З 30 вересня 2010 року має місце дострокове припинення повноважень Верховної Ради України, як конституційний факт – заява Правління АПУ

З 30 вересня 2010 року має місце дострокове припинення повноважень Верховної Ради України, як конституційний факт – заява Правління АПУПравління Асоціації правників України (АПУ) направило Президенту України Віктору Януковичу своє звернення стосовно необхідності призначення позачергових виборів до Верховної Ради України.
 
У зверненні Правління Асоціації зазначає, що відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 30 вересня 2010 року № 20-рп у справі про додержання процедури внесення змін до Конституції України, з 30 вересня 2010 року в Україні відновлено дію Конституції України в редакції від 28 червня 1996 року.
 
Стаття 76 Конституції України (1996) визначає, що конституційний склад Верховної Ради України – чотириста п'ятдесят народних депутатів України, які обираються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на чотири роки.
 
Таким чином, починаючи з 30 вересня 2010 року (з моменту відновлення дії Конституції 1996 року) і до цього часу у Верховній Раді України відсутній конституційний склад, оскільки всі народні депутати України були обрані строком не на чотири роки (як вимагає Конституція), а на п’ять років.
 
За таких умов, Верховна Рада України не може приймати жодного рішення, адже відповідно до статті 91 Конституції України, Верховна Рада України приймає закони, постанови та інші акти більшістю від її конституційного складу, крім випадків, передбачених цією Конституцією.
 
Проте, за відсутністю визначеного Конституцією України конституційного складу, Верховна Рада України продовжує ухвалювати закони та інші акти. Більш того, 1 лютого 2011 року Верховною Радою України без жодних повноважень ухвалені зміни до Конституції України.
 
На переконання Правління Асоціації правників України, «автоматичне» відновлення Конституційним Судом України дії Конституції України 1996 року (включаючи її статтю 76 щодо критеріїв конституційності складу Верховної Ради України), що прямо не передбачено самою Конституцією, фактично мало наслідком ще одну подію «автоматичної» дії, на яку ніхто у державі не звертає уваги: дострокове припинення повноважень Верховної Ради України VI скликання, обраної у 2007 році на п’ятирічний строк, адже за Конституцією України з 30 вересня 2010 року мандат повноважень народних депутатів України має бути лише чотирирічним.
 
Таке дострокове припинення повноважень Верховної Ради України є конституційним фактом, а його констатація не потребує жодного рішення жодного державного органу, оскільки випливає зі змісту статті 76 Конституції України (в чинній редакції 1996 року).
 
За таких обставин, єдиною можливістю відновлення легітимної діяльності Верховної Ради України як єдиного органу законодавчої влади (стаття 75 Конституції України) є проведення позачергових виборів до Верховної Ради України.
 
Оскільки стаття 77 Конституції України встановлює, що позачергові вибори до Верховної Ради України призначаються Президентом України, Правління АПУ звернулося до нього з закликом виконати цей конституційний обов’язок.
 
У зверненні Правління Асоціації правників України також зазначається:
 
«Пане Президенте!
 
Нажаль, неосяжне політичне життя в Україні настільки глибоко вдерлося на виключну територію права, що навіть спроби торкнутися правових питань, питань дотримання букви та духу закону, виглядають політичною діяльністю.
 
Проте, Асоціація правників України не є політичною організацією та не підтримує жодної політичної партії, їхніх блоків або окремих політиків. Асоціація правників України, як всеукраїнська громадська організація юристів, має за мету ствердження в Україні принципу Верховенства права, захист інтересів правничої професії та правників, забезпечення прав і свобод громадян. Саме це є метою подання Вам цього звернення».
 
З повним текстом заяви Ви можете ознайомитись за посиланням.
 
Довідка про Асоціацію правників України:
 
Асоціація правників України (АПУ) створена у 2002 році і є незалежним громадським об’єднанням, яке має за мету сприяння подальшому розвитку юридичної професії, захист професійних інтересів юристів та створення умов для їх вільного спілкування. Асоціація є одним з провідних професійних об’єднань юристів України, яке найбільш динамічно розвивається, її членами є представники всіх юридичних професій.
 
Генеральними партнерами Асоціації правників України – 2011 є юридичні фірми Arzinger, AstapovLawers, «Астерс», «Василь Кісіль і Партнери», «Коннов і Созановський», «Лавринович і Партнери», Magisters.
 
Більш детальна інформація про АПУ – на сайті www.uba.ua.


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.