Пленарне засідання Верховної Ради України 18 березня 2016 року

18godina uryadu

 
У п'ятницю, 18 березня, завершився черговий пленарний тиждень четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, відкривши ранкове засідання, повідомив, що сьогодні, традиційно по п'ятницях, проводиться «година запитань до Уряду».


Головуючий надав слово Віце-прем'єр-міністру-міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадію Зубку, який відповів на запитання, що надійшли від депутатських фракцій.

Г.Зубко, зокрема, відповів на кілька запитань народних депутатів стосовно розвитку міжнародного економічного співробітництва, зокрема, з Ісламською Республікою Іран, поінформував про відновлення після 12 років стосунків з Іраном під час нещодавнього візиту української урядової делегації до Ірану.

Він зазначив, що відновлення після 12 років перерви у стосунках між Україною та Іраном відбулося підписанням Меморандуму між Урядом України та Урядом Ірану, який переслідує дві головні мети - це продовольча безпека для Ірану та енергетична безпека для України. У цей Меморандум включено декілька конкретних проектів, відновлюється дія припинених контрактів. Вони стосуються спільного авіабудування, спільних інфраструктурних проектів, залучення українських машинобудівників і енергетиків до виконання спільних проектів на території Ірану. Це можливість залучення інвестицій з Ірану у сфері приватизації українських підприємств.

Г.Зубко також відповів на запитання стосовно децентралізації управління державою. Він наголосив на тому, що Україна впродовж 25 років існування не змінила систему управління державою.

Урядовець наголосив на необхідності прийняти зміни до Конституції, щоб пройти точку неповернення у питанні децентралізації управління держави. «Саме за підтримки парламенту, за підтримки спікера парламенту було прийнято рішення про підтримку тих проектів, які є зараз у громадах, які пропонуються до розгляду. 3 млрд. гривень виділено на Фонд регіонального розвитку, виділені на субвенцію1 млрд. вже запускаються. Минулої середи було прийнято постанову, який дозволяє об'єднаним громадам розпоряджатися цими коштами», - зазначив Г.Зубко.

Віце-прем'єр-міністр відповів на запитання, які стосувалися підтримки з боку уряду об'єднаних територіальних громад, про стан бюджетів місцевих громад, про співпрацю з міжнародними партнерами тощо.

Віце-прем'єр-міністр привернув увагу до законодавчої роботи. Він зазначив, що у Верховній Раді знаходиться кілька урядових законопроектів і звернувся до народних депутатів з проханням розглянути їх найближчим часом.

На запитання народних депутатів також відповіли Міністр освіти і науки Сергій Квіт, Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, Міністр соціальної політики Павло Розенко, заступник Міністра закордонних справ Володимир Пристайко, в. о. Міністра екології та природних ресурсів Ганна Вронська.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, яка далі вела засідання, надала слово народному депутату Володимиру Литвину, який прокоментував відповіді, які він отримав від НАК «Нафтогаз Україна», на свої депутатські запити.

О.Сироїд оголосила депутатські запити.

Попередній звіт Тимчасової слідчої комісії з питань проведення технічної експертизи будівельних робіт та перевірки ефективності використання бюджетних коштів при будівництві мостових переходів через річку Дніпро в місті Запоріжжя доповів Голова Тимчасової слідчої комісії Петро Сабашук. Він повідомив, що Комісія попрацювала шість місяців і підготувала проміжний звіт.

П.Сабашук не став зачитувати звіт ТСК, який був розданий народним депутатам. Він зробив кілька висновків: грошей вкрали багато. З того, що Комісія встановила, - майже 300 млн. гривень у 2012 році були перераховані як аванс на проміжну фірму і зникли після цього безслідно.

Ще одне питання стосується компенсації на побудову крану у м. Севастополі. За його словами, зараз цей країн будує Керченську переправу і його навіть не перефарбували. П.Сабашук також відзначив, що технічний стан мосту бажає кращого і потребує проведення серйозного технічного аудиту.

Голова Комісії повідомив, що робоча група ТСК під час виїзного засідання разом о адміністрацією Запорізької області прийняла рішення щодо проведення наради у Кабінеті Міністрів з запрошенням народних депутатів - членів ТСК, адміністрації Запорізької області і м. Запоріжжя, на якій заслухати ініціативу Запорізької міськради про повернення цього об'єкта з Агентства шляхів місту Запоріжжя для закінчення цих робіт. Сьогодні також розглядається питання фінансування об'єкту, оскільки виконання робіт профінансовано всього на 48% за шість років. Але, насправді невідомо наскільки він профінансований і скільки коштів потрібно.

П.Сабашук повідомив, що ТСК звернулася до уряду з проханням провести таку нараду, зробити технічний аудит і відпрацювати схему фінансування. Він також повідомив, що були відправлені депутатські звернення у Кабінет Міністрів, Генеральну прокуратуру, СБУ, Агентству шляхів.

Голова Тимчасової слідчої комісії відповів на запитання.

Народні депутати розглянули у першому читанні два законопроекти про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти за №№2280а і 2280а-1.

Про їх суть доповіли народні депутати Олександр Співаковський і Сергій Соболєв.

О.Співаковський зазначив, що основною метою законопроекту є створення правових умов для забезпечення формування якісного складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, що буде спроможний протистояти наявним в системі вищої освіти негативним явищам і здатний сформувати в Україні нові механізми і стандарти забезпечення якості вищої освіти.

За словами доповідача, його прийняття надасть можливість вдосконалити порядок формування складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, що повинно забезпечити обрання до цього органу гідних, високоморальних і професійних осіб, які мають забезпечити становлення в Україні системи забезпечення якості вищої освіти згідно з європейськими стандартами, що призведе до забезпечення суспільного та економічного розвитку держави через формування висококваліфікованого людського капіталу та створення необхідних умов для реалізації учасниками освітнього процесу їхніх здібностей і талантів.

Народний депутат С.Соболєв, обґрунтовуючи необхідність прийняття законопроекту, констатував проблеми і прогалини у порядку формування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, які він запропонував розділити на дві групи. До першої групи віднести розширення необхідного кола обмежень, за наявності яких особа не може бути обрана (делегована) до складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. До другої - намагання знівелювати виборну природу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти шляхом «одержавлення» процесу його становлення та застосувати зворотну дію Закону стосовно уже обраних членів Національного агентства.

У альтернативному законопроекті запропоновано удосконалити правові умови для забезпечення формування на засадах виборності незалежного складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, що формуватиме в Україні нові механізми і стандарти забезпечення якості вищої освіти.

Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич доповіла рішення Комітету щодо законопроектів. Вона повідомила, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроект за №2280а, а проект №2280а-1 - відхилити.

Народні депутати обговорили обидва законопроекти. Рішення щодо них буде прийнято на наступних пленарних засіданнях.

Парламентарії виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями у різному.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд після закінчення виступів закрила пленарне засідання.

21 - 25 березня парламентарії працюватимуть з виборцями.

Наступне пленарне засідання четвертої сесії відбудеться у вівторок, 29 березня 2016 року, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.