​Позачергове пленарне засідання Верховної Ради України 4 березня 2020 року

Для участі у позачерговому засіданні зареєструвалося 347 народних депутатів. Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив позачергове пленарне засідання. Головуючий повідомив, що у позачерговому засіданні бере участь Президент України Володимир Зеленський.


Головуючий зазначив, що позачергове засідання парламенту проводиться у зв’язку з вимогою Президента України про скликання позачергового пленарного засідання Верховної Ради України дев’ятого скликання та відповідно до частини восьмої статті 19 Регламенту Верховної Ради України.

Порядок денний позачергового пленарного засідання роздано народним депутатам.

Головуючий надав слово для виступу Президенту України Володимиру Зеленському.

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи з трибуни Верховної Ради підкреслив, що влада не повинна забувати свої обіцянки, переставати чути простих людей і не бачити необхідності змін. Тому, за його словами, сьогодні розглядається питання про діяльність Кабінету Міністрів України.

Президент закликав бути об’єктивними і визнати, що цей Уряд має здобутки, серед яких назвав: «Зниження інфляції і облікової ставки Національного банку України, боротьба з тіньовими ринками, зокрема, гральний бізнес та нелегальні АЗС, початок приватизації підприємств, які розкрадалися всі ці роки, кредити малому і середньому бізнесу, зменшення ролі держави в економіці нашої країни».

Водночас, за словами Володимира Зеленського, цього замало. «Цей Уряд знає, що робити, але знати замало - потрібно дійсно багато працювати», - сказав він і додав: «Ми повинні визнавати помилки, бо в день, коли ми зануримось в теплу ванну ілюзій, потоне вся країна».

Президент зупинився на проблемах, які має сьогодні країна і які не вирішив нинішній Уряд: невиконання Держбюджету майже 16 мільярдів гривень, 13 із яких - зменшення надходжень від митниці; падіння промисловості на 5%, яке триває протягом чотирьох місяців у багатьох секторах; неврегульоване питання комунальних платежів; надто висока оплата праці на керівних посадах держави і в наглядових радах підприємств; проблеми вугільної галузі; підвищення і виплата пенсій; проблеми з проведенням реформи системи охорони здоров’я.

Глава держави окремо зупинився на ситуації з коронавірусом, нагадавши, що вже є перший офіційно зареєстрований випадок цього захворювання в Україні. Він запевнив: «Ситуація під контролем, усі необхідні заходи вжиті».

Володимир Зеленський поінформував, що сьогодні звітуватимуть представники усіх правоохоронних органів. Він наголосив, що не впливає на їх діяльність, однак чекає, як і народ України, і закордонні партнери, результат.

Підсумовуючи, Президент наголосив: «Ми робимо помилки, багато, але ми готові їх визнавати та виправляти». Він також підкреслив: «Наш курс залишається незмінним, пріоритети - незмінні і ми всі хочемо, в робимо все для завершення війни на Донбасі та повернення усіх наших територій, бо це є наша країна. І ми будемо рухатись далі шляхом реформ у всіх сферах».

Володимир Зеленський зауважив: «Курс України - не є помилковим, та є окремі помилки, допущені під час руху цим курсом» та додав: «Мені не соромно за наш Уряд, але ми б хотіли ним пишатися».

«Сьогодні на внутрішньополітичному полі проблемам, що існують, і Уряду, що є, затісно - вони більше, на мою думку, не можуть існувати поруч, а, отже, хтось з них повинен піти», - сказав він.

В.Зеленський повідомив, що учора до Верховної Ради подано заяву про відставку Прем’єр-міністра О.Гончарука. Він попросив народних депутатів дати оцінку цій заяві.

Головуючий оголосив до розгляду проект Постанови «Про відставку Прем’єр-міністра Гончарука О.В.» №3158 і надав слово для виступу Прем’єр-міністру Олексію Гончаруку.

Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко повідомив, що Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув на своєму засіданні 4 березня 2020 року заяву Прем’єр-міністра України О.Гончарука про його відставку та вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти відставку Прем’єр-міністра України О.Гончарука.

В обговоренні проекту Постанови взяли участь представники депутатських фракцій.

Після завершення обговорення головуючий поставив на голосування для прийняття в цілому проект Постанови про відставку Прем’єр-міністра О.Гончарука.

