​Пленарні засідання Верховної Ради України 5 грудня 2017 року

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши ранкове засідання, повідомив, що сьогодні Міжнародний день волонтера. «Волонтерство стало справжнім українським феноменом і ознакою сучасної України. І під час Революції Гідності, і з початком російської агресії ми всі стали свідками народження всенародного волонтерського руху. Українці пліч-о-пліч об’єднувалися для допомоги війську. Кожен робив і робить що може. Волонтери доставляють на фронт необхідне, плетуть маскувальні сітки, шиють одяг для військових, готують консервації і навіть ремонтують бронетехніку. Волонтери – це ті відважні чоловіки і жінки, які добровольцями пішли на фронт і врятували Українську державу у найтяжчі смертельні небезпечні дні для України. Слава волонтерам! Слава Україні!», - наголосив він.


З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

На вимогу фракцій «Самопоміч» і Батьківщина» у пленарному засіданні оголошено перерву.

Керівники фракцій під час перерви провели консультації.

Після закінчення перерви А.Парубій надав слово голова фракції «Батьківщина» Юлії Тимошенко, яка повідомила, що керівники фракцій домовилися запросити на 16-у годину сьогодні керівників правоохоронних органів для інформування народних депутатів щодо ситуації, яка зараз розгортається навколо колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

Після виступу Ю.Тимошенко головуючий поставив на голосування пропозицію голів фракцій «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт» про запрошення на пленарне засідання на 16-у годину та заслуховування Генерального прокурора, Голови СБУ, керівників правоохоронних органів.

Народні депутати 216 голосами підтримали пропозицію двох фракцій.

Парламентарії розглянули питання ратифікації.

Розглянуто проект Закону про ратифікацію Гарантійної угоди (Проект доступу до довготермінового фінансування) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку №0163.

За результатами голосування законопроект 229 голосами направлено на доопрацювання.


Прийнято Закон «Про ратифікацію Угоди про заохочення та захист інвестицій між Україною та Фондом міжнародного розвитку ОПЕК».

Верховна Рада України ратифікувала Угоду про заохочення та захист інвестицій між Україною та Фондом міжнародного розвитку ОПЕК, підписану 26 травня 2017 року, яка набуває чинності з моменту отримання Фондом міжнародного розвитку ОПЕК документа про ратифікацію і засвідчення від компетентного органу України як доказ того, що всі внутрішні процедури для набуття чинності Угодою були виконані Україною, і після письмового засвідчення Фондом міжнародного розвитку ОПЕК, що всі його внутрішні правові вимоги щодо набуття чинності цією Угодою були виконані.

Угода передбачає надання режиму найбільшого сприяння щодо розпорядження інвестиціями та прогнозовано сприятиме збільшенню обсягів іноземних інвестицій в ключові галузі економіки України. Угода також посилить взаємовигідну співпрацю України з Фондом міжнародного розвитку ОПЕК задля досягнення стійкого соціально-економічного зростання та розширення можливостей для розвитку людського потенціалу для поліпшення якості життя українських громадян.

Проект Закону зареєстровано за №0161.

Прийнято Закон «Про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Королівством Нідерланди про продовження до 1 серпня 2018 року строку дії Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування від 28 липня 2014 року».

Верховна Рада України ратифікувала Угоду (у формі обміну нотами) між Україною та Королівством Нідерланди про продовження до 1 серпня 2018 року строку дії Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування від 28 липня 2014 року, вчинену 1 серпня 2017 року в м. Києві, яка набирає чинності з дати отримання останнього письмового повідомлення про виконання Сторонами внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності цією Угодою.

Ратифікація цієї Угоди сприятиме продовженню розслідування причин авіаційної катастрофи рейсу МН17 авіакомпанії «Малазійські авіалінії».

Проект Закону зареєстровано за №0169.

Прийнято Закон «Про приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії (IRENA)».

Верховна Рада України постановляє:

приєднатися до Статуту Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії (IRENA), вчиненого 26 січня 2009 року у м. Бонні, який набирає чинності для України на тридцятий день після дати передачі на зберігання документа України про приєднання.

