​Пленарні засідання Верховної Ради України 25 травня 2017 року

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши ранкове засідання, привітав християн усіх обрядів з святом Вознесіння Господнього. Він побажав українцям єдності не лише у дні релігійних свят, а в ім’я процвітання України.


А.Парубій звернув увагу на питання порядку денного, зазначивши, що сьогодні планується розглянути проекти законів щодо захисту культурної спадщини, блоки питань з інформатизації і реформування Верховної Ради України.

Він повідомив, що до порядку денного включено урядові, президентські і депутатські законопроекти. «Також я пропонуватиму на розгляд законопроект про реформу Парламенту, з імплементації сімнадцятої поправки реформування Українського Парламенту», - сказав він, додавши, що «робоча група провела п’ять засідань, і цей законопроект зі співвідношення комітетів і міністерств визначено як компромісний між усіма фракціями». А.Парубій закликав парламентаріїв підтримати цей проект закону.

За словами головуючого, ключовим у порядку денному сьогодні буде також блок питань з інформатизації, який об’єднуватиме кілька масштабних законопроектів. А.Парубій повідомив, що поставить на голосування пропозицію щодо скасування перерви о 12-й годині.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Ухвалено Закон «Про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» (щодо визначення поняття «пам'ятка культурної спадщини»)».

Документом поширено статус пам’ятки культурної спадщини на об’єкти культурної спадщини, які взято на державний облік відповідно до законодавства, що діяло до набрання чинності чинним Законом до вирішення питання про їх включення (невключення) до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Відповідний законопроект зареєстровано за №5678.

Прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо визнання національних видів спорту».

У законі шляхом внесення відповідних змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» визначається поняття національних видів спорту та особливостей діяльності спортивних федерацій, що сприяють розвитку національних видів спорту.

Відповідний законопроект зареєстровано за №5324.

Народні депутати не підтримали пропозицію головуючого включити до порядку денного та прийняти рішення щодо двох законопроектів про внесення змін до законів України «Про комітети Верховної Ради України» та «Про центральні органи виконавчої влади» щодо оптимізації роботи комітетів Верховної Ради України та співвідношення предметів їх відання із сферами діяльності міністерств за №6256 і 6256-1.

Народні депутати розглянули питання про визначення представників Верховної Ради України до складу Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Перший заступник Голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський доповів, що учора Комітет розглянув три кандидатури, запропоновані політичними силами.

За результатами розгляду члени Комітету внесли на розгляд Верховної Ради і пропонують призначити на посаду члена Конкурсної комісії кандидатуру голови Ради оптового ринку електроенергії Констянтина Запайщикова.

Парламентарії за результатами голосування не підтримали відповідний проект постанови №6493.

Народні депутати розглянули ще одну кандидатуру до складу Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Перший заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський доповів рішення Комітету від 17 травня, яким Комітет рекомендує Верховній Раді призначити на посаду члена Конкурсної комісії Шульгу Юрія Івановича.

Народні депутати не підтримали відповідний проект Постанови №6458.

До порядку денного сесії було включено ряд законопроектів.

Головуючий на вимогу двох фракцій надав слово для заяви Першому заступнику Голови Верховної Ради України Ірині Геращенко.

І.Геращенко звернула увагу на два ключових моменти стосовно звільнення українських заручників. Вона нагадала, що сьогодні День зниклих безвісти дітей. Українська сторона наполягає на створенні механізму участі Міжнародного комітету Червоного Хреста, який зміг би на окупованій території долучитися до пошуку зниклих безвісти.

І.Геращенко повідомила, учора в Мінську російська федерація категорично відмовилася під час перемовин надати своїх експертів для роботи цього механізму.

Вона звернулася до міжнародних журналістів з проханням донести цю інформацію до російського суспільства, що кремль і путін не хочуть шукати своїх хлопців, яких вони посилають на Донбас воювати і вбивати.

І.Геращенко поінформувала про звільнення заручників. За її словами, Українська сторона провела дуже велику роботу по верифікації тих осіб, які не хочуть повертатися на окуповані території.

І.Геращенко подякувала офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини за цю проведену роботу. Було об’їхано 37 тюрем і проведено цю верифікацію. «Уявіть собі, що росія і представники ОРДО і ОРЛО вимагають сьогодні від України провести верифікацію тих людей, які вже на волі», - пояснила вона.

І.Геращенко звернулася до Верховної Ради з прохання разом з громадськими організаціями направили спільну позицію в ОБСЄ, в якій ще раз підкреслити, що Україна закінчила процедуру верифікації.

Вона також поінформувала про те, що вчора у Мінську український уповноважений з прав людини В.Лутковська поставила питання про вимогу відвідати тюрми на окупованій території, в яких утримуються тисячі осіб, які здійснили злочини, вироки за які були винесені ще до конфлікту на Донбасі. Там також утримуються наші заручники, за яких ми боремося.

І.Геращенко повідомила, що російська сторона відмовила нашому уповноваженому.

«Українська сторона готова до найширшого компромісу задля звільнення заручників», - заявила вона, додавши, що мова йде про помилування кількох сотень осіб задля звільнення українських заручників.

«Але ніколи Україна не погодиться на шантаж, який зараз нам нав’язує російська федерація та підконтрольні їй ОРДО і ОРЛО, коли в списки звільнення заручників вони включають беркутівців, які вбивали наших героїв на Майдані, причетних до терактів в Харкові і Одесі. Ці злочинці мають сидіти в тюрмі. Вони не мають жодного відношення до конфлікту на Донбасі. А також вони вимагають звільнити кілька десятків вбивць», - зазначила вона, додавши, що «Мінський процес - це не лавочка по звільненню всіх».

І.Геращенко також зазначила, що українська сторона вимагає звільнення 128 громадян України, яких утримують на окупованій території, і сьогодні ОБСЄ буде переданий список з вимогою включити цих осіб на звільнення.

Перший заступник Голови Верховної Ради також поінформувала про те, що представники російської федерації і ОРДО та ОРЛО « в шантажній манері» вимагали, що вони звільнять заручників тільки тоді, коли Український парламент проголосує закон про амністію. За її словами, амністія стане можливою після деокупації та демілітаризації.

Вона також висловила сподівання на звільнення українських заручників у червні.

За результатами розгляду у другому читанні на доопрацювання направлено проект Закону про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю №4666.

Головуючий оголосив про створення двох міжфракційних депутатських об’єднань і закрив ранкове засідання.

О 16 годині головуючий відкрив вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України.

Народні депутати розглянули питання інформатизації.

Парламентарії розглянули у другому читанні проект Закону про основні засади забезпечення кібербезпеки України №2126а.

За результатами голосування законопроект направлено на доопрацювання.

Народні депутати розглянули кілька проектів постанов про скасування рішень Верховної Ради стосовно прийнятих законів.

За результатами голосування відхилено проекти постанов:

«Про скасування рішення Верховної Ради України від 16 травня 2017 року про прийняття за основу та в цілому проекту Закону про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки (№2987П)»,

«Про скасування рішення Верховної Ради України від 18 травня 2017 року про прийняття за основу та в цілому як закон Проекту Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення) (№5534П)»,

«Про скасування рішення Верховної Ради України від 23 травня 2017 року про прийняття в цілому проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації» (№5313П і №5313П-1)».

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Фото Інформаційного управління ВР України



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.