Суди рятують заповідні землі Миколаївщини від «Енергоатому»

pobugya

 
6 листопада 2012 року Одеський апеляційний адміністративний суд прийняв рішення в справі щодо вилучення заповідних земель для потреб НАЕК «Енергоатому». Суд визнав рішення Миколаївської обласної ради, прийняте у 2006 році про вилучення 27,72 га земель РЛП «Гранітно-степове Побужжя», незаконним. 


Ще у 2006 році НАЕК «Енергоатом» вирішила затопити 27 га заповідних земель вздовж русла річки Південний Буг із мальовничими порогами та багатим біорізноманіттям для наповнення Олександрівського водосховища. Для цього у 2006 році НАЕК ініціювала прийняття Миколаївською обласною радою рішення про зменшення меж РПЛ, а також рішення уряду про надання їм цих земель в постійне користування. Влітку цього року Верховний Суд України також скасував і рішення уряду про надання 27,72 га заповідних земель під Олександрівське водосховище Ташлицької ГАЕС. Обласна рада приймала своє рішення на вказівку уряду, яка виявилася незаконною. 

Як наслідок, суди поставили під сумнів можливість постійного користування землями площею 27,72 га НАЕК «Енергоатом» та повернули попереднє цільове призначення цих земель – природоохоронні землі.

Суди прийшли до кількох дуже важливих для громадськості висновків: надання в користування особливо цінних земель, до яких і відносяться землі природно-заповідного фонду, згідно із статтями 150, 151 ЗК, проводиться за погодження із Верховною Радою України. Також в таких справах, враховуючи загальнонаціональне суспільне значення природно-заповідного фонду, спірні відносини є публічно-правовими, відтак необмежене коло осіб має право на звернення до суду щодо оскарження спірних рішень суб’єктів владних повноважень щодо цих об’єктів. 

На сьогодні спірні 27 га земель вздовж русла Південний Буг є затоплені і НАЕК «Енергоатом» планує подальше підвищення рівня Олександрівського водосховища до нормального підпірного рівня 20,7 м і додаткове затоплення більшої площі заповідних земель, які вже сьогодні входять до складу національного природного парку «Бузький гард». Втім, чи погодить Верховна Рада України таке вилучення і як буде НАЕК «Енергоатом» виконувати (ігнорувати) рішення судів щодо незаконності освоєння 27 га, ми скоро зможемо побачити, повідомляє прес-служба НЕЦУ.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.