Микола Оніщук: Повернення до пропорційно-мажоритарної системи перевершили найнегативніші очікування експертів

onischuk assambleya

 
Парламентські вибори-2012 засвідчили небезпечність та шкідливість застосування в українських реаліях змішаної пропорційно-мажоритарної виборчої системи. Таку думку висловив екс-міністр юстиції, президент Інститут правової політики Микола Оніщук.


Він нагадав, що всупереч попереднім обіцянкам, включаючи і Партію регіонів, пропорційна система з відкритими регіональними партійними списками так і не була запроваджена. Навіть незважаючи на те, що потреба в цьому була відображена в першому Посланні Президента Віктора Януковича до народу та Верховної Ради України.

Як відомо, ще за рік до проведення парламентських виборів, 17 листопада 2011 року був ухвалений закон про вибори народних депутатів. На превеликий жаль, опозиційні парламентські партії тоді погодилися на запровадження змішаної системи виборів в обмін на технічні поступки. 

Ще під час напрацювання законопроекту, екс-міністр юстиції Микола Оніщук попереджав, що перехід до пропорційної системи із закритими списками, так як і мажоритарна система, в українських умовах веде до політичної корупції та застосування адміністративного ресурсу і здатна спотворити результати народного волевиявлення. 

Реалії парламентських виборів це засвідчили: наслідки повернення до пропорційно-мажоритарної системи перевершили найнегативніші очікування експертів та політиків. Тотальний підкуп виборців, використання з цією метою не тільки приватних, а і бюджетних коштів у поєднанні з використанням адміністративного ресурсу носило безпрецедентний характер.

По суті, легалізований через мажоритарну систему підкуп виборців веде не тільки до знецінення і спотворення політичних та ідеологічних цінностей, а й до ерозії масової свідомості. «Замість політичного розвитку нації відбувається її політична деградація та регрес. Тому парламентські вибори 2012 року мають стати останніми в новітній українській політичній історії, коли була застосована одіозна для України змішана пропорційно-мажоритарна система виборів», - закликає експерт.

Відтак, потреби розвитку політичної системи в Україні вимагають ухвалення Виборчого Кодексу з уніфікованими правилами проведення усіх видів виборів та запровадження, врешті-решт, пропорційної системи виборів з відкритими регіональними партійними списками, коли голосування відбувається за регіональні персоніфіковані списки кандидатів, висунутих політичними партіями.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.