​Історія про Аксьонових і Крим

Три роки тому підрозділи російської армії захопили парламент та уряд Криму і вивісили над ними прапор росії… До цієї дати Незалежна медіа-профспілка спільно з Національним газетно-журнальним видавництвом і Кримським домом організували безкоштовний перегляд фільму Ігоря Чайки «Острів Крим. Дежавю».


Стрічка розповідає про передумови захоплення російськими окупантами українського півострова. Найцікавіше, що ці події передбачив письменник Василь Аксьонов, який наприкінці ХХ сторіччя написав роман «Острів Крим», а сепаратист Сергій Аксьонов на початку ХХІ втілював пророцтво в дійсність. Звісно ж, це єдина паралель, яку помітив режисер фільму Ігор Чайка. Власне, це і стало тією червоною ниткою, якою було прошито кінострічку.

Ігор Чайка розповідає, що ідея фільму з’явилась в 2008 році: «Фільм був задуманий одразу після того, як росія почала війну з Грузією. Мені стало очевидно, що наступною може бути Україна, власне, Крим. Коли почалась війна в Грузії, я часто їздив до Криму і бачив, як там усе відбувається – роздача російських паспортів, виступи одіозних активістів типу Глушкова, відкриття Московського дому в Севастополі. Тодішній президент Мітя Ведмєдєв оголосив в Севастополі общерасійський парад. Власне, ми тоді приїхали і знімали то дійство», – згадує режисер.

Прем’єра документального фільму «Острів Крим. Дежавю» відбулась 24 травня 2014 року в рамках українського тижня на білорусько-польському незалежному телеканалі «Белсат», а загальноукраїнська прем’єра відбулась трохи пізніше – 25 грудня 2014 року на Першому Національному каналі.

Прес-служба Незалежної медіа-профспілки України

Фото Світлани Соколової



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.