​Пленарне засідання Верховної Ради України 7 лютого 2020 року

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове пленарне засідання. Головуючий повідомив, що у сесійній залі присутні члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком.


На Погоджувальній раді було визначено, що сьогодні члени Кабінету Міністрів будуть відповідати на запитання щодо тарифної політики в Україні при забезпеченні населення енергоносіями та наданні комунальних послуг, нинішній стан та перспективи.

Головуючий поінформував про порядок денний проведення «Години запитань до Уряду».

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель поінформував про стан справ із забезпеченням громадян енергоносіями, тарифну політику, а також системні проблеми енергетичної галузі.

На початку виступу він зазначив, що в Уряду є відповіді на всі ті виклики, які стоять перед паливно-енергетичним сектором. Він нагадав про важку ситуацію на початку роботи щодо наявності палива на складах, щодо стабільності проходження опалювального сезону, щодо потенційного збільшення цін на енергоносії та тарифи для українських споживачів.

Міністр також розповів про нинішню ситуацію в енергетичній галузі. Так, за його словами, станом на лютий місяць, забезпечено стабільне проходження опалювального сезону. За період роботи нового Уряду середньозважений тариф на електроенергію знижено на 26%.

«Що стосується газової сфери, то підписання договору на транспортування територією України в Європу газу дозволило забезпечити зменшення ціни на газ для українських споживачів у січні 2020 року порівняно з січнем попереднього року на 25%», - сказав він.

Олексій Оржель також наголосив на необхідності вкладення інвестицій в оновлення енергетичної інфраструктури. «Незалежний регулятор бере до уваги необхідність змін до тарифів з метою забезпечення стабільності інфраструктури. Водночас, зі сторони Уряду було зроблено все можливе в рамках ринку електричної енергії і ринку газу для того, щоб дати можливість зниження ціни для кінцевого споживача», - зазначив він.

Міністр звернув увагу на нові виклики для галузі, пов’язані з надзвичайно теплою зимою. Так, зменшується споживання теплоносіїв і електроенергії, а отже зменшуються платежі. «На 10% щоденно зменшується споживання електричної енергії, зменшується і споживання теплової енергії і це означає, що зменшується база, за рахунок якої ми можемо покрити витрати», - сказав він.

Окремо урядовець зупинився на проблемах вугільної галузі. Зокрема, за його словами, зараз видобувається вугілля більше, ніж необхідно для споживання в опалювальний період.

Олексій Оржель підкреслив: «Нам необхідно дуже комплексно, вирішуючи всі соціальні питання, реформувати вугільну галузь».

Міністр енергетики та захисту довкілля відповів на запитання фракцій, груп та окремих народних депутатів щодо: оплати за доставку газу за відсутності споживання, а також надходження платіжок за доставку за рік; виконання доручення Кабміну про зниження тарифів на опалення для населення в окремих населених пунктах; виплати шахтарям боргів із зарплат, перспектив шахт; видобутку власного газу в Україні; узгодження з Європейським Союзом законів, що стосуються енергетики; проведення аукціонів для встановлення ціни на зелену енергію; забезпечення належного стану екології в місті Запоріжжя; контролю за екологічним станом прибережної зони Чорного та Азовського морів; отримання субсидій за наявності земельних паїв тощо.

Головуючий надав слово Прем’єр-міністру Олексію Гончаруку.

Прем’єр-міністр у виступі зазначив, що Уряд працює спільно з парламентом «єдиною командою». «Ми знизили платіжку цієї зими. Кожна людина платить значно менше, ніж у минулому році. І це не лише через те, що зима тепла. Ми прийняли закон про анбандлінг НАК «Нафтогаз», що дало можливість завершити перемовини з європейцями і росіянами. Це призвело до того, що ціна на газ цієї зими абсолютно нижча, ніж могла би бути. Це робота, яку оцінюють сьогодні у тому числі наші міжнародні партнери. Ми в рекордно короткий проміжок часу разом з вами зробили цю важливу роботу.

Ви прийняли закон, який дозволив нам створити програму «5-7-9»з доступного кредитування. Це дозволить нам розвивати підприємництво. Це вже дозволяє багатьом людям, вже десятки людей насправді цим скористалися, отримати дешевий ресурс, доступний для початку своєї підприємницької справи», - зазначив він.

Основну увагу Прем’єр-міністр у виступі приділив законопроект щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, який зараз розглядається Верховною Радою.

Він наголосив, що це закон про ринок землі, а не про продажі не про розпродаж, як багато хто намагається представити. «Це означає, що Україна посилає всьому світу сигнал, що ми готові працювати за цивілізованими правилами, що ми не готові, як держава, забороняти людям розпоряджатися своєю власністю», - наголосив він.

Прем'єр-міністр зазначив, що Уряд готовий забезпечити у випадку, коли буде прийняти цей закон, щоб він був реалізований найкращим чином.

Олексій Гончарук відповів на запитання фракцій, груп та окремих народних депутатів з таких питань: стан енергетичної галузі і перспективи вугільної промисловості; розміри зарплат урядовців та керівників державних підприємств; виплати президентських премій; медичне забезпечення новостворених територіальних громад; подвійні платіжки за енергоносії; екологічний стан моря біля Одеси.

Також Прем’єр-міністр відповів на додаткові запитання щодо стану наповнення Державного бюджету; заяви про відставку; ролі банківських установ у купівлі-продажу землі, закладеної в проекті Закону щодо обігу земель сільськогосподарського призначення; дій митниці.

Олексій Гончарук також поінформував про те, що Уряд завершує підготовку звіту про свою роботу і на наступному тижні планує внести його на розгляд парламенту. Він також наголосив, що Уряд відкритий і готовий до співпраці з народними депутатами.

На цьому «Година запитань до Уряду» завершилася.

Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк перед тим, як оголосити депутатські запити, поінформувала про новий порядок їх оголошення. Спочатку вона поінформувала про кількість запитів, які надійшли минулого тижня.

Протягом пленарного тижня внесено 293 депутатські запити, з них до Президента України - 4 депутатських запитів, до органів Верховної Ради - 5, до Кабінету Міністрів України - 159 депутатських запитів, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування - 120 депутатських запитів, до керівників підприємств, установ та організацій, розташованих на території України, незалежно від їх підпорядкування і форм власності - 5 депутатських запитів.

Крім того, надійшло чотири запити до Президента України.

На голосування були поставлені запити до Президента України.

О.Кондратюк зачитала депутатські запити.

Народні депутати продовжили розглядати правки до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення №2178-10, зокрема, правки щодо внесення змін до статті 130 «Набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення» Земельного кодексу.

Головуючий оголосив перерву у пленарному засіданні на 30 хвилин.

Після закінчення перерви народні депутати продовжили розглядати правки до законопроекту №2178-10.

За результатами голосування всі правки, на яких наполягали їх автори, відхилені.

Відхилені правки стосувалися внесення змін до статті 130 «Набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення» Земельного кодексу.

Загалом народні депутати розглянули 216 правок з 4018-и законопроекту.

Розгляд правок буде продовжено на наступних засіданнях.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями у «Різному».

Головуючий закрив пленарне засідання.

10-14 лютого народні депутати працюють в комітетах, комісіях і фракціях.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради України відбудеться у вівторок, 18 лютого.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.