​Відкрилася шоста сесія Верховної Ради України восьмого скликання

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій після реєстрації народних депутатів повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман і члени Уряду, керівники центральних органів виконавчої влади, судової гілки влади, посадові особи, яких Верховна Рада обирає і дає згоду на призначення, представники громадських організацій і засобів масової інформації, глави дипломатичних представництв.


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відповідно до статті 83 Конституції України оголосив шосту сесію відкритою.

У виконанні хору прозвучав Державний Гімн України.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій виступив перед народними депутатами.

На пропозицію А.Парубія народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять українських військовослужбовців, які загинули в зоні проведення антитерористичної операції.

Представники депутатських фракцій і груп виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Народні депутати приступили до розгляду питання про порядок денний шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

А.Парубій повідомив, що учора під час засідання Погоджувальної ради він сказав, що ще не всі комітети подали пропозиції до порядку денного шостої сесії.

Головуючий у цьому зв’язку запропонував затвердити порядок денний на перший пленарний тиждень з 7 по 10 лютого.

Народні депутати за результатами кількох голосувань не підтримали цю пропозицію.

Парламентарії почали розгляд тих питань, які не потребують голосування для включення до порядку денного засідання.

Вони розглянули Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» №2009а-д з пропозиціями Президента України.

За результатами голосування Закон 243 голосами було направлено у профільний комітет на доопрацювання.

Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації європейських екологічних норм про охорону середовища рідкісних видів тварин і рослин)».

Метою прийняття Закону є імплементація європейських екологічних норм про охорону середовища рідкісних видів тварин і рослин, а також захист від знищення середовища перебування (зростання) видів тваринного та рослинного світу, занесених до Червоної книги України.

Законопроект вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та законів України: «Про природно-заповідний фонд України» і «Про Червону книгу України».

Відповідний законопроект зареєстровано за №2604.

Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, які регулюють відносини, пов'язані з одержанням документів дозвільного характеру (щодо спеціального водокористування)».

Законом передбачено:

надати повноваження щодо видачі дозволів на спеціальне водокористування центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політики у сфері розвитку водного господарства;

не відносити до спеціального водокористування водокористувачів, які забирають та використовують менше 5 кубічних метрів води на добу, крім тієї, що використовується для виробництва напоїв та фасованої води;

визначити вичерпний перелік документів, які подаються водокористувачем для оформлення права спеціального водокористування;

встановити вичерпні підстави для припинення права спеціального водокористування тощо.

Документ прийнято з урахуванням поправок.

Відповідний законопроект зареєстровано за №3323.

За результатами голосування відхилено проект Закону про видобування та реалізацію бурштину №1351-1.

На доопрацювання у комітет направлено проект Закону про внесення змін до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» (щодо повноважень в галузі охорони навколишнього природного середовища) №4551.

Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання Конвенції 1979 року про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі)».

Законом пропонуються зміни, які приводять у відповідність до вимог Бернської конвенції Кодекс України про адміністративні правопорушення, Лісовий кодекс України та закони України: «Про тваринний світ», «Про природно-заповідний фонд України», «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про мисливське господарство та полювання».

У законі уточнюються умови ввезення в Україну та вивезення за її межі об’єктів тваринного світу, вимоги щодо відшкодування шкоди, заподіяної об’єктам тваринного світу, та щодо охорони тваринного та рослинного світу під час заготівлі деревини. Також уточнюються законодавчі положення щодо порядку визначення лімітів на спеціальне використання природних ресурсів в природних заповідниках, біосферних заповідниках та національних природних парках, вимоги до освіти керівників спеціальних адміністрацій, що здійснюють управління територіями та об‘єктами природно-заповідного фонду, розміри адміністративних штрафів за скоєння правопорушень у даній сфері тощо.

Відповідний законопроект зареєстровано за №2023.

За результатами голосування відхилено проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері охорони природно-заповідного фонду України №2311.

Народні депутати не підтримали пропозицію головуючого про включення до порядку денного засіданні та розгляд проекту Постанови «Про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав та міжнародних організацій щодо засудження ескалації збройної агресії російської федерації проти України» №6039.

А.Парубій закрив ранкове засідання.

О 16 годині розпочалося вечірнє засідання шостої сесії Верховної Ради України

Народні депутати продовжили розгляд питань порядку денного.

Парламентарії розглянули питання інформатизації.

За результатами голосування на доопрацювання направлено проект Закону «Про електронні довірчі послуги» №4685 після розгляду у другому читанні.

Прийнято Закон «Про доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж».

Законодавчим актом врегульовано відносини, пов’язані з встановленням єдиних правових засад доступу та використання інфраструктури з метою розвитку телекомунікаційних мереж для задоволення потреб споживачів телекомунікаційних послуг та розвитку інформаційного суспільства в Україні.

Закон визначає правові, економічні та організаційні засади забезпечення доступу до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики, кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільної мережі для розташування технічних засобів телекомунікацій з метою забезпечення розвитку інформаційного суспільства в Україні.

