Провокація з відкриттям «представництва ДНР» у Чехії вдалася?

dnr chehiya1

 

В індустріальному місті Остраві, що на півдні Чехії, 1 вересня відбулося відкриття так званого «Представницького центру ДНР», який представники угруповання «ДНР» називають першою своєю «дипломатичною установою» в Європі. У Міністерстві закордонних справ Чехії запевняють, що вони не вважають це угруповання державою, і жодних повноважень ця «громадська спілка», а саме в такому юридичному статусі її зареєстрував місцевий суд, немає. Українське дипломатичне відомство гостро відреагувало на цю подію, висловивши протест і вручивши ноту Посольству Чеської Республіки в Україні.


В одному з центральних і найдорожчих готелів міста Острави під прапорами Чехії та угрупування «ДНР» в обстановці підвищеної безпеки відбулася презентація так званого «Представницького центру ДНР». Акція тривала близько півгодини, бо, як заявила організаторка, «перед входом стоять демонстранти і керівництво готелю нас тут не хоче». На вулиці перед будовою з прапорами України протестували чеські активісти з руху «Капутін», які назвали подію «акцією російської пропаганди і кремлівським театром».



На прес-конференції виступила голова чеської організації «Народна самооборона» Нела Ліскова, яка називає себе «почесним консулом «Донецької народної республіки» в Чеській Республіці».

За словами Ліскової, яку чеські ЗМІ називають «екстремістським політиком», метою відкриття центру є інформування чеської громадськості про події в «ДНР» та посилення співпраці «між двома народами».

«Розширити наші стосунки і цим зміцнити відносини між Чехією та «Донецькою народною республікою», – заявила пані Ліскова на прес-конференції, яка тривала близько півгодини і викликала чималий інтерес серед чеських засобів масової інформації.

Ліскова також зачитала привітання від Наталії Никонорової, яка називає себе «міністром закордонних справ ДНР», в якому вона подякувала «чеським однодумцям за величезну працю, завдяки якій стало можливе відкриття першого в країнах Європейського союзу офіційного Представницького центру ДНР».

dnr chehiya2
Протест чеських активістів з руху «Капутін»

Ніхто з представників угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним, під час презентації не виступав, хоча Нелі Ліскова згадала, що там були люди, які походять з цього регіону, і очевидно, поділяють погляди сепаратистів.

Із представників чеського політикуму був присутній лише депутат від Комуністичної партії Чехії та Моравії Зденєк Ондрачек, який раніше вже відвідував окуповані території України і висловлював свою підтримку сепаратистам.

Офіційна чеська реакція: наші можливості обмежені

Напередодні всі депутати чеського парламенту отримали запрошення від Нели Ліскової на презентацію її центру, під яким вона підписалася як «почесний консул Донецької народної республіки в Чеській Республіці».

Україна, яка не має посла у Чехії, після відставки замішаного в багатьох скандалах Бориса Зайчука, заявила про свій протест, і в ноті до посольства Чехії в Україні вимагала «вжити всіх необхідних заходів для перегляду рішення регіональної влади щодо фактично відкриття «представництва» терористичної організації, яке суперечить міжнародному праву та двостороннім українсько-чеським угодам».

Відреагували також депутати від правоцентристської партії «ТОР 09», які висловили обурення надходженням таких запрошень. Європарламентар від Чехії Яромір Штєтіна в розмові з Радіо Свобода назвав цю подію «провокацією», яка може зашкодити іміджу Чехії в Європі.

dnr chehiya3
Протест чеських активістів із руху «Капутін»

Євродепутат написав листа до міністра закордонних справ Чехії Любомира Заоралка, в якому закликав міністра використати свої повноваження, щоб домогтися судового переслідування щодо Нели Ліскової, яка «підтримує тероризм», адже «представники так званої «Донецької народної республіки» є терористами і за чеськими законами».

Вже наступного дня міністр закордонних справ Чехії відповів на листа депутата, в якому запевнив, що «міністерство приділяє належну увагу цьому питанню», виступало з заявами про неприпустимість «намагання пані Нели Ліскової виступати як «почесний консул «Донецької народної республіки» в Чеській Республіці» і про те, що вони офіційно повідомили про це Ліскову листом. На думку міністра, такі титули могли б «викликати помилкове враження, що йдеться про дипломатичну місію», адже термін «представницький» в чеській мові вживається щодо посольства іншої держави.

dnr chehiya4
Голова чеської організації «Народна самооборона» Нела Ліскова (ліворуч)

Разом з тим, міністр висловив жаль з того приводу, що за законодавством Чехії міністерство закордонних справ має «обмежені можливості» у вирішенні цього питання. Пізніше стало відомо, що міністр звернувся до суду Острави з проханням скасувати реєстрацію «Представницького центру ДНР», який має статус недержавної організації, товариства, спілки.

