Крим заявляє про намір ігнорувати екологічні закони Росії

krim zapovidniki

 
Як ми повідомляли раніше, анексія Криму ставить під загрозу знищення третини українських заповідників, що розміщуються саме на території півострова. Адміністрації всіх заповідників підпорядковані державними установами України: Міністерство природи України (Казантипський та Опукський природні заповідники (далі - ПЗ), національний природний парк «Чарівна Гавань»), Державному агентству лісових ресурсів (Кримський ПЗ та Ялтинський гірсько-лісовий ПЗ), Національній академії наук України (Карадазький ПЗ) та Академії аграрних наук (ПЗ «Мис Мартьян»). Власного органу, який би опікувався заповідними територіями в Криму немає. Питання подальшої долі кримських заповідників лишається одним з найбільш актуальних проблем в галузі охорони природи в Україні.


За повідомленням інформагенства «КримІнформ», 27 березня у Симферополі відбулась прес-конференція голови Республіканського комітету з охорони навколишнього природного середовища Геннадія Нараєва. За його словами, питання управління кримськими заповідниками піднімалося на зустрічі з делегацією Міністерства екології та природних ресурсів Російської Федерації . «Ми хочемо зберегти кримські заповідники у своїй юрисдикції» , - зазначив Нараєв у своєму виступі. Глава Рескомприроди уточнив , що влада розглядає об'єднання всіх 6 природних заповідників Криму в єдиний зі статусом «біосферного», що дозволить усунути розрізнене підпорядкування заповідників.

«Заяви керівництва Рескомприроди демонструють непрофесіоналізм і байдуже зверхнє ставлення не лише до українського законодавства, а і до російського», – коментує ситуацію заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. – Згідно Федерального Закону РФ «Про особливо охоронювані природні території» (ООПТ), національні парки і природні заповідники – винятково федеральні об’єкти і підпорядковані винятково Мінприроди Росії. Заповідники є найвищою категорією охоронюваних територій і не можуть мати місцеве значення».

«Статус біосферного резервату заповідникам Криму також присвоїти неможливо, адже зробити це може лише Комісія ЮНЕСКО з подання влади. Проте в світлі концептуального визнання цілісності України на рівні ООН, уявити таке рішення ЮНЕСКО важко», – додає Василюк.

Джерело в Мінприроди РФ повідомляє, що станом на 28.03.2014 жодних доручень щодо кримських заповідників немає. Крім того, пропозиції самого Мінприроди Росії, підготовлені для розгляду у Криму, лежать в правовому полі і цим зовсім відрізняються від «самодіяльності» Рескомприроди. Зокрема, на рівні Департаменту державної політики і регулювання у сфері охорони навколишнього середовища та екологічної безпеки Мінприроди РФ висунуто такі пропозиції:

1. Включити 6 державних природних заповідників, 1 національний парк , 17 природних заказників у федеральну систему ООПТ РФ, передавши їх у відання і безпосереднє управління Мінприроди Росії з виділенням Міністерству відповідних бюджетних асигнувань на їх утримання.

2. Для безпосереднього управління зазначеними ООПТ створити спеціалізовані федеральні державні бюджетні установи.

3. Включити Нікітський ботанічний сад у федеральну систему ООПТ і передати його у відання Російської академії наук.

4. Розглядати інші ООПТ як ООПТ республіканського значення, зосередивши державне управління ними в уповноваженому органі виконавчої влади Республіки Крим.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.