​Мадрид забороняє референдум про незалежність Каталонії

Іспанський уряд намагається не допустити референдум про незалежність Каталонії - заможного північно-східного регіону з укоріненими традиціями середньовічного князівства та сучасної автономії.


Конституційний суд Іспанії назвав нечинним схвалений каталонським парламентом 6 вересня закон про проведення референдуму, а державна прокуратура оголосила, що висуватиме карні обвинувачення щодо тих депутатів у Барселоні, які голосували за рішення, повідомляє «Голос Америки».

Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой назвав дії каталонських політиків «актом непокори». «Те, що не відповідає закону, не є демократичним», - заявив прем’єр.

Але лідери Каталонії заявляють, що ідеї незалежності мають широку підтримку серед населення і референдум таки відбудеться згідно з оголошенням - 1 жовтня.

Після рішення конституційного суду Іспанії каталонський парламент затвердив механізм дій на випадок, якщо учасники референдуму проголосують за відокремлення.

Раніше головний прокурор Іспанії оголосив, що прокуратура також притягатиме до карної відповідальності тих представників регіонального уряду Каталонії, які підписуватимуть рішення щодо референдуму.

Раніше прем’єр-міністр Рахой заявляв, що готовий вести з лідерами у Барселоні переговори про зміну відносин між місцевою адміністрацією Каталонії та національним урядом у Мадриді, але підкреслював, що не піде на зміни конституції.

Як і інші регіони Іспанії, Каталонія вже зараз користується багатьма автономними правами: керує своєю системою освіти, охорони здоров’я та місцевого оподаткування.

Рух за незалежність Каталонії залишається мирним і добре організованим на відміну від сепаратистського насильства, яке лише нещодавно вгамувалося в іншому іспанському регіоні - Країні басків.

Деякі каталонці вважають, що їхній заможний регіон субсидує менш промислово розвинені частини Іспанії, такі як Андалузія.

В Каталонії нараховують близько 5 з половиною мільйонів виборців.

Організатори референдуму заявляють, що одразу ж проголосять відокремлення, якщо голосувати 1 жовтня прийдуть принаймні 50% і якщо більшість з них підтримає незалежність.

Кореспонденти й коментатори вказують, що у каталонському парламенті зараз переважають пронезалежницькі націоналістичні партії, але думки самих мешканців Каталонії розділені, тому результати пропонованого референдуму могли б бути несподіваними.

Більша частина історичної Каталонії була приєднана до іспанської держави у 15 сторіччі і віддавна намагалася зберегти свою мову та самобутність.

Північні землі історичної Каталонії є частиною Франції.

Як і на референдумі про незалежність Шотландії 2014 року, на якому шотландці проголосували проти відокремлення, активні дискусії в Каталонії точаться довкола того, чи мала би Барселона автоматичне право на самостійне членство у Європейському Союзі.

Каталонський парламент. Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.