​Пленарне засідання Верховної Ради України 29 травня 2019 року

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання. На пропозицію головуючого народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять генерал-майора С.Кульчицького, який в цей день 5 років тому загинув під час антитерористичної операції.


Народні депутати виступили з оголошеннями, заявами, пропозиціями.

На пропозицію голови фракції Радикальної партії О.Ляшка народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять двох гірників, які загинули вночі під час обвалу породи на шахті «Лісова» ДП «Львіввугілля» у селі Сілець Сокальського району Львівської області.

Головуючий після закінчення виступів звернувся до членів Комітету з питань правової політики та правосуддя з проханням зібратися о 12-ій годині на засідання Комітету і розглянути питання відставки Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та ухвалити рішення щодо розгляду на пленарному засіданні у другому читанні підготовленої робочою групою порівняльної таблиці до проекту Виборчого кодексу та проекту Закону про тимчасові слідчі комісії.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Андрій Тетерук.

Головуючий надав слово Голові Рахункової палати Валерію Пацкану для представлення Звіту Рахункової палати за 2018 рік.

Валерій Пацкан доповів про основні результати діяльності оновленої рік тому Рахункової палати.

Так, за його словами, за минулий рік Рахункова палата перевірила 598 об’єктів і було встановлено порушень на суму 17 мільярдів гривень - «це порушення бюджетного та іншого законодавства, неефективне управління та використання бюджетних коштів, майна, коштів міжнародних організацій, недоліки при плануванні, адмініструванні дохідної частини бюджету».

За підсумками проведених у 2018 році аудитів було складено рейтинг найбільш неефективних розпорядників коштів. «Перша п’ятірка виглядає так: Міністерство інфраструктури – майже 55% з обсягу перевірених нами коштів використовувались неефективно; Міністерство охорони здоров’я – 42%; Генеральна прокуратура України – 37%; Державна служба у справах ветеранів війни та учасників АТО – 16%», - поінформував В.Пацкан, підкресливши, що цей рейтинг складений серед тих об’єктів, які були перевірені у 2018 році, згідно з планом заходів, складеним попереднім складом РП.

Голова Рахункової палати закликав народних депутатів зробити кадрові висновки на основі представленого звіту, а правоохоронні органи звернути увагу на вказані міністерства і порушити карні справи.

«За матеріалами Рахункової палати у 2018 році було порушено 21 кримінальне провадження, а станом на сьогодні вже є 80 кримінальних проваджень», - сказав доповідач.

Найбільші порушення бюджетного законодавства були виявлені під час наступних аудитів: ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству охорони здоров’я для лікування українців за кордоном – 1 мільярд 454 мільйони гривень; коштів Мінагрополітики, спрямованих на дослідження прикладні, наукові та науково-технічні розробки у сфері розвитку АПК – 588 мільйонів гривень; ефективності виконання зобов’язань України у сфері міжнародного науково-технічного співробітництва і за рамковою програмою Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020» - 499 мільйонів гривень.

Також доповідач навів трійки найбільших показників виявленого неефективного використання бюджетних коштів, а також порушень та недоліків при адмініструванні дохідної частини держбюджету.

В.Пацкан наголосив, що, на його думку, ефективнішому виконанню бюджету і зниженню рівня корупції сприятиме запровадження електронного бюджету.

Доповідач зауважив, що Рахункова палата ретельно відслідковує виконання рекомендацій, наданих за результатами аудитів. «Станом на 1 січня 2019 року було виконано 62% із понад 2000 рекомендацій, наданих після перевірок у 2017-2018 роках», - сказав він.

«За результатами проведених аудитів Верховною Радою було прийняло дев’ять законів, Президент України видав три укази, Кабінет Міністрів – 17 постанов та 13 розпоряджень», - поінформував доповідач.

Голова Рахункової палати проаналізував виконання бюджету і виклав своє бачення формування основних бюджетних показників, зокрема підкреслив необхідність встановлення реального прожиткового мінімуму. Висловив застереження щодо збільшення державного боргу. Закликав Уряд шукати ресурси в скорочення тіньової економіки та розвитку децентралізації.

В.Пацкан розповів про співпрацю Рахункової палати з Верховною Радою, а також міжнародну співпрацю.

«РП виступила з ініціативою у рамках Міжнародної організації вищих органів аудиту INTOSAI створити спеціальну групу з аудиту оцінювання збитків і втрат та використання коштів на подолання наслідків військових конфліктів», - сказав голова Рахункової палати з трибуни Парламенту.

В.Пацкан висловив сподівання, що «матеріали даного Звіту РП стануть основою для діяльності цієї Верховної Ради, наступної, Президента України та всіх органів державної влади».

Голова Рахункової палати, завершуючи виступ, звернувся до народних депутатів з проханням взяти Звіт Рахункової палати до відома.

Валерій Пацкан відповів на запитання народних депутатів.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Іван Крулько у співдоповіді акцентував на необхідності регулярно у сесійній залі заслуховувати звіти Рахункової палати і висловився за те, щоб такий звіт Верховна Рада заслуховувала щорічно.

Представник Комітету доповів про рішення Комітет з питань бюджету, який рекомендує Верховній Раді взяти до відома Звіт Рахункової палати та затвердити відповідні рекомендації Рахунковій палаті для врахування у роботі.

І.Крулько відповів на запитання народних депутатів.

Головуючий оголосив перерву у пленарному засіданні на 30 хвилин.

В обговоренні Звіту рахункової палати взяли участь представники депутатських фракцій і народні депутати.

Після завершення обговорення головуючий повідомив про засідання Комітету з правової політики та правосуддя, який розглянув проект Виборчого кодексу і ухвалив рішення щодо нього.

А.Парубій додав, що зараз потрібно підготувати порівняльну таблицю, у якій понад 4,5 тис. поправок. За його словами, Апарат Верховної Ради буде працювати над цим, але до завтра не встигне.

А.Парубій зазначив, що Верховна Рада розгляне проект Виборчого кодексу, яким передбачаються відкриті списки, наступного тижня.

Головуючий також нагадав, що зараз очікується рішення Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України щодо законопроекту «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії ВРУ» №1098. Після рішення Комітету законопроект може бути розглянутий вже завтра.

Голова Верховної Ради України подякував Валерію Пацкану за представлений Звіт Рахункової палати і повідомив, що звіт береться до відома.

Народні депутати розглядають проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Запобігання та протидія дискримінації жінок з вразливих соціальних груп» №9408.

Проект доповіла голова підкомітету Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ірина Суслова.

Народні депутати виступили в обговоренні проекту постанови.

За результатами голосування проект постанови не набрав голосів для прийняття.

Головуючий закрив пленарне засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.