Завершилася четверта сесія Верховної Ради України восьмого скликання

vr ostannya sesia

 
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій після реєстрації народних депутатів відкрив ранкове засідання. А.Парубій повідомив про нічний теракт у м. Ніцці (Франція), який призвів до численних жертв.


Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у цій трагедії.

Головуючий повідомив, що у роботі Верховної Ради беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом та Генеральний прокурор України Юрій Луценко.

А.Парубій також повідомив, що Генеральний прокурор має право виступити перед Верховною Радою і надав слово Юрію Луценку.

Розпочалася «година запитань до Уряду».

Головуючий надав слово членам Уряду.

Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів у виступі поінформувала про те, що сьогодні 231-й день, коли Україна зовсім не купує російського газу.

Ю.Ковалів зазначила, що «ми відмовилися від російського газу тому, що стали його купувати не за політичними угодами, а ми стали його купувати за ринковою ціною, платити за нього реальну ціну. І на сьогодні від нас, як від держави, вже ніхто не може вимагати політичної лояльності, політичних уступок. Інших речей, які підривали наш суверенітет».

«Насправді Уряд своїм рішенням у квітні цього року фактично встановив ту ціну, яка відповідає європейському ринку. Вперше в історії України Уряд встановив цю ціну прозоро. У формулі ціни, яка передбачена у рішенні Уряду, повністю виключається вплив держави та чиновників на формування цієї ціни і прив’язано до реальної ціни на хабі, за якою газ продається і купується», – додала Перший заступник Міністра.

Міністр соціальної політики Андрій Рева повідомив про те, що в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги українським Урядом запроваджено режим постійного підвищення державних соціальних стандартів.

А.Рева, зокрема, повідомив, що перший етап підвищення вже відбувся у травні цього року на 5,2%. Другий етап передбачається здійснити у грудні на 10,3% відсотка.

За словами Міністра, загальне підвищення основного соціального стандарту прожиткового мінімуму до кінця року складе 16 відсотків, що перевищує прогнозований рівень інфляції і забезпечує поступове відновлення купівельної спроможності громадян. При підвищенні прожиткового мінімуму збільшуються розміри мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії, державних соціальних виплат.

А.Рева також зазначив, що за ініціативою Уряду для 276 тисяч пенсіонерів скасовано оподаткування пенсій, розмір яких не перевищує десять прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

Міністр повідомив, що зараз Уряд опрацьовує питання додаткового підвищення мінімальних гарантій у сфері оплати праці з початком опалювального сезону восени цього року для посилення соціального захисту населення.

У той же час основним гарантованим механізмом захисту вразливих верств населення в умовах переходу на ринкові ціни на енергоносії залишається програма надання житлових субсидій. Урядом забезпечується постійна актуалізація та вдосконалення програми житлових субсидій для підготовки і реалізації в умовах опалювального сезону 2016-2017 років, коли очікується найбільша чисельність отримувачів субсидій. Насамперед, запроваджено механізм економного споживання населенням енергоресурсів.

А.Рева у виступі спростував деякі міфи стосовно призначення субсидій.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман і члени Кабінету Міністрів відповіли на усні запитання народних депутатів.

Зокрема, В.Гройсман прокоментував виконання меморандуму з МВФ від 31 жовтня 2008 року, заявивши з ложі Уряду наступне:

«Що стосується тарифів. Дякую народним депутатам за те, що оприлюднили дуже важливий документ. Один лідер однієї політичної сили говорить про український газ за 20 доларів, що є повною нісенітницею. Але говорити - це оголтєлий популізм. У 2008 році 31 жовтня був підписаний Меморандум з МВФ. Я не підписав жодного меморандуму, а от є підписи, зокрема прем'єра Тимошенко. І от в пункті 17: «До кінця 2011 ми (уряд) зрівняємо ціни на газ внутрішнього видобутку та ціни на імпортований газ».

«Це те, що було зроблено нинішнім урядом, але якби це було зроблено в 2011, Україна вже була би енергоефективною, і не було б схем Онищенка, і в багатьох у цьому залі не було б наддорогих літаків і яхт», - зазначив Гройсман.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко оголосила депутатські запити.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій виступив перед народними депутатами. Він зазначив, що сьогодні завершується останній пленарний день четвертої сесії.

А.Парубій наголосив, що український парламент продемонстрував, що він може протистояти глобальним викликам під час війни. «Бо головне і найбільше завдання Кремля у гібридній війні - це кинути Україну в хаос безвладдя, створити умови для перевиборів Верховної Ради України.

Я хочу наголосити, що за період цієї сесії було прийнято 450 актів. Я нагадаю: тільки в цей липневий тиждень, коли всі говорили, що депутатів не буде в залі і не буде кому голосувати, тільки у вівторок було прийнято дванадцять рішень.

Вчора, в четвер, ми прийняли 16 рішень. І це є ілюстрацією дієздатності парламенту. Це - наша відповідь агресору, у томі числі. Адже путін, отримавши поразку в своїй концепції «русская весна», коли він хотів захопити Україну, вони ввели план номер два, розроблений в Кремлі, і завдання цього плану - це загальнополітична дестабілізація і зупинка функціонування органів державної влади», - зазначив А.Парубій.

Голова Верховної Ради наголосив: «ми маємо пам’ятати і зрозуміти: хто є ворог. І завдання цього ворога - посварити нас тут в залі, людей, які були разом на Майдані, які разом в АТО, які пліч-опліч стояли в окопах. Ми сьогодні всі гуртом, друзі, усі фракції, які є в парламенті, продемонстрували: цей план не має жодних шансів. Цей план не має перспектив. Український парламент у найважчі часи Української держави був тим майданчиком, який дозволяв Україні виходити з кризи».

А.Парубій далі зазначив: «ми пройшли це випробування. Український парламент працює. Український парламент ухвалює закони для зміцнення оборони. Український парламент продемонстрував: ми готові і далі боротися з корупцією. Це найбільше зло в Україні після путіна. Бо цей парламент створив Антикорупційну прокуратуру. Це цей наш парламент створив Національне антикорупційне бюро. І саме цей парламент після розслідування НАБУ ухвалив рішення про арешт, в тому числі, і депутата Онищенка, якого звинувачують у розкраданні мільярдів. Третє. Український парламент продемонстрував, що він готовий зламати схеми і ухвалювати закони, які не могли ухвалити депутати жодного попереднього скликання Верховної Ради. Саме ця Верховна Рада провела декомунізацію наших населених пунктів. Ми перейменували більше тисячі населених пунктів в Україні. Ми повернули українським містам споконвічні назви. Це і Олешки на Херсонщині, і Кам’янське - на Дніпровщині, Бахмут - на Донеччині, Горішні плавні - на Полтавщині. І власне ми цим продемонстрували, що ми тут, в цьому парламенті, маємо понад триста вперше за 25 років Української держави, понад триста проукраїнських проєвропейських депутатів. І це наша відповідь всім тим, які говорять, що парламент не здатен працювати. Ми не завершуємо роботу Верховної Ради. Ми лише закриваєм сьогодні чергове пленарне засідання. Наступного тижня нас чекає робота в комітетах. І я переконаний і твердо знаю, що у випадку загострення ситуації на сході ми швидко зберемо 150 підписів для того, щоб зібрати позачергову сесію.

Я впевнений, ми буде змобілізовані, ми зберемося для того, щоб приймати рішення на захист нашої держави, на захист України».

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив четверту сесію Верховної Ради України восьмого скликання закритою.

Чергова, п’ята, сесія Верховної Ради України восьмого скликання розпочне роботу у вівторок, 6 вересня 2016 року, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.