомив про заяву двох фракцій про оголошення перерви в пленарному засіданні, а саме Радикальної партії Олега Ляшка і фракції «Самопоміч», і надав слово Олегу Ляшку для заяви замість оголошення перерви.

Голова фракції Радикальної партії заявив: «сьогодні Україна і парламент внаслідок бездіяльності перебуває в глибокій політичній кризі. Ми є свідками не лише кризи коаліції, ми є свідками глибокої кризи влади. Причини цієї кризи очевидні: невідповідність тому, що декларує влада її справам».

За його словами, «учорашні заяви міністра економічного розвитку Абромавичуса, коли він подав у відставку, звинувативши у корупції найближчу людину до Президента, це нашого колегу Ігоря Кононенка, є надзвичайно потужним сигналом не лише для українського суспільства і для всього світу, а, в першу чергу, це набат для Президента Порошенка. Це тест на відповідність заяв Президента, декларацій про боротьбу з корупцією його реальним справам».

О.Ляшко звернув увагу українського суспільства, українського політикуму на те, що «події, які зараз відбуваються, загрожують майбутньому країни, національній безпеці країни, загрожують європейському вектору країни».

Голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко повідомив, що сьогодні на засідання фракції був запрошений міністр економічного розвитку Абромавичус, який заявив, що він на лікарняному і не прибув. «Але тим не менше попереднє рішення фракції полягає в тому, що ми підтримуємо крок Кононенка, який особисто зробив заяву до Національного антикорупційного бюро з вимогою перевірити висунуті проти нього звинувачення і готовність відповідати по закону.

Друге. Наша фракція не вважає за можливе відставляти міністра економіки Абромавичуса до розгляду відставки в цілому уряду.

Третє. Ми вимагаємо від Прем'єр-міністра в місячний термін провести відкриті кадрові конкурси на ТОП-30 державних підприємств, які є головним джерелом корупції в усій країні», - заявив Ю.Луценко.

Наступну заяву двох фракцій «Батьківщина» і «Самопоміч» зробила народний депутат Альона Бабак. «В державі зривається реалізація Закону «Про ринок природного газу». На грані дефолту у нас стоять сьогодні об'єднання співвласники багатоквартирних будинків, теплопостачальні підприємства і газопостачальні підприємства, яким відповідно до кодексів, які були затверджені національною комісією, постала вимога сьогодні вже з лютого цього місяця робити попередню оплату за транспортування природного газу», - заявила вона.

А.Бабак звернулася до колег з проханням підтримати ініціативу звернутися від імені Верховної Ради з вимогою до НКРЕКП скасувати попередню оплату вартості транспортування газу для ОСББ, теплопостачальних та газопостачальних підприємств, яка по факту перекладається на кінцевого споживача - населення.

В.Гройсман поінформував, що за цим зверненням він уже доручив Апарату Верховної Ради зв'язатися з НКРЕКП, яке він підпише.

Народні депутати усунули неузгодженості у тексті прийнятого Закону «Про публічні закупівлі» №3559.

Парламентарії розглянули п'ять законопроектів про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти за №№3831, 3831-1, 3831-2, 3831-3, 3831-4.

Усі законопроекти були спрямовані на збереження державної підтримки системи професійно-технічної освіти.

Законопроекти доповіли народні депутати Олег Кулініч, Лілія Гриневич, Антон Яценко, Сергій Міщенко, Михайло Головко.

Заступник голови Комітету з питань бюджету Сергій Мельник, доповідаючи рішення Комітету, зазначив: «враховуючи, що при прийнятті державного бюджету не було знайдено єдиного алгоритму щодо вирішення питання фінансування професійної технічної освіти, відбулося спільне засідання Комітету з питань освіти, Бюджетного комітету і Міністерства освіти, знайдено алгоритм фінансування, який підтриманий всіма. Освітній компонент ми фінансуємо за рахунок освітньої субвенції і Законом 3831-3 даємо вирішення цього питання. Субвенція на підтримку професійної освіти ми вирішуємо за рахунок стабдотацій».

С.Мельник повідомив, що Комітетом прийнято рішення, враховуючи, що законопроект №3831-2 спільно з законопроектом №3830-3 дає комплексне вирішення цього питання, рекомендувати Верховній Раді законопроект №3831-2 прийняти за основу та в цілому як закон. В разі прийняття цього законопроекту інші альтернативні законопроекти втрачають свою актуальність.

Верховна Рада 305 голосами прийняла за основу та в цілому законопроект №3831-2.

За пропозицією головуючого народні депутати повернулися до проекту постанови про порядок денний четвертої сесії №3855.

242 голосами проект постанови було переголосовано і прийнято в цілому.

Парламентарії далі розглянули п'ять законопроектів про внесення зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (щодо фінансування професійно-технічних та інших навчальних закладів з державного бюджету) за №№3830, 3830-1, 3830-2, 3830-3, 3830-4.

