​Пленарне засідання Верховної Ради України 5 квітня 2017 року

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на початку ранкового засідання повідомив, що 5 квітня 1710 року на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер була прийнята перша українська конституція Пилипа Орлика. Це важлива подія для української історії.


А.Парубій також привітав усіх з Днем відродження Військово-Морських Сил України. 25 років тому, 5 квітня 1992 року завдяки ініціативі українських патріотів - офіцерів-чорноморців було відновлено український військовий флот - продовжувач славних традицій війська Української Народної Республіки.

Народні депутати оплесками привітали учасників відновлення ВМС України – офіцерів, які перебували у ложі для гостей.

Представники фракції Радикальної партії блокують трибуну для виступів.

Народні депутати виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Парламентарії розглянули питання ратифікації.

Прийнято Закон «Про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Швейцарською Федеральною Радою про внесення змін та доповнень до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Швейцарською Федеральною Радою про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів від 30 жовтня 2000 р. та Протоколу до Угоди».

Верховна Рада України ратифікувала Протокол між Кабінетом Міністрів України та Швейцарською Федеральною Радою про внесення змін та доповнень до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Швейцарською Федеральною Радою про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів від 30 жовтня 2000 р. та Протоколу до Угоди, який набирає чинності з дати отримання дипломатичними каналами останнього письмового повідомлення про виконання Договірними Сторонами внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності цим Протоколом.

Проект Закону зареєстровано за №0137.

Народні депутати оплесками привітали делегацію парламентаріїв держав-членів НАТО – членів Парламентської асамблеї НАТО, які беруть участь у засіданні Міжпарламентської ради Україна – НАТО.

Головуючий поінформував народних депутатів про те, що на виконання ухваленого вчора рішення щодо заслуховування керівників деяких державних органів три органи подали свої звіти, а голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак може виступити сьогодні на пленарному засіданні.

Головуючий запропонував проголосувати за те, щоб сьогодні заслухати голову Національного агентства з питань запобігання корупції.

Народні депутати підтримали пропозицію про заслуховування на пленарному засіданні голови Національного агентства з питань запобігання корупції.

Представники фракції Радикальної партії розблокували трибуну для виступів.

Голова фракції Олег Ляшко заявив, що зараз фракція Радикальної партії у повному складі йде на засідання уряду для того, щоб вимагати від нього прийняття рішення про повернення державного управління державною власністю.

Народні депутати повторно розглянули після доопрацювання Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» №1076 з пропозиціями Президента України.

Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» з пропозиціями Президента України.

Законодавчим актом уточнено сферу застосування та удосконалено окремі положення передачі гуртожитків у власність територіальних громад та забезпечено реалізацію житлових прав законними мешканцями гуртожитків.

Законом викладено преамбулу Закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» в редакції, згідно з якою:

«Цей Закон регулює правові, майнові, економічні, соціальні, організаційні питання щодо особливостей забезпечення реалізації конституційного права на житло громадян, які за відсутності власного житла тривалий час на правових підставах, визначених законом, мешкають у гуртожитках, призначених для проживання одиноких громадян або для проживання сімей, жилі приміщення в яких після передачі гуртожитків у власність територіальних громад можуть бути приватизовані відповідно до закону».

Законом встановлено, що «Сфера дії цього Закону поширюється на громадян та членів їхніх сімей, одиноких громадян, які не мають власного житла, не використали право на безоплатну приватизацію державного житлового фонду, на правових підставах, визначених цим Законом, вселені у гуртожиток та фактично проживають у гуртожитку протягом тривалого часу».

Цей Закон не поширюється на громадян, які:

1) проживають у гуртожитках, призначених для тимчасового проживання, у зв’язку з навчанням, перенавчанням чи підвищенням кваліфікації у навчальних закладах та у зв’язку з роботою (службою) за контрактом;

2) мешкають у гуртожитку, але не перебували (не перебувають) у трудових відносинах з підприємством (організацією), яке надало їм право проживати в гуртожитку;

3) мешкають у гуртожитку без правових підстав, визначених цим Законом».

Закон прийнято з урахуванням висловлених пропозицій.

Законопроект зареєстровано за №1076.

Народні депутати розглянули питання спорту та молодіжної політики.