Законом встановлено повноваження державних органів, у тому числі стосовно розробки та затвердження методик визначення плати за доступ до відповідної інфраструктури, правил/порядків щодо доступу до відповідної інфраструктури, вимог до розташування технічних засобів телекомунікацій на елементах відповідної інфраструктури; встановлено види плати, що можуть застосовуватись під час забезпечення доступу до інфраструктури; визначено права та обов’язки юридичних та фізичних осіб, у власності (володінні) яких перебуває інфраструктура, у тому числі щодо забезпечення недискримінаційного доступу замовників з метою створення рівних умов використання елементів інфраструктури.

Проект Закону зареєстровано за №4159.

До порядку денного 245 голосами включено проект Постанови «Про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав та міжнародних організацій щодо засудження ескалації збройної агресії російської федерації проти України» №6039.

Прийнято Постанову «Про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав та міжнародних організацій щодо засудження ескалації збройної агресії російської федерації проти України».

Верховна Рада України затвердила Звернення до парламентів іноземних держав та міжнародних організацій щодо засудження ескалації збройної агресії російської федерації проти України та доручила Голові Верховної Ради України невідкладно направити текст Звернення до парламентів іноземних держав та міжнародних організацій.

У Зверненні Верховна Рада закликає парламенти іноземних держав та міжнародні організації засудити Російську Федерацію за порушення режиму припинення вогню, передбаченого Мінськими домовленостями, навмисну руйнацію іррегулярними та регулярними збройними формуваннями російської федерації міста Авдіївка Донецької області та варварські напади на об’єкти, необхідні для виживання цивільного населення та здійснити всі можливі заходи, що сприятимуть припиненню невибіркових нападів іррегулярних та регулярних збройних формувань російської федерації на об’єкти, необхідні для виживання цивільного населення, та відвернуть гуманітарну катастрофу в Авдіївці Донецької області.

Верховна Рада України закликає парламенти іноземних держав та міжнародні організації вжити заходи, спрямовані на попередження подальшої ескалації збройної агресії російської федерації проти України та її припинення;

закликає Організацію з Безпеки і Співробітництва в Європі сприяти дотриманню російською федерацією режиму припинення вогню на Донбасі, зокрема в районі міста Авдіївка Донецької області;

звертається до міжнародних організацій, представників громадянського суспільства, правозахисних організацій із закликом розслідувати випадки серйозних порушень міжнародного гуманітарного права в ході нинішньої ескалації збройної агресії російської федерації проти України, зокрема можливого скоєння воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

Проект Постанови зареєстровано за №6039.

Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки дітей, які постійно проживають з зоні проведення антитерористичної операції у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення».

Законодавчим актом передбачається забезпечити державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти у державних і комунальних навчальних закладах особам, які постійно проживають у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, на рівні з іншими категоріями соціально вразливих дітей.

Відповідні зміни внесено до законів України «Про вищу освіту», «Про професійно-технічну освіту», «Про охорону дитинства», а саме: на законодавчому рівні закріплено надання державної підтримки для здобуття професійно-технічної або вищої освіти тій категорії молоді, яка постійно проживає в населених пунктах, що розташовані саме на лінії зіткнення.

Така підтримка буде здійснюватися у межах державної цільової програми та передбачати комплекс заходів щодо повної або часткова оплата навчання, безкоштовного надання підручників та забезпечення гуртожитками, стипендіального забезпечення. Низку таких заходів і умови їх надання визначатиме Кабінет Міністрів України.

Проект Закону зареєстровано за №5089.

Прийнято Закон «Про антидопінговий контроль у спорті».

Документом визначаються правові та організаційні засади здійснення антидопінгового контролю в Україні, участі відповідних закладів, установ та організацій у профілактиці, запобіганні застосуванню та поширенню допінгу у спорті.

Реалізація положень закону дозволить перейти до європейського принципу управління антидопінговою діяльністю, а саме – створити Наглядову раду антидопінгового контролю, яка має призначати керівників Національного антидопінгового центру та Національної антидопінгової лабораторії, визначати основні напрями антидопінгової діяльності. оскільки цього вимагає від України Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА).

Відповідний законопроект зареєстровано за № 4724.

Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання допомоги на дітей померлого годувальника».

Законодавчим актом розширено коло осіб, що мають право на державну соціальну допомогу, дітьми віком до 18 років (тих, хто навчається -23 років) у разі смерті одного з батьків, що не набув права на пенсію, та надано право на одержання у зв’язку цим лише одного виду державної допомоги (за вибором).

Законом встановлено розмір такої допомоги на кожну дитину на рівні прожиткового мінімуму для непрацездатних незалежно від доходу сім’ї.

Відповідні зміни внесено до Законів «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» і »Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам».

Проект Закону зареєстровано за №4668.

Головуючий оголосив про входження народного депутата Сергія Шахова до складу депутатської групи «Воля народу».

А.Парубій закрив вечірнє засідання.

За повідомленнями Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.