Народні депутати 353 голосами «за» підтримали проект Постанови.

Головуючий оголосив перерву у засіданні на 20 хвилин.

Після закінчення перерви головуючий повідомив, що Президент України вніс подання на призначення Прем’єр-міністром України Віце-прем’єр-міністра України - Міністра розвитку громад та територій України Дениса Шмигаля.

Президент України Володимир Зеленський представив кандидата на посаду Прем’єр-міністра України.

Звертаючись до народних депутатів він сказав, що за пропозицією депутатської фракції «Слуга народу» вносить на розгляд Верховної Ради подання про призначення прем’єр-міністром України Дениса Анатолійовича Шмигаля.

В.Зеленський зазначив: «вважаю, що попередній уряд робив усе можливе, але сьогодні українцям потрібен уряд, який зробить неможливе». Він висловив сподівання, що саме таким і буде наступний Кабінет Міністрів України.

Головуючий надав слово кандидату на посаду Прем’єр-міністра Денису Шмигалю для представлення своєї програми діяльності на цій посаді.

Він окреслив своє бачення пріоритетів та програми діяльності Уряду.

Денис Шмигаль, зокрема, зазначив: «Є ряд викликів, за які потрібно буде братися негайно». Серед таких викликів він назвав: недопущення економічної і бюджетної кризи; збільшення виплат і пенсій; зменшення зарплат і пенсій посадовцям; погашення заборгованості із зарплати перед шахтарями; організація боротьби із коронавірусом, зокрема, розробка комплексної програми на випадок його поширення; підвищення інформування населення про заходи держави із захисту громадян.

Денис Шмигаль також наголосив, що Уряд терміново має посилити економічний блок, забезпечивши не тільки зростання промисловості та аграрного сектора, а й «відчуття цього зростання кожним українцем».

Кандидат розповів про необхідність реального реформування податкової та митниці, щоб вони приносили дохід державі.

Водночас, він повідомив, що має намір розвивати ті реформи і проекти, які вже реалізуються: реформа децентралізації, програма «Велике будівництво», доступні кредити для малого і середнього бізнесу, іпотечні кредити для населення, цифровізація і діджиталізація державних процесів.

Денис Шмигаль пообіцяв «ближчим часом презентувати країні стратегію та перспективи економічного розвитку на майбутні роки».

«Нашими пріоритетами залишається все, що 29 серпня 2019 року було озвучено Президентом під час призначення попереднього Уряду, але не доведено до кінця», - підсумував кандидат на посаду Прем'єр-міністра.

Він також наголосив, що усвідомлює відповідальність і необхідність «реформ на вчора, а результату - вже сьогодні».

Денис Шмигаль висловив сподівання на плідну співпрацю з депутатським корпусом, додавши: «Всі ці завдання ми зможемо виконати тільки разом».

Кандидат відповів на запитання народних депутатів.

В обговоренні взяли участь представники депутатських фракцій і груп та народні депутати.

Головуючий поставив на голосування проект Постанови «Про призначення Шмигаля Д.А. Прем'єр-міністром України» №3168.

291 голосом «за» проект Постанови прийнято в цілому.

Головуючий оголосив перерву на 20 хвилин для проведення засідань фракцій.

Після перерви головуючий надав слово народному депутату Сергію Рахманіну, який виступив із заявою від двох фракцій.

Головуючий оголосив питання про призначення членів Кабінету Міністрів і надав слово Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю для представлення складу нового Уряду.

Глава Уряду представив кандидатів на посади членів Кабінету Міністрів. Він запропонував призначити на посади:

Віце-прем'єр-міністра - Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова;

Віце-прем’єр-міністра - Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Рєзнікова;

Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадима Пристайка;

Міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова;

Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова;

Міністра фінансів Ігоря Уманського;

Міністра інфраструктури Владислава Криклія;

Міністра охорони здоров'я Іллю Ємця;

Міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта;

Міністра у справах ветеранів Сергія Бессараба;

Міністра юстиції Дениса Малюську;

Міністра Кабінету Міністрів Олега Немчінова;

Міністра соціальної політики Марину Лазебну.

Д.Шмигаль також повідомив, що є ще чотири вакансії. За його словами, перемовини щодо їх заповнення ведуться з жінками і це «початок гендерної експансії в Уряді».

