​Сварка президента США з мером Лондона викликала заклики скасувати візит Трампа до Британії

У Лондоні пролунали нові заклики скасувати, або відкласти на невизначений час планований державний візит президента США Дональда Трампа через заочну суперечку американського керівника з мером Лондона, повідомляє «Голос Америки».


Мер Садік Хан - один з найчільніших посадовців у Європі, який називає себе віруючим мусульманином.

Критику у деяких британських колах викликали дописи президента Трампа у Twitter після терористичних нападів на Лондонському мосту у суботню ніч 3 червня. У дописах Дональд Трамп спочатку звинуватив лондонського мера у применшуванні небезпеки: «Принаймні 7 загиблих і 48 поранених у терористичному нападі, а мер Лондона каже, що «нема причин турбуватися!»

Критики одразу ж зауважили, що коментар американського президента фактично перекручує зміст сказаного Садіком Ханом, бо вириває фразу з важливого контексту. Насправді лондонський мер пояснював мешканцям британської столиці, що у відповідь на теракти на вулицях з’являться додаткові озброєні патрулі, і що ці заходи не повинні бути «причиною для стурбованості».

Лондонський мер не відповідав на той закид, а представники мерії заявили, що він заклопотаний важливішими справами і не має часу, щоб відповідати на «погано поінформовані дописи у Twitter».

Садік Хан, який має пакистанське коріння, однозначно і беззастережно засудив напади у Лондоні: «Я розгніваний і розлючений тим, що ті три чоловіки (нападники) намагалися виправдати свої дії релігією... Ідеологія, якої вони дотримувалися, перекручена й отруйна, і не має місця в ісламі. Я засуджую цей терористичний акт, але також ту отруйну ідеологію, якої дотримувалися ті чоловіки та дехто інший».

Але згодом президент Дональд Трамп знову взявся за Twitter і написав: «Жалюгідне виправдання лондонського мера Садіка Хана, якому довелося швидко думати про його заяву про «відсутність причин турбуватися». Ключові ЗМІ старанно працюють, поширюючи це».

Прем’єр-міністр Тереза Мей не захотіла жодним чином коментувати висловлювання, а лише відповіла, що Хан «добре працює». Але ті британські політики й коментатори, які не обтяжені відповідальними посадами та дипломатичним етикетом, не стримуються з обуренням.

Лідер британської Ліберально демократичної партії Тім Фаррон сказав: «Цей чоловік ображає наші національні цінності в час трауру».

Речниця президента Трампа Сара Гакабі Сандерс звинуватила ЗМІ у «накручуванні» теми. У відповідь на запитання журналістів у Вашингтоні вона сказала: «Я зовсім не бачу, щоб президент шукав сварки з мером Лондона».

Садік Хан, насправді, віддавна критикував Дональда Трампа. Ще під час президентської виборчої кампанії Хан висловлював незгоду з поглядами Трампа і сподівався, що той програє вибори. Згодом лондонський мер критично висловлювався про наміри Трампа запровадити заборону на в’їзд до США мусульманам з певних країн і казав, що погляди американського лідера на іслам «неосвічені».

Американська газета Washington Post нагадує, що ще тоді навесні 2016 року Дональд Трамп був обурений і відповів так: «Він мене не знає, ніколи не зустрічав, не знає усього про мене… Я вважаю ті заяви дуже неввічливими. Якщо відверто, передайте йому, що я пам’ятатиму ті заяви».

Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо у ці дні також скористався Twitter, щоб написати: «Мер Садік Хан виконує надзвичайну роботу, підтримуючи лондонців у болісний час. Напад на нього з боку президента Трампа неприйнятний».

Тим часом американська організація, що об’єднує мерів понад тисячі міст у США (US Conference of Mayors) заявила, що підтримує мера Лондона Садіка Хана: «Він опанував кризу смерті й руйнування як це роблять мери, щоб подолати страх, заспокоїти мешканців Лондона і підтримати працівників відповідних служб, які й далі захищають, обороняють та надають термінову допомогу лондонцям».

Дональд Трамп та Садік Хан. Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.