​Боріс Джонсон намагається приховати звіт парламентського комітету про втручання московії в референдум 2016 року та британську політику

У понеділок чинного прем'єр-міністра Великої Британії, Бориса Джонсона, звинуватили у тому, що це він наказав приховати інформацію про те, що Даунінґ Стріт 10 (так називають резиденцію уряду в Лондоні — прим. Radio Lemberg) відмовився дати дозвіл на публікацію потенційно вибухового звіту парламентського комітету про московитське втручання у політику Великої Британії, а зокрема – у політику Консервативної партії.


У понеділок Даунінґ Стріт 10 (уряд консерваторів) повідомив, що він не дозволить опублікувати 50-сторінковий звіт Комітету з розвідки та безпеки до найближчих виборів, що спричинило масу скарг через затягування публікації.

Довідка Radio Lemberg: дочасні загальні вибори до Палати Громад (нижньої палати парламенту країни, 650 мандатів) заплановано на 12 грудня 2019 року; наразі консерватори йдуть першими в опитуваннях (40%), лейбористи, починаючи з липня, дуже сильно від них відстали (25%), за ними йдуть ліберали (20%) та партія BREXIT (10%).

Голова цього комітету, Домінік Ґрів, сказав, що від цього рішення у всіх «просто щелепа відпала», додавши, що жодного пояснення затягуванню публікації уряд торі не дав, а лейбористи і представники Шотландської національної партії звинуватили Даунінґ Стріт 10 у небажанні визнати весь масштаб московитського втручання.

Зокрема, свіжим доказом втручання московитів є спроби кремля проникнути у середовище Консервативної партії за допомогою московитського дипломата, якого підозрюють у шпіонажі. Він п’ять років у Лондоні працював над налагодженням стосунків з лідерами торі і безпосередньо з Борісом Джонсоном.

Зараз вже можна повідомити про те, що Сєрґєй Налобін, який одного разу описав майбутнього прем’єр-міністра «нашим хорошим другом», живе у московській багатоповерхівці, яку називають «будинком ФСБ», бо там мешкає дуже багато працівників головної розвідувальної агенції кремля.

Звіт Комітету ґрунтується на аналізі британських розвідувальних органів, а також третіх осіб, як, наприклад, колишнього офіцера MI-6, Крістофера Стіла, але звіт ще має отримати кінцевий дозвіл на публікацію від Даунінґ Стріт 10. Це мало б статися хоча б за день до розпуску чинного парламенту, тобто у вівторок.

Джерела в уряді стверджують, що влада й не надіялась, що це станеться вчасно, заявляючи, що власне повний процес підписання дозволу на публікацію зазвичай займає шість тижнів. Спікер уряду додав: «Такі звіти, як цей, перед публікацією мусять спершу пройти певний процес перевірки, і комітету це добре відомо».

Однак, цілком зрозуміло, що звіт вже затверджено розвідувальними органами, і що це вже є частиною довгого процесу затвердження, який почався ще наприкінці березня 2019 року. А Даунінґ Стріт 10 отримала фінальний документ 17 жовтня 2019 і мала б підписати звіт наприкінці минулого тижня.

Пан Ґрів Грів: «Протокол є зрозумілим. А якщо прем’єр-міністр має хорошу причину для затягування публікації, то він мусить пояснити комітету, що це за причина, і зробити це протягом 10 днів з часу отримання звіту. Якщо ж ні, звіт мають опублікувати».

Зокрема, у звіті проаналізовано спроби московії втрутитися у референдум 2016 року стосовно виходу Великої Британії з Евросоюзу. Члени цього комітету, які завжди таємно зустрічаються через зрозумілу делікатність їхньої роботи, хотіли дати рекомендації для запровадження кращих гарантій безпеки напередодні грудневих виборів.

Ян Лукас, лейборист, член комітету з питань цифрових технологій та засобів масової інформації, який проводив пов’язані з референдумом у 2016 році розслідування, сказав, що «уряд мусить відверто висловити свій погляд стосовно втручання московії у політику Великої Британії».

Члени чинного уряду стверджують, що немає жодних прикладів успішного втручання московитів у британські вибори, але пан Лукас сказав, що це треба дуже ретельно перевірити: «Це рішення скидається радше на спробу уникнути грамотного вивчення того, про що нам уже відомо».