Про їх суть доповіли народні депутати Сергій Міщенко, Сергій Мельник, Олег Кулініч, Лілія Гриневич, Антон Яценко, Михайло Головко.

Перший заступник Голови Комітету з питань бюджету Василь Амельченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроект №3830-3.

297 голосами цей законопроект було прийнято за основу та в цілому.

Верховна Рада ухвалила в цілому раніше обговорені законопроекти про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії щодо Кредитної угоди про Другу позику на політику розвитку на здійснення економічних реформ між Кабінетом Міністрів України та Японським агентством міжнародного співробітництва №0080 і про ратифікацію Угоди між Урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус Представництва НАТО в Україні №0082.

230 голосами народні депутати прийняли в цілому проект Постанови про перейменування окремих населених пунктів та районів №3854.

Постановою підтримано 175 пропозицій окремих органів місцевого самоврядування про перейменування населених пунктів та районів, зокрема: з Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Київської, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Черкаської, Чернігівської областей. Серед пропозицій запропоновано перейменувати один район - Артемівський Донецької області; п'ять міст: Артемів, Дзержинськ, Красний Лиман, Іллічівськ, Червонозаводське і 169 сіл і селищ.

235 голосами було прийнято проект Постанови про віднесення міста Балта Балтського району Одеської області до категорії міст обласного значення №3183.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо соціального захисту постраждалих осіб) №2093 доповів заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Володимир Арешонков. Він зазначив, що напрацьована остаточна редакція законопроекту робочою групою з авторів суміжних законопроектів та представників Мінсоцполітики і Мінфіну. Законопроект узгоджений, він зберіг у собі лише ті норми, які можна реалізувати у нинішній економічній ситуації. Законопроект направлений на відновлення конституційних прав постраждалих громадян, які були скасовані Законом №768.

Доповідач зупинився на основних положеннях законопроекту, яким передбачається часткове відновлення редакції статті 2 Закону «Про статус і соціальний захист громадян» в частині визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій, оскільки скасування цієї статті з 768-м законом, створили плутанину в трактуванні та реалізації інших норм закону.

Законопроектом надається відкориговане визначення потерпілих осіб IV категорії без прив'язки до території. Відновлення цієї категорії постраждалих не потягне за собою поновлення четвертої зони, що в свою чергу не призведе до розширення кола потерпілих осіб. Тобто відновлення соціальних пільг та гарантій передбачається для вже визнаних потерпілих осіб, які в свій час зазнали впливу радіоактивного випромінювання. Окрема увага приділяється потерпілим дітям. Окремі моменти врегульовуються щодо пенсійного забезпечення.

Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

246 голосами законопроект було прийнято за основу.

Народні депутати розглянули кілька законопроектів у другому читанні, прийняття яких необхідно для виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Cоюзом візового режиму для України.

Проект Закону про внесення зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо громадян, які працюють у зоні відчуження) №2524а доповів голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко. Він зазначив. що законопроект є надзвичайно важливим, оскільки пов'язаний з фактичним реальним функціонуванням завершення будівництва об'єкту «Укриття» і нормального функціонування зони відчуження.

За його словами, остаточна версія закону в другому читанні звучить наступним чином, що громадянам, які працюють в зоні відчуження, встановлюється доплата в порядку і розмірах визначених Кабінетом Міністрів.

Народні депутати розглянули невраховані поправки.

233 голосами законопроект було прийнято у другому читанні та в цілому.

Підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності військово-цивільних адміністрацій №3177-д доповів голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки і оборони Артур Герасимов.

Народні депутати розглянули поправки, на яких наполягали їх автори.

За результатами сигнального голосування законопроект не набрав голосів. Рішення щодо нього буде прийнято пізніше.

Проект Закону про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України №3171 доповів голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич. Він звернув увагу на ті норми, які зазначали змін під час підготовки до другого читання і доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Парламентарії розглянули деякі не враховані поправки.

249 голосами законопроект було прийнято в другому читанні та в цілому.

Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич доповів наступний законопроект - про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України (щодо негайного розгляду судами позовів про примусове видворення або щодо затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення іноземців та осіб без громадянства або забезпечення передачі іноземців та осіб без громадянства відповідно до міжнародних договорів про реадмісію) №3154.

За результатами сигнального голосування законопроект не набрав голосів. Рішення щодо нього буде прийнято пізніше.

Верховна Рада 234 голосами прийняла в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» щодо вдосконалення процедури документування осіб №3155.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій закрив ранкове засідання.

На вечірньому засіданні народні депутати продовжили розгляд у законопроектів другому читанні.

Законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо удосконалення захисту професійної діяльності журналістів) №1630 доповів перший заступник Голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Микола Паламарчук. Він повідомив, про враховані і невраховані поправки.