Членство України в Агентстві IRENA:

дозволить подавати заявки до фонду АDFD щодо отримання пільгових кредитів (наразі бюджет фонду складає 350 млн. дол. США, кредити надаються на конкурсній основі під 1-2% терміном до 20 років, включаючи 5-річний пільговий період, при умові співфінансування 50/50);

забезпечить можливість доступу до всієї наявної в Агентстві IRENA інформації щодо використання відновлюваних джерел енергії, результатів новітніх досліджень та передового досвіду, а також прогресивних механізмів фінансування розвитку альтернативної енергетики;

сприятиме налагодженню плідного співробітництва між Україною та розвинутими державами світу з метою розвитку альтернативної енергетики;

створить умови для залучення експертної допомоги Агентства IRENA щодо покращення нормативно-правової бази України у сфері відновлюваної енергетики.

Проект Закону зареєстровано за №0164.

До порядку денного сьомої сесії включено ряд законопроектів.

Народні депутати розглядають питання національної безпеки та оборони.

У першому читанні розглянуто Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях №6109.

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях».

Законопроект спрямований на забезпечення гендерної рівності у Збройних Силах України та інших військових формуваннях та протидію дискримінації за ознакою статі у сфері безпеки і оборони.

Проектом пропонується внести зміни до положень Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» та до пункту 269 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, якими:

передбачається надати особам обох статей рівні можливості щодо укладення контракту на проходження військової служби, визначивши, що жінки можуть укладати контракт на проходження військової служби до досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

закріпити принцип, за яким жінки мають проходити військову службу на рівних засадах із чоловіками, що включає рівний доступ до посад і військових звань та рівний обсяг відповідальності під час виконання обов’язків військової служби;

скасувати обмеження щодо призначення військовослужбовців-жінок у добовий наряд, відправлення у відрядження і звільнення від проходження зборів.

Проект Закону зареєстровано за №6109.

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до ст. 21-4 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” (щодо удосконалення окремих питань виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності іноземців або осіб без громадянства, які проходять військову службу у Збройних Силах України)».

Законопроектом пропонується встановити на однаковому рівні розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності для всіх військовослужбовців Збройних Сил України, в тому числі й іноземців або осіб без громадянства, які проходять військову службу у Збройних Силах України.

Передбачені у проекті зміни обумовлені необхідністю усунення диспропорції, що виникла в чинному законодавстві щодо соціальних виплат військовослужбовцям Збройних Сил України в залежності від наявності громадянства України.

Проект Закону зареєстровано за №6689.

Прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державну спеціальну службу транспорту» щодо статусу Державної спеціальної служби транспорту».

Законом Державну спеціальну службу транспорту перепідпорядковано від Міністерства інфраструктури в систему Міністерства оборони. Це надасть можливість оптимізувати складові сектору безпеки і оборони України, підвищити ефективність планування їх застосування, а також забезпечити раціональне використання бюджетних коштів, передбачених для забезпечення обороноздатності держави.

Згідно із Законом, «Державна спеціальна служба транспорту є спеціалізованим військовим формуванням, що входить до системи Міністерства оборони України, призначеним для забезпечення стійкого функціонування транспорту в мирний час та в особливий період».

Законом уточнено організаційні засади Державної спеціальної служби транспорту щодо функціонування в мирний час та особливий період.

Законом уточнена структура Державної спеціальної служби транспорту, правові засади її діяльності, порядок визначення граничної чисельності особового складу органу управління Державною спеціальною службою транспорту, порядок призначення керівника зазначеного органу управління та його заступників, а також порядок визначення місць розташування на території України всіх структурних підрозділів Державної спеціальної служби транспорту.

Законом визначено загальну чисельність Державної спеціальної служби транспорту, яка становитиме 5000 осіб, у тому числі 4600 військовослужбовців.