Про свою безпорадність перед чеським законодавством дипломати повідомили і тимчасового повіреного України в Чехії Зиновія Гошовського, який намагався в останню хвилину перешкодити відкриттю «представництва», порівнюючи його з «Ісламською державою» і попереджаючи, що центр «фінансується Російською Федерацією» і є «частиною гібридної війни Російської Федерації проти України і проти Європейського союзу».

dnr chehiya5

«Клуб за інтересами» на підтримку збройного угруповання

Згідно з документами про реєстрацію, Нела Ліскова зареєструвала не одну, а дві спілки на підтримку угруповання «ДНР». Презентація однієї з них під назвою «Представницький центр ДНР» якраз і відбулася в Остраві. Її було зареєстровано ще 9 червня з метою «планування співпраці між юридичними і фізичними особами Чехії та Донецької області». Вже через кілька днів, 13 червня, до статуту спілки було внесено зміни і тепер вже йшлося не про «асоціацію», чи «клуб» а про «Представницький центр ДНР», який є «добровільною, неполітичною, неприбутковою організацією», і співпраця вже мала відбуватися не між суб’єктами Чехії і Донецької області, а між суб’єктами «Чехії та «ДНР».

Через кілька тижнів, 21 червня, вже у центрі Праги Нела Ліскова зареєструвала ще одне «представництво», «Представницький центр Донецької області». Це представництво у ЗМІ не фігурувало, і якщо би чеському міністру закордонних справ вдалося домогтися від місцевої влади Острави закриття остравського «представництва», то празьке зможе продовжувати функціонувати, адже до нього претензій ніхто не висловлював.

«Почесний консул» і чеська політика

Звідки скромний підприємець, що займається продажом торгових автоматів, має фінансові можливості на фінансування двох «представницьких центрів», зареєстрованих на її ім’я? На це питання, яке їй задали під час прес-конференції, Нела Ліскова не знайшла відповіді.

dnr chehiya6
Голова чеської організації «Народна самооборона» Нела Ліскова

Ім’я Ліскової стало відоме чеській громадськості лише пару років тому, коли вона подала свою кандидатуру на посаду мера Острави, індустріалізованого міста і побратима Донецька. Тоді вона йшла від партії «LEV 21», ліворадикальної партії, чия повна назва звучить як національні соціалісти. Ще раніше вона представлялась, як член Чеської соціал-демократичної партії. А як член антиімігрантського руху «Свобода і пряма демократія» вона опинилася у центрі скандалу, коли чеське видання Aktualne.cz з’ясувало, що Ліскова підтримує зв’язок з чеськими найманцями, які воюють на боці угруповання «ДНР», і навіть обіцяє поставити їм гуманітарну допомогу. Про це редакції розповів один з бойовиків Павел Ботка, на прізвисько «Кавказ». Тоді керівництво руху було змушене спростовувати свій зв’язок із чеськими найманцями.

Як говорять чеські політики та оглядачі, зв’язки Нели Ліскової сягають найвищих ешелонів чеської політики. За твердженням європарламентаря Яроміра Штєтіни, вона виступала з однієї трибуни з президентом країни Мілошем Земаном. І, напевно, поділяє його погляди щодо іммігрантської кризи, політики західних держав, російської кризи та війни в Україні. Те, що її дії залишаються поза увагою органів державної безпеки і поліції, оглядачі пояснюють саме цими впливовими зв’язками.

Картинка для російського телебачення

Щодо самої акції з відкриттям «представництв», то на думку оглядача журналу «Респект» Ондржєя Кундри, ця провокація своєї мети досягла, адже вона дасть можливість російські пропагандистській машині використати телевізійну картинку з Острави для того, щоб створити враження про більшу легітимність сепаратистських угруповань.

«Гадаю, що йдеться про російську дезінформаційну битву в Центральній Європі. Думаю, що завтра чи післязавтра в російських ЗМІ будуть повідомлення, де буде стверджувалися, що Чехія визнала «донецьке представництво», що є, звичайно, абсурд, але цим буде створюватися враження про більшу легітимність «ДНР». І для мене – це є продовженням цієї дезінформаційні війни», – говорить чеський оглядач.

Чи можна було цього не допустити? На це питання чеські оглядачі сумно усміхаються, бо для цього ефективніше мали б діяти чеські служби безпеки і поліція, міністерство закордонних справ мало б реагувати не в останню хвилину, а заздалегідь, і не лише на відкриття «клубів із підтримки бойовиків», а ще тоді, коли чеські політики їздили підтримувати угруповання «ДНР» у Донецьк, а чеські бойовики розповідали про свою участь у збройних діях проти України, а Україна приділяла б більше уваги Чехії і принаймні мала б посла у Празі.

Джерело: Радіо Свобода



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.