​Верховна Рада звільнила суддів, які порушили присягу

29 вересня відбулося позачергове пленарне засідання Верховної Ради України. Для участі у позачерговому засіданні зареєструвалося 264 народних депутати. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши позачергове засідання, зазначив, що воно проводиться у зв’язку з вимогою Президента України та відповідно до частини восьмої статті 19 Регламенту Верховної Ради України. На засіданні розглядатиметься питання про звільнення суддів.


Головуючий зробив оголошення про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Прозоре Євробачення», головою якого обрано народного депутата Євгена Рибчинського.

А.Парубій повідомив, що до Верховної Ради надійшли подання Вищої ради юстиції про звільнення суддів на підставі порушення присяги. Він надав слово Голові Комітету з питань правової політики та правосуддя і Голові Вищої Ради юстиції для виступів.

Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич пояснив причини, з яких проводиться це засідання.

Він зазначив, що ідея проведення цього засідання виникла у зв’язку з тим, що на одному із інтернет-сайтів з’явилася стаття так званого експерта Реанімаційного пакету реформ. Потім цю ідею підхопила одна з фракцій Верховної Ради. На це був змушений прореагувати Президент України. І Верховна Рада зібралася на його вимогу.

Р.Князевич, відповідаючи на своє ж запитання щодо того, для чого вносилися зміни до Конституції, зазначив, що відповідно до цих змін, які набувають чинності завтра, повноваження Верховної Ради щодо звільнення суддів перейдуть до Вищої ради юстиції, саме через те, що Парламент добровільно відмовився від них, щоб ніхто не дозволяв собі звинувачувати у політичному впливі щодо прийняття рішення про призначення чи звільнення суддів.

Голова Комітету далі зазначив: «Кажуть, що далі правової підстави не буде, оскільки змінюється Конституція і та правова підстава, яка була застосована - «порушення присяги», вже не буде в наступній нормі Конституції. Це правда. Ми зумисно цю норму Конституції замінили на нову норму, тому що ми програли кілька рішень у Європейському суді з прав людини саме через те, що порушення присяги не є звичною практикою Європейського Союзу».

Р.Князевич пояснив, що «цю норму зараз змінили на норму «грубе нехтування обов'язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді». За його словами, саме ця норма й має бути застосована під час звільнення суддів.

Голова Комітету додав, що в новій редакції закону про Вищу раду правосуддя, який внесено нещодавно, в тому числі за пропозицією Вищої ради юстиції, у перехідних положеннях виписано механізм щодо застосування саме цієї нової норми під час наступного звільнення суддів. Тобто сама Вища рада юстиції підтверджує, що в неї такі повноваження є і вона може опертися на нову норму як на найбільш правильну».

Р.Князевич повідомив, що частина суддів, які винесені на розгляд 29 вересня, взагалі не мають за цією правовою підставою розглядатися, «бо вони внесені на підставі несумісності з займаною посадою - а ця норма як була, так і залишається у новій редакції Конституції».

«Це старі судді, які ще внесені Вищою радою юстиції при януковичі… Ми кілька разів намагалися їх розглядати - і сесійна зала відмовилася їх звільняти через те, що виявилося вже в розгляді і в комітеті, і на сесії, що це судді, які були політично переслідувані колишнім режимом і їх змушували приймати незаконні рішення, а вони відмовлялися це робити. Зараз ми хочемо за це їх звільняти», - наголосив Р.Князевич.

Голова Комітету також зазначив, що значна частина рішень Вищої ради юстиції, на підставі яких Верховній Раді пропонують звільнити суддів, скасована судами чи перебуває в судах. «Ми не мали можливості приймати правове рішення і змушені були чекати, доки ця правова колізія вирішиться», - пояснив він.

Р.Князевич нагадав, що за регламентом присутність судді обов'язкова - звільнити суддю без нього можуть лише якщо він повторно не з'явиться. «Якщо зараз вони не з'явилися - вони будуть оскаржувати це рішення», - сказав він.

Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк у виступі зазначив, що протягом двох років ми звинувачуємо судову владу, що вона не самоочищується. До прийняття Законів «Про забезпечення права на справедливий суд», «Про відновлення довіри до судової системи» не було таких механізмів.

Після цього була створена Вища рада юстиції, яка працює понад рік. За цей період було прийнято ряд рішень, які пропонується підтвердити народним депутатам.

І.Бенедисюк повідомив, що рік працювала Спеціальна тимчасова комісія, яка розглядала ці матеріали. Після цього Вища рада юстиції також понад рік розглядала ці матеріали. Деякі подання вже майже рік після розгляду їх Вищою Радою юстиції знаходяться у Верховній Раді.

«Сказати, що за ці три роки судова влада нічого не зробила, буде дуже важко», - зазначив Голова Вищої ради юстиції і попросив народних депутатів з усією відповідальністю віднестися до розгляду подань.

Він також зазначив, що жодного рішення, яке сьогодні пропонується парламентаріям проголосувати, не скасовано.

Народні депутати розглянули проекти постанов про звільнення суддів.

За результатами голосування прийнято постанови за №№3581-2, 3581-4, 3581-5, 3581-6, 3581-7, 3581-8, 3581-9, 3581-10, 3581-11, 3581-12, 3581-13, 3581-14, 3581-15, 3581-17, 3581-18, 3581-19, 3581-20, 3581-21, 3581-22, 3581-24, 3581-25, 3581-26, 3581-27, 3581-28, 3581-29, 3581-30,3581-31, 4011.

На пропозицію Голови Верховної Ради України А.Парубія народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв трагедії Бабиного Яру, які загинули у цей день 75 років тому.

Головуючий закрив позачергове засідання, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.