​Пленарне засідання Верховної Ради України 6 березня 2020 року

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання. Головуючий повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.


Д.Разумков нагадав, що на Погоджувальній раді було прийнято рішення у п’ятницю, 6 березня, під час «години запитань до Уряду» заслухати питання про стан реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади в Україні.

Головуючий зазначив, що склалася нестандартна ситуація, оскільки доповідачем з цього питання було визначено Віце-прем'єр-міністра України - Міністра розвитку громад та територій України Дениса Шмигаля, якого Верховна Рада призначила Прем’єр-міністром, «тому, це ваша година», - звернувся головуючий до Глави Уряду і надав йому слово для виступу.

Урядовець нагадав, що реформа децентралізації влади в Україні визнана однією з найуспішніших. 70 відсотків знають і розуміють, і очікують позитивних змін від цієї реформи. Він також нагадав, що ця реформа має п’ять завдань: формування спроможних територіальних громад, формування нової системи адміністративно-територіального устрою, розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування і органами виконавчої влади, перегляд повноважень місцевих адміністрацій із врахуванням нових повноважень органів місцевого самоврядування і стимулювання розвитку форм і інструментів місцевої демократії.

Доповідач з допомогою слайдів презентував народним депутатам цілі цієї реформи.

Так, за його словами, формуванням спроможних територіальних громад планується охопити всю Україну. «Вже сформовано 1045 ОТГ із 1400, орієнтовно, які планується створити». Планується, що у жовтні цього року будуть проведені вибори уже у всіх громадах», - повідомив він, додавши: «До кінця березня планується 100% регіонів охопити перспективними планами, а наразі такі плани ще не подали три області».

Глава Уряду також повідомив, що по всій Україні створено плани розташування об’єктів соціальної інфраструктури в регіонах згідно з визначеними нормативами про їх доступність. Зараз проводиться обговорення питання щодо формування близько 100 районів або округів.

Денис Шмигаль поінформував про найбільш дискусійні питання, які стосуються розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування і органами виконавчої влади, а також процес напрацювання законопроектів для їх вирішення.

Він наголосив на обов’язковості прийняття сільськими, селищними та міськими радами статутів територіальних громад та запровадження дієвих форм участі жителів ОТГ у вирішенні питань місцевого значення.

Прем’єр-міністр окремо зупинився на законодавчому забезпеченні завершення реформ, підкресливши, що наразі організовано широкі дискусії з громадянським суспільством, «щоб подальша дискусія в парламенті була предметною і ми не мали сумнівів, що пропозиції, які розглядаються, підняті від людей і від громад».

Прем’єр-міністр відповів на запитання депутатських фракцій і груп.

Перше питання стосувалося того, чи буде Україна постачати воду в окупований Крим і скільки витрачається з державного бюджету на фінансування окупованих територій.

Зокрема, Прем’єр-міністр наголосив, що промислового постачання води в Крим не буде. Водночас, він зазначив: «Ми будем постачати у разі необхідності або гуманітарної загрози українцям воду для господарських потреб, для пиття. Хоч цистернами, хоч каністрами, хоч бутлями, ми маємо це забезпечити - це наш обов’язок перед українцями».

Денис Шмигаль також повідомив, що прямих витрат державного бюджету на утримання тимчасово окупованих територій немає, однак є опосередковані. Щодо загальної суми таких витрат, він сказав, що це потрібно підрахувати.

Глава Уряду також відповів на інші запитання депутатських фракцій і груп та на запитання народних депутатів, зокрема, стосовно: закриття для судноплавства вод тимчасово окупованого Криму; бюджетна децентралізація і міжбюджетні трансферти; доступність соціальних об’єктів для населення і поганий стан доріг; заповнення вакансій в Уряді; перегляд бюджету і виконання соціальних зобов’язань; децентралізація і місцеве самоврядування; другий етап медичної реформи, доступність опорних лікарень; підняття промисловості; розвиток закладів культури в умовах децентралізації; тарифи на газ для населення; виплата заборгованості із зарплат шахтарям; робота митниці і використання сканерів; підвищення довіри Уряду; повернення надходжень від податків громадам; розробка законодавства про префектів; створення місцевих громад; провадження політики гендерної рівності; тарифна диференціація для регіонів.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк перед тим, як оголосити депутатські запити, повідомила, що протягом пленарного тижня внесено 251 депутатський запит. З них до Президента України - 4, до органів Верховної Ради - 3, до Кабінету Міністрів - 107. До керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування - 118, до керівників підприємств, установ, організацій, розташованих на території України незалежно від їх підпорядкування і форм власності - 19. З минулого пленарного тижня неоголошеними залишилося, на жаль, 118 депутатських запитів. Всього на даний час надійшло 366 депутатських запитів.

О.Кондратюк поставила на голосування запити до Президента України, два з яких були підтримані.

Заступниця Голови Верховної Ради України оголосила депутатські запити.

Народні депутати продовжили розглядати правок до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення №2178-10.

Парламентарії розпочали розгляд з головування за правку №3183.

Правка не була підтримана.

Народні депутати розглядають правки про внесення змін до статті 13 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Перед оголошенням перерви Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков привітав жінок-народних депутатів із святом 8 березня.

Головуючий оголосив перерву у засіданні.

Після закінчення перерви народні депутати продовжили розгляд правок про внесення змін до статті 13 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Правки стосувалися: заборони до проведення та встановлення результатів Всеукраїнського референдуму стосовно купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення внесення запису до Державного реєстру прав щодо вартості нерухомого майна та речових прав на нього чи розмір плати за користування нерухомим майном за відповідними правочинами; внесення вартості набуття права на нерухоме майно чи розмір плати за користування нерухомим майном (або відмітка про безоплатне користування майном) до Державного реєстру прав під час державної реєстрації набуття прав тощо.

За результатами голосування усі правки, на яких наполягали автори, відхилено.

Загалом парламентарії розглянули 3298 правки з 4018-и правок законопроекту №2178-10.

Розгляд правок буде продовжено на наступних пленарних засіданнях.

Із заявою виступили співголови міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості».

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями у «Різному».

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив про створення у Верховній раді кількох міжфракційних депутатських об’єднань.

Головуючий закрив пленарне засідання.

10-13 березня народні депутати працюють в комітетах, комісіях і фракціях.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у вівторок, 17 березня 2020 року.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.