​Пленарне засідання Верховної Ради України 3 жовтня 2017 року

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання. З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп. Зокрема, народний депутат України Рефат Чубаров нагадав, що тільки за останній час винесено низку судових вироків про ув'язнення кримських татар. Р.Чубаров закликав керівництво парламенту і депутатів взяти в руки аркуші формату А 4 з прізвищами політв’язнів і підняти ці аркуші.


А.Парубій оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Парламентська платформа для боротьби з туберкульозом», головою якого обрано народного депутата Сергія Кіраля.

На пропозицію Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко народні депутати оплесками привітали усіх усиновлювачів України.

І.Геращенко нагадала, що День усиновлення відзначається в Україні 30 вересня вже дев’ять років. «Щороку в Україні усиновлюють близько півтори тисячі дітей, позбавлених батьківського піклування. Майже 13 тисяч дітей живуть у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу. Ще 52 тисячі дітей перебувають під опікою та піклуванням. В той же час понад шість тисяч дітей поки що залишаються сиротами або проживають в інтернатних закладах», - повідомила вона, додавши, що цього тижня в стінах Верховної Ради проходить виставка на підтримку усиновлення і реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї.

І.Геращенко звернулася до народних депутатів з проханням підтримати акцію: «Інтернат не місце для дітей» та докласти всіх зусиль, щоб всі українські діти знайшли сім’ї.

А.Парубій нагадав, що йде третій тиждень розгляду проекту Закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів №6232.

Головуючий також нагадав, що на минулому пленарному засіданні розгляд було завершено на правці №89.

Народні депутати продовжили розгляд правок до законопроекту №6232.

Після завершення розгляду всіх поправок до законопроекту №6232 головуючий нагадав, що під час розгляду деякі з поправок не були підтримані і Комітет з питань правової політики та правосуддя на своєму засіданні сьогодні розглянув їх і ухвалив відповідні рішення.

А.Парубій надав слово голові Комітету з питань правової політики і правосуддя Руслану Князевичу.

Голова Комітету зачитав рішення Комітету щодо неузгоджених правок, які Комітет прийняв сьогодні на засіданні під час перерви.

Головуючий поставив на голосування пропозицію Комітету з питань правової політики і правосуддя повернутися до непідтверджених правок, які перерахував голова Комітету під час доповіді під стенограму.

231 голосом народні депутати підтримали пропозицію.

Наступним головуючий поставив на голосування пропозицію про прийняття законопроекту №6232 у другому читанні та в цілому.

234 голосами законопроект було прийнято у другому читанні та в цілому.

Прийнято Закон «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».

Законодавчим актом викладено в новій редакції Господарський процесуальний кодекс, Цивільний процесуальний кодекс, Кодекс адміністративного судочинства України, Закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із прийняттям Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України», доповнено зазначені акти відповідними прикінцевими та перехідними положеннями.

Внесення змін спрямоване на подолання процесуальних проблем, які перешкоджають ефективному судовому захисту в Україні, удосконалення принципів судочинства (змагальності, диспозитивності, пропорційності) та процесуальних механізмів (розгляд справ, запобігання зловживанню правами, впровадження «електронного суду» тощо).

Законопроект прийнято з урахуванням пропозиції Комітету з питань правової політики та правосуддя.

Проект Закону зареєстровано за №6232.

А.Парубій поставив на голосування пропозицію про скасування перерви з 14-ї до 16-ї години та про продовження вечірнього засідання до завершення розгляду пенсійної реформи.

Народні депутати 227 голосами підтримали пропозицію.

Головуючий надав слово Голові Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмилі Денісовій, яка доповіла підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій №6614.

Л.Денісова повідомила, що Комітет під час підготовки законопроекту до розгляду у другому читанні опрацював 2151 пропозицію, 447 з яких враховано у порівняльній таблиці, а 1704 пропонується відхилити.

Голова Комітету зазначила, що завдяки цьому закону близько 10 мільйонів пенсіонерів отримають підвищені пенсії і звернулася до народних депутатів з проханням прийнято законопроект №6614 у другому читанні та в цілому.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зазначила, що під час виступу голова Комітету звернула увагу на те, що найбільшу кількість поправок до законопроекту подала фракція Радикальної партії.

І.Геращенко надала слово голові фракції Радикальної партії Олегу Ляшку, який повідомив, що фракція для того, щоб швидше прийняти законопроект в цілому, знімає свої 1432 правки в обмін на вимоги фракції.

О.Ляшко у своєму виступі озвучив ці вимоги.

Народний депутат Олександра Кужель у виступі поінформувала про ті правки, на підтвердженні яких наполягає фракція «Батьківщина».

Парламентарії розглянули поправки до законопроекту №6614.

Перед голосуванням Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова під стенограму зачитала узгоджені пропозиції фракції Радикальної партії, які включені у законопроект.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман звернувся до народних депутатів з проханням прийняти цей закон, на який чекає понад 9 мільйонів пенсіонерів. Головуючий поставив на голосування законопроект з озвученими техніко-юридичними правками.