Комітет також заслухав твердження про те, що Консервативна партія отримувала кремлівські гроші через емігрантів, які проживають у Великій Британії і які роблять великі пожертви на її користь, хоча сама партія неодноразово заперечувала незаконність отримування таких грошей.

У 2014 році Любов Чернухіна, дружина колишнього заступника міністра фінансів московії, заплатила £160,000 за гру в теніс з Борісом Джонсоном та Девідом Кемероном. Ця гра була головним лотом на літньому аукціоні Консервативної партії. Крім того, у 2013 році гостем благодійного вечора був Васілій Шестаков, партнер владіміра путіна з дзюдо.

Членів комітету також ознайомили з екстраординарною й очевидно успішною спробою Сєрґєя Налобіна (який, до речі, заснував прокремлівську парламентську групу «Консервативні друзі московії») проникнути в коло консерваторів.

Під час свого перебування у Великій Британії, Налобін відвідував ексклюзивні благодійні аукціони Консервативної партії та зустрічався з її поважними керівниками. Наприклад, у січні 2014 року він позував для фото поруч з Борісом Джонсоном на урочистому заході в мерії Лондона. Налобін виклав фото у Twitter з підписом про тодішнього мера Лондона, вказавши, що він є «нашим хорошим другом», і що він говорив «теплі слова» про московитів.

Ще у 2012 році «Консервативні друзі московії» провели вечірку у Кенсінґтонському саді посольства московії, на якій були присутніми 250 московитів та британських гостей, зокрема консерватори, які згодом зіграли помітну роль у кампанії референдуму. Одним з них був Метью Елліот, який очолив пробрекзитівську групу «Vote Leave», ще одним був Домінік Каммінґс, який зараз є головним стратегом прем’єр-міністра.

Ще однією з гостей була майбутня подруга Джонсона, Керрі Сімондс, активістка торі. На той час вона працювала в офісі Джона Віттінґдейла, пробрекзитівського депутата, який був почесним віце-президентом тієї групи. Групу було розформовано лише після розкриття прямих зв’язків Налобіна зі службою зовнішньої розвідки московії.

У ці вихідні тіньовий міністр закордонних справ, Емілі Торнберрі, висловила занепокоєння через зв’язки Каммінґса з московією, також вона спитала, який рівень перевірки безпеки пройшов сам Каммінґс після того, як до неї зі серйозними побоюваннями звернувся інформатор офіційного рівня.

Торнбері поцікавилася, чи Каммінґса питали про його стосунки з членами групи «Консервативні друзі московії», а також про мету його трирічної роботи у посткомуністичній московії у 1994–1997 роках.

Своє розслідування The Guardian проводило з незалежним московитським новинним веб-сайтом «Инсайдер». Держреєстри майна свідчать про те, що Налобін володіє апартаментами за адресою «Мичуринский проспект 27», що у південно-західній частині москви. Зв'язки мешканців цього будинку з державними шпигунськими агенціями є настільки міцними, що ріелтори можуть сміливо продавати житло в «будинку ФСБ» за цінами, набагато вищими від ринкових.

Члени Палати лордів провели спеціальні дебати стосовно затримання публікації звіту після нагального прохання безпартійного члена Палати лордів, Девіда Андерсона, експерта з питань національної безпеки, який наполіг на тому, що затримка є невиправданою. «Боюсь, що це рішення лиш породжує сумніви стосовно уряду та його мотивів», - сказав він.

Ерл Гов, відповідаючи від імені уряду, сказав лордам: «Та кількість часу, який мав уряд для цього звіту, зовсім не є незвичною. Цей звіт отримали 17 жовтня, це вже й не так давно. І прем’єр-міністр має право висловити свою думку стосовно вмісту цього звіту».

Стюарт Макдональд, речник Національної партії Шотландії у справах оборони, сказав: «Парламент ось-ось підведуть до загальних виборів без повного розуміння усього того масштабу втручання московії у більшість наших останніх демократичних голосувань».

Dan Sabbagh, Luke Harding, The Guardian, 04.11.2019

Переклад українською - Петро Козак

На фото: Сєрґєй Налобін під час презентації групи «Консервативні друзі московіі» у серпні 2012 року на території московитського посольства у Лондоні



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Заява спікера Джонсона нарешті підкріплена його рішучістю винести на голосування 60 мільярдів доларів допомоги від США Україні

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.