М.Паламарчук також доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

За результатами кількох сигнальних голосувань законопроект не набрав голосів. Рішення щодо нього буде прийнято пізніше.

Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу №3074 доповів член Комітету з питань податкової та митної політики Максим Курячий. Він повідомив, що під час підготовки до другого читання надійшло 5 пропозицій, з яких дві враховано повністю, одну - частково, дві - відхилено.

Доповідач повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Парламентарії після додаткового обговорення 241 голосом прийняли законопроект в цілому.

Народні депутати внесли технічну правку у постанову №2014, перенісши дату проведення парламентських слухань на тему «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади» з 2 березня на 23 березня.

За пропозицією головуючого народні депутати повернулися до голосування по законопроекту №1630.

240 голосами законопроект було прийнято в цілому.

Верховна Рада прийняла в цілому розглянуті на ранковому засіданні законопроекти про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності військово-цивільних адміністрацій №3177-д і про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо розгляду судами позовів про примусове видворення або щодо затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення іноземців та осіб без громадянства або забезпечення передачі іноземців та осіб без громадянства відповідно до міжнародних договорів про реадмісію №3154.

Народні депутати розглянули два законопроекти про внесення зміни до розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо розподілу екологічного податку зам №№3778 3778-1.

Проекти доповіли народний депутат Анатолій Матвієнко і Олег Недава.

Першим проектом пропонується установити, що у 2016 році 80 відсотків екологічного податку (крім екологічного податку, визначеного пунктом 161 частини другої статті 20 цього Кодексу), що сплачується (перераховується) згідно з Податковим кодексом України на території Вінницької, Івано-Франківської та Львівської областей, зараховується до загального фонду відповідних місцевих бюджетів, у тому числі: до сільських, селищних, міських бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування  територіальних громад, - 25 відсотків, обласних бюджетів - 55 відсотків.

Альтернативним проектом шляхом внесення змін до ст. 29 Бюджетного кодексу України пропонується включити до переліку джерел формування спеціального фонду Державного бюджету України в частині доходів «20 відсотків екологічного податку (крім екологічного податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад встановлений особливими умовами ліцензії строк, який зараховується до спеціального фонду державного бюджету у повному обсязі)».

Народні депутати обговорили законопроекти. Законопроект №3778 за результатами сигнального голосування не набрав голосів. Рішення щодо нього буде прийнято на наступних пленарних засіданнях.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення Державного дорожнього фонду України №2724 доповів народний депутат Андрій Вадатурський.

На початку виступу він навів деякі дані, згідно з якими існуючі автомобільні дороги не відповідають сучасним технічним вимогам на 40-50% загальної протяжності мережі.

Разом з цим, фінансування, що виділяється для дорожньої галузі в Україні та приведене до 1 км автодороги загального користування, менше в кілька разів порівняно з країнами Європи. Це призводить до недофінансування навіть першочергових робіт з поточного ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг. За останні 7 років, фінансування таких робіт склало близько 18-36% від нормативно необхідного (2-4 млрд. грн. при нормативних - 11 млрд. грн.).

Як наслідок, обсяг руйнувань та деформацій на автодорогах загального користування збільшився за останні 7 років на 50% від загальної їх протяжності.

За словами доповідача, через постійне недофінансування, дорожня галузь має наразі наступні негативні наслідки: істотне погіршення технічного стану автомобільних доріг та рівня безпеки дорожнього руху; відсутність можливості розвитку (будівництва та реконструкції) існуючої мережі автомобільних доріг відповідно до темпів зростання національної економіки країни та інтенсивності руху транспортних засобів і вантажних перевезень; відсутність можливості повного використання транзитного потенціалу країни; відсутність можливості здійснювати технічне переоснащення дорожньої галузі, широко впроваджувати нові технології, машини, механізми, матеріали, конструкції, інформаційно-аналітичні системи управління транспортними потоками та дорожнім господарством; незворотні руйнування і небезпека втрати стратегічної мережі автомобільних доріг.

А.Вадатурський запропонував з метою створення додаткових джерел фінансування внести доповнення до деяких законодавчих актів України в частині створення окремого Державного дорожнього фонду в складі спеціального фонду Державного бюджету України і передбачення джерел його наповнення.

Доповідач також доповів пов'язаний з цим проектом законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення Державного дорожнього фонду України №2725.

Голова Комітету з питань транспорту Ярослав Дубневич доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №2724 за основу.

За результатами сигнального голосування законопроект не набрав голосів.

Народні депутати розглянули кілька постанов про звільнення суддів та прийняли відповідні рішення.

В.Гройсман наприкінці вечірнього засідання зробив кілька оголошень: про вихід зі складу депутатської фракції «Блок Петра Порошенка» народного депутата Віктора Чумака, про обрання заступником голови депутатської групи «Воля народу» народного депутата Степана Івахіва.

Головуючий закрив вечірнє засідання, повідомляє Інформаційне управляння ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.