За результатами голосування законопроект 288 голосами прийнято у другому читанні та в цілому.

Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

Законодавчим актом передбачається удосконалити солідарну систему пенсійного страхування, звільнити її від невластивих видатків; диференціювати розміри пенсій залежно від набутого страхового стажу та отриманого заробітку; впровадити єдині підходи до обчислення пенсій.

Законом передбачено:

осучаснити розміри пенсій, призначених в минулі роки з урахуванням показника середньої заробітної плати за 2014, 2015, 2016 роки (3 764,40 грн.) та із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу у розмірі 1%;

поновити виплати пенсії працюючим пенсіонерам в повному обсязі;

зменшити величину оцінки одного року страхового стажу з 1,35 до 1,0;

запровадити новий порядок виходу на пенсію залежно від наявного страхового стажу;

змінити порядок визначення мінімального розміру пенсії;

змінити порядок індексації та перерахунку пенсій. Згідно із Законом, щороку проводитиметься перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, який враховується для обчислення пенсії. Зазначений показник з 2021 року збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50% показника зростання середньої заробітної плати за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення (в період 2019-2020 років - з урахуванням цих показників за попередній рік);

провести з 1 жовтня 2017 року перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших виплат з урахування прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на 1 грудня 2017 року Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», збільшеного на 79 гривень;

запровадити єдині правила призначення пенсій;

застосувати новий порядок визначення права на призначення пенсій, обчислення розміру та здійснення пенсійних виплат для окремих категорій громадян та інші заходи з удосконалення та реформування солідарної складової пенсійної системи.

Законом також запроваджується низка заходів у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування, стосовно збору та обліку єдиного внеску, соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань, на випадок безробіття, а також у сфері зайнятості населення.

У Законі враховано пропозиції, схвалені постановою Верховної Ради України за результатами розгляду законопроекту в першому читанні, щодо:

вивчення можливості зміни формули обчислення розміру пенсії за віком;

збереження пільгових умов пенсійного забезпечення для жінок, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей;

передбачення в окремому законодавчому акті порядку одержання сум пенсій, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав у зв’язку із перебуванням на тимчасово не контрольованій державною владою України території.

Окремо доручається Уряду до 1 листопада поточного року подати на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо перерахунку пенсій військовослужбовців із урахуванням оновленого грошового забезпечення.

Проект Закону зареєстровано за №6614.

А.Парубій запропонував народним депутатам прийняти порядок денний сьомої сесії.

Прийнято Постанову «Про порядок денний сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання».

Верховна Рада України затвердила порядок денний сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Постановою встановлено:

погодитися з пропозиціями комітетів стосовно законопроектів, які не рекомендовані для включення до порядку денного сьомої сесії, та зняти з розгляду як такі, що втратили актуальність та пропонуються на відхилення з інших підстав, згідно з додатком 1;

повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи законопроекти як такі, що потребують доопрацювання, згідно з додатком 2.

вважати такими, що відкликані ініціаторами їх внесення законопроекти, згідно з додатком 3.

Постанову прийнято з урахуванням включення зачитаних під стенограму головуючим законопроектів.

Проект Постанови зареєстровано за №7068.

Народні депутати продовжили розгляд законопроектів, пов’язаних з пенсійною реформою.

Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підвищення пенсій №6617 доповів Міністр соціальної політики Андрій Рева.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Костянтин Іщейкін доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти цей законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати 255 голосами підтримали пропозицію Комітету.

Прийнято Закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» щодо підвищення пенсій».

Законом до видатків державного бюджету на соціальний захист та соціальне забезпечення віднесено:

виплату державної соціальної допомоги на догляд особам, зазначеним у пунктах 1 - 3 частини першої статті 7 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам»;

покриття різниці між розміром пенсії, обчисленим відповідно до абзаців першого та третього частини першої, частини третьої статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та розміром пенсії, обчисленим відповідно до статті 27 цього ж Закону (різниця між мінімальним розміром пенсії за віком та обчисленим розміром пенсії за віком щодо конкретної особи);

кошти на компенсацію дефіциту коштів Пенсійного фонду України для фінансування виплати пенсій у солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (при перевищенні видатків над доходами, у тому числі з урахуванням резерву коштів Пенсійного фонду України);

до видатків, які здійснюються з бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, віднести видатки на виплату:

державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, в тому числі допомоги на догляд (крім державної соціальної допомоги на догляд особам, зазначеним у пунктах 1-3 частини першої статті 7 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам»);

щомісячної компенсаційної виплати непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку;

тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Законом встановлено, що вище зазначені положення наберуть чинності одночасно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

Проект Закону зареєстровано за №6617.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман подякував народним депутатам за прийняті сьогодні закони пенсійної реформи.

Головуючий закрив пленарне засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.