​Закликаємо світ зробити «справу Миколи Семени» гучною

20 березня в окупованому Криму розпочався розгляд по суті кримінальної справи російської фсб стосовно кримського журналіста Миколи Семени. На сьогоднішній день Микола Семена опинився заручником у власній домівці — у Криму, йому загрожує до п'яти років ув'язнення за те, що він не визнає російської окупації півострова.


Засідання суду Залізничного районного суду міста Сімферополя, що контролюється кремлем, яке було призначене на 20 березня, перенесено на 3 квітня 14:00 через нестачу місця у залі для забезпечення гласності процесу.

Незалежна медіа-профспілка України в черговий раз висловлює солідарність з колегою та наполягає на незаконності його кримінального переслідування. На сьогодні ми маємо прецедент, коли журналіста незаконно судять за точку зору і публічне висловлювання факту, який визнаний та засуджений багатьма авторитетними міжнародними інституціями, такими як ООН, Рада Європи та ПАРЄ, ОБСЄ, Конгрес США та інші.

Оскільки «судовий процес» над Миколою Семеною відбувається на окупованій території, це робить сумнівним можливість об'єктивного розгляду справи і справедливого «вироку». Тому неможливо допустити, щоб ця незаконна судова розправа пройшла непомітно. Тим більше, що кримінальна справа фсб щодо Миколи Семени — не перша і не єдина: кримінального переслідування за аналогічною статтею кримінального кодексу рф (280.1) продовжується стосовно інших журналістів, які вимушені були покинути Крим та стати переселенцями на материковій частині України.

Усі ми — медіа-організації України, росії та світу — маємо гучно заявити про свою солідарність з Миколою Семеною та максимально оприлюднити інформацію щодо «судового процесу» над ним. Ми закликаємо українських, російських та міжнародних журналістів разом з нами слідкувати за судовим процесом над Миколою Семеною та оприлюднювати інформацію про нього на своїх ресурсах.

Ми вважаємо, що ця кримінальна справа має стати не просто «справою Семени», а нашою спільною боротьбою за свободу слова як базову європейську цінність.

Окрім європейських та західних партнерів, звертаємося і до союзу журналістів росії з пропозицією долучитися до громадського процесу захисту кримського журналіста Миколи Семени — як до організації, що на міжнародних майданчиках представляє країну, влада якої порушує права людини в Криму.

Прес-служба НМПУ

Микола Семена. Фото euromaidanpress.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.