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо започаткування службово-прикладного та військово-прикладного спорту».

Проектом закону пропонується внести зміни до Закону України «Про фізичну культуру і спорт», визначивши поняття службово-прикладного та військово-прикладного спорту. Зокрема пропонується:

додати до напрямів спорту - службово-прикладний та військово-прикладний спорт;

обмежити використання спортивних споруд закладів фізичної культури і спорту, що утворені у правоохоронних органах, рятувальних та інших спеціальних службах для підготовки відповідних спортсменів до участі у всеукраїнських та міжнародних змаганнях з олімпійських та неолімпійських видів спорту;

визначити поняття «службово-прикладний та військово-прикладний спорт»;

встановити додаткові гарантії спортсменам вищої категорії, які проходять військову службу у Збройних Силах України, інших військових формуваннях, утворених відповідно до законів України, правоохоронних органах, рятувальних та інших спеціальних службах щодо можливості їхнього зарахування до закладів фізичної культури і спорту або призначення на посади у структурних підрозділах, на які покладені функції зі спортивної діяльності та розвитку фізичної культури і спорту.

Проект Закону зареєстровано за №5616.

На пропозицію головуючого народні депутати згідно ухваленого раніше рішення заслухали Голову Національного агентства з питань запобігання корупції Наталію Корчак щодо формування національної політики з запобігання корупції.

Вона зазначила, що Національне агентство з питань запобігання корупції є центральний виконавчої влади, який відповідальний і підконтрольний Верховній Раді України.

Н.Корчак повідомила, що відповідно до статті 20 Закону «Про запобігання корупції» НАЗК підготувало до 1 квітня проект національної доповіді і надіслало його Кабінету Міністрів, підзвітному органу, який має до 15 квітня розглянути та направити до Верховної Ради підготовлений проект національної доповіді.

Голова НАЗК відзначила, що сьогодні формування та реалізація антикорупційної політики стало наріжним каменем суспільного етапу державотворення. «Необхідність революційних змін на ниві боротьби з корупцією виступає вже аксіомою для всіх пересічних громадян України. Ні для кого не секрет, що будь-які революційні зміни можливі лише через конфлікт. Ми на сьогоднішній день маємо можливість бачити конфлікт, який відбувається між старою системою управління і новим демократичним врядуванням, між бюрократизмом та новою генерацією управління, між тими, хто реально бореться з корупцією, з тими, хто тільки лише імітує таку боротьбу», - наголосила Н.Корчак.

Голова НАЗК зазначила, що незважаючи на шалений супротив, який існує по відношенню до Національного агентства, воно відбулося як державна інституція. «Ми пройшли шлях свого заснування і зараз знаходимося на етапі розбудови, і ми свідомі, що не все у нас виходить гладко. Є багато питань до функціонування, як реєстру електронних декларацій, так і для проведення перевірок, і до тих осіб, які в міністерствах, відомствах на місцевому рівні мають займатися протидією корупції, тобто цих державних уповноважених», - сказала вона.

Н.Корчак повідомила про існуючі проблеми і в самому Національному агентстві, які пов'язані із колегіальністю управління, розподілом повноважень і, саме головне, належним рівнем виконання, покладений на окремих членів Національного агентства повноважень. «Ми бачимо ці проблеми, ми відкрито говоримо про ці проблеми, ми проводимо постійні широкі консультації з усіма зацікавленими сторонами, і насамперед з громадськістю та зарубіжними партнерами», - зазначила керівник НАЗК.

Н.Корчак повідомила, що 30 березня вона звернулася з відкритим листом до Нацполіції, НАБУ, Генпрокуратури, Ради національної безпеки з тим, щоб розібратися з ситуацією, яка складається навколо адміністрування системи електронного декларування.

«Крім того, Національне агентство готує судовий позов до державного підприємства «Українські спеціальні системи», яке є адміністратором державного реєстру щодо невиконання останніх умов господарського договору і забезпечення безперебійного функціонування реєстру та неефективності використання бюджетних коштів, які вони за це отримують», - додала вона.

