​Пленарне засідання Верховної Ради України 7 жовтня 2016 року

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши пленарне засідання, повідомив, що у засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом. Розпочалася «година запитань до Уряду».


Головуючий надав слово для виступу Міністру юстиції Павлу Петренку, який доповів про блок питань юридичної війни України і українських громадян по захисту своїх інтересів у зв’язку з агресією російської федерації.

Він зазначив: «починаючи з перших днів анексії Криму, а саме з 13 березня 2014 року Українська держава звернулася до першого міжнародного судового органу з великою позовною заявою, в якій фіксувалися перші порушення прав людини і незаконного захоплення території суверенної європейської держави у 21-му сторіччі. 13 березня Європейський суд з прав людини прийняв нашу заяву і безпрецедентно протягом 72 годин ухвалив перше попереднє рішення. Це було перше рішення міжнародного органу, яке встановило незаконну військову агресію з боку Російської Федерації на території України. Цим рішенням росія була зобов’язана відвести свої військові сили до місць дислокації.

Звичайно, російська федерація ганебно порушила і не виконала дане рішення і подальші рішення міжнародних організацій, починаючи з Генеральної асамблеї ООН і закінчуючи відповідним рішенням ПАРЄ і Ради Європи.

Але, то був історичний день, коли перший міжнародний орган почав розгляд справи проти росії і прийняв перше судове рішення».

П.Петренко далі поінформував про те, що було зроблено. Він зазначив, що питання судових процесів і міжнародних судів не є публічним і піарним, як інші напрямки, тому що це велика юридична робота, де потрібно подавати великий обсяг доказів, документів, правових позицій. «Тут потрібно менше говорити, тому що будь-які політичні заяви можуть зашкодити позиції України», - наголосив він.

Міністр юстиції поінформував про те, що два з половиною роки Україна розпочала безпрецедентну кількість судових справ. Він також повідомив, що сьогодні є п’ять міждержавних справ проти росії, розпочатих Україною.

П.Петренко поінформував про кожну з цих справ. Він також повідомив, що за свою історію Європейських суд з прав людини всього розгляду 16 міждержавних справ і 5 з них з України, які стосуються війни, масових порушень прав українських громадян.

П.Петренко висловив переконання у тому, що Україна переможе «у цих юридичних баталіях».

Він також зазначив, що охопити у цих міжнародних справа тисячі фактів порушень прав наших громадян на території Донбасу неможливо. Тому у липні минулого року було прийнято рішення у рамках системи правової допомоги громадянам були створені центри безоплатної правової допомоги.

За його словами, понад дві тисячі індивідуальних справ громадян України зараз подані до Європейського суду з прав людини.

Міністр також поінформував про ті справи, які розглядаються Міжнародним судом ООН.

«Вся російська дипломатія, починаючи з '90-х років, цілеспрямовано під час підписання будь-яких міждержавних, міжнародних угод включала положення, які давали їй можливість не розповсюджувати на ці угоди право міжнародного суду. Що це означає простою мовою? Росіяни, розуміючи, що вони не збираються виконувати ключові міждержавні й міжнародні угоди, вписували, що в разі порушення ними цієї угоди, вони мають право відмовитися від розгляду такої справи у міжнародному суді», – сказав Петренко.

Мін'юст спільно з колегами з Міністерства закордонних справ, українськими правозахисниками і юристами провів аналіз практично всього блоку міждержавних, міжнародних угод, підписаних Росією за останні 25 років і тих угод, до яких Росія долучилася як правонаступник Радянського Союзу.

Це понад декілька тисяч відповідних міжнародних документів. І ми знайшли там невелику, але серйозну кількість тих угод, які дозволяють нам без згоди країни-агресора піти до міжнародного суду», - сказав П.Петренко.

За його словами, «зараз по таких трьох масштабних конвенціях ведеться передсудова і судова робота. Я не маю можливості в силу регламенту Міжнародного суду ООН розкривати деталі наших заяв до цієї інституції і процесу досудової підготовки - тому що такі деталі можуть бути використані країною-відповідачем і країною-агресором для того, щоб із процедурних моментів затягувати ці процеси», - зазначив урядовець.

«Ми зараз ведемо досудову роботу фактично на завершальному етапі по тому, щоб зафіксувати порушення з боку Російської Федерації по двох конвенціях – це Міжнародна конвенція з боротьби з фінансуванням тероризму 1999 року і Міжнародна конвенція з ліквідації всіх форм расової дискримінації 1965 року».

По цих двох конвенціях у Росії немає можливості уникнути Міжнародного Суду, якщо ми доводимо її причетність до порушень, вказаних у даних конвенціях», - зазначив далі П.Петренко. Він також повідомив, що по цих двох конвенціях проведена низка раундів досудових процедур. «І якщо Росія не визнає своїх порушень і не врегулює їх дипломатично, то ми будемо продовжувати застосувати ті механізми, які передбачають і судовий розгляд порушень конвенцій у Міжнародному суді ООН», - сказав Міністр.

П.Петренко також поінформував про третю конвенцію, яка стосується брутального і нахабного порушення прав України через використання наших надр на континентальному шельфі в Криму. Ми по цій конвенції вичерпали всі досудові механізми врегулювання з країною-агресором - і зараз відбувається процес ініціювання справи в Міжнародному суді ООН», - додав він.

П.Петренко, завершуючи виступ, висловив переконання, що «Україна виграє всі ці справи і це буде частиною відповіді і відновлення справедливості, за якою кожен злочинець повинен понести відповідальність».

Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов поінформував про участь збірних України на Олімпійських та Паралімпійських іграх у 2016 році. Він нагадав, що з 5 по 21 серпня та з 7 по 18 вересня цього року в Бразилії в Ріо-де-Жанейро пройшли літні Олімпійські та Паралімпійські ігри. Він зазначив, що кожна нагорода на цих іграх здобувалася надзвичайними зусиллями.

Міністр зазначив, що через російську агресію ми втратили 8 відсотків території, 20 відсотків економіки, велику кількість спортивної інфраструктури в Криму та на тимчасово непідконтрольних територіях в Луганській та Донецькій областях. «Незважаючи на це наші спортсмени достойно виступили на головних змаганнях планети», - сказав він, поінформувавши про загальну кількість здобутих українськими спортсменами медалей.

І.Жданов поінформував про те, що Міністерство виступили з ініціативою виплати українським спортсменам заохочувальних премій за виступи.

Він також зазначив, що під час цих змагань українські спортсмени стикнулися з необ’єктивним суддівством, але «викладалися на всі сто відсотків».

Урядовець також зазначив, що вся країна із захопленням спостерігала за виступами паралімпійців. За його словами, збірна України на перших позиціях. Українські паралімпійці завоювали 117 медалей, з яких 41, 37 срібних та 39 бронзових. Наша збірна посіла третє командне місце.

Міністр також поінформував про проблеми, які виникають під час підготовки українських спортсменів та заходи, які вживаються для їх розв’язання.

Члени Уряду відповіли на усні запитання народних депутатів.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко оголосила депутатські запити.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко закрила ранкове засідання.

11-14 жовтня народні депутати працюватимуть в комітетах, комісіях і фракціях.

12 жовтня відбудуться парламентські слухання на тему: «Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист».

Наступне пленарне засідання відбудеться у вівторок, 18 жовтня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.