​Пленарні засідання Верховної Ради України 30 травня 2019 року

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання. Головуючий повідомив, що учора пізно ввечері у Рівненській області під час навчально-тренувального польоту зазнав аварії вертоліт МІ-8 Сухопутних військ Збройних Сил України. Загинули командир 16-ї окремої бригади армійської авіації Сухопутних військ ЗСУ Ігор Мазепа і члени екіпажу Павло Дацюк, Володимир Попенко, Василь Ромененко.


А.Парубій від імені Верховної Ради висловив співчуття родинам та близьким загиблих військовослужбовців.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять військовослужбовців.

Голова Верховної Ради поінформував, що сьогодні в Українському домі відбувся восьмий Молитовний сніданок Верховної Ради України. «Представники різних конфесій, депутати різних фракцій Парламенту, наші закордонні друзі об’єднались у щирій молитві за Україну», - сказав А.Парубій і висловив побажання, що б і у Верховній Раді була така ж злагода і єдність.

Головуючий поінформував про питання порядку денного, які пропонуються для розгляду на пленарних засіданнях сьогодні. Зокрема, за його словами, першим питанням Верховна Рада має розглянути об’єднуючий законопроект, який підтримують усі фракції парламенту щодо надання відпустки усиновлювачам при усиновленні дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування. А.Парубій висловив сподівання, що Парламент підтримає проект Закону №10181 про уніфікацію військових звань України і країн НАТО, який стоїть далі у порядку денному.

Головуючий звернув увагу народних депутатів на необхідність включення до порядку денного проекту закону про військових капеланів, а також проекту Закону «Про повну загальну середню освіту», «щоб була можливість розглянути їх вже сьогодні».

«Питання постанови про відставку Прем'єр-міністра України буде розглядатися орієнтовно о дванадцятій-тринадцятій годині», - зазначив А.Парубій.

Із заявою від фракцій «Батьківщина» і Радикальної партії виступив голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко.

Перший заступник Голови Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Каплін доповів перше питання - проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання відпустки усиновлювачам при усиновленні дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування №6350.

Народні депутати розглянули правки до законопроекту.

248 голосами «за» законопроект прийнято у другому читанні та в цілому.

Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання відпустки усиновлювачам при усиновленні дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування».

Законом статтю 182 «Відпустка працівникам, які усиновили дитину (дітей)» Кодексу законів про працю України викладено у новій редакції, згідно з якою «Працівникам, які усиновили дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, надається одноразова оплачувана відпустка у зв’язку з усиновленням дитини тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів - при усиновленні двох і більше дітей) без урахування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини. Така відпустка надається за умови, що заява про надання відпустки надійшла не пізніше трьох місяців з дня набрання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини.

Працівникам, які усиновили дитину (або одночасно двох і більше дітей), надається відпустка для догляду за дитиною (дітьми) на умовах і в порядку, встановлених статтями 179 і 181 цього Кодексу.

У разі усиновлення дитини (дітей) подружжям зазначені відпустки надаються одному з подружжя на їх розсуд».

Проект Закону зареєстровано за №6350.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання військового обов'язку та проходження військової служби) №10181 доповіла народний депутат Ірина Геращенко.

Законопроект прийнято за основу 231 голосом «за».

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання військового обов’язку та проходження військової служби)».

Законопроект спрямований на удосконалення законодавства України з питань проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях та правоохоронних органах України з метою упорядкування дисциплінарних повноважень посадових осіб, врегулювання деяких питань повсякденної діяльності, визначення прав та обов’язків сержантського (старшинського) складу да деяких інших посадових осіб Збройних Сил України.

У законопроекті пропонується запровадити нову шкалу армійських і корабельних військових звань. Зокрема, скасовуються військові звання «прапорщик, старший прапорщик» (мічман, старший мічман) і запроваджуються нові звання «рекрут», «штаб-сержант» (штаб-старшина), «майстер-сержант» та «головний майстер-сержант» (корабельні - «старший майстер-старшина», «головний майстер-старшина»). Крім того, передбачається поділ сержантського і старшинського складу на молодший і старший склад.

Відповідні зміни пропонується внести до статутів Збройних Сил України та Законів «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про військову службу правопорядку у Збройних Силах України».