«Розуміючи той суспільний резонанс, що виник останнім часом навколо окремих напрямків діяльності Національного агентства, 3 квітня цього року я звернулася до Верховної Ради України як єдиного органу, якому за законом ми підконтрольні і перед якими ми відповідальні. У своєму зверненні я прошу парламент якнайшвидше організувати проведення незалежної зовнішньої оцінки ефективності діяльності Національного агентства в цілому, функціонування реєстру зокрема, а також особистого внеску кожного члена національного агентства в розбудову цього органу і у виконання їх посадових обов'язків.

У комісію пропонується включити як народних депутатів, так і представників громадянського суспільства, так і міжнародних експертів, так і правників, з тим, щоб мова йшла виключно про результати незалежного аудиту.

Мною також запропоновано направити своїх працівників для проведення незалежного аудиту і Надзвичайному і Повноважному Послу Сполучених Штатів Америки в Україні пані Йованович, а також голові представництва Європейського Союзу в Україні пану Мінгареллі. І на цьому тижні відбудуться відповідні перемовини.

Вважаю, що прийняття будь-яких змін до закону, який врегульовує діяльність Національного агентства, до висновків незалежного міжнародного аудиту буде не тільки передчасним, а і недалекоглядним. Такі дії можуть підкреслити, або, вірніше, перекреслити ті не великі, але все ж таки перші здобутки, які ми маємо за результатами роботи нашої агенції», - завершила виступ голова НАЗК.

Наталія Корчак відповіла на запитання народних депутатів, зокрема, щодо нарахованих премій членам НАЗК, збоїв в системі подачі електронних декларацій, проблем у діяльності членів НАЗК, проведення перевірок тощо.

Представники фракцій виступили в обговоренні виступу Голови Національного агентства з питань запобігання корупції Н.Корчак.

У виступах прозвучали пропозиції про створення комісії, яка має детально вивчити всі проблеми у діяльності НАЗК, а також провести незалежний аудит цього незалежного органу.

В обговоренні також взяли участь народні депутати.

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак у заключному слові висловилася за необхідність вдосконалення чинного законодавства, зокрема, про необхідність внесення змін до чинного закону «Про запобігання корупції».

Н.Корчак сказала, що НАЗК має бути перевірене Рахунковою палатою.

«Національне агентство має бути перевірене Рахунковою палатою, розуміючи, як відбуваються заміна, ротація членів Рахункової палати? Я розумію, що це може бути елемент заангажованості переоцінки нашої діяльності. Ми лише фактично існуємо один рік, а фізично ми здійснюємо діяльність з 15 серпня. Я в жодному випадку не виправдовуюся, я в жодному випадку ніколи не знімала з себе відповідальність і за кожну копійку я відповім. Однак не забуваймо, що національне агентство створене не тільки для того, щоб запустити процес електронного декларування, він уже запущений. І перша хвиля декларування відбулася, і друга хвиля декларування відбулася, і є декларації в цій корзинці», – зазначила вона.

Вона також нагадала про вже зроблену роботу Національним агентством.

«Національне агентство запустило державний контроль за фінансуванням діяльності політичних партій. Це також наше обличчя перед європейцями. І ми здійснюємо поточну роботу, що називається врегулювання конфлікту інтересів, проводимо позапланові перевірки і звертаємося до всіх, на кого є той чи інший матеріал, який потребує підтвердження», - сказала голова НАЗК.

Н.Корчак закликала парламентаріїв спільними зусиллями вирішити питання підвищення якості роботи цього органу.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, підсумовуючи, зазначив, що народні депутати сьогодні здобули цікавий досвід дуже грунтовного обговорення проблем, які є у суспільстві. Він наголосив на тому, що контрольна функція парламенту є не менш важливою, ніж законодавча функція.

«Нам необхідно, можливо, навіть запровадити як практику кожного тижня заслуховувати один центральний орган, робити детальний аналіз з тією ціллю, щоб визначати, яким чином ті проблеми треба виправляти», - зазначив він і висловив переконання у тому, що «на основі глибокого, хоч і емоційного обговорення напрацювати рекомендації: як нам зробити так, щоб надалі цих проблем не виникало».

А.Парубій зазначив, що він проведе розмови для того, щоб зробити роботу Національного агентства з питань запобігання корупції більш ефективною і дієвою.

А.Парубій сказав, що розгляд питання завершено, інформація береться до відома.

Головуючий закрив ранкове засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.