Громадськість обговорила механізми відкликання депутатів, суддів та інших посадовців

vlada vidpovidalnist

 
Громадські активісти пропонують прийняти закон про «Владу в Україні», в якому будуть прописані механізми відкликання депутатів, суддів та інших посадовців. Концепцію цього закону обговорювали сьогодні в Луцьку, під час круглого столу на тему «Крах демократії: безвідповідальність влади та примарність опозиції», повідомили «Конфліктам і законам» у прес-службі громадської кампанії «За відповідальну владу».


Метою громадської кампанії «За відповідальну владу» є прийняття законопроекту «Про владу в Україні». Введення в дію закону дасть можливість громадянам відкликати чиновників та реагувати на їхню бездіяльність, не чекаючи виборів і не захоплюючи райвідділи міліції.

Співавтор законопроекту «Про владу в Україні» Ярослав Погарський зазначив, що запропонована концепція закону дає нові можливості громадянам реально відкликати з посад нечесних чиновників, суддів, начальників міліції, місцевих прокурорів та брехливих депутатів і мерів міст без змін до Конституції України.

«Сьогодні немає представницької демократії, немає парламентаризму, нині Верховна Рада далеко не парламент. Народ, не маючи можливості реалізувати свої права в класичній формі представницької демократії, вдається до волевиявлення у формі бунтів. І хочемо ми того чи ні, нам потрібно шукати дієві механізми, аби волю громадян спрямувати в конструктивне річище. Дуже важливо вибудувати трикутник: відповідальний виборець, відповідальний громадянин - обирає відповідальних політиків, а вже відповідальні політики формують відповідальну владу», - зазначив голова політради партії «Вся Україна» Ярослав Погарський.

«Право громади відкликати посадовців не забезпечить їхнього професіоналізму, але може бути дієвим механізмом очищення від найбільш нечесних та застереженням для тих посадовців, які тільки планують «згрішити». Механізм оголошення вотуму недовіри особливо актуальний для очищення, зокрема, суддівського корпусу та правоохоронних органів. Також він може бути надзвичайно дієвим для контролю всіх посадовців на місцях з боку громади»,- закликала у своєму виступі правозахисник Валентина Теличенко.

«Представники влади привласнили державу, а парламентська опозиція привласнила функцію опонування. Громадяни в такій ситуації розгублені і не бачать альтернативи. Ця ідея покликана дати громадянам альтернативу, як впливати і на владу, і на опозицію в міжвиборчий період»,- зазначив Володимир Горбач.

Голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайло Наход наголосив, що Україні потрібен не лише запропонований законопроект, потрібна активна громадська кампанія, щоб досягнути задуманого. На сьогодні відповідальність влади є на вершині дискурсу і запропонована ініціатива - на часі.

«Існує проблема відсутності громадянського суспільства, воно продовжує деградувати. Громадянське суспільство не контролює владні структури, державні органи влади, правоохоронні органи. Саме через таку аморфність ці структури набувають таких рис. Тотальна безвідповідальність – причина тих проблем, які сьогодні існують у суспільстві», - зазначив Володимир Бондар.

Завершуючи дискусію, Ярослав Погарський підкреслив, що «ми маємо переконати законодавців прийняти цей законопроект, і якщо він буде ухвалений, то влада врешті-решт стане відповідальною».

Відповідаючи на запитання журналістів Ярослав Погарський повідомив, що наразі законопроект знаходиться в стадії розробки і запросив усіх учасників круглого столу до співпраці, заявивши, що подібні заходи будуть відбуватися в усіх областях України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.