Кабмін проситиме Раду дозволити блокування сайтів без суду і слідства

kabmin budget

 

Уряд вніс до Верховної Ради законопроект, який дозволяє досудове блокування сайтів за піратський контент за зверненням правовласника. У ВР законопроект був одержаний 10 травня, того ж числа він був поданий на розгляд керівництва, а 16 травня його вже було направлено на розгляд Комітету. Ініціатором законопроекту є прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.


Як пише ain.ua, в проекті закону №4629 встановлюються межі відповідальності власників сайтів і хостерів, прописуються правила досудового блокування піратського контенту. Чи не вперше зафіксовано право правовласника вимагати від власника сайту особисті дані користувача, який розміщував піратський контент. Окрема стаття присвячена тому, як нотаріуси повинні забезпечувати докази в інтернеті.

Основною причиною появи законопроекту став «список 301» - щорічний документ, який складає влада США, зі списком країн, що порушують права на інтелектуальну власність. Україна з 2013 року фігурує в ньому серед особливо злісних порушників - серед «пріоритетних країн», - пише в пояснювальній записці до проекту перший віце-прем'єр-міністр економіки Степан Кубів.

У законопроекті прописано механізм, за яким правовласники зможуть блокувати доступ до піратського контенту без суду за добу. Подібний механізм раніше неодноразово пропонувала Держслужба із захисту інтелектуальної власності.

«Власник прав на контент пише власнику сайту скаргу, власник сайту протягом 24 годин повинен заблокувати доступ до такого контенту або видалити його (додаток до ст. 52 закону про авторські права). Власники сайтів при цьому повинні вказувати в онлайні своє повне ім'я або найменування, а також назву хостера, повну адресу місця проживання або місцезнаходження, email та телефони», - перераховує ain.ua нововведення документа.

Від власника сайту також вимагається запобігти повторному розміщенню такого контенту на сайті. Не пізніше доби після блокування власник сайту повинен повідомити про це власнику прав на контент по email. Якщо власник сайту не дослухався до вимог, правовласник звертається до хостера і той зобов'язаний «видалити або зробити неможливим доступ до інформації, за якою подано скаргу», протягом доби після отримання цієї скарги.

Правовласник також наділяється правом отримувати від власника сайту особисті дані користувача, який порушив авторські права, в обсязі, достатньому для звернення до суду.

Також проект закону вносить зміни в «Закон про нотаріат». Нотаріусам надається право забезпечувати докази в інтернеті, іншими словами, складати протокол, який містить опис інформації, розміщеної в інтернеті, до якої додаються документи із зафіксованою інформацією, розміщеною в інтернеті.

Нагадаємо, в кінці квітня офіс Торгового представництва США видав щорічну редакцію звіту Special 301, присвяченого захисту прав інтелектуальної власності в світі. Як і в минулому році, Україна залишається в контрольному списку (Priority Watch List) разом з ще 11-а країнами.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.