В обговоренні взяли участь представники депутатських фракцій і груп.

Головуючий поставив на голосування пропозицію про призначення нового складу Кабінету Міністрів.

277 голосами народні депутати підтримали пропозицію.

Голова Верховної Ради України дав доручення Апарату про оформлення розглянутого питання відповідною постановою.

Головуючий повідомив, що Президент України вніс подання на призначення на посаду Міністру оборони України Тарана А.В.

Подання доповів Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

Верховна Рада 285 голосами прийняла Постанову «Про призначення Тарана А.В. Міністром оборони України» №3169.

Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук доповів подання Президента України про призначення Кулеби Д.І. Міністром закордонних справ України.

Народні депутати 288 голосами прийняли Постанову «Про призначення Кулеби Д.І. Міністром закордонних справ України» №3170.

Верховна Рада 336 голосами прийняла Постанову «Про звільнення з посад членів Кабінету Міністрів України» №3171.

Члени новопризначеного Кабінету Міністрів склали присягу перед Верховною Радою.

Присягу члена Кабінету Міністрів зачитав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков привітав новопризначених членів Уряду зі вступом на посаду.

Головуючий оголосив до розгляду питання про діяльність Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань України, Національного антикорупційного бюро України, Офісу Генерального прокурора у сфері подолання корупції в Україні і зміцнення правопорядку.

Головуючий надав слово для доповіді Міністру внутрішніх справ Арсену Авакову.

А.Аваков на початку виступу повідомив, що завтра закінчується режим обсервації у медичному центрі Національної гвардії МВС у Нових Санжарах.

Міністр поінформував про показники діяльності структурних підрозділів, які входять до складу Міністерства.

А.Аваков на початку виступу повідомив, що завтра закінчується режим обсервації у медичному центрі Національної гвардії МВС у Нових Санжарах.

Міністр поінформував про показники діяльності структурних підрозділів, які входять до складу Міністерства.

Урядовець також доповів про завдання, на виконанні яких зараз зосереджує свої зусилля Міністерство.

Про роботу Служби безпеки України доповів Голова СБУ Іван Баканов.

Про діяльність Державного бюро розслідувань поінформувала в.о. Директора ДБР Ірина Венедіктова.

Про роботу Національного антикорупційного бюро поінформував Директор НАБУ Артем Ситник.

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка доповів про роботу Офісу Генерального прокурора.

Керівники правоохоронних структур відповіли на запитання народних депутатів.

Після закінчення розгляду питання народні депутати почали розгляд інших питань порядку денного позачергового засідання.

До порядку денного було включено проект Закону про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2020 році для участі у багатонаціональних навчаннях №3003.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, який далі вів засідання, згідно з прийнятим рішенням про скорочену процедуру розгляду надав слово для виступів двом народним депутатам «за» і двом - «проти».

Законопроект було поставлено на голосування для прийняття за основу.

286 голосами народні депутати підтримали пропозицію головуючого.

Наступним голосуванням законопроект 289 голосами було прийнято в цілому.

До порядку денного було включено проект Закону про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» закону України «Про національну безпеку України» щодо набрання чинності положеннями стосовно Головнокомандувача Збройних Сил України, Генерального штабу Збройних Сил України, видів і окремих родів військ (сил) №3015.

Народні депутати розглянули законопроект за скороченою процедурою.

Верховна Рада 293 голосами прийняла законопроект за основу і 292 голосами в цілому.

Наступне питання - проект Закону про ратифікацію Рамкового договору між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки посилення морської безпеки та охорони України №0025 доповів Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Заступник Голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Марія Мезенцева доповіла рішення Комітету, який рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект в цілому.

Верховна Рада 261 голосом прийняла законопроект в цілому.

Народні депутати розглянули підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції» №2500.

Парламентарії розглянули дві правки, на яких наполягали їх автори.

Правки не були підтримані.

За результатами голосування законопроект 280 голосами «за» прийнято в цілому.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков оголосив про скликання позачергового засідання Верховної Ради 5 березня о 18 годині 30 хвилин у зв’язку з вимогою 152 народних депутатів.

На позачерговому пленарному засіданні пропонується розглянути питання про висловлення недовіри Генеральному прокурору Руслану Рябошапці.

Головуючий закрив позачергове пленарне засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.