ПЗФ Криму після анексії може втратити свою цінність

zapovidniki krimu

 
Останнім часом все більше і більше занепокоєнь викликають заповідні території на анексованому півострові. Екологи ЕПЛ проаналізували їхнє становище та дійшли висновку, що ситуація склалася вкрай загрозлива. Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Національного екологічного центру України.

26 березня 2014 року самопроголошена Верховна рада Криму ухвалила націоналізацію заповідників, і з того моменту над ними нависла загроза втрати їхньої цінності. Cеред цих територій природні заповідники Казантипський, Кримський, Опукський, Ялтинський, Карадазький, а також національний природний парк «Черівна гавань».

Один із найстаріших заповідників Криму – Карадазький природний заповідник – знаходиться у невідомості. Сьогодні статус та категорія Карадазького природного заповідника не приведені у відповідність до Федерального закону від 14 березня 1995 року №33-ФЗ «Про особливо охоронювані природні території». Тобто, формально заповідник є беззахисним, натомість він був внесений до переліку державних підприємств та установ у галузі лісового та мисливського господарства та переданий до ведення Державного комітету з лісового та мисливського господарства відповідно до Розпорядження Ради Міністрів Республіки Крим від 2 вересня 2014 року №867-р. Такий «підвішений» статус дозволяє організовувати на території заповідника безчинства. Наприклад, було запропоновано добувати на кордоні із заповідником андезит, при чому власником кар’єру повинен був стати син депутата Державної ради Республіки Крим від провладної партії РФ. Місцеві жителі Коктебеля заявили, що будуть, у разі необхідності, перекривати дорогу до місця розробки кар’єру.

25 серпня 2014 року невідома доля спіткала Опукський та Казантипський природні заповідники. Голова Державної ради Криму Володимир Константінов повідомив, що розглядається питання про скасування вищезазначених заповідників на прохання місцевих жителів. За його словами, заповідники були створені із незрозумілою метою та залишили населення без традиційних місць випасу худоби.

Але не в усіх об’єктів стан був невизначений, доля Кримського природного заповідника повернулась до реалій радянських часів. 4 червня 2014 року Рада міністрів Криму ухвалила розпорядження № 464-р «Про передачу об’єктів нерухомості в безоплатне користування управлінню справами президента РФ», серед переліку об'єктів було зазначено і Кримський природний заповідник. Це найвідоміший та найбільший заповідник Криму, який тепер є державним господарством для елітних полювань.

Природно-заповідний фонд Севастополя також спіткали зміни. 4 заповідні території раніше мали статус загальнодержавного значення, а тепер всі вони стали регіональними. У травні 2015 року Головне управління екології та природних ресурсів м. Севастополя ухвалило Постанову від 25.05.2015 № 417-ПП, якою було затверджено «Перелік особливо охоронюваних природних територій регіонального значення, розміщених в місті Севастополі». Постанова містить всі об’єкти, що були створені згідно із українським законодавством.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.