Законом внесено низку змін до законів України «Про Державну спеціальну службу транспорту», «Про військовий обов'язок і військову службу» та «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Витрати, пов'язані з реалізацією положень Закону, здійснюватимуться в межах видатків, передбачених Державним бюджетом України на відповідний рік для Міністерства інфраструктури та Міністерства оборони, та інших джерел, не заборонених законодавством.

Законопроект зареєстровано за №7242.

Головуючий закрив ранкове засідання.

Вечірнє засідання розпочалося із заслуховування Генерального прокурора, Голови СБУ, керівників правоохоронних органів.

На початку вечірнього засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій нагадав про прийняте на ранковому засіданні рішення про запрошення для заслуховування Генерального прокурора та представників правоохоронних органів.

Головуючий повідомив, що на пленарному засіданні присутні генеральний прокурор України Юрій Луценко та представники правоохоронних органів.

Він поінформував про регламент розгляду питання і повідомив, якщо деякі представники правоохоронних органів не встигнуть сьогодні виступити, розгляд питання буде продовжено на пленарному засіданні у середу.

А.Парубій надав слово для виступу Генеральному прокурору Юрію Луценку.



Генеральний прокурор коротко поінформував про ситуацію, яка склалася у відносинах між кількома антикорупційними органами.

Ю.Луценко далі інформує про ситуацію, яка склалася навколо затримання Міхеіла Саакашвілі.

Генеральний прокурор продемонстрував народним депутатам оперативне відео СБУ з уривком телефонної розмови довіреної особи М.Саакашвілі з С.Курченком. На відео також зафіксовано передачу грошей довіреній особі М.Саакашвілі.

Ю.Луценко зазначив, що люди мають право на протест, бо жити в Україні важко. І тисячі людей, які вийшли під стіни Верховної Ради використовують своє конституційне право. Але декілька десятків реваншистів, радикалістів, які задумали силові дії, робили все, щоб це право не було допущено.

Генеральний прокурор похвалив правоохоронну систему, яка змогла в ході підготовки до цих акцій затримати людей з оточення М.Саакашвілі, які закуповували зброю, і це зафіксовано СБУ, які створювали схрони прямо біля вулиці Грушевського, і це зафіксовано в ході слідчих дій, які готувалися до кровопролиття під час цих акцій, аби вкинути Україну в хаос внутрішнього протистояння.

Ю.Луценко також наголосив, що це лише один епізод широкомасштабного плану «русской зимы» в Києві. «Я дійсно казав, що маю докази закордонного фінансування акції М.Саакашвілі і у свій час це докажу. Цей час прийшов», - наголосив він.

«Через 24 години вся правоохоронна система України зробить все необхідне, щоб апатрид Саакашвілі постав перед слідчим для пред'явлення підозри, а потім у суді», - заявив він.

Ю.Луценко також наголосив, що вважає, що «прихід до слідчого СБУ завтра з 9.00 на вулицю Воровського особисто Міхеіла Саакашвілі позбавить країну від зайвих потрясінь».

Генеральний прокурор також попросив всіх, хто знаходиться в наметах Саакашвілі, «прийняти рішення: бути в опозиції - будь-ласка, протестувати проти чинної влади – ваше право. Але треба припинити виконувати плани Москви. Зняти намети, пред'явити слідчим крадені купюри з грошей Курченка і допомогти випалити цю заразу в українському політикумі».

Генеральний прокурор відповів на усні запитання народних депутатів.

Відповідаючи на одне із запитань, він повідомив, що на всі дії, зокрема, щодо прослуховування М.Саакашвілі, були отримані дозволи суду в установленому порядку.

Генеральний прокурор також відповів на запитання про причетність фсб російської федерації до дій по підриву конституційного ладу в Україні. Він повідомив, що прямих доказів зараз у нього немає.

В обговоренні інформації Генерального прокурора взяли участь представники депутатських фракцій і груп.

Головуючий після закінчення обговорення повідомив, що заслуховування представників правоохоронних органів буде продовжено на пленарному засіданні завтра.

А.Парубій закрив вечірнє засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.