Законопроектом також пропонується визначити посадові обов’язки для нових посад у ЗСУ, зокрема, у Статуті внутрішньої служби Збройних Сил України - для посад «головний сержант (головний старшина) бригади, полку, батальйону, дивізіону, «начальник медичного пункту бригади, полку, батальйону, дивізіону, роти», «сержант-інструктор, старший інструктор (старшина-інструктор)», «інструктор з тактичної медицини роти (батареї)», «сержант з матеріального забезпечення» тощо.

Вказаний Статут пропонується доповнити новими положеннями і додатками, якими детально викласти порядок зарахування військовослужбовців ЗСУ до списків особового складу військових частин навічно, порядок ведення «книги пам’яті» та ін.

Законопроектом також пропонується внести зміни до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України щодо заохочень та дисциплінарних стягнень військовослужбовців, щодо порядку ритуалу підняття Державного Прапора України до Стройового статуту Збройних Сил України, щодо порядку несення гарнізонної та вартової служби, а також оновлено положення про гауптвахту до Статуту гарнізонної та вартової служби Збройних Сил України.

Проект Закону зареєстровано за №10181.

Питання про призначення на посаду члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення доповіла Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар.

Вона нагадала, що нинішнє скликання Парламенту не призначало своїх членів до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Та четвірка, яка зараз працює у Національній раді, була призначена Парламентом минулого скликання. Їхні повноваження завершуються 4 липня цього року, але вже не має часу для проведення конкурсу і призначити всю четвірку. Тому зараз мова йде про призначення одного члена Національної ради. На місце Катерини Котенко-Загорій, яка написала заяву за власним бажанням і яка була проголосована Верховною Радою у 2016 р., Комітет відповідно до своїх повноважень розглянув питання щодо відбору кандидатур на цю вакансію.

В.Сюмар нагадала, що кандидатури мають подавати депутатські фракції та групи, а також всеукраїнські громадські організації. Функції Комітету обмежуються перевіркою документи кандидатів на посаду, чи відповідають вони законодавству України.

Загалом було подано 10 заяв кандидатів. Після перевірки документів такими, що відповідають, було визнано шість кандидатів на посаду члена Національної ради.

В.Сюмар наголосила, що станом на зараз робота Національної ради заблокована після скасування Указу про призначення членом Національної ради Володимира Горковенка. Через це не може відбуватися ліцензування регіональних телерадіокомпаній щодо цифрових ліцензій, а аналог ми відключили. І це серйозна сьогодні проблема для регіональних мовників. Таке рішення могло би дозволити розблокувати роботу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Голова Комітету запропонувала обговорити ці кандидатури і прийняти рішення.

В обговоренні взяли участь представники депутатських фракцій і груп.

Головуючий поставив на рейтингове голосування шість кандидатур на посаду члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

За його результатами найбільшу кількість голосів набрала кандидатура Онопрієнка Максима Валентиновича. Його кандидатура була поставлена на голосування з пропозицією про призначення членом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

233 голосами «за» народні депутати підтримали запропоновану кандидатуру.

Головуючий оголосив про призначення Онопрієнка Максима Валентиновича членом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Народні депутати включили до порядку денного сесії ряд проектів законів і постанов.

Розглядається проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, національних парламентів держав світу щодо засудження порушення прав корінних народів у Російській Федерації №10125.

Проект доповів народний депутат Сергій Висоцький.

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко доповіла рішення Комітету, який рекомендує прийняти проект постанови за основу та в цілому.

234 голосами «за» проект постанови прийнято.

Прийнято Постанову «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, національних парламентів держав світу щодо засудження порушення прав корінних народів у Російській Федерації та на тимчасово окупованих нею територіях України».

Верховна Рада України затвердила Звернення до Організації Об’єднаних Націй, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, національних парламентів держав світу щодо засудження порушення прав корінних народів у російській федерації та на тимчасово окупованих нею територіях України.

Голові Верховної Ради України доручено невідкладно направити текст Звернення до ООН, парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій.

Проект Постанови зареєстровано за №10125.

На пропозицію головуючого народні депутати приступили до розгляду у першому читанні проекту Закону про повну загальну середню освіту №10204.

Законопроект доповіла Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

229 голосами «за» законопроект прийнято за основу.

Прийнято за основу проект Закону «Про повну загальну середню освіту».

Законопроектом пропонується прийняти новий Закон України «Про повну загальну середню освіту», де визначаються правові, організаційні та економічні засади функціонування і розвитку системи загальної середньої освіти (преамбула проекту), з одночасним визнанням таким, що втратив чинність, Закону України «Про загальну середню освіту».

Проектом передбачається врегулювати питання доступності та забезпечення рівного доступу дітей до повної загальної середньої освіти, зокрема:

доступності для осіб з особливими освітніми потребами, а також територіальної доступності закладів загальної середньої освіти, обов’язку органів влади забезпечувати відповідну доступність;

забезпечення якості повної загальної середньої освіти та забезпечення академічної доброчесності у сфері загальної середньої освіти;

мови освіти в закладах загальної середньої освіти

сертифікації педагогічних працівників

ресурсного (інформаційного, науково-методичного, матеріально-технічного) забезпечення закладів;

засад здійснення інституційного аудиту;

самоврядування в закладі освіти, зокрема учнівського та батьківського;

прав та обов’язків учасників освітнього процесу;

розмежування повноважень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у сфері загальної середньої освіти тощо.

Проект Закону зареєстровано за №10204.

Народні депутати розглянули проект Закону про державне визнання і підтримку Пласту - Національної скаутської організації України №10184 і прийняли за основу та в цілому 228 голосами «за».

Прийнято Закон «Про державне визнання і підтримку Пласту - Національної скаутської організації України».

Закон регулює порядок державної підтримки Пласту – Національної скаутської організації України та визнає історичний внесок Пласту у громадянську освіту дітей та молоді, здобуття і становлення української державності;

вшановує сотні пластунів і пластунок, які полягли у боротьбі за здобуття незалежності України у XX столітті та під час агресії російської федерації на сході України, починаючи з 2014 року;

підтримує понад столітню безперервну традицію Пласту, який виховав десятки тисяч активних громадян – освітян і науковців, підприємців, лікарів, журналістів, церковних діячів, військових;

створює засади державної політики щодо підтримки Пласту, як українського пластового (скаутського) руху в Україні та світі.

Законом України вносяться зміни до Закону України «Про культуру» та Закону України «Про позашкільну освіту» з метою визначення формату державної підтримки Пласту.

Проект Закону зареєстровано за №10184.

За основу та в цілому прийнято проект Постанови про внесення змін у додаток до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2019 році» №10295.

Прийнято Постанову «Про внесення змін у додаток до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2019 році».

Верховна Рада доповнила Постанову Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2019 році» абзацами про відзначення: 185 років з дня заснування Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова (04.12.1834); 100 років з часу заснування Подільського державного аграрно-технічного університету (1919), а також 5 серпня – 175 років з дня народження художника Іллі Рєпіна (1844–1930).

Проект Постанови зареєстровано за №10295.

Головуючий оголосив перерву у пленарному засіданні на 30 хвилин.

А.Парубій після закінчення перерви повідомив про те, що на пленарному засіданні присутні члени Уряду на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Головуючий оголосив до розгляду проект Постанови про відставку Прем'єр-міністра України Гройсмана Володимира Борисовича №10341. Він також повідомив, що Прем’єр-міністр Володимир Гройсман надіслав свою заяву до Верховної Ради 29 травня.

А.Парубій надав слово для виступу Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману.

Глава Уряду доповів про свою роботу на посаді та про роботу Кабінету Міністрів за останні три роки.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман нагадав, що три роки тому народні депутати прийняли рішення підтримати його кандидатуру на посаду Прем'єр-міністра України.

Він наголосив: «Для мене є надзвичайно відповідальним завданням забезпечити в країні стабільність і не допустити у тих складних умовах будь-яких кризових явищ і рішення, які приймалися, стосувалися того, щоб досягти цих цілей».

В.Гройсман подякував українцям, за все, що було зроблено разом, водночас, висловив розуміння, що не все ще зроблено в нашій державі. «Щоби ми були більш швидкими, більш ефективними, ми маємо консолідувати зусилля не тільки Уряду України, а і українського Парламенту», - наголосив Прем'єр-міністр. Він також подякував народним депутатам, які приймали непрості, але «державні рішення для того, щоб країна стала сильнішою».

Очільник Уряду нагадав, що після виборів Президента України був глибоко переконаний: «Перед нами усіма відкрились можливості консолідації для прийняття найактуальніших питань порядку денного. Ми маємо бути швидкими у прийнятті необхідних рішень, які змінять політичну систему, яка є неефективною». Він також сказав, що ми могли б об’єднатись, і прийняти ті закони, які раніше на змогли знайти підтримку у цьому залі, зокрема економічні закони, закони які пришвидшують рух до Європейського Союзу.

Однак, за словами В.Гройсмана, Президент під час інавгурації звернувся до Уряду із проханням подати у відставку.

«Я ніколи в житті не тримався за жодну посаду і не збираюсь триматись за посаду. Я подав заяву про відставку», - сказав Прем’єр додавши, що водночас, завжди був відповідальним.

«Усі три роки я розумів кожен ранок і кожен день я розумів свою відповідальність за справи в країні. Я розумію, наскільки нам з вами непросто, але, саме головне, наскільки сьогодні непросто рядовому українському громадянину», - сказав він.

Водночас, В.Гройсман наголосив: «За останні десять днів пролунало ряд різних заяв. В тому числі, почали говорити про дефолт». Він окреслив загрози, які містить для економіки держави оголошення дефолту і підсумував: «Це - не мій сценарій, це - не сценарій для українців, тому що для кожної людини такий сценарій принесе економічні і соціальні втрати, а наше завдання – не допустити будь-яких криз в нашій державі, щоби наша держава розвивалась».

Завершуючи свій виступ, Прем'єр-міністр сказав, що поважає будь-яке рішення Верховної Ради і подякував народним депутатам, Голові Верховної Ради і кожному українцю.

Голова підкомітету Комітету з питань правової політики та правосуддя Наталія Новак повідомила про те, що Комітет з питань правової політики та правосуддя на своєму засіданні 29 травня розглянув заяву Прем’єр-міністра України В.Гройсмана про його відставку та рекомендував Верховній Раді визначитися шляхом голосування щодо відставки Прем’єр-міністра.

Представники депутатських фракцій взяли участь в обговоренні питання.

Перед голосуванням Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зазначив, що Прем’єр-міністр та Уряд мають продовжити свою роботу.

Головуючий поставив на голосування проект Постанови про відставку Прем'єр-міністра №10341.

Лише 97 народних депутатів проголосували «за».

А.Парубій закликав Уряд працювати далі і надав слово Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману.

Глава Уряду наголосив, що він відчуває свою відповідальність перед країною.

Народні депутати привітали присутніх у сесійній залі Верховної Ради членів Конгресу і Сенату США, які сьогодні взяли участь у восьмому Національному молитовному сніданку України.

Парламентарії розпочали розгляд питань аграрної політики.

Проект Постанови про подальшу роботу над законопроектом про внесення змін до статті 41 Конституції України щодо реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств 6236-П доповів Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич.

В обговоренні взяли участь представники депутатських фракцій і груп.

Після перерви у засіданні участь у дискусії щодо проекту постанови №6236-П візьмуть народні депутати.

Головуюча на засіданні Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко закрила ранкове засідання.

Триває вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України.

Народні депутати продовжили розгляд проекту Постанови про подальшу роботу над законопроектом про внесення змін до статті 41 Конституції України щодо реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств 6236-П.

Парламентарії виступили в обговоренні проекту.

За результатами голосування проект постанови відхилено.

Із заявою від двох фракцій виступив голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко.

Народні депутати розглянули три проекти Закону про сільськогосподарську кооперацію за №№6527, 6527-1 і 6527-д.

Законопроекти доповіли їх автори - народні депутати Микола Кучер, Вадим Івченко та Сергій Лабазюк.

Доповідачі відповіли на запитання.

Заступник Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу доопрацьований Комітетом проект Закону №6527-д.

О.Бакуменко зазначив, що цим законопроектом пропонується нова редакція Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію», якою врегульовано усі ключові питань створення та діяльності сільськогосподарських кооперативів в Україні в єдиному законодавчому акті. Такий підхід дозволяє створити комплексну та зручну у користуванні законодавчу основу для сільськогосподарської кооперації, а також усунути існуючі на сьогодні колізії між різними законодавчими актами з цього питання.

Розгляд законопроектів буде продовжено на пленарному засіданні у вівторок, 4 червня.

Голова Верховної Ради України повідомив, що вже є рішення Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України по проекту Закону про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України, який буде розглянутий на пленарному засіданні 4 червня.

А.Парубій закрив вечірнє засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.