Кандидат від «УДАРу» подав звернення до Конституційного Суду

ksu

 
Кандидат від «УДАРу» по 215-му одномандатному виборчому округу Ігор Опадчий подав конституційне звернення до КСУ щодо офіційного тлумачення пункту 3 статті 7 Закону України «Про Державний реєстр виборців» стосовно права виборців голосувати за кандидатів в народні депутати в одномандатних округах у випадку тимчасової зміни місця голосування.


Причиною подання такої заяви стала новина, яку розповсюдили ЗМІ про те, що кандидат від Партії регіонів і власник мережі супермаркетів «Епіцентр» Галина Герега планує привезти в 215 округ Києва всіх співробітників мережі магазинів на голосування 28 жовтня 2012 року. Таким чином, всі 10 тисяч співробітників можуть вирішити долю виборів в окрузі або суттєво спотворити волевиявлення територіальної громади.

Ігор Опадчий заявив: «Діюче законодавство допускає можливість такого «політичного шахрайства». Але необхідно діяти і обов’язково захистити право територіальної громади самостійно, без сторонньої допомоги, визначати свого представника у Верховній Раді. Саме тому Конституційний суд має обов’язково виправити цей недолік законодавства та невідповідність Конституції України».

Справа у тому, що пункт 3 статті 7 Закону України «Про Державний реєстр виборців» передбачає можливість «приїжджої» людини голосувати за невідомого для неї мажоритарника. Але це не відповідає Конституції України в частині вільності й рівності пасивного та активного виборчого права.

Співробітник «Епіцентру» або іншого великого підприємства з будь-якого міста, області, району не може бути обізнаним про всіх кандидатів у окрузі, не може знати програму кандидатів та не знає потреби мешканців округу. Як не має права за них визначати їхні потреби, в тому числі - обирати представника громади у Верховній Раді.

Більше того, кандидати позбавлені рівного права на агітацію серед виборців, які не проживають в окрузі, а це - порушенняя Конституції.

Ігор Опадчий додав: «Я розумію, яким рівнем довіри користуються суди сьогодні. Але необхідно довести правильність позиції та захистити інтереси громади: якщо не в Конституційному суді, то іншим законним способом», - повідомляє прес-служба «УДАРУ».



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.