Пленарні засідання Верховної Ради України 24 жовтня 2013 року

plenar zasidan

 
У четвер, 24 жовтня, відбулися пленарні засідання третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, відкривши ранкове засідання, повідомив, що сьогодні відзначається День Організації Об'єднаних Націй.


"Приємно усвідомлювати, що Україна є однією з держав-засновників Організації Об'єднаних Націй. Побажаємо цій поважній міжнародній організації подальшої плідної роботи, здійснення високих сподівань людства щодо захисту прав людини, забезпечення рівності між людьми та подолання бідності і насильства у світі", - зазначив В.Рибак.

Головуючий повідомив, що дві фракцій - Партії регіонів та КПУ - вимагають оголосити перерву та надати можливість для заяви.

Представник фракції Партії регіонів Володимир Олійник повідомив, що учора запропонував на засіданні Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності тільки включити до порядку денного для розгляду у Комітеті двох законопроектів опозиційних депутатів С.Міщенка і А.Лабунської щодо лікування громадян України, які є осудженими, за кордоном.

"Але Комітет і голова Комітету категорично відмовилися поставити це питання на голосування і закрили засідання Комітету. Коли голова Комітету говорив про Регламент і порушення, то я вам скажу так: коли стоїть питання про підписання Угоди про асоціацію України, коли стоїть питання про здоров'я вашого лідера, то всякі посилання на регламентні норми це є цинізм, шановні панове опозиція. Цей цинізм ви проявляєте особисто", - заявив В.Олійник.

Народний депутат побачив у поведінці опозиції два варіанти: "або ви категорично проти підписання цієї угоди і в такій спосіб хочете її зірвати, або ви сьогодні не хочете, щоб Юлія Тимошенко лікувалася. Бо ви сьогодні боїтеся, що вона вийде на волю і вам прийдеться там в Німеччині їй подивитися в очі".

За словами В.Олійника, законопроекти народних депутатів С.Міщенка і А.Лабунської недосконалі, їх потрібно доопрацьовувати. "Ми готові при умові, що опозиція буде приймати активну участь у голосуванні. Але ці законопроекти можна брати за основу", - зазначив він.

Фракції "Батьківщина" і "УДАР" також вимагали оголосити перерву або надати можливість для заяви.

Керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк зазначив, що "Президент України Віктор Янукович заявив в минулий четвер, що він підпише законопроект, який виконає ключову вимогу Європейського Союзу, а саме, зупинить вибіркове правосуддя та дасть можливість підписати Угоду між Україною і Європейським Союзом.

Ми очікували від Президента України тиждень на внесення цього законопроекту до парламенту. Ми очікували від Партії регіонів тиждень на внесення цього законопроекту. Але у наших політичних опонентів все як завжди - сказали і нічого не роблять.

Тому ми, як відповідальна політична сила, яка зробить все для підписання Угоди між Україною і Європейським Союзом, яка зробить все для того, щоб Юлія Тимошенко була вільною людиною, сьогодні разом з нашими політичними партнерами і побратимами, а саме, три опозиційні фракції парламенту - це партія "Батьківщина", це фракція "УДАР" та фракція "Свобода" вносять до парламенту закон про заборону вибіркового правосуддя та зняття перешкод до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом", - повідомив керівник фракції.

А.Яценюк зазначив, що цей закон відповідає критеріям, які були визначені Радою Міністрів закордонних справ Європейського Союзу 10 грудня 2012 року. "Він не є індивідуальним актом законодавства. Цей закон передбачає заборону політичних переслідувань по відношенню до будь-якої особи, яка в Європейському суді з прав людини отримала рішення, що базується на порушенні пункту 18 базової Конвенції про права людини. Будь яка людина, яка отримала в Україні рішення Європейського суду з прав людини, отримає відповідно до цього закону право або на помилування або на амністію", - повідомив він.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Тарас Шевченко як постать світового значення (до 200-річчя з дня народження)" доповів голова Комітету з питань культури і духовності В'ячеслав Кириленко. Він зазначив, що зараз йде підготовка до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

"З огляду на це, світове українство, провідні шевченкознавці, звертаються із проханням до українського парламенту провести парламентські слухання: "Тарас Шевченко як постать світового значення" до 200-річчя з дня народження. Такий проект постанови розглянутий і в нашому профільному Комітеті і внесений усіма членами Комітету, які представляють всі п'ять фракцій парламенту та позафракційних. Пропонується провести слухання 5 березня наступного року із запрошенням представників організацій закордонних українців, провідних шевченкознавців та за участі всіх політичних сил, які представлені в українському парламенті", - повідомив В.Кириленко.

Верховна Рада 364 голосами "за" ухвалила постанову в цілому.

Народні депутати розглянули кілька законопроектів у другому читанні.

Верховна Рада прийняла в цілому проекти законів про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питань, що унеможливлюють виконання адміністративних стягнень і про внесення зміни до статті 22 Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" щодо реструктуризації фактичної бюджетної заборгованості шляхом видачі фінансових казначейських векселів.

Проект закону про мисливське господарство та полювання доповів народний депутат Нестор Шуфрич. Він зазначив, що чинний Закон "Про мисливське господарство" вже не відповідає тим вимогам часу і реаліям, які мають місце сьогодні.

"Закон врегульовує, з одного боку, відносини між органами місцевого врядування, і органами державної влади, і користувачами угідь. З іншого боку, піднімає відповідальність за браконьєрство. Ми маємо зараз зробити все, щоб мінімізувати. Тому що, на жаль, ми розуміємо, унеможливити браконьєрство ми не в змозі, з одного боку, підняти адміністративну і фінансову відповідальність за браконьєрство, з іншого боку, підняти права єгерській службі. Тому що, сьогодні вони мають право тільки затримати і чекати, поки для оформлення протоколу приїдуть представники правоохоронних органів. Ми з повагою до них ставимося, але деколи для цього потрібно більше ніж півдоби. Ми пропонуємо єгерській службі дати можливість затримати браконьєра, підписати відповідний протокол і доставити в правоохоронні органи", - пояснив він.

Н.Шуфрич висловив переконання, що ті дії, які будуть можливі після прийняття цього закону, мінімізують наслідки браконьєрства.

Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех повідомила, що Комітет на своєму засіданні одноголосно вирішив перенести розгляд законопроекту і розглянути його після отримання відповідних висновків міністерств та відомств. "Отже, сьогодні на розгляд Верховної Ради пропонується законопроект без подання Комітету ", - зазначила вона.

Голова Комітету висловила кілька зауважень до проекту, зазначивши, що він поданий для того, щоб народні депутати не побачили порівняльної таблички до нього.

І.Сех також сказала, що цей законопроект "виключає всякий вплив власників та користувачів земельних ділянок за місцем розташування мисливських угідь на процес надання їх у користування".

Під час обговорення народні депутати висловили різні думку щодо законопроекту. Представники фракції Партії регіонів повідомили, що будуть підтримувати проект, тому що у ньому врегульовано порядок відшкодування збитків, нанесених користувачу мисливських угідь, впорядковано назви тварин та термінології сфери регулювання законопроекту, збільшена відповідальність за правопорушення у сфері мисливського господарства та полювання, охорони та використання об'єктів тваринного світу. За їхніми словами, прийняття нового закону сприятиме збереженню державного мисливського фонду, збільшенню чисельності тварин та розширенню ареалу їх розповсюдження, захисту економічних інтересів користувачів мисливських угідь.

Представники інших фракцій зазначали, що з'явився проект, "за яким всю Україну поділять на дві категорії: елітні мисливці, які можуть цілодобово стріляти будь-де і в будь-кого, і пересічних мисливців, яким заборонять взагалі появлятися на мисливстві".

Законопроект було направлено на повторне перше читання.

Народні депутати розглянули проект закону про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" щодо погашення заборгованості за енергетичні ресурси.

Представники опозиційних фракцій повідомили головуючого про порушення Регламенту під час голосування за цей законопроект в цілому, зокрема, про зафіксований ними факт неперсонального голосування.

Головуючий оголосив до розгляду проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків, а потім поставив на переголосування пропозицію прийняти за основу законопроект про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" щодо погашення заборгованості за енергетичні ресурси.

Законопроект 232 голосами було прийнято за основу.

Під час доповіді голови Комітету з питань податкової та митної політики В.Хомутинніка законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків народні депутати з опозиційних фракцій зібралися біля трибуни для виступів.

Головуючий запитав, чи хочуть народні депутати розглядати цей законопроект і поставив на голосування пропозицію про прийняття законопроекту у другому читанні та в цілому без розгляду поправок.

Законопроект 239 голосами "за" було прийнято в цілому.

До розгляду було оголошено проект закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо здешевлення вартості робіт з підготовки та проведення земельних торгів.

Представники опозиційних фракцій продовжували перебувати під президією, перешкоджаючи доповідати представникові Комітету.

Головуючий оголосив перерву для проведення консультацій керівників фракцій у Голови Верховної Ради України.

Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Калєтнік після перерви закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання, яке розпочалося із запізненням на півгодини, Голова Верховної Ради України Володимир Рибак повідомив, що керівники фракцій запропонували розпочати засідання із виступів від фракцій.

Керівник фракції "Батьківщина" А.Яценюк повідомив, що опозиційні фракції пропонують включити до порядку денного проект закону про заборону вибіркового правосуддя та зняття перешкод, а також підтримують два законопроекти, які пропонує включити Партія регіонів.

А.Яценюк пояснив ситуацію, яка відбувається в парламенті. Він заявив, що "Партія регіонів сфальшувала поправку до Податкового кодексу, згідно з якою лідер фракції "УДАР" Віталій Кличко буде позбавлений права балотуватися на посаду Президента України на майбутніх виборах".

Керівник фракції "УДАР" Віталій Кличко заявив: "незважаючи на всі брудні провокації проти мене, я не боюся. В.Кличко також заявив, що він буде балотуватися на посаду Президента України.

"Сьогодні змінами до Податкового кодексу влада намагається знищити свої політичних конкурентів. Мене фактично намагаються позбавити громадянства України. Це - нонсенс і шахрайство. Не вийде!", - заявив він.

За словами керівника фракції КПУ Петра Симоненка, "у Верховній Раді представники олігархічних кланів сьогодні ділять посаду Президента України". П.Симоненко заявив, що фракція КПУ у цьому участі брати не буде. Він закликав Верховну Раду до ухвалення тих законів, які необхідні громадянам і суспільству.

Народний депутат І.Бриченко спростував свою причетність до авторства 36-ї поправки до законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу.

Голова Верховної Ради України В.Рибак зазначив, що він вивчив надходження поправок до законопроекту. Згідно з даними, народний депутат І.Бриченко вніс 31 поправку до цього проекту. Під час підготовки законопроекту до другого читання пропозицій про відхилення поправок не було.

Головуючий пояснив: через те, що відбувалося у сесійному залі, прозвучала пропозиція із залу проголосувати за цей закон в цілому, що він й зробив. Тому рішення прийнято і потрібно працювати далі.

Голова Комітету з питань податкової і митної політики Віталій Хомутиннік розповів про підготовку законопроекту, який йому не дали доповісти у сесійному залі. За його словами, в цілому цей законопроект є позитивним.

В.Хомутиннік зазначив, що він відповідає за те, що текст законопроекту, який є у народних депутатів, є ідентичним тому, що розглядався Комітетом.

Щодо внесення поправок В.Хомутиннік пояснив, що народний депутат І.Бриченко подав 31 поправку саме до цього законопроекту, а не до того, який він називав.

Головуючий повідомив, що є три законопроекти, які стосуються лікування Ю.Тимошенко за кордоном. Він запропонував включити проекти законів: про заборону вибіркового правосуддя та зняття перешкод до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом і його державами-членами (реєстр. №3479); про внесення змін в статтю 84 Кримінального кодексу України щодо можливості лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі (реєстр. №3461); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо лікування засуджених за кордоном (реєстр. №2453а) до порядку денного наступного пленарного тижня.

Народні депутати 367 голосами "за" підтримали цю пропозицію.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення складу, змісту та порядку погодження документації із землеустрою доповів голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетнік. Він обґрунтував необхідність прийняття законопроекту відсутністю на законодавчому рівні складу та змісту певних видів документації із землеустрою, що призводить до формування у різних регіонах країни різних підходів до встановлення і закріплення на місцевості меж природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення, прогнозування, планування і організації раціонального використання та охорони земель, організації територій сільськогосподарських підприємств, установ і організацій, розробки і здійснення системи заходів із землеустрою для збереження природних ландшафтів тощо.

Народний депутат запропонував систематизувати види документації із землеустрою, визначити їх склад і зміст та встановити чіткий порядок погодження і затвердження документації із землеустрою.

Законопроект 252 голосами "за" було прийнято за основу.

Народні депутати розглянули у першому читанні та прийняли за основу та в цілому проект закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо здешевлення вартості робіт з підготовки та проведення земельних торгів.

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект про засади функціонування ринку електричної енергії України.

За результатами голосування відхилено проекти законів про внесення змін до Податкового кодексу (щодо оподаткування в умовах дії угоди про розподіл продукції) і про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо збільшення видатків Державному агентству з інвестицій та управління національними проектами України).

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у п'ятницю, 25 жовтня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.