​Доповідь по хіматаці в Хан-Шейхуні надійде до Ради Безпеки ООН

Звіт Спільного механізму ООН і Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) по хімічній атаці в районі сирійського міста Хан-Шейхун буде представлений на розгляд РБ ООН протягом найближчого тижня, сказав агентству «Анадолу» глава ОЗХЗ Ахмет Узумджу.


Глава організації нагадав, що режим Башара Асада (який іменує себе урядом Сирії) ще в 2013 році приєднався до Конвенції про заборону хімічної зброї, проінформувавши ОЗХЗ про запаси хімзброї в Сирії. Близько 1300 тонн хімічної зброї було згодом вивезено з Сирії та знищено під контролем ОЗХЗ.

«ОЗХЗ почала розслідування на предмет наявності арсеналу прихованих хімічних речовин або тих, які повинні були внести в список врахованих. Цей процес триває », - сказав Узумджу.

Прихильники Башара Асада 21 серпня 2013 року застосували в передмісті Дамаска - Східній Гуті хімічну зброю, що призвело до загибелі 1400 чоловік, в тому числі жінок і дітей, постраждало понад 10 тисяч осіб.

Ця подія стала «червоною рискою», переступивши яку режим Асада повинен був зіткнутися з військовим втручанням США. Саме про це попереджав Вашингтон. Однак в ситуацію втрутилася росія, запропонувавши повністю знищити всі запаси хімічної зброї в арсеналі Асада. Тим самим москва випередила військові плани США по Сирії. Відповідна домовленість була досягнута 15 вересня 2013, після чого ОЗХЗ приступила до знищення запасів хімічної зброї в Сирії. Цей процес завершився 19 серпня 2014 року.

У той же час керівництво ОЗХЗ висловило стурбованість у зв'язку з наявністю неврахованої хімзброї в арсеналах режиму Асада.

Згідно з доповіддю «Мережи з прав людини в Сирії» від серпня 2017 року, з вересня 2013 року прихильники Асада здійснили в Сирії не менше 174 хіматак.

Говорячи про загибель сотень людей в результаті хіматаки в Східній Гуті, Узумджу зазначив, що на момент скоєння цього злочину Сирія ще не приєдналася до Конвенції про заборону хімічної зброї. Тому в світлі Женевського протоколу від 1925 року задіяний так званий Механізм генсека ООН, зазначив глава організації.

Група з 12 експертів, дев'ять з яких були представниками ОЗХЗ, прийшла до висновку, що для хіматаки був використаний отруйний газ зарин.

«У висновках експертної групи не містилася інформація про сторону, яка застосувала хімзброю. Світова громадськість все ще чекає відповіді на це питання. Сподіваюся, в майбутньому питання буде вивчено, а винні - притягнуті до відповідальності і покарані», - сказав Узумджу.

Говорячи про хімічну атаку на місто Хан-Шейхун, здійснену четвертого квітня поточного року і яка забрала життя щонайменше 100 мирних жителів, глава ОЗХЗ зазначив, що Комісія з встановлення фактів (FFM) прийшла до висновку про застосування в ході атаки отруйного газу зарин.

За його словами, у FFM немає повноважень по визначенню сторони, яка застосувала хімічну зброю, і це питання знаходиться у веденні Спільного механізму ООН і ОЗХЗ.

«Доповідь Спільного механізму ООН і ОЗХЗ по хіматаці в Хан-Шейхуні буде направлена до РБ ООН в кінці жовтня. Одна з копій буде направлена в ОЗХЗ. Після цього, ймовірно, можна буде зробити інші кроки. Якщо буде прийнято остаточне рішення по стороні, яка застосувала хімзброю, то актуалізується питання заходів у цьому напрямку», - сказав Узумджу.

Глава ОЗХЗ також прокоментував звинувачення російської сторони і прихильників режиму Асада в тому, що експерти організації не відвідали Хан-Шейхун для вивчення ситуації на місцях. «Ця обставина не позначиться на висновках Комісії з встановлення фактів. Всі факти обгрунтовані з наукової точки зору, проведені лабораторні дослідження, які довели наявність газу зарин», - підкреслив Узумджу.

Глава організації зазначив, що прихильники Асада також представили ряд висновків, які збіглися з висновками ОЗХЗ, в зв'язку з чим відпала необхідність в додаткових ризиках, пов'язаних з поїздкою експертів в Хан-Шейхун.

За словами Узумджу, члени Комісії з встановлення фактів діяли не безпосередньо в самій Сирії, а в суміжних країнах. Підтримку роботі FFM надала і Туреччина.

За інформацією Комісії з встановлення фактів від п'ятого жовтня, отруйний газ на півночі Сирії був використаний і за п'ять днів до масштабної хіматакі на Хан-Шейхун. «30 березня в місті Аль-Латаміна в 25 кілометрах від Хан-Шейхун вже був застосований газ зарин. Це питання також вивчається експертами Комісії з встановлення фактів. Думаю, що і ця доповідь буде оприлюднена протягом одного-двох тижнів», - сказав глава ОЗХЗ.

За його словами, тільки в 2016 році отруйний хлористий газ в Сирії застосовувався більше 60 разів.

Незалежна міжнародна комісія з розслідування подій в Сирії шостого вересня оприлюднила звіт, в якому міститься висновок про те, що за хіматакою в Хан-Шейхуні стоять прихильники Асада, сказав глава організації.

«Висновки комісії мали лише рекомендаційний характер. Тому міжнародне співтовариство очікує висновків Спільноого механізму ООН і ОЗХЗ », - сказав Узумджу.

Фото aa.com.tr



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.