​Пленарне засідання Верховної Ради України 5 лютого 2020

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове пленарне засідання. Головуючий оголосив про входження народного депутата Олександра Санченка до складу депутатської фракції «Слуга народу». Народні депутати виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.


Із заявою від фракцій «Європейська солідарність» та «За майбутнє» виступив народний депутат Олексій Гончаренко.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реформи патентного законодавства) №2259 доповіла заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа.

Вона зазначила, що метою проекту є забезпечення виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції в частині узгодження вимог чинного законодавства України щодо охорони прав на винаходи і корисні моделі із правом Європейського Союзу.

Прийняття Закону забезпечить досягнення європейського рівня охорони прав інтелектуальної власності на винаходи та корисні моделі, виконання зобов’язань, взятих Україною відповідно до Угоди про асоціацію, імплементацію в національне законодавство положень права Європейського Союзу у сфері інтелектуальної власності, забезпечить прозорість процедур набуття та розпорядження правами інтелектуальної власності, підвищить якість охоронних документів, забезпечить впровадження ефективного механізму захисту прав інтелектуальної власності, створить передумови для активізації винахідницької діяльності та призведе до покращення інвестиційного клімату в України.

Р.Підласа повідомила, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати під час обговорення загалом підтримали законопроект.

За результатами голосування законопроект прийнято за основу 369 голосами.

Проект Закону про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів №2379 доповів народний депутат Олег Бондаренко. Він зазначив, що метою законопроекту є створення законодавчих умов впровадження в Україні національної лісової інвентаризації як нової системи збору та узагальнення даних про ліси в загальнодержавному масштабі.

Голова підкомітету Комітету з питань екологічної політики та природокористування Юлія Овчинникова доповіла рішення Комітету з питань екологічної політики та природокористування, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати підтримали прийняття законопроекту за основу 374 голосами.

На доопрацювання за пропозицією профільного комітету, яку доповів заступник Голови Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко, направлено проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики №2042.

Проект Закону про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про Стройовий статут Збройних Сил України» №2466 доповіла заступник Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла.

М.Безугла зазначила, що законопроект розроблений з метою нормативно-правового врегулювання підзаконними нормативно-правовими актами питань, що на цей час регулюються відповідно до Стройового статуту Збройних Сил України, затвердженого Законом України «Про Стройовий статут Збройних Сил України». Його прийняття дасть змогу привести нормативно-правові акти України у відповідність до євроатлантичних норм та критеріїв членства в НАТО шляхом внесення змін до відповідних законодавчих та інших нормативно-правових актів України з питань, що регулюються Стройовим статутом Збройних Сил України;

законодавчого визначення повноважень Міністерства оборони України визначати стройові прийоми і рухи військовослужбовців без зброї та із зброєю; строї підрозділів та військових частин у пішому порядку і на машинах; порядок виконання військового вітання, проведення стройового огляду; місце Бойового Прапора військової частини у строю, порядок його внесення і винесення; обов'язки військовослужбовців перед шикуванням і в строю та вимоги до їх стройового навчання.

Доповідачка повідомила, що Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Законопроект після обговорення було прийнято 300 голосами за основу та 278 голосами в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» (щодо усунення законодавчих колізій та прогалин) №1220 доповів голова підкомітету Комітету з питань правової політики Ігор Фріс.

Народні депутати взяли участь в обговоренні законопроекту.

Головуючий оголосив перерву у засіданні на 30 хвилин.

Після перерви народні депутати продовжили обговорювати законопроект №1220.

За результатами голосування законопроект 338 голосами прийнято за основу.

Парламентарії розглядають два законопроекти про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян за №№2083 і 2083-д.

Проекти доповіли народний депутат Наталія Королевська і Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Законопроектом №2083 пропонується, зокрема, нараховані, але неодержані пенсії особам, яких змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру, виплачувати за минулий час без обмеження будь-яким строком. При цьому, в разі відсутності у таких осіб, документів, необхідних для призначення (перерахунку) пенсії, обчислення пенсії має здійснюватися на підставі даних, наявних в Пенсійному фонді України.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова у виступі зазначила, що члени Комітету прийняли рішення підготувати законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію (доопрацьований), в якому пропонуються альтернативні варіанти вирішення питання забезпечення права внутрішньо переміщених осіб на пенсійне забезпечення.

Зокрема, основні положення доопрацьованого законопроекту передбачають:

спрощення процедури доведення права на виплату пенсій та її розміру шляхом скасування обов’язковості надання паперових документів щодо осіб, які мають право на пенсії та змушені були залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру;

скасування для зазначеної категорії осіб обмеження щодо можливості отримати не виплаченупенсію лише за три роки, в тому числі спадкоємцями;

врегулювання особливого режиму та порядку отримання пенсій для пенсіонерів, які залишилися проживати на тимчасово окупованих територіях України тощо.

Г.Третьякова також доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді законопроект №2083 направити на доопрацювання, а доопрацьований законопроект №2083-д - прийняти за основу.

За результатами голосування обидва законопроекти не набрали необхідної кількості голосів для прийняття за основу. Наступним голосуванням законопроект №2083-д було направлено на доопрацювання.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо ресторанного господарства) №2136 доповів перший заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Сергій Тарута. Він зазначив, що цим проектом пропонується замінити у нормативних актах поняття «громадське харчування» на «ресторанне господарство», а також посилення відповідальності за продаж алкогольних напоїв на розлив неналежним суб’єктом господарювання та впровадження страхового захисту майнових інтересів фізичних осіб від протиправних дій суб’єктів господарювання в сфері ресторанного господарства.

Це пропонується зробити з метою уніфікації чинного законодавства.

С.Тарута повідомив, що Комітет рекомендує Верховної Ради прийняти законопроект за основу.

316 голосами законопроект прийнято за основу.

Народні депутати розглянули питання ратифікації.

Проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Литовської Республіки про працевлаштування та співробітництво у сфері трудової міграції №0021 доповів заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

324 голосами законопроект було прийнято в цілому.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Андрій Парубій.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) №2351 доповів народний депутат Олександр Маріковський. Він зазначив, що метою законопроекту є впровадження європейських гуманних цінностей та стандартів по відношенню до тварин та приведення законодавства України у відповідність до Директив Європейського Союзу, що регламентують гуманне ставлення до цілого ряду груп сільськогосподарських тварин (Директива Ради 98/58/ЄС від 20 липня 1998 року стосовно захисту тварин, що утримуються для сільськогосподарських потреб); захист тварин, які використовуються для експериментів та інших наукових цілей (Директива 2010/63/ЄС від 22 вересня 2010 року); захист тварин під час перевезення (транспортування) (Директива 91/628/ЄС, узгоджена з Директивою 95/29/ЄС).

Голова підкомітету Комітету з питань екологічної політики та природокористування Юлія Овчинникова доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 318 голосами «за» підтримали прийняття проекту за основу.

Народні депутати розглянули і прийняли за основу та в цілому проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за порушення пожежної безпеки в лісах) №1149.

Головуючий закрив